Τελικά, το “back to business” (που ο Τραμπ πριν από μερικές μέρες προέβλεπε ότι θα γίνει σύντομα) μάλλον θα αργήσει για τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και ο «πλανητάρχης» αποφάσισε να πάρει μέτρα. Αλλωστε, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για εκατόμβη νεκρών, με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Υγείας, Δρ. Αντονι Φαούτσι, που είναι ένας από τους γνωστότερους ειδικούς λοιμωξιολόγους και σύμβουλος του Τραμπ, να εκτιμά ότι οι νεκροί στις ΗΠΑ μπορεί να φτάσουν τις 100.000 – 200.000, με βάση τα σημερινά δεδομένα!
Ο «πλανητάρχης» όμως δε μάσησε! Εχοντας υπόψη του έκθεση του Imperial College του Λονδίνου, προ δεκαπενθήμερου, που έκανε λόγο ακόμα και για 2.2 εκατομμύρια νεκρούς στις ΗΠΑ μέχρι τον Οκτώβρη, αν δεν παρθούν περιοριστικά μέτρα (βλ. ), θεώρησε τον αριθμό των 100 – 200 χιλιάδων… χαμηλό. Τόσο χαμηλό που αν το πετύχουν θα έχουν κάνει «καλή δουλειά»!
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης: η πανδημία του Η1Ν1 το 2009-2010 σκότωσε λιγότερους από 20 χιλιάδες ανθρώπους, σύμφωνα με το αμερικάνικο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών – CDC (βλ. ). Ο Τραμπ δηλώνει «ευχαριστημένος» αν από την πανδημία της CoviD-19 πεθάνουν δεκαπλάσιοι σε σχέση με την πανδημία του Η1Ν1 προ δεκαετίας!
Ομως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας! Η αμερικάνικη Γερουσία ψήφισε ομόφωνα πακέτο «διάσωσης» (το οποίο αναμένεται να υπερψηφιστεί αυτή τη βδομάδα και στη Βουλή των Αντιπροσώπων). Το πακέτο αυτό χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης που έχει υπάρξει στην Ιστορία των ΗΠΑ: 2.3 τρισ. δολάρια είναι το συνολικό ποσό που θα δοθεί! Ποσό μεγαλύτερο και από τα πακέτα διάσωσης που δόθηκαν κατά την προηγούμενη κρίση.
Μπορεί ο Τραμπ να φρόντισε να σπεκουλάρει με τα 1.200 δολάρια εφάπαξ επίδομα, που θα δοθεί φέτος σε κάθε Αμερικανό με ετήσιο εισόδημα κάτω των 75 χιλιάδων δολαρίων, και τα 500 δολάρια για κάθε παιδί, η αλήθεια όμως είναι ότι και αυτό το πακέτο σωτηρίας έχει καθαρά ταξικό χαρακτήρα, όπως και τα προηγούμενα.
Στον πίνακα που δημοσιεύουμε μπορείτε να δείτε την ανάλυση των ποσών του πακέτου, την οποία αντλήσαμε από την ιστοσελίδα της «Επιτροπής για έναν υπεύθυνο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό» (βλ.),
αμερικάνικη ΜΚΟ, μέλη της οποίας είναι πρώην στελέχη κυβερνητικών υπηρεσιών (όπως η αμερικάνικη Ομοσπονδιακή Τράπεζα FED, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου CBO κ.ά.).
Από τον πίνακα προκύπτει αβίαστα ότι μόνο το ένα τέταρτο αυτού του ποσού (γύρω στα 612 δισ. δολάρια, ποσοστό 26%, που προκύπτει αν αθροίσουμε τα ποσά των γραμμών 3, 5, 10 και 13 του πίνακα) θα καλύψουν τα επιδόματα που αναφέραμε παραπάνω, καθώς και η επέκταση του ταμείου ανεργίας, τα χρήματα για το λεγόμενο «δίχτυ προστασίας» (συσσίτια απόρων κτλ) και η μείωση του ατομικού φόρου εισοδήματος (το τελευταίο αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου, της τάξης του 1% περίπου).
Η πλειοψηφία (γύρω στα 1,28 τρισ. δολάρια, ποσοστό 54%, που προκύπτει αν αθροίσουμε τα ποσά των γραμμών 1, 2, 4 και 8 του πίνακα) θα δοθούν είτε ως δάνεια και εγγυήσεις δανείων μεγάλων επιχειρήσεων (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι κυβερνήσεις Πολιτειών, χωρίς να γνωρίζουμε όμως πόσα θα πάρουν), είτε ως δάνεια και επιχορηγήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είτε ως μειώσεις φόρων επιχειρήσεων, είτε για τη στήριξη εταιριών μέσων μεταφοράς και σχετικών βιομηχανιών.
Ενα ποσό γύρω στα 185 δισ. δολάρια θα δοθεί για την «Υγεία». Ωστόσο, στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται χρήματα προς τις ασφαλιστικές εταιρίες (π.χ. για να καλύψουν το τεστ ανίχνευσης κοροναϊού, που θα είναι δωρεάν, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Κογκρέσου), οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ποσό θα πάει πράγματι στα νοσοκομεία και τι ποσό θα τσεπώσουν τα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών!
Προ ημερών, οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» είχαν δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο: «Τα τεστ για τον κοροναϊό είναι τώρα δωρεάν, όμως η περίθαλψη μπορεί να σας κοστίσει» και υπότιτλο: «Το Κογκρέσο πέρασε νόμο που καλύπτει το κόστος του τεστ για τον ιό, όμως μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με μεγάλους λογαριασμούς για οτιδήποτε άλλο» (βλ. ).
Το άρθρο προειδοποιούσε τους αναγνώστες να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί η ίωση από τον νέο κοροναϊό θα αντιμετωπιστεί από τις ασφαλιστικές εταιρίες όπως άλλες ασθένειες, σαν την πνευμονία ή τον διαβήτη. Προειδοποίησε ότι αν νοσηλευτούν, μπορεί και να πληρώσουν από την τσέπη τους μέχρι και 1.300 δολάρια (δηλαδή όσο και το επίδομα που δίνει η κυβέρνηση)! Το άρθρο επικαλείται εκτιμήσεις του Kaiser Family Foundation, που αναφέρει ότι το κόστος για νοσηλεία περιπτώσεων πνευμονίας σε νοσοκομείο είναι πάνω από 20 χιλιάδες δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα που θα πρέπει να καλύψει ο ασθενής είναι γύρω στα 1.300 δολάρια (αυτά που αναφέραμε παραπάνω). Ομως, αυτό εξαρτάται από την ασφαλιστική κάλυψη που διαθέτει ο καθένας ατομικά. Το ινστιτούτο Kaiser Famili Foundation βρήκε ότι ο ένας στους πέντε ασθενής που νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο για πνευμονία βρέθηκε αντιμέτωπος με «έκτακτα έξοδα», όταν χρειάστηκε για παράδειγμα αναισθησιολόγο ή γιατρό «έκτακτης ανάγκης» στο δωμάτιό του, που δε συμπεριλαμβάνονταν στο ασφαλιστικό πακέτο, παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο περιλαμβάνονταν στο δίκτυο νοσοκομείων που κάλυπτε η ασφαλιστική εταιρία!
Τέλος, το άρθρο επισημαίνει ότι στις περιπτώσεις εργαζόμενων με ασφάλιση Υγείας από τον εργοδότη, δεν είναι βέβαιο ότι ο τελευταίος θα μπορέσει να καλύψει τα έξοδα, δεδομένης της οικονομικής στενότητας χιλιάδων επιχειρήσεων, της πτώσης των πωλήσεων και των αυξημένων ιατροφαρμακευτικών αναγκών των εργαζόμενων που ασφαλίζονται στον εργοδότη!
Οπως καταλαβαίνετε, η κυβέρνηση Τραμπ σπεύδει να δώσει μερικά ψίχουλα στους εργαζόμενους (γιατί ψίχουλα είναι τα 1.200 δολάρια για έναν ολόκληρο χρόνο) για να αποφύγει κοινωνικές εντάσεις και να διασώσει το προφίλ του Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Νοέμβρη.