Φόρεσε το σκούφο και το βαρύ παλτό, αντάλλαξε χειραψία με τον Αΐβασίλη αυτοπροσώπως (γιατί όταν βρίσκεσαι στη φιλανδική Λαπωνία συναντάς τον ίδιο τον Αϊβασίλη, όχι τις «μαϊμούδες» που βγάζουν μεροκάματο τέτοιες μέρες στη χώρα μας) και μετά στήθηκε μπροστά στις κάμερες. Εκανε τη δήλωση που είχε προετοιμάσει.
Σε ελεύθερη απόδοση: είπε πως καλός είναι ο Αϊβασίλης αλλά το σημαντικό είναι «ότι πρέπει να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για τη συλλογική μας άμυνα». Κι ότι πήγε στη μακρινή Λαπωνία για να συζητήσει «πώς θα επιτύχουμε αυτούς τους στόχους σε μια εποχή αυξημένων γεωπολιτικών αναταραχών». Θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει παιδική ταινία με τίτλο «Ο Κούλης το γεράκι στη χώρα των ταράνδων».
Δεν ξέρουμε αν ήταν αυτή η επίσημη ονομασία της χαρούμενης εκδρομής, αλλά το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου την ονόμασε «Σύνοδο Βορρά-Νότου στη Φινλανδική Λαπωνία»! Κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες. Τέσσερις πρωθυπουργοί ήταν όλοι κι όλοι: η φασιστο-Μελόνι και ο Κούλης, ο Φιλανδός Πέτερι Ορπο και ο Σουηδός Ουλφ Κρίστερσον. Παρέα τους έκανε η νέα επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής Κά(ρ)για Κάλας. Τέσσερις του ακροδεξιού φάσματος και ο… κεντρώος Κούλης. Αντιλαμβάνεστε τι «Σύνοδος Βορρά-Νότου» ήταν αυτή, όταν δεν συμμετείχαν η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Ισπανία…
Πάνω που τελείωσε ο Κούλης τη δήλωση που είχε ετοιμάσει, πετάχτηκε ένας φινλανδός δημοσιογράφος και τον ρώτησε: «Κύριε Μητσοτάκη, ποιο είναι το μήνυμά σας στη Ρωσία και στον Vladimir Putin;». Αυτό ήταν εκτός προγράμματος, αλλά ο Κούλης είναι δυνατός στον αυτοσχεδιασμό. Πήρε το πιο μοβόρικο ύφος που διαθέτει και απάντησε:
«Το μήνυμα είναι πολύ καθαρό: θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και να υποστηρίζουμε την Ουκρανία απερίφραστα. Εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει τον χρόνο έναρξης των όποιων συνομιλιών με τη Ρωσία αλλά θα πρέπει να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας».
Στη στήλη έφτασαν πληροφορίες (δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να τις επιβεβαιώσει), ότι μόλις άκουσε η Μαρία Ζαχάροβα την απειλή Κούλη, παράτησε κάτι φράουλες που απολάμβανε με το δικό της απαράμιλλο τρόπο και ενημέρωσε αμέσως τον πολιτικό της προϊστάμενο Λαβρόφ. Αυτός τηλεφώνησε στον Πούτιν, ο οποίος διέταξε να συγκληθεί μέσα στην επόμενη μισή ώρα στο Κρεμλίνο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, για να εξετάσει την απειλή: «Ποιο είναι το μυστικό σχέδιο του Μητσοτάκη, με το οποίο θα ενισχύσει την Ουκρανία, ώστε να βρεθεί σε σχέση ισχύος έναντι της Ρωσίας;». Εξω φρενών και έτοιμος να πάρει κεφάλια στρατηγών ήταν ο συνήθως ψύχραιμος Βλαδίμηρος.
Αλλες πληροφορίες (δυστυχώς, ούτε αυτές κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν από τη στήλη) αναφέρουν πως η Κίμπερλι πήρε ελικόπτερο και έφτασε ασθμαίνουσα στο Μαρ α-Λάγκο της Φλόριντα για να ενημερώσει η ίδια τον Τραμπ, προτού προλάβει και του πει καμιά μαλακία ο Μασκ που δε φεύγει στιγμή από το πλευρό του president elected. Είχε ζητήσει από συνεργάτες της, όσο ταξίδευε, να της στείλουν με μέιλ μερικές φωτογραφίες και βίντεο από την επίσκεψη Κούλη στο Λευκό Οίκο επί πρώτης θητείας Τραμπ, γιατί αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να θυμηθεί ο president elected ποιος είναι αυτός ο Μητσοτάκης.
Ως γνωστόν, ο Τραμπ έχει διαμηνύσει δημόσια στον Ζελένσκι να κάτσει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Πούτιν και να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν (εννοείται, με τους Ρώσους να παίρνουν την Κριμαία, το Ντονμπάς και μερικά ακόμα κομμάτια που τα έχουν ήδη κατακτήσει στρατιωτικά). Οταν ο Μητσοτάκης δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από θέση ισχύος, αμφισβητεί ευθέως τη θέση του Τραμπ, οπότε ο president elected και οι συνεργάτες του πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.
«Με τον Μητσοτάκη δεν πρέπει να παίζεις» είναι η φράση που ακούγεται συνεχώς στις πισίνες του Μαρ α-Λάγκο και στους πάνω ορόφους του Trump Tower στη Νέα Υόρκη. Η ίδια η Κίμπερλι το ξανασκέφτεται αν θα δεχτεί τη θέση της πρέσβη στην Αθήνα που της έδωσε ο παραλίγο πεθερός της. Της είπαν για τη Μύκονο, της είπαν για τους τσολιάδες στο Σύνταγμα και την έψησαν, αλλά δεν της είπαν ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας πρωθυπουργός πολύ tough guy, που θα της κάνει τη ζωή δύσκολη. «Για τέτοια είμαστε τώρα;», ακούστηκε να λέει σε μια φίλη της, με την οποία έκαναν παρέα μόντελινγκ στο παρελθόν.
Πληροφορίες από το Κίεβο δεν έφτασαν στη στήλη, αλλά είμαστε σίγουροι πως και ο Ζελένσκι είναι βαθιά προβληματισμένος. Ο ίδιος δήλωσε προ ημερών ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να πάρει πίσω με στρατιωτικά μέσα τα εδάφη που προσάρτησε η Ρωσία και πως θα επιχειρήσει να τα πάρει σε βάθος χρόνου με διπλωματικές κινήσεις. Οταν, όμως, ακούει τον Κούλη να δηλώνει πως πρέπει να πάει σε διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος, θα το ξανασκεφτεί. «Μητσοτάκης είν’ αυτός, για να το λέει αυτό κάτι έχει κατά νου, κάτι που κανένας άλλος -ούτε ο Μπάιντεν, ούτε ο Σολτς, ούτε ο Μακρόν, ούτε ο Ρούτε, ούτε οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ- δεν το σκέφτηκε»…
Η δήλωση Μητσοτάκη ήταν, προφανώς, γελοία. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, πως ήταν εντός κλίματος. Οι πέντε που συναντήθηκαν στη Λαπωνία παρουσίασαν κοινή ατζέντα σε δύο μείζονα ζητήματα. Πρώτο, στον λυσσασμένο αντι-ρωσισμό που οδηγεί στην πιο επιθετική πολεμοκαπηλεία. Δεύτερο, στην πιο σκληρή αντι-μεταναστευτική στάση. Γι’ αυτό ο Μητσοτάκης πέταξε αυτή τη γελοιότητα. Ηταν ένα μήνυμα αγάπης στους πιο λυσσασμένους αντι-ρωσικούς κύκλους της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής. Ο Μητσοτάκης εμφανίζεται ως νατοϊκό «γεράκι», χώνοντας τη χώρα μας πιο βαθιά στους πιο τυχιοδιωκτικούς πολεμικούς σχεδιασμούς.
ΥΓ. Εμαθε και κάτι ο Μητσοτάκης στη Λαπωνία. Οτι χιονίζει και τη μέρα. Ξεκίνησε τη δήλωσή του εκφράζοντας το θαυμασμό του: «Είναι η πρώτη φορά που κάνω δήλωση στο χιόνι και στο σκοτάδι» (μέρα ήταν, αλλά στις αρκτικές περιοχές το ηλιακό φως «συμπεριφέρεται» διαφορετικά). Την προηγούμενη φορά που χιόνισε μέρα, βρισκόταν στην Αθήνα. Είδε το χιόνι κι ενώ σκεφτόταν πού θα πάει για μπραντς με τη Μαρέβα, ήρθαν τα μαντάτα ότι χιλιάδες άνθρωποι αποκλείστηκαν στην Αττική Οδό, στη μέση της Αθήνας. Μετά πήγε στη Βουλή και δικαιολόγησε το μπάχαλο της κυβέρνησής του με τη μνημειώδη φράση: «Και σε αντίθεση με άλλες χιονοθύελλες το χιόνι έπεσε μέρα μεσημέρι, συνήθως πέφτει βράδυ»!