Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αυτή η κωλοτούμπα είναι στανταράκι
  • Οποιος διαθέτει αυτή την Αντίσταση, αυτούς τους νέους που θυσιάζονται και έναν λαό που θυσιάζεται για την πατρίδα του δεν μπορεί να ηττηθεί
  • Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τεχεράνη αποκαλεί το Ισραήλ «εχθρό της ανθρωπότητας»
  • Guardian: Ο πόλεμος του Τραμπ κατά του Ιράν εξαντλεί ταχύτατα τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν έγγραφα και συνεντεύξεις
  • Σαν σήμερα 31 Αυγούστου
  • Χουδαΐφα αλ-Καχλούτ (Αμπού Ομπάιντα): in memoriam
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αθλητισμός»Αλεϊ ουπ και κάρφωμα στο φασισμό
Αθλητισμός

Αλεϊ ουπ και κάρφωμα στο φασισμό

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Σεπ 2022, 09:05

Δύο νίκες μετρά πλέον η εθνική ομάδα μπάσκετ σε ισάριθμους αγώνες μετά από αυτήν που σημείωσε το Σάββατο, γεμάτη εντυπωσιακά στιγμιότυπα, απέναντι στην Ιταλία. Πρωταγωνιστές σε αυτό το ελπιδοφόρο ξεκίνημα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, που έχουν σημειώσει τους 102 από τους 174 συνολικά πόντους της ομάδας, ενώ ηγούνται σε όλες τις βασικές στατιστικές κατηγορίες.

Αφρίζουν από το κακό τους τα διάφορα φασιστοειδή απομεινάρια της Χρυσής Αυγής, που δημιούργησαν στο Twitter το hashtag «Not my national team («αυτή δεν είναι η εθνική μου»), κάτω από μια φωτογραφία των τεσσάρων αδερφών Αντετοκούνμπο με τη φανέλα της εθνικής ομάδας και γέμισαν το διαδίκτυο με εμετικά ρατσιστικά σχόλια.

Εμείς, όπως έλεγε και ο Τζιμάκος ο Πανούσης, μπορεί να μην αισθανθήκαμε ποτέ αυτό που νιώθουν ορισμένοι πίσω χαμηλά στην πλάτη με την έπαρση και την υποστολή της σημαίας (συμπληρώνοντας χαριτολογώντας ότι κάποιοι φίλοι του, γιατροί της εναλλακτικής ιατρικής, υποστηρίζουν ότι όσοι το νιώθουν έχουν προδιάθεση για καρκίνο), αλλά νιώσαμε χαρά βλέποντας τα αδέρφια Αντετοκούνμπο να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και να θέλουν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό αστικό κράτος έκανε -για όσα χρόνια ήταν μικροί και άσημοι- ό,τι περνά από το χέρι του για να αισθανθούν ανεπιθύμητοι.

Γιατί για τα παιδιά αυτά, το να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και να αντιμετωπίζονται, τουλάχιστον ως προς τα νόμιμα δικαιώματά τους, όπως και τα υπόλοιπα ελληνόπουλα, ήταν ένας Γολγοθάς. Ο νόμος Ραγκούση (2010-2012) υπήρξε ένα σύντομο «νομοθετικό διάλειμμα» με τον οποίο ο Θανάσης και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πρόλαβαν και απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια. Δεν ήταν κανένα επαναστατικό νομοθέτημα, αλλά ένας στοιχειώδης αστικός εκσυγχρονισμός, μέσω του οποίου επιχειρήθηκε να διευθετηθεί το παράδοξο να κατοικούν στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες, που γεννήθηκαν εδώ από μετανάστες γονείς, μεγάλωσαν εδώ, σπούδασαν εδώ, κατοικούν και εργάζονται εδώ, αλλά αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι χωρίς πατρίδα, χωρίς την ιδιότητα του πολίτη. Δείτε παλαιότερο δημοσίευμά μας εδώ.

Το «νομοθετικό διάλειμμα», με το οποίο ορισμένα παιδιά πρόλαβαν και απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια, κράτησε περίπου μια διετία.

Δεν ξεχνάμε πως ο ακροδεξιός Σαμαράς, τον Μάρτιο του 2012, δήλωνε: «Πρέπει να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας. Εχουνε σήμερα καταληφθεί πολλές πόλεις στην Ελλάδα, από παράνομους λαθρομετανάστες. Θα καταργήσουμε το νόμο του Ραγκούση για την ιθαγένεια». 

Επειδή όμως δεν μπορούσε να τον καταργήσει, λόγω των αντιδράσεων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο κολλητός του Χ. Αθανασίου έσπευσε με εγκύκλιό του να αναστείλει την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου «ενόψει της προσεχούς δημοσιεύσεως της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας». Η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή. Το ΣτΕ επανέφερε ανοιχτά και απροσχημάτιστα το Δίκαιο του αίματος, κηρύσσοντας αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση με μια ανατριχιαστική επιχειρηματολογία.

Το καλοκαίρι του 2013 και μετά την επιλογή του Γιάννη στο ντραφτ του ΝΒΑ, ο Σαμαράς αναγκάστηκε να κρύψει για λίγο το μίσος του για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και υποδέχτηκε, σαν στοργικός πατέρας, στο πρωθυπουργικό μέγαρο τον Γιάννη και τους γονείς του δίνοντάς τους δώρα, περνώντας έτσι το μήνυμα σε όλους τους υπόλοιπους μετανάστες, πως η υπηκοότητα θα δίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον Γιάννη, τον Θανάση, τον Κώστα και τον Αλέξανδρο να επιθυμούν με χαρά να επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι στην παλιά τους γειτονιά, παρά το ανελέητο κυνηγητό που τους επεφύλασσε το ελληνικό αστικό κράτος; 

Προφανώς, η περίοδος της ζωής τους στα Σεπόλια, παρά τα αμέτρητα προβλήματα που αντιμετώπιζε σχεδόν καθημερινά η οικογένειά τους για να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό για όλα τα μέλη της, την αγωνία μήπως κάποιος από αυτούς αρρωστήσει και δεν μπορέσει να λάβει την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (ως μετανάστες χωρίς χαρτιά) και τόσα άλλα εμπόδια, τους άφησε και ευχάριστες αναμνήσεις και όμορφα συναισθήματα και αυτό σίγουρα οφείλεται στην επαφή τους με τους δασκάλους τους, τους συμμαθητές τους αλλά και άλλους απλούς ανθρώπους του λαού, αυτής της φτωχής και παρατημένης, από όλες τις αστικές κυβερνήσεις περιοχής στα δυτικά του κέντρου της Αθήνας, που δεν έβλεπαν τ’ αδέλφια Αντετοκούνμπο μέσα από τα παραμορφωτικά γυαλιά του ρατσισμού και του φασισμού.  

[Σημειώνουμε ότι στις εκλογές του 2014 η νεοναζιστική οργάνωση της Χ.Α. συγκέντρωσε περίπου 20% των ψήφων στην περιοχή των Σεπολίων. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο φασισμός τρυπώνει στις φτωχικές γειτονιές, εκμεταλλευόμενος τα χίλια μύρια προβλήματα και τα αδιέξοδα των πληβείων, αναδεικνύοντας μετ’ επιτάσσεως το καθήκον των ταξικών ανθρώπων να δίνουν καθημερινές μάχες, ώστε να εκλείψουν οι ρατσιστικές και φασιστικές συμπεριφορές].

Ασχολίαστο φυσικά δε γίνεται να αφήσουμε το γεγονός ότι ο Γιάννης προσπαθεί όλα αυτά να τα συνδυάσει με την προώθηση του brand «Antetokounbros», τις μπίζνες και τις κάθε λογής διαφημίσεις, ενώ ταυτόχρονα με θλίψη τον βλέπουμε να δείχνει πως δεν έχει πρόβλημα να συναντιέται με αστούς πολιτικούς, αλλά και να φωτογραφίζεται μπροστά από κλούβες της αστυνομίας παρέα με μπάτσους.

«Ξέχασε» λοιπόν αυτά τα εμετικά που έλεγε ο Σαμαράς το 2012, ότι «πρέπει να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας από τους ξένους», και μετά τη συνάντησή τους το 2013 στο πρωθυπουργικό μέγαρο (στα 18 του βέβαια, τότε) δήλωσε ότι «είναι ωραίος τύπος ο πρωθυπουργός».

Από τη μεριά του, ο Μπουμπούκος, γκεσέμι της νεοδημοκρατικής παράταξης, δήλωνε το 2018 (πριν από τη νίκη στις εκλογές του 2019) ότι ο Αντετοκούνμπο (Ακετονούμπο τον προσφωνούσε προκλητικά σε άλλο βίντεο, παριστάνοντας ότι τάχα ξεχνά το όνομά του!) «είναι τόσο Ελληνας όσο Μακεδόνες είναι και οι Σκοπιανοί». 

Και αυτήν την προκλητική ρατσιστική ρητορική φαίνεται ότι «ξέχασε» και πάλι ο Γιάννης, που άκουγε αδιαμαρτύρητα τον Μητσοτάκη το 2021, στο μέγαρο Μαξίμου, στο περιθώριο της τιμητικής πολιτογράφισης της μητέρας του Βερόνικα και του αδερφού του Αλεξ, να λέει υποκριτικά ότι «στο πρόσωπό σας, στο πρόσωπο όλης της οικογένειας Αντετοκούνμπο, αντικατοπτρίζεται η Ελλάδα που θέλουμε. Η Ελλάδα που προσπαθεί, αγωνίζεται, ξεπερνά τις δυσκολίες, κρατά ενωμένη την οικογένειά της. Είναι η Ελλάδα που μας κάνει περήφανους». 

Η συμμετοχή, ωστόσο, των αδελφών Αντετοκούνμπο στην εθνική, το πάθος και η αυταπάρνηση με την οποία αγωνίζονται, η μεγάλη αθλητική τους κλάση, η συγκροτημένη προσωπικότητά τους, το γεγονός ότι δεν προκαλούν με την εξωγηπεδική τους ζωή και κυρίως η αγάπη του κόσμου, είναι το καλύτερο κάρφωμα στο ρατσισμό και η καλύτερη απάντηση στους οπαδούς της ναζιστικής λογικής της φυλετικής καθαρότητας.

Αγωνιστικά, ο Γιάννης αποδεικνύει ότι είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου, κλείνοντας τα στόματα σε διάφορους επικριτές του στην Αμερική (κυρίως παλιούς παίκτες και δημοσιογράφους που δεν τον συμπαθούν, κατά βάση γιατί και εκεί είναι ένας ξένος), επειδή ψάχνει πάντα τρόπο να κερδίζει, παλεύοντας κάθε φάση ξεχωριστά, όπως έδειξε με την καταπληκτική close out άμυνά του, με την οποία έκοψε το τρίποντο του Τζαλίν Σμιθ της Κροατίας και στη συνέχεια της φάσης το απίστευτο γκολ φάουλ στον αιφνιδιασμό, με το οποίο κλείδωσε οριστικά τη νίκη.

Ο κόουτς Ιτούδης προσπαθεί να βρει τα κατάλληλα σχήματα που λειτουργούν και στις δύο πλευρές του γηπέδου, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών του και περιμένει τους τραυματίες να επιστρέψουν σε αγωνιστικό ρυθμό. Αξιοσημείωτη είναι η μεταμόρφωση του Αγραβάνη που είναι ο τρίτος καλύτερος παίκτης της ομάδας μέχρι στιγμής, δίνοντας ρέστα σε άμυνα και επίθεση.

ΥΓ1. Κρατάμε μικρό καλάθι και περιμένουμε με ανυπομονησία να εμφανιστούμε το ίδιο καλοί και στα νοκ άουτ ματς. Δεν θέλουμε να την πατήσουμε ξανά, όπως στο Mundobasket του 2014, που πήραμε αήτητοι την 1η θέση του ομίλου μας με πέντε νίκες και αποκλειστήκαμε στο πρώτο νοκ άουτ ματς με αντίπαλο τη Σερβία (στη φάση των 16), η οποία είχε τερματίσει αντίστοιχα τέταρτη στο δικό της όμιλο με δύο νίκες και τρεις ήττες. Αλλο βέβαια Κατσικάρης και άλλο Ιτούδης.

ΥΓ2. Τι φταίξαμε, ρε γαμώτο; Μπασκετάκι καθόμαστε να δούμε και είμαστε υποχρεωμένοι να υφιστάμεθα την ηχορύπανση από αυτόν τον γελοίο σπίκερ, που εκτός του ότι είναι άσχετος από μπάσκετ και πέρα από τα αηδιαστικά παρατσούκλια που προσπαθεί να φορέσει στους παίχτες, ψάχνει και ευκαιρίες για να επιδοθεί σε εξάρσεις βλακώδους εθνικισμού (τροφοδοτώντας με πλούσιο υλικό το luben!).

Στην τελετή πριν από τον αγώνα με την Ιταλία, μας είπε ότι ο ελληνικός εθνικός ύμνος είναι… ο ωραιότερος του κόσμου. Με ποιο κριτήριο, ρε εθνικισταρά κρετίνε; Κάθε εθνικός ύμνος έχει μια ιστορικότητα που τον κάνει μοναδικό κατά τη συγγραφή του. Οχι όμως και στο πέρασμα του χρόνου. Ο «Υμνος εις την ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού, για παράδειγμα, δεν έχει την ίδια σημασία σήμερα με την εποχή που γράφτηκε. Το ίδιο και η «Μασσαλιώτιδα», για να μην πούμε για τον ύμνο της Σοβιετικής Ενωσης, τη μουσική του οποίου έγραψε ο μεγάλος Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ και τον χρησιμοποιεί και η σημερινή ιμπεριαλιστική Ρωσία, με διαφορετικούς στίχους όμως. 

Κι αν μιλήσουμε καθαρά μουσικά, ο ιταλικός εθνικός ύμνος, που ακούστηκε αμέσως μετά τον ελληνικό, είναι πιο πλούσιος. Ο Κερκυραίος Νικόλαος Μάντζαρος, που έντυσε με μουσική τον «Υμνο εις την ελευθερίαν» του Σολωμού, ήταν της ίδιας μουσικής παιδείας με τον Γενοβέζο Μικέλε Νοβάρο, που έντυσε με μουσική τους στίχους από το «Τραγούδι των Ιταλών», που έγραψε ο επίσης Γενοβέζος Γκοφρέντο Μαμέλι. Ομως ο Νοβάρο (όπως και ο ποιητής Μαμέλι) ήταν οι ίδιοι επαναστάτες, γι’ αυτό και ο ύμνος τους (ένας ανάμεσα στους πολλούς που γράφονταν εκείνη την εποχή στην Ιταλία της επαναστατικής αναταραχής που οδήγησε στο Risorgimento) έχει αυτό το «ξεσηκωτικό» μουσικό ύφος, που οδήγησε και τον Βέρντι να τον ξεχωρίσει. Ο αριστοκράτης Μάντζαρος «σχολίασε» μουσικά τους στίχους του Σολωμού, ενώ ο ποπολάρος πατριώτης Νοβάρο «ήταν» οι στίχοι του Μαμέλι (που πέθανε σε ηλικία 22 ετών από γάγγραινα που του προκάλεσε τραύμα στο πόδι, όταν πολεμούσε στο πλευρό του Γκαριμπάλντι). Εν πάση περιπτώσει, συγκρίσεις δεν χωρούν. Υπάρχει μόνο η ανάλυση της ιστορικότητας κάθε ύμνου και η ανάλυση της εργαλειοποίησής του από τα σύγχρονα καπιταλιστικά και ιμπεριαλιστικά καθεστώτα.

Γ.Ρ. 

Εκτύπωση 🖨
ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 5 Σεπτέμβρη
Επόμενο άρθρο Στα χνάρια του δάμαλου

Σχετικά Αρθρα

Γιατί τους φόβισε μια φωτογραφία από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα;

Αθλητισμός 28 Αυγ 2026, 12:10

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

Αθλητισμός 29 Ιούλ 2026, 08:46

Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο

Αθλητισμός 28 Ιούλ 2026, 08:30

Τσακίστε τα σιωναζίδια παντού

Αθλητισμός 26 Ιούλ 2026, 09:59

Μουντιάλ: Κάτω από τα ραντάρ των κυρίαρχων μίντια

Αθλητισμός 22 Ιούλ 2026, 11:22

Γιατί η Γάζα πανηγύρισε για την Ισπανία: Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου γίνεται σύμβολο αλληλεγγύης

Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ισπανία προκάλεσε πανηγυρισμούς σε ολόκληρη τη Γάζα, όπου πολλοί εξέλαβαν τη νίκη ως αντανάκλαση των ετών αλληλεγγύης της χώρας προς την Παλαιστίνη

Αθλητισμός 21 Ιούλ 2026, 10:06
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Αυτή η κωλοτούμπα είναι στανταράκι

31 Αυγ 2026, 12:16
Διεθνή

Οποιος διαθέτει αυτή την Αντίσταση, αυτούς τους νέους που θυσιάζονται και έναν λαό που θυσιάζεται για την πατρίδα του δεν μπορεί να ηττηθεί

31 Αυγ 2026, 09:40
Διεθνή

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τεχεράνη αποκαλεί το Ισραήλ «εχθρό της ανθρωπότητας»

31 Αυγ 2026, 09:03
Διεθνή

Guardian: Ο πόλεμος του Τραμπ κατά του Ιράν εξαντλεί ταχύτατα τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν έγγραφα και συνεντεύξεις

31 Αυγ 2026, 05:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου

31 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Χουδαΐφα αλ-Καχλούτ (Αμπού Ομπάιντα): in memoriam

30 Αυγ 2026, 20:13
Διεθνή

Τα ρετάλια του τσαβικού καθεστώτος παρέδωσαν τα πετρέλαια της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ

30 Αυγ 2026, 12:01
Πολιτισμός

Eκατοντάδες άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων καλούν τη Μόστρα της Βενετίας να υψώσει την παλαιστινιακή σημαία

Ανί Ερνό, Ρότζερ Γουότερς, Γκάι Πιρς, Ματέο Γκαρόνε, Πολ Λάβερτι μεταξύ των υπογραφόντων

30 Αυγ 2026, 10:10
Παιδεία

Μητσοτάκης και Ζαχαράκη έδωσαν εντολή να ανακτήσουν άμεσα τις άδειές τους τα τρία κομμένα από το ΣτΕ ιδιωτικά «πανεπιστήμια»

Η ΕΘΑΑΕ προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα της «ανεξαρτησίας»

30 Αυγ 2026, 09:05
Διεθνή

Η κρίση του παλαιστινιακού πολιτικού συστήματος και οι εκλογές ως «Panadol»

30 Αυγ 2026, 05:59
Πολιτισμός

Πέτερ Χάντκε, Ανέμελη δυστυχία

30 Αυγ 2026, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου

30 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Κάλπες υπό πολιορκία: Μπορεί η πρώτη εκλογική αναμέτρηση της Παλαιστίνης εδώ και δύο δεκαετίες να επιβιώσει της κατοχής;

29 Αυγ 2026, 13:49
Διεθνή

Αλ-Χίντι: Τα αποτελέσματα της τρέχουσας αντιπαράθεσης θα διαμορφώσουν το μέλλον της Παλαιστίνης και της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες

29 Αυγ 2026, 10:09
Κόντρες

«Σκότι, φίλε μου, η αξιοπιστία σου διακυβεύεται, κάνε κάτι»

29 Αυγ 2026, 09:52
Διεθνή

«Πρωτοφανείς ζημιές»: Το Ιράν προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων σε εγκαταστάσεις αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών

29 Αυγ 2026, 05:13
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Αυγούστου

29 Αυγ 2026, 00:01
Η παπάρα

Οταν το ψέμα γίνεται χλευασμός

28 Αυγ 2026, 17:11
Διεθνή

Ρεζαεΐ: Ιράν και Ομάν συμφωνούν να ανοίξουν προσωρινό ναυτιλιακό διάδρομο μέσω του Στενού του Ορμούζ

Σημαντική συνέντευξη του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν

28 Αυγ 2026, 13:05
Αθλητισμός

Γιατί τους φόβισε μια φωτογραφία από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα;

28 Αυγ 2026, 12:10
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου

1925: 150.000 ανθρακωρύχοι ξεκινούν τη μεγαλύτερη απεργία στα ορυχεία άνθρακα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

1930: Επεισόδια αρχειομαρξιστών – χωροφυλακής και συλλήψεις (Θεσσαλονίκη).

1934: 650.000 υφαντουργοί των ΗΠΑ σε απεργία.

1942: Εξαρθρώνεται η οργάνωση «Κόκκινη Εκκλησία» στη Γερμανία, μαζικές εκτελέσεις των συμμετεχόντων κομμουνιστών και αντιστασιακών κατά του φασισμού.

1967: Καταδίκη δεκατεσσάρων μελών του ΠΑΜ (Θεσσαλονίκη).

1980: Ιδρύεται το πολωνικό συνδικάτο “Αλληλεγγύη” (Γκντανσκ).

1981: Βομβιστική επίθεση της RAF στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ραμστάιν, δεκαεπτά τραυματίες.

1992: Τερματίζεται η μαρξιστική διακυβέρνηση στο Κονγκό.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo