Καθεστώς έκτακτης ανάγκης σκοπεύει να επιβάλλει στη χώρα το βραζιλιάνικο κράτος κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το ερχόμενο καλοκαίρι. Εκτός από τις υπάρχουσες δυνάμεις καταστολής, που ως κατοχικός στρατός θα περιπολούν στις 12 πόλεις όπου θα γίνουν οι αγώνες του τουρνουά, 10.000 μπάτσοι θα λάβουν ειδική στρατιωτική εκπαίδευση με στόχο να καταστείλουν με σιδερένια πυγμή ό,τι κινείται.
Ως πρώτη προτεραιότητα το κράτος έχει βάλει την ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου, έχοντας ήδη ψηφίσει νόμους που λύνουν τα χέρια των κατασταλτικών μηχανισμών. Αμεσα πρόκειται να ψηφίσει τον πρώτο αντιτρομοκρατικό νόμο στην ιστορία της χώρας για να προστατεύσει από τις λαϊκές αντιδράσεις το διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο που πλιατσικολογούν στη χώρα με αφορμή το Μουντιάλ, ενώ παράλληλα παρέχει γην και ύδωρ στη ΦΙΦΑ και στους σπόνσορές της, προσφέροντάς τους φοροαπαλλαγές για τις δραστηριότητες που θα αναπτύξουν στη χώρα το επόμενο διάστημα.
Στις 20 Δεκέμβρη 2013, το υπουργείο Αμυνας εξέδωσε ένα εγχειρίδιο με αποδέκτη την βραζιλιάνικη αστυνομία, στο οποίο ορίζει τι θεωρείται ως απειλή για την «ομαλότητα» από το κράτος και παράλληλα δίνει το ελεύθερο στην αστυνομία να καλεί το στρατό να επεμβαίνει όποτε αυτή κρίνει απαραίτητο, παρακάμπτοντας την πολιτική ηγεσία της χώρας. Οι 12 πόλεις όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του Κυπέλλου χαρακτηρίζονται ούτε λίγο ούτε πολύ ως κλειστές στρατιωτικές ζώνες.
Παράλληλα, το Κογκρέσο πρόκειται να ψηφίσει τον πρώτο «αντιτρομοκρατικό» νόμο στην ιστορία της χώρας. Οπως παραδέχονται στελέχη της κυβέρνησης Ρούσεφ, ο νόμος φτιάχτηκε και ψηφίζεται με διαδικασία fast track εν όψει Μουντιάλ για να προλάβει καταστάσεις. Προβλέπει εξοντωτικές ποινές φυλάκισης από 15 έως 30 χρόνια και καταργεί τη δυνατότητα αποφυλάκισης με εγγύηση, αμνηστίας ή απόδοσης χάρης στον κρατούμενο. Πιθανότατα με βάση αυτό το νόμο να γίνουν εκατοντάδες προληπτικές συλλήψεις ανθρώπων που η αστυνομία έχει φακελώσει ως υποκινητές των διαδηλώσεων του περασμένου καλοκαιριού ή του περασμένου Γενάρη