Λάβαμε σήμερα δελτίο Τύπου του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής με τίτλο: «Κορωνοϊός: Ενημέρωση για τα μέτρα που εφαρμόζει η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ ζήτησε και έλαβε ο Δήμος Αριστοτέλη». Από τον τίτλο ήδη αντιλαμβάνεται κανείς ότι η δημοτική αρχή έχει αναθέσει στον εαυτό της το ρόλο του ουδέτερου παρατηρητή. Δεν έχει άποψη, αλλά ζητάει ενημέρωση από την εταιρία, λες και η εταιρία υπάρχει περίπτωση να κάνει ενημέρωση αντικειμενική, η οποία θα οδηγεί σε οτιδήποτε θεωρεί υπονόμευση των συμφερόντων της (όπως το κλείσιμο των μεταλλείων, ας πούμε).
Από το δελτίο Τύπου πληροφορούμαστε ότι ο δήμαρχος έχει στείλει επιστολή στην εταιρία στις 20 Μάρτη (προσοχή: στις 20 Μάρτη, την περασμένη Παρασκευή δηλαδή!) με θέμα «Ενέργειες ανάσχεσης διασποράς του κορωνοϊού». H εταιρία απάντησε με επιστολή της στις 23 Μάρτη, στην οποία –φυσικά- αναφέρει ότι έχει πάρει όλα τα μέτρα προστασίας και ότι «παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης αναπροσαρμόζοντας το σχεδιασμό μας όπου χρειάζεται, παρέχοντας τακτική ενημέρωση στους εργαζομένους μας και την τοπική κοινωνία».
Ο δήμαρχος έκανε πρόταση, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο, απονέμοντας στη δημοτική αρχή το ρόλο του επίτιμου… τροχονόμου. Θα στείλει την ενημέρωση της εταιρίας στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ και θα ρωτήσει αν είναι επαρκή! Αποφάσισαν, «σε περίπτωση που τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται δεν κριθούν επαρκή και κατάλληλα τότε να ζητήσει από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας είτε να επιβάλλουν τα κατάλληλα μέτρα είτε να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής λειτουργίας μέρους ή του συνόλου των εργασιών της εταιρείας, με σαφή πρόβλεψη για την συνέχιση λειτουργίας των εγκαταστάσεων που αφορούν την περιβαλλοντική προστασία»!
Ποια είναι ακριβώς η κατάσταση στα μεταλλεία των χρυσοθήρων της Eldorado Gold; Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του Παρατηρητήριου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων ():
«Η μετάδοση του κορωνοϊού μάθαμε όλοι ότι γίνεται με τα σταγονίδια από το στόμα μέσω του στατικού αέρα που μας περιβάλλει, σε απόσταση μικρότερη από δυο-τρία μέτρα, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας και στοιχηθήκαμε στις ουρές ανά 5 μ., ελπίζοντας ότι τα σταγονίδια-δολοφόνοι δεν θα μας φτάσουν.
Στις υπόγειες στοές των μεταλλείων της ELDORADO στη Χαλκιδική, σε βάθος εκατοντάδων μέτρων, ο εξαερισμός εξασφαλίζεται με τεράστιους ανεμιστήρες 100-140 kw που διοχετεύουν ποσότητες 4500 κ.μ. αέρα ανά λεπτό. Και στο πολυώροφο πλέγμα των στοών σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων, με συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ιδανικές για παντός είδους παθογόνους μικροοργανισμούς, δουλεύουν εξαντλητικά εκατοντάδες μεταλλωρύχοι σε τρεις οκτάωρες βάρδιες, εφτά μέρες τη βδομάδα. Στην πλειονότητα τους είναι από τα “Μαντεμοχώρια” και την Ιερισσό του Δήμου Αριστοτέλη, αλλά υπάρχουν και Ιταλοί τεχνίτες και επιστάτες αφού την εργολαβία της εξόρυξης έχει Ιταλική εταιρεία. Υπάρχουν και Αθηναίοι και Πελοποννήσιοι και Θεσσαλονικείς και άνθρωποι από όλη τη χώρα που διαμένουν σε νοικιαζόμενα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.
Πριν από λίγες μέρες η εταιρεία ανακοίνωσε τη για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού, παρόμοια με αυτά που έχουν παρθεί σε όλους τους χώρους εργασίας, ιδιωτικούς και δημόσιους, όπως την τηλε-εργασία και τον περιορισμό των μετακινήσεων. Αλλά αυτά αφορούν τις εγκαταστάσεις επιφανείας και όχι το υπόγειο μεταλλείο όπου εκ των πραγμάτων δεν έχουν ούτε εφαρμογή ούτε αποτελεσματικότητα. Ο αριθμός των εργαζομένων στα λεωφορεία που μεταφέρουν τις βάρδιες έχει μειωθεί και οι περισσότεροι πλέον πηγαίνουν στο μεταλλείο με το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο. Πριν μπουν στη στοά μετριέται η θερμοκρασία και η οξυγόνωσή τους. Και για 8 ώρες μένουν στη μοίρα τους. Στην ανθυγιεινή από την υγρασία, τις αναθυμιάσεις και τα καυσαέρια των ντιζελοκίνητων μηχανημάτων, ατμόσφαιρα των στοών, οι μεταλλωρύχοι σκουπίζουν με το μανίκι τον ιδρώτα που τρέχει ποτάμι, βγάζουν συχνά τη μάσκα για να πάρουν αέρα και κάνουν όλοι μαζί διαλείμματα για ξεκούραση, τσιγάρο και φαγητό, χωρίς να βγουν στην επιφάνεια (φωτογραφία).
Οι πανίσχυροι ανεμιστήρες που εξασφαλίζουν την αναπνοή και τη ζωή στα υπόγεια ενισχύουν τη μετάδοση του ιού, μεταφέροντας ταχύτατα τα μολυσμένα σταγονίδια στον διπλανό. Επισημαίνεται δε ότι λόγω των συνθηκών εργασίας τους, οι μεταλλωρύχοι υπογείων στοών είναι ούτως ή άλλως επιρρεπείς σε σοβαρές πνευμονικές νόσους. Και στη λήξη της βάρδιας βιαστικά όλοι μαζί, υπογείτες και προσωπικό επιφανείας, φεύγουν από το μεταλλείο και διασκορπίζονται στα χωριά τους. Τρεις βάρδιες μαζί με το επιστημονικό/διοικητικό/βοηθητικό προσωπικό, συνολικά 1.600 εργαζόμενοι (τόσους ισχυρίζεται ότι απασχολεί η Ελληνικός Χρυσός), έχουν διασκορπιστεί μέσα σε 24 ώρες στα 16 χωριά του Δήμου Αριστοτέλη κι ακόμα παραπέρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η μετάδοση του κορωνοιού στο Δήμο Αριστοτέλη, θα έχει μορφή πυρηνικής αντίδρασης.
Σε όλο τον κόσμο, από τον Καναδά μέχρι η Μογγολία, τη Χιλή και το Περού, μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες περιστέλλουν ή αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους, οικειοθελώς ή υποχρεωτικά, στα πλαίσια της παγκόσμιας προσπάθειας για περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού:
Εδώ στην Ελλάδα, αν μαζευτούν δέκα περιπατητές στην απέραντη παραλία της Θεσσαλονίκης επιστρατεύονται δημοτική αστυνομία και ειδικές δυνάμεις για να τους διαλύσουν. Γίνονται αυστηρότατες προειδοποιήσεις να MHN μετακινούνται οι πολίτες για να μη μεταφερθεί ο ιος σε περιοχές της χώρας που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουν βεβαιωμένα κρούματα. . Οι αρχές πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αντίθεσή μας στη μεταλλευτική δραστηριότητα αλλά αφορά αποκλειστικά την προστασία της δημόσιας υγείας από έναν μέχρι τώρα άγνωστο, αόρατο, ύπουλο και εξαιρετικά επικίνδυνο εχθρό».
Δε χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα περισσότερο. Τα κέρδη της Eldorado Gold είναι πιο σημαντικά από την ασφάλεια μιας ολόκληρης περιοχής.
ΥΓ. Πόσο προκλητική είναι η εταιρία μπορούμε να το καταλάβουμε από το εξής «μέτρο» που πήρε: «Διανομή σε όλες τις θέσεις εργασίας μασκών προσώπου και αντισηπτικών διαλυμάτων για τα χέρια σε όλα τα εργοτάξια και εξασφάλιση ικανών ποσοτήτων ως απόθεμα ασφαλείας». Φαντάζεστε μεταλλωρύχο στη στοά με μια απλή μάσκα προσώπου; Με τον ιδρώτα να τρέχει ποτάμι και τη σκουριά να ποτίζει κάθε πόρο του σώματος; Για τι εργαζόμενους μιλάμε; Για «κομπιουτεράδες» σε ένα γραφείο ή για μεταλλωρύχους που δουλεύουν εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια;