Από τη στιγμή που ο ίδιος ο Κούλης έριξε το σύνθημα («Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά»), έπιασαν δουλειά τα παπαγαλάκια που αποθεώνουν την πρωθυπουργάρα, που κάτι Μακρόν, κάτι Κόντε, κάτι Σάντσεθ και κάτι Μέρκελ δε φτάνουν ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι.
Δεν ξέρουμε τι λένε τα παπαγαλάκια στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία, όμως αν πάμε μ’ αυτή τη λογική και συγκρίνουμε τους αριθμούς στις δυο γειτονικές και όμορες χώρες, τότε ο Κούλης δε φτάνει ούτε στο μικρό δαχτυλάκι του Μπορίσοφ και του Ράμα.
Στον πίνακα που παραθέτουμε συγκεντρώσαμε τα βασικά δεδομένα για τις βαλκανικές χώρες και για τις τέσσερις πολυπληθέστερες χώρες της ΕΕ. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους από CoviD-19 τα πήραμε από τη γνωστή , το οποίο συγκεντρώνει τα επίσημα στοιχεία που δίνει κάθε χώρα (χωρίς δυνατότητα επιβεβαίωσης από άλλη πηγή). Τέλος, στην τελευταία στήλη υπολογίσαμε το ποσοστό των θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού της κάθε χώρας.
Σπεύδουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν επιχειρούμε οτιδήποτε έχει σχέση με επιδημιολογική ανάλυση. Απλά, θέλουμε να το βουλώσουν τα παπαγαλάκια του Μητσοτάκη.
Βλέπουμε ότι η Βουλγαρία, χώρα μέλος της ΕΕ, που συνορεύει και με την Ελλάδα και με την Τουρκία, έχει το μισό ποσοστό θνητότητας σε σχέση με την Ελλάδα. Αντίθετα, η Ρουμανία έχει το διπλάσιο. Η Κροατία, επίσης μέλος της ΕΕ, έχει χαμηλότερο ποσοστό και από την Ελλάδα και από τη Σερβία (που δεν είναι μέλος της ΕΕ), ενώ η όμορη Σλοβενία (μέλος της ΕΕ, όπως και η Κροατία) παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό θνητότητας στα Βαλκάνια (27,28 νεκροί ανά 100.000 κατοίκους) και την ακολουθεί η Βόρεια Μακεδονία (21,35 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους).
Ακόμα και στο «κλαμπ» των πολυπληθέστερων κρατών της ΕΕ μπορούμε να δούμε την τεράστια διαφορά ανάμεσα στη Γερμανία από τη μια και την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία από την άλλη.
Μπορεί να κάνει κάποιος διάφορες σκέψεις. Να σκεφτεί, για παράδειγμα, ότι χώρες που δεν έχουν πολλές διεθνείς πτήσεις και γενικά μετακινήσεις ανθρώπων από και προς το εξωτερικό, είχαν χαμηλότερη μεταφορά του κοροναϊού. Γιατί, όμως, αυτό να ισχύει μόνο για την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο και όχι και για τη Βόρεια Μακεδονία; Και είναι στην ίδια κατηγορία σχετικής διεθνούς «απομόνωσης» η Κροατία και η Βουλγαρία, που επίσης έχουν χαμηλό ποσοστό;
Από την άλλη, πώς μπορεί να εξηγηθεί η τεράστια διαφορά θνητότητας ανάμεσα στη Γερμανία από τη μια και στις Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία από την άλλη, όταν όλες αυτές οι χώρες βρίσκονται στην ίδια τάξη μεγέθους από την άποψη των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων; Μήπως ισχύει το κατά κόρον λεγόμενο, ότι ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός τεστ που έγιναν στη Γερμανία βοήθησε στο να ελεγχθεί σχετικά η διασπορά του ιού στα ευπαθή άτομα, τα οποία προστατεύθηκαν από την ίδια την κοινωνία;
Ολα τα σχετικά ερωτήματα θα απαντηθούν κάποια στιγμή, όταν θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της πανδημίας. Οι παράγοντες είναι σίγουρα πολλοί και κάθε χώρα αποτελεί ένα διαφορετικό υπόδειγμα μελέτης. Οι αριθμοί, όμως, στις βαλκανικές χώρες διαψεύδουν την κάλπικη προπαγάνδα που έχει στήσει το επιτελείο του Μητσοτάκη, χρησιμοποιώντας τα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και με το βλέμμα στραμμένο στη δυνατότητα πρόωρων εκλογών, για να εκμεταλλευτεί ο Κούλης το μομέντουμ.
Στη χώρα μας δεν πάρθηκαν αυστηρότερα μέτρα καραντίνας απ’ αυτά που πάρθηκαν στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία. Ας σημειωθεί ότι αυτά τα μέτρα σε όλες τις χώρες πάρθηκαν με διαφορά ελάχιστων ημερών. Ομως, αν ο ιός είχε «ταξιδέψει» πρώτα στην Ιταλία κι από εκεί «ήρθε» σ’ εμάς, αντιλαμβάνεται κανείς –δεδομένης της εκθετικής μετάδοσής του- ότι αλλού η καραντίνα ήταν «κατόπιν εορτής» (η μεγάλη ζημιά είχε ήδη γίνει) και αλλού ήταν σχετική έγκαιρη. Αυτή η εγκαιρότητα, όμως, είχε περισσότερο τυχαίο χαρακτήρα. Ολες οι χώρες κινήθηκαν μετά την (καθυστερημένη) κήρυξη πανδημίας από τον ΠΟΥ. Για κάποιες ήταν ήδη αργά, για άλλες ήταν «ευτυχής συγκυρία». Ας σταματήσουν, λοιπόν, να βαφτίζουν το τυχαίο «μελετημένη δράση».