Αν ρίξει κάποιος μη νομικός μια ματιά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στο Πέμπτο Κεφάλαιο που αναφέρεται στη «σύλληψη και προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου», μάλλον θα εντυπωσιαστεί από το φιλελεύθερο πνεύμα, από την προσπάθεια να μη μπορεί η κρατική εξουσία να κάνει κατάχρηση σε βάρος του κατηγορούμενου. Ιδιαίτερα στο θέμα της προσωρινής κράτησης τίθενται όροι ώστε αυτή να είναι ένα έκτακτο μέτρο (και όχι ο κανόνας), το οποίο έχει αρχή και τέλος. Δώδεκα μήνες το πολύ, άντε να φτάσει τους δεκαοχτώ σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις. Μετά τους δεκαοχτώ μήνες τέρμα. Ο κατηγορούμενος πρέπει να αποφυλακίζεται, αν στο μεταξύ δεν έχει γίνει η δίκη του.
Οι νομικοί, βέβαια, γνωρίζουν ότι οι καταχρήσεις εκ μέρους των δικαστικών αρχών είναι συνεχείς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα ανώτατα όρια δεν παραβιάζονται. Παραβιάζεται δηλαδή το πνεύμα του νόμου (προφυλακίζουν ανθρώπους για ψύλλου πήδημα), φροντίζουν όμως η αυθαιρεσία τους να μην ξεπερνά και το γράμμα του νόμου. Φροντίζουν να φτάνει μέχρι την εξάντληση των ανώτατων ορίων που προβλέπει ο νόμος. Στους δεκαοχτώ μήνες αποφυλακίζουν τους κατηγορούμενους, αν στο μεταξύ δεν τους έχουν δικάσει ή αν η δίκη τους είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Θυμόμαστε την αγωνία του προέδρου Μαργαρίτη, στην πρώτη τρομο-δίκη για την υπόθεση της 17Ν, μη τυχόν και δεν προλάβει να τελειώσει τη δίκη μέχρι τη συμπλήρωση του 18μηνου από τη σύλληψη των κατηγορούμενων. Ούτε που διανοούνταν ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος να παραταθεί η προφυλάκιση πέραν του 18μηνου. Αυτό έγινε και στην περίπτωση των μελών του ΕΑ Ν. Μαζιώτη, Π. Ρούπα και Κ. Γουρνά. Λίγες μέρες μετά την έναρξη της δίκης αποφυλακίστηκαν, λόγω παρέλευσης του 18μηνου.
Εχει έρθει ο καιρός, όμως, ακόμα και αυτό το μέγιστο όριο προφυλάκισης να πάει περίπατο, όταν η αστική εξουσία έχει να κάνει με αγωνιστές του αντάρτικου πόλης. Ετσι, σήμερα έχουμε τους πρώτους δύο κατηγορούμενους που η προφυλάκισή τους θα φτάσει τους 36 μήνες! Νομίζουμε ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Πρόκειται για το μέλος της ΣΠΦ Γεράσιμο Τσάκαλο και τον κατηγορούμενο για την ίδια υπόθεση (όχι μέλος της ΣΠΦ) Κώστα Σακκά. Την Πέμπτη 25 Απρίλη του 2013, το Συμβούλιο Εφετών παρέτεινε για 6 ακόμη μήνες την προφυλάκισή τους, φτάνοντάς την στους 36 μήνες.
Ο Γερ. Τσάκαλος συνελήφθη την 1.11.2010. Στις 6.12.2012, έχοντας συμπληρώσει 25 μήνες προφυλάκιση, ξαναβρέθηκε κατηγορούμενος με το περιβόητο βούλευμα για τις 250 ενέργειες της ΣΠΦ (πρόκειται για την τέταρτη δίκη της ΣΠΦ, η οποία μόλις έχει αρχίσει) και η κράτησή του παρατάθηκε μέχρι την 1.5.2013 (συνολικά 30 μήνες). Επειδή και η τρίτη δίκη της ΣΠΦ, στην οποία είναι επίσης κατηγορούμενος, δεν έχει τελειώσει, δε δίστασαν να παρατείνουν την προφυλάκισή του για άλλους έξι μήνες, έτσι που στο τέλος θα έχει συμπληρώσει 36 μήνες προφυλάκισης, .
Ο Κ. Σακκάς συνελήφθη στις 4.12.2010. Οταν εκδόθηκε το βούλευμα για τις 250 υποθέσεις (στις 6.12.2012) συμπλήρωνε δύο χρόνια προφυλακισμένος. Η κράτησή του παρατάθηκε για άλλους έξι μήνες, μέχρι τις 4.6.2013. Επειδή και στη δική του περίπτωση η τρίτη δίκη της ΣΠΦ (είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση των όπλων στη Νέα Σμύρνη, μαζί με τους Γ. Καραγιαννίδη και Αλ. Μητρούσια) δεν έχει τελειώσει, αποφάσισαν νέα εξάμηνη παράταση. Ετσι, στο τέλος και ο Κ. Σακκάς θα έχει φτάσει τους 36 μήνες προφυλάκισης!
Είναι τόσο αποθρασυμμένοι οι διωκτικοί μηχανισμοί που δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Πρόεδρος του Συμβουλίου που εξέδωσε το παραπεμπτικό βούλευμα το Δεκέμβρη του 2012 ήταν η Αλεξάνδρα Κακκαβά. Πρόεδρος του Συμβουλίου που εξέτασε τη νέα εξάμηνη παράταση της προφυλάκισης ήταν πάλι η Αλεξάνδρα Κακκαβά! Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει δηλαδή. Η αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε η υπεράσπιση του Κ. Σακκά απορρίφθηκε. Εβαλαν την ίδια πρόεδρο προφανώς για να έχουν την απόλυτη βεβαιότητα ότι η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο» και δε θα γίνει… καμιά στραβή (καμιά τήρηση της αστικής τυπικής νομιμότητας δηλαδή).