Ερώτηση στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Βορίδη), Παιδείας και Θρησκευμάτων (Κεραμέως) και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Γεωργιάδη), με θέμα «Κίνδυνος διαφυγής και διασποράς λοιμογόνου ιικού στελέχους ζώων στον ελλαδικό χώροστο πλαίσιο έρευνας του τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ», κατέθεσαν χθες (9 Σεπτέμβρη), 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της βουλευτή Μερόπης Τζούφη, αναπληρώτριας τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Ερώτηση γίνεται περιγραφή του ιστορικού αυτής της σκανδαλώδους υπόθεσης, που ως γνωστόν αποκάλυψε η «Κόντρα» (δείτε εδώ, εδώ και εδώ), και ερωτώνται οι υπουργοί:
«1. Δεδομένου ότι μετά την επιστολή της 18ης Φεβρουαρίου 2020 του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τα αρμόδια υπουργεία γνωρίζουν την εισαγωγή του στελέχους του ιού στη χώρα, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο διάδοσης μιας μεταδοτικής ασθένειας στο ζωικό κεφάλαιο;
2. Με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η εναρμόνιση της χώρας μας στις κατευθυντήριες οδηγίες του ΟΗΕ, όσον αφορά τις προϋποθέσεις εισαγωγής εξωτικών παθογόνων στελεχών;
3. Πώς σκοπεύουν να διευθετήσουν το ζήτημα που έχει προκύψει στο ΑΠΘ και τι σκοπεύουν να πράξουν για να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα εκτέλεσης του αρχικού ερευνητικού πρωτοκόλλου δεδομένου ότι απειλείται η προστασία του κοινωνικού συνόλου, του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και της ευρύτερης οικονομίας».
Η Ερώτηση, ως μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι το λιγότερο ισχυρό. Είναι στην ευχέρεια των υπουργών να αποφασίσουν αν και πότε θα απαντήσουν, η δε απάντηση είναι γραπτή (δε γίνεται συζήτηση στην Ολομέλεια). Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα επανόδου με Επίκαιρη Ερώτηση, η οποία συζητείται στην Ολομέλεια.
Ελπίζουμε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέβαλαν μια Ερώτηση «για να βγουν από την υποχρέωση» (μετά και τη δριμεία καταγγελία της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών ΑΠΘ), αλλά ότι θα εξαντλήσουν τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, για να αναγκαστεί ο Βορίδης να πάρει θέση.
Είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί είναι γνωστό ότι υπηρεσιακός παράγοντας του ΥΠΑΑΤ, που πρωταγωνιστεί σ’ αυτό το σκάνδαλο, είχε άριστες σχέσεις με την πολιτική ηγεσία επί ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τον διατήρησε στο επίζηλο πόστο του, μολονότι είχε εκλεγεί άλλος. Ο πρώην υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου (δεν είναι ανάμεσα σ’ αυτούς που υπογράφουν την Ερώτηση), στον οποίο στείλαμε όλο το υλικό, «δεν είχε προλάβει να το δει». Ο δε επιστημονικός του συνεργάτης και πρώην διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, μας είπε πως πρόκειται για… ενδοπανεπιστημιακή διαμάχη που δεν έχει επιστημονική βάση!
Περιμένουμε, λοιπόν, και συνεχίζουμε την έρευνά μας, η οποία έχει βρει νέα αποκαλυπτικά στοιχεία, τα οποία θα παρουσιάσουμε σύντομα.