Το χαβά τους εκεί στο υπουργείο Παιδείας. Προκλητική η σιωπή της Κεραμέως, σχετικά με το τι θα πράξει το υπουργείο όσον αφορά τη δημοσιοποίηση του αντιεκπαιδευτικού πολυνομοσχέδιου, ενόσω τα σχολεία και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.
Προκλητική η σιωπή γιατί ενώ συνεχίζονται τα σχετικά δημοσιεύματα από τις γνωστές ιστοσελίδες, που αναπαράγουν συστηματικά τις «ειδήσεις» που αφορούν στην κυβερνητική πολιτική, η «υπεύθυνη» πολιτική ηγεσία που όφειλε (λέμε τώρα) να τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί του τί βούλεται να πράξει, ποιεί την νήσσαν.
Προκλητική, γιατί δεκάδες είναι καθημερινά οι ανακοινώσεις Συλλόγων Εκπαιδευτικών ΠΕ και ΕΛΜΕ να μην τολμήσει το υπουργείο Παιδείας να δώσει στη «διαβούλευση» το πολυνομοσχέδιο με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους φοιτητές κλεισμένους στα σπίτια τους, αγωνιώντας να ανταπεξέλθουν στις νέες δυσβάσταχτες καταστάσεις από όλες τις απόψεις (οικονομικές, μορφωτικές, ψυχολογικές).
Ακόμη και η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, στα ΔΣ των οποίων υπάρχουν στην πλειοψηφία πασόκοι και δεξιοί, αντέδρασαν και έβγαλαν οργισμένες (ειδικά η ΟΛΜΕ, με πρόεδρο δεξιό!) ανακοινώσεις-καταγγελίες.
ΔΟΕ: .
ΟΛΜΕ:
(οι επισημάνσεις της ΟΛΜΕ).
ΕΛΜΕ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ ανακοίνωσαν ήδη ότι αύριο, 16 του Απρίλη, θα κάνουν μέσω των ΔΣ και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.
Η συνέχιση των δημοσιευμάτων (αρχικά ότι το πολυνομοσχέδιο θα δημοσιοποιηθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, στη συνέχεια αμέσως μετά το Πάσχα, για να διατηρηθεί στη «διαβούλευση» μια εβδομάδα και να ψηφιστεί αμέσως μετά) και η αφωνία της Κεραμέως, παρά τις αντιδράσεις, αποδεικνύουν ότι το υπουργείο Παιδείας είναι εκείνο που «διαρρέει» την είδηση, καθώς και τους άξονες του περιεχομένου του πολυνομοσχέδιου, προσπαθώντας να «προετοιμάσει» την εκπαιδευτική κοινότητα και να βολιδοσκοπήσει αντιδράσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικές ηγεσίες όλων των κυβερνήσεων «σαν τους κλέφτες» προσπάθησαν να περάσουν αντιεκπαιδευτικούς νόμους σε καιρούς που τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων ήταν κλειστά λόγω διακοπών. Ομως, οι νόμοι αυτοί δεν μπόρεσαν στη συνέχεια να «περπατήσουν» και να εφαρμοστούν, όταν τα ζωντανά κομμάτια της εκπαίδευσης γύριζαν στα «θρανία» και τα αμφιθέατρα.
Την πρακτική αυτή ακολουθεί τώρα και η Κεραμέως με τον Μητσοτάκη, πλην όμως, εκτός της κατακραυγής που θα υποστούν, σημειώνουμε ότι ο Σεπτέμβρης είναι κοντά.
Θυμίζουμε (σύμφωνα με τα δημοσιεύματα) ότι στο πολυνομοσχέδιο θα περιέχονται, μεταξύ άλλων, η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, η «ενίσχυση» του Εθνικού Απολυτήριου με εξεταστικούς μαραθώνιους σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, το πλαίσιο λειτουργίας και ίδρυσης Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων, οι νέες Θεματικές Ενότητες, στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο, ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση σύμπραξης των ελληνικών με ξένα Πανεπιστήμια, ρυθμίσεις ώστε να μην απαιτείται η ακαδημαϊκή αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ πτυχίων για φοιτητές-πελάτες από χώρες εκτός ΕΕ, που επιθυμούν να εγγραφούν στα ξενόγλωσσα τμήματα των ελληνικών ΑΕΙ, αλλαγές στα κριτήρια μετεγγραφών φοιτητών (και ακαδημαϊκό κριτήριο), κ.λπ.
Γιούλα Γκεσούλη