Τη σκυτάλη για τη συνέχιση του μαρτύριου της υπερεφημέρευσης γιατρών του ΕΣΥ τον Δεκέμβρη του 2024 πήραν ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ και η διευθύντρια Διοικητής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Αγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης.
Στις 19 Δεκέμβρη του 2024, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Δ. Τσαλικάκης απαίτησε από γιατρό επιμελητή Β ΕΣΥ, ειδικότητας Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής, ο οποίος στις 3 Δεκέμβρη δήλωσε ότι δε θα υπερεφημερεύσει, να συνεχίσει να υπερεφημερεύει, γιατί αυτό είναι νόμιμο! Παραθέτουμε την απόφαση Τσαλικάκη:
Tsalikakis_APANTHSH_GIA_THN__YPERBASH_ORARIOYΗ πληροφόρηση που έδωσε στη δημοσιότητα στις 24 Δεκέμβρη το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή των γιατρών του ΕΣΥ είναι λειψή. Δεν αναφέρει αν ο συγκεκριμένος γιατρός εργάζεται σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας, αν επέμεινε στην δήλωσή του ότι αρνείται την υπερεφημέρευση και αν στη συνέχεια ο διοικητής τον υποχρέωσε με «Εντέλλεσθε» να δεχτεί το μαρτύριο. Παραθέτουμε την ανακοίνωση του ΕΚΑ:
ENOTIKO_KINHMA_ANATROPH_24-12-24Από το Νοέμβρη του 2003, που δημοσιοποιήθηκε η οδηγία 88, οι γιατροί του ΕΣΥ ήταν υποχρεωμένοι να εργάζονται συνολικά 48 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο σε 4μηνη βάση. Δηλαδή το τακτικό πρωϊνό ωράριο από 8 πμ μέχρι 3 μμ, Δευτέρα έως Παρασκευή, και τις εφημερίες. Ομως οι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ τους υποχρέωναν να εργάζονται ακόμη και πάνω από 60 ώρες.
Στις 24 Δεκέμβρη του 2015, η Ελλάδα καταδικάστηκε από το δικαστήριο της ΕΕ γι’ αυτή τη διαρκή παραβίαση του ωράριου των 48 ωρών που προβλέπεται από την οδηγία 88.
Παραθέτουμε την οδηγία 88/2003 και την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ κατά της Ελλάδας:
CELEX_32003L0088_EL_TXTapofasi_dikastirioy
Η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων αρνήθηκε για δύο συνεχή χρόνια να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και ψήφισε τον Νοέμβρη του 2017 το νόμο 4498, με τον οποίο συνέχισε να παραβιάζει για τρία ακόμη χρόνια την οδηγία 88, να μη συμμορφώνεται με την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ και να προβλέπει απασχόληση των γιατρών έως 60 ώρες την εβδομάδα.
Εβαλε, όμως, την προϋπόθεση να συναινούν οι γιατροί σ’ αυτή την «σκαστή» παράνομη απασχόληση των 60 ωρών. Παραθέτουμε τα εδάφια α’ και β’ της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του νόμου 4498/2017 (η έμφαση δική μας):
«4.α) Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το απόλυτο όριο των εξήντα (60) ωρών εργασίας την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών.
Τηρουμένων των γενικών αρχών προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των ιατρών, η υπέρβαση του 48ωρου γίνεται για την κάλυψη των αναγκών σε εφημερίες των νοσοκομείων ή μονάδων Π.Φ.Υ., εφόσον: αα) ο ιατρός συναινεί για την παροχή της εργασίας αυτής και ββ) ο ιατρός δεν υφίσταται καμία επίπτωση, αν δεν δεχτεί να εκτελέσει την εργασία αυτή. Η συναίνεση του ιατρού είναι ειδική, δίδεται εγγράφως, φέρει ακριβή ημερομηνία και υπογραφή, φυλάσσεται στο φάκελό του και μπορεί να ανακαλείται ελεύθερα.
β) Ο Διοικητής του νοσοκομείου, καθώς και ο Διοικητής της Υ.ΠΕ. για τις μονάδες Π.Φ.Υ. υποχρεούνται να τηρούν και ενημερώνουν αρχείο για όλους τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς, που παρέχουν εργασία καθ’ υπέρβαση του 48ωρου. Το αρχείο είναι στη διάθεση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος μπορεί να απαγορεύει ή περιορίζει τη δυνατότητα υπέρβασης της ανώτατης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας, για λόγους ασφάλειας και υγείας των ιατρών. Το νοσοκομείο και η Δ.Υ.ΠΕ. υποχρεούνται να παρέχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στατιστικές πληροφορίες σχετικά με τη συναίνεση ή την άρση της συναίνεσης των ιατρών».
Αυτή η τρίχρονη παράταση της παράνομης απασχόλησης μέχρι 60 ώρες (και παραπάνω) παρατείνεται συνέχεια από το 2020, με τροπολογίες σε νόμους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η τελευταία παράταση είναι μέχρι τις 31 Μάρτη του 2025 και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και άλλες παρατάσεις, γιατί η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ) περιορίζεται σε καταγγελίες με ανακοινώσεις δημοσιογραφικού χαρακτήρα, σε περιπτώσεις που γιατροί -είτε ατομικά είτε κατά ομάδες- δηλώνουν γραπτά ότι αρνούνται να συνεχίσουν το μαρτύριο της υπερεφημέρευσης, που οδηγεί σε απασχόληση και πάνω από 60 ώρες στην επταήμερη εβδομάδα.
Ενώ εδώ και δύο χρόνια αναπτύχθηκε ένα κίνημα από τα κάτω, η ΟΕΝΓΕ συνεχίζει αυτή την τακτική, που δίνει στις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ τη δυνατότητα να διατάζουν τους γιατρούς, με παράνομα «Εντέλλεσθε», να πειθαρχούν και να διαιωνίζεται έτσι το μαρτύριο της υπερεφημέρευσης, που θέτει σε κίνδυνο και την υγεία των γιατρών και την υγεία των ασθενών.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Αγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης υποχρέωσε με «Εντέλλεσθε» γιατρό, Επιμελητή Β, με ειδικότητα αναισθησιολόγου στη ΜΕΘ, να συνεχίσει την υπερεφημέρευση, παίρνοντας πίσω τη δήλωσή του!
Παραθέτουμε την απόφαση της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης και τη σχετική ανακοίνωση του ΕΚΑ:
ENOTIKO_KINHMA_ANATROPH_13-12-24Επισημαίνουμε πως και στις δύο ανακοινώσεις του το ΕΚΑ δεν αναφέρει λέξη γα την καταδίκη της Ελλάδας από το δικαστήριο της ΕΕ στις 24 Δεκέμβρη του 2015 και ότι δεν προσπαθεί να ενισχύσει το κίνημα άρνησης της υπερεφημέρευσης, που αναπτύσσεται από τα κάτω, έτσι ώστε να φτάσουν οι γιατροί στο σημείο να αρνηθούν την υπερεφημέρευση ακόμη και όταν διατάσσονται με «Εντέλλεσθε» από τους διοικητές των νοσοκομείων να υποταχτούν.
Από την άλλη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Παγώνη, ως φανατική νεοδημοκράτισσα, υπερασπίζεται την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την υπερεφημέρευση και υποχρεώνει τις παρατάξεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τις οποίες συνεργάζεται στα προεδρεία των ΔΣ της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ, να ακολουθούν την τακτική των υποτονικών ανακοινώσεων κατά της υπερεφημέρευσης, που όπως αναφέραμε αφήνουν ελεύθερο το πεδίο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να αναγκάζει τους γιατρούς του ΕΣΥ να υπερεφημερεύουν, να απογοητεύονται και να βρίσκουν εν τέλει ως διέξοδο την παραίτηση από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καταφεύγοντας για δουλειά στα κάτεργα των εμπόρων της υγείας.
Παραθέτουμε ένα εκτενές απόσπασμα από άρθρο μας με τίτλο: Ματίνα Παγώνη: Παρ’ την στο γάμο σου να σου πει «και του χρόνου», που δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου του 2024:
H πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Mατίνα Παγώνη υπερασπίστηκε ανοιχτά το βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης των γιατρών του ΕΣΥ, που συνεχίζεται από το 2003. Επίσης, συμφώνησε με την κυβερνητική απόφαση (άρθρο 76 του νόμου 5119/2024) να εφημερεύουν οι ιδιώτες γιατροί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Δεν είναι αστείο. Αυτά υποστήριξε σε συνέντευξη της στους Στέλιο Βραδέλη και Γιώργο Πίκουλα, στην εκπομπή «Εχουμε και λέμε» στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στις 23 Ιούλη του 2024. Στον παρακάτω σύνδεσμο είναι το ηχητικό.
Απομαγνητοφωνούμε από το 28:50 μέχρι το 29:05:
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η λύση που προτείνετε εσείς;
Παγώνη: Εμείς είπαμε όσο γίνεται να βοηθήσουν όσοι μπορούν από τους ελεύθερους επαγγελματίες (σ.σ. οι ιδιώτες γιατροί), αν και γι’ αυτούς απ’ ό,τι ξέρω είναι πολύ δύσκολο. Αλλη η δουλειά τους στα ιατρεία, άλλη στα νοσοκομεία.
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το άρθρο 76 του νόμου 5119 (για την ψυχική υγεία) αποφάσισε την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στις εφημερίες των Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ο νόμος συζητήθηκε και ψηφίστηκε στις 29 και 30 Ιούλη του 2024. Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, της οποίας η Παγώνη είναι πρόεδρος, είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 29 Ιούλη και ανάμεσα στ’ άλλα ζητούσε την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου-εκτρώματος.
Οταν, λοιπόν, η Παγώνη λέει στη συνέντευξη της «εμείς είπαμε», ψεύδεται ασύστολα. Μιλάει ως στέλεχος της ΝΔ και κολαούζος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και όχι ως πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, που σέβεται τις αποφάσεις που λαμβάνει το ΔΣ.
Η συνέντευξη συνεχίζεται (από το 29:18 μέχρι το 29:50):
Δημοσιογράφος: Και να λες στον ιδιώτη, θέλω δύο εφημερίες το μήνα που δεν ξέρω πώς θα οριστούν, να το αλλάξεις όλο το πρόγραμμα.
Παγώνη: Να πω κάτι. Οι γιατροί οι νοσοκομειακοί, που κάνουν δώδεκα εφημερίες το μήνα και δεν μιλάμε, ενώ ο νόμος, η νομοθεσία, είναι μέχρι επτά, σκεφθείτε να βγαίνανε και να λέγανε «δεν υπάρχει προσωπικό, εμείς κάνουμε τις εφτά και γεια σας, βρείτε ποιοι θα εφημερεύσουν στα νοσοκομεία». Το φαντάζεστε αυτό; Για φανταστείτε το…
Σύμφωνα με το άρθρο 45 του νόμου 3205, οι εφημερίες κατανέμονται σε τρεις Ζώνες.
Στην Α Ζώνη, οι Διευθυντές και οι Διευθυντές Επιστημονικοί Υπεύθυνοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν 3 ενεργείς εφημερίες και 3 εφημερίες ετοιμότητας, ενώ οι ειδικευμένοι γιατροί (Επιμελητές Α και Β και Επικουρικοί) 4 ενεργείς εφημερίες και 2 ετοιμότητας (καθημερινές).
Στη Β Ζώνη, οι Διευθυντές και οι Διευθυντές Επιστημονικοί Υπεύθυνοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν 4 ενεργείς εφημερίες και 3 εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές, ενώ οι ειδικευμένοι γιατροί 5 ενεργείς εφημερίες και 2 εφημερίες ετοιμότητας (καθημερινές).
Στη Γ Ζώνη, οι Διευθυντές και οι Διευθυντές Επιστημονικοί Υπεύθυνοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν 5 ενεργείς εφημερίες και 2 εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές, ενώ οι ειδικευμένοι γιατροί 7 ενεργείς εφημερίες και 4 ετοιμότητας (καθημερινές).
Οι ειδικευμένοι γιατροί στο ΕΚΑΒ, στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών), τις ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας), τις ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) και τις ΜΕΝΝ (Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών) είναι υποχρεωμένοι να κάνουν 7 ενεργείς εφημερίες.
Οταν, λοιπόν, η Παγώνη λέει ότι σύμφωνα με το νόμο οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μέχρι 7 εφημερίες το μήνα, συσκοτίζει τα πράγματα, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, που είναι στις Ζώνες Α και Β είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μέχρι 5 ενεργείς εφημερίες το μήνα.
Εξίσου αυθαίρετος είναι ο ισχυρισμός της, ότι οι γιατροί κάνουν 12 εφημερίες το μήνα, αντί μέχρι 7. Δηλαδή, σύμφωνα με την Παγώνη, που έχει στρατοπεδεύσει στα πρωινάδικα των Μέσων Μαζικής Παραπληροφόρησης και μιλάει επί παντός του επιστητού, οι γιατροί κάνουν μόνο πέντε εφημερίες παραπάνω. Σκόπιμα, όμως, δεν διευκρινίζει τι είδους εφημερίες είναι αυτές.
Θυμίζουμε ότι οι εφημερίες που κάνουν οι γιατροί είναι:
α) Οι ενεργείς εφημερίες, που τις καθημερινές αρχίζουν από τις 3 μμ (όταν λήγει το τακτικό πρωινό ωράριο των γιατρών) και τελειώνουν στις 8 πμ της επομένης, δηλαδή διαρκούν 17 ώρες στο νοσοκομείο. Σάββατα, Κυριακές και αργίες είναι 24ωρης διάρκειας (από τις 8 πμ μέχρι τις 8 πμ της επομένης).
β) Οι μεικτές εφημερίες, από τις 3 μμ μέχρι τις 9 μμ στο νοσοκομείο και στη συνέχεια στο σπίτι μέχρι τις 8 πμ της επομένης.
γ) Οι εφημερίες ετοιμότητας, που γίνονται από το σπίτι. Ο χρόνος αυτών των εφημεριών δεν θεωρείται χρόνος απασχόλησης, αν οι γιατροί δεν κληθούν στο νοσοκομείο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ οι ειδικευμένοι γιατροί υφίστανται μόνιμα το βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης, γιατί οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων παραβιάζουν την οδηγία 88/2003, σύμφωνα με την οποία οι γιατροί των Νοσοκομείων πρέπει να εργάζονται 48 ώρες την εβδομάδα των 7 ημερών, συνυπολογίζοντας τις ώρες του πρωινού τακτικού ωραρίου και τις ώρες των εφημεριών.
Ιδιαίτερα στις πόλεις που υπάρχει μόνο ένα Νοσοκομείο του ΕΣΥ και εφημερεύει όλο το μήνα (όλες οι πόλεις εκτός Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πάτρας και Ηρακλείου Κρήτης), το βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης στα νοσοκομεία με τα τεράστια κενά σε όλες τις ειδικότητες των γιατρών δεν περιγράφεται.
Στις πέντε πόλεις που αναφέραμε παραπάνω (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), πέρα από το Νοσοκομείο του ΕΣΥ υπάρχει και ένα Πανεπιστημιακό και έτσι μοιράζονται οι γενικές εφημερίες, με αποτέλεσμα καθένα από τα δύο νοσοκομεία να κάνει 15 ή 16 εφημερίες το μήνα. Και σε αυτές τις πόλεις οι γιατροί, πέρα από την εργασιακή εξόντωση, το γνωστό burn out, οι γιατροί ζουν με το διαρκή φόβο και την αγωνία μη τυχόν υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους και κυρίως στην υγεία των ασθενών τους.
Και έρχεται η Παγώνη, σαν κυβερνητική ντουντούκα, και καμαρώνει ότι οι γιατροί κάνουν τις παραπάνω εφημερίες χωρίς να μιλάνε. Λίγο ακόμα και θα έλεγε πως… το ευχαριστιούνται κιόλας. Μιλάμε για συνδικαλιστική ξετσιπωσιά. Η Παγώνη φοράει τη «στολή» της προέδρου της ΕΙΝΑΠ για να μιλήσει σαν στυγνή Νεοδημοκράτισσα. Ανερυθρίαστα λέει τέτοια ψέματα, όπως ότι οι γιατροί δέχονται αδιαμαρτύρητα το βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ αβαντάρει την κυβερνητική πολιτική από τα πρωινάδικα, ενώ ως στέλεχος των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών έχει υπογράψει ανακοινώσεις που καταγγέλλουν αυτή την πολιτική.
H καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ καταλήγει ως εξής:
«Για τους λόγους αυτούς, το Δικαστήριο αποφασίζει:
1) Η Ελληνική Δηµοκρατία, παραλείποντας να εφαρµόσει εβδοµαδιαία διάρκεια εργασίας µη υπερβαίνουσα, κατά µέσο όρο, τις 48 ώρες και παραλείποντας να διασφαλίσει ελάχιστο ηµερήσιο χρόνο αναπαύσεως ή ισοδύναµη περίοδο αντισταθµιστικής αναπαύσεως που να διαδέχεται άµεσα τον χρόνο εργασίας τον οποίο η περίοδος αυτή θεωρείται ότι αντισταθµίζει, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρα 3 και 6 της οδηγίας 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου, της 4ης Νοεµβρίου 2003, σχετικά µε ορισµένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.
2) Απορρίπτει την προσφυγή κατά τα λοιπά.
3) Καταδικάζει την Ελληνική Δηµοκρατία στα δικαστικά έξοδα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η υπερεφημέρευση τσακίζει τους γιατρούς και δημιουργεί κινδύνους για τους ασθενείς
Υπερεφημέρευση γιατρών: Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ διαστρεβλώνει το άρθρο μας και υπερασπίζεται την παρανομία
ΥΓ. Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Π. Παπανικολάου έδωσε την απόφαση του διοικητή της 3ης ΥΠΕ στον δικηγόρο Ιορδάνη Προυσανίδη για να συντάξει μια γνωμάτευση γι’ αυτήν. Αυτός συνέταξε μια γνωμάτευση στο γόνατο, που αγνοεί παντελώς την ιστορία με την οδηγία 88/2003, στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω. Είναι τόσο γονατογραφημένη η γνωμάτευση που αναφέρει το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων πότε ως 4498/2017 (που είναι το σωστό) και πότε ως 4495/2017 (άσχετο), με αποτέλεσμα ο αναγνώστης της να συνάγει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για δύο σχετικούς νόμους! Μάλιστα, αναφέρει ότι η οδηγία 88/2003 ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με τον νόμο 4495/2017 (αντί του ορθού 4498/2017)! Το αποτέλεσμα της σύγχυσης μπορεί να το δεί κανείς στις ανακοινώσεις του ΕΚΑ, που παραθέσαμε παραπάνω. Στην ανακοίνωση στις 13.12.2024 αναφέρεται (ορθώς) ο νόμος 4498/2014, ενώ στην ανακοίνωση στις 24.12.2024, μετά τη μεσολάβηση της γνωμάτευσης Προυσανίδη, αναφέρεται ο (εντελώς άσχετος με το αντικείμενο – πολεοδομικές διατάξεις αφορά) νόμος 4495/2017! Καλά θα κάνει ο Π. Παπανικολάου να την πετάξει στα σκουπίδια και να μην την παρουσιάσει στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ. Παραθέτουμε αυτή τη γνωμάτευση-καρικατούρα χωρίς περαιτέρω σχόλια:
POYRSANIDIS_APANTHSH_3YPE