Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • EΣΥ: Τα ψέματα του Μητσοτάκη και η αλήθεια των αριθμών
  • ΑΘΩΟΙ ΟΛΟΙ! | Δίκη 5 αγωνιστών – Συνεχής ενημέρωση
  • Ο Μητσοτάκης με το πηλίκιο του Παπαδόπουλου και το σκήπτρο του Λουδοβίκου ΙΕ
  • Ιδιωτικά πανεπιστήμια: απροκάλυπτοι και «ντροπαλοί» υποστηρικτές
  • Σαν σήμερα 11 Ιούνη
  • Ολοι αύριο (11/6) στις 9:30 στην Ευελπίδων (κτίριο 6 αίθουσα 4): Να σταθούμε στο πλευρό των αγωνιστών και να απαιτήσουμε την αθώωσή τους
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Προετοιμάζοντας τη διάδοχη κατάσταση για τη διαχείριση της αστικής κρατικής εξουσίας
Πολιτική

Προετοιμάζοντας τη διάδοχη κατάσταση για τη διαχείριση της αστικής κρατικής εξουσίας

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Νοέ 2025, 22:32

Τι κάνει ένας αυταρχικός πρωθυπουργός αστικού κράτους, όταν διαδηλωτές στήνουν οδόφραγμα μπροστά από το κτίριο ενός περιφερειακού αεροδρόμιου, εμποδίζοντας την έξοδό του απ’ αυτό; Στέλνει τα ΜΑΤ και τους εμποδίζει με τη βία να φτάσουν εκεί. Κι αν μερικοί καταφέρουν να φτάσουν, διατάζει τη διάλυσή τους με όλα τα εργαλεία βίας που διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός καταστολής.

Αυτό δε θα έκανε ο Μητσοτάκης «στις δόξες του»; Εδώ το περασμένο καλοκαίρι έβαλε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώσει ότι όσοι διαδηλώνουν ενάντια στην παρουσία του σιωνιστικού κρουαζιερόπλοιου Crown Iris παραβιάζουν τον… αντιρατσιστικό νόμο και δε θα τους επιτραπεί να εμποδίσουν την αποβίβαση των σιωνιστών τουριστών. Και πριν από μερικές μέρες στα Χανιά διέλυσε με γκλομπ και χημικά μια διαδήλωση διαμαρτυρίας για την παρουσία του κρουαζιερόπλοιου. Για να μην πούμε για τις τόσες διαδηλώσεις που έχουν χτυπηθεί βίαια όταν πλησίασαν σε υπουργεία (π.χ. εκπαιδευτικών και φοιτητών έξω από το εκτός κέντρου υπουργείο Παιδείας). Θα δίσταζε να «καθαρίσει» τη δική του διαδρομή στη Θράκη;

Στην Αλεξανδρούπολη, όμως, ο Μητσοτάκης προτίμησε να εξευτελιστεί παρά να μπει ο ίδιος στο κάδρο μιας βίαιης διάλυσης της συγκέντρωσης των αγροτών έξω από το αεροδρόμιο. Λες και είναι πρωθυπουργός… στην παρανομία, οι άνθρωποί του σχεδίασαν ολόκληρη επιχείρηση: τα αυτοκίνητα παρατάχτηκαν στο χώρο προσγείωσης και έφυγαν από ένα άνοιγμα στο συρματόπλεγμα της πίσω πλευράς του αεροδρόμιου, ακολουθώντας το χωματόδρομο της πυρασφάλειας!

Επαψε ο Μητσοτάκης να είναι αυταρχικός και λάτρης της κρατικής καταστολής; Κάθε άλλο. «Χεσμένος» είναι κατά το κοινώς λεγόμενο. Ο αγροτικός κόσμος, ιδιαίτερα ο κτηνοτροφικός, «βράζει» και το επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου αποφάσισε πως αυτή τη στιγμή μια εξουσιαστική επιχείρηση καταστολής των αγροτών έξω από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης θα έριχνε λάδι στη φωτιά και θα έβαζε τον ίδιο τον Μητσοτάκη στην κορυφή των ευθυνών, όπου το σχέδιο διαχείρισης προβλέπει να βρίσκονται οι υπουργοί και οι κρατικοί παράγοντες, που μπορεί να τους χρησιμοποιεί σαν αποδιοπομπαίους τράγους.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάλλεται πανταχόθεν. Δείτε την πανικόβλητη αντίδρασή της στην απόφαση για το κλείσιμο 250 καταστημάτων των ΕΛΤΑ. Ενα κλασικό νεοφιλελεύθερο μέτρο, που έρχεται να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση ενός άλλοτε κρατικού οργανισμού, προκάλεσε τέτοια λαϊκή αγανάκτηση, ιδιαίτερα στα μικρά μέρη της επαρχίας όπου τα ΕΛΤΑ και οι ταχυδρόμοι διαδραματίζουν και έναν κοινωνικό ρόλο, που ξεσηκώθηκε το ένα τρίτο της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας και απειλούσε με δηλώσεις και κατάθεση ερωτήσεων.

Ηταν μια εκδήλωση εξουσιαστικής αλαζονείας και νεοφιλελεύθερου τσαμπουκά που έφερε τη σφραγίδα του «σούπερμαν των ιδιωτικοποιήσεων» και επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, Κωστή Χατζηδάκη. Αλλες εποχές θα περνούσαν το μέτρο με τσαμπουκά κι ας έσκουζαν όσο  ήθελαν οι γαλάζιοι βουλευτές που τρώνε το σιχτίρισμα από τον κόσμο της επαρχίας. Τώρα εξαναγκάστηκαν σε επιχειρησιακή αναδίπλωση. Δεν άλλαξαν θέση και το λένε. Λένε ότι το λάθος ήταν… επικοινωνιακό. Δηλαδή, ότι δεν παραμύθιασαν προηγουμένως τον κόσμο και δεν έκαναν το σχετικό «μασάζ» στους βουλευτές τους προκειμένου να συμμετάσχουν στο παραμύθιασμα. Φόρτωσαν την ευθύνη στο γκόλντεν μπόι που είχαν βάλει στα ΕΛΤΑ, τον υποχρέωσαν σε παραίτηση και ο πραγματικός εμπνευστής του σχεδίου, ο Χατζηδάκης, κρύφτηκε. Το ίδιο και ο Μητσοτάκης.

Πάρτε άλλον τομέα που ξεσηκώνει αγανάκτηση, την ακρίβεια. Ο Θεοδωρικάκος, που ήταν κάθε  μέρα στα ραδιοκάναλα, προπαγανδίζοντας τους «1.000 κωδικούς», τα νέα «αρχίδια καπαμά» (κατά τον εύστοχο χαρακτηρισμό συνταξιούχου για το «καλάθι του νοικοκυριού» του Γεωργιάδη), ξαφνικά εξαφανίστηκε. Το αν το αποφάσισε μόνος του ή αν τον διέταξαν από το Μαξίμου δεν έχει καμιά σημασία. Σημασία έχει ότι αναγκάστηκαν να «μαζευτούν», γιατί οι καθημερινές ραδιοτηλεοπτικές παρεμβάσεις του Θεοδωρικάκου εξόργιζαν τον κόσμο αντί να τον ηρεμήσουν (ανήκαν στην κατηγορία «όσο μιλάς τόσο επιβαρύνεις τη θέση σου»).

Αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση δεν προσφέρει πλέον καμιά ασφάλεια ομαλής διακυβέρνησης στο σύστημα. Ο Μητσοτάκης πρέπει να ολοκληρώσει τα σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα και να «πάρει τον πούλο». Ακόμα κι αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, ισχύει αυτό που προσφυώς είπε ο… μεταπολιτικός Βενιζέλος: «η χώρα δεν είναι διακυβερνήσιμη». Με άλλα λόγια, με την παρούσα διάταξη των αστικών πολιτικών δυνάμεων δεν βγαίνει σταθερή κυβέρνηση. Ο Ανδρουλάκης «δεν κάνει το παιδί», ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε εξαέρωση, ο Κασσελάκης ούτε σαν εθνικός διασκεδαστής δεν αξίζει πλέον, τον Βελόπουλο και την Κωνσταντοπούλου δεν τους θέλουν σε κυβερνητικά σχήματα γιατί δεν τους εμπνέουν εμπιστοσύνη. Είναι προτιμότερο να μένουν στην αντιπολίτευση και να μαζεύουν τις διαρροές των άλλων.

Ο μύλος της αναδιάρθρωσης του αστικού πολιτικού συστήματος έχει πάρει μπροστά και αλέθει. Ηδη έχουμε ένα κόμμα στ’ αριστερά της ΝΔ με τον Tsipras reloaded. Mε το σπρώξιμο που έχει από τα μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα, ο Τσίπρας πάει φουλ για δεύτερο κόμμα (τουλάχιστον). Το σπρώξιμο δεν είναι των τελευταίων ημερών, που ο μηχανισμός προπαγάνδας του Τσίπρα (καθοδηγούμενος από τη γαλλική Publicis) έχει φουλάρει τις μηχανές του. Εχει ξεκινήσει νωρίτερα.

Κρατήσαμε στο αρχείο μας ένα πρωτοσέλιδο των «Νέων» του Μαρινάκη στις 6 Σεπτέμβρη, αμέσως μετά την ομιλία του Τσίπρα στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη. Πόσο πιο καθαρά να το γράψουν οι άνθρωποι του εφοπλιστή, μιντιάρχη και επιχειρηματία του ποδόσφαιρου; Ο νέος δικομματισμός είναι ΝΔ-κόμμα Τσίπρα και η αντιπαράθεση σε ηγετικό επίπεδο είναι Τσίπρας VS Μητσοτάκης. Ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν χωρούν στην εικόνα. Κυρίως ο Ανδρουλάκης, γιατί το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ απαλλαγμένο από τον σημερινό αρχηγό του, με επικεφαλής έναν Δούκα, για παράδειγμα, δημιουργεί μια πρώτης τάξης συμπληρωματική δύναμη στο κόμμα Τσίπρα.

Δείτε και το χτεσινό πρωτοσέλιδο των «Νέων». Ιδια γεύση για τον Μητσοτάκη με χτύπημα από τα δεξιά αυτή τη φορά: ο Σαμαράς είναι ο εκλεκτός του «συστήματος Τραμπ», συμμετείχε σε δείπνο του Κυριακού (ΑΝΤ1) με τους αμερικάνους υπουργούς και κορυφαίους καπιταλιστές (στο οποίο δεν ήταν ο Μητσοτάκης,  αλλά ήταν ο Δένδιας) κτλ. κτλ.

Εχει αποφασίσει ο Σαμαράς να φτιάξει δεξιό κόμμα τραμπικού τύπου; Αυτή τη στιγμή, σ’ αυτή την κατεύθυνση δείχνουν οι κινήσεις του. Ακόμα, όμως, κι αν ταλαντεύεται, είναι φανερό ότι τα ίδια Συγκροτήματα που σπρώχνουν τον Τσίπρα (Μαρινάκη και Κυριακού) σπρώχνουν και τον Σαμαρά, ζητώντας του να ιδρύσει κόμμα.

Ο σκοπός αυτού του σπρωξίματος είναι προφανής: να εξαφανιστούν κάποια ακροδεξιά σούργελα, να περιοριστεί ο Βελόπουλος στα «κιλά» του και να δημιουργηθεί ένα «σοβαρό» κόμμα στα δεξιά της ΝΔ, όπως ήδη συμβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ο Σαμαράς είναι ιδανικός ως ηγέτης ενός τέτοιου κόμματος, λόγω της προσωπικής του διαδρομής, της εμπειρίας του και των διασυνδέσεών του με μεγαλοκαπιταλιστές στην Ελλάδα και με ξένες πρωτεύουσες (έχει διατελέσει πρωθυπουργός, ευρωβουλευτής, υπουργός Εξωτερικών).

Ενα τέτοιο κόμμα θα μπορούσε να παίξει μεταβατικό ρόλο: συμμετοχή στη διακυβέρνηση με τη ΝΔ (εννοείται χωρίς τον Μητσοτάκη) και άνοιγμα του δρόμου για την επανένωση της Δεξιάς, με επικεφαλής ένα στέλεχος σαν τον Δένδια και με τον Σαμαρά (που δεν είναι και τζόβενο για να έχει μακροχρόνιες φιλοδοξίες) σε ρόλο μέντορα της «όλης Δεξιάς».

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας με το κόμμα Τσίπρα και το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ (χωρίς τον Ανδρουλάκη).

Ετσι, μπορούν να σχηματιστούν δυο διακριτές δυάδες: ΝΔ-κόμμα Σαμαρά από τη μια, κόμμα Τσίπρα-ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ από την άλλη. Φυσικά, με το ισχύον εκλογικό σύστημα είναι δεδομένο ότι από έναν τέτοιο κατακερματισμό των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων δε βγαίνει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Θα πάνε σε δεύτερες εκλογές και απ’ αυτές μπορεί να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να προκύψει βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα από τη μία ή την άλλη δυάδα. Στις δεύτερες εκλογές πάντοτε ενισχύονται δύο κόμματα (αυτά που ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα). Δεν είναι, όμως, σίγουρο ότι θα βγαίνει και κυβέρνηση από τη μία από τις δύο δυάδες. Αυτό είχε γίνει το 2012, μετά και τις δεύτερες εκλογές, και στο τέλος προέκυψε μνημονιακή κυβερνητική τριπλέτα Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη.

Η διαφορά της σημερινής περιόδου με το 2012 είναι ότι τότε ο ελληνικός λαός, μετά την ψήφιση και του δεύτερου Μνημόνιου, βίωνε την ήττα του ισχυρού γύρου λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στα Μνημόνια (2010-12). Η απογοήτευση που προκαλεί η ήττα είναι κακός σύμβουλος για τα αυθόρμητα κινήματα. Εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε σωτήρες και μεσσίες που εκμεταλλεύονται χυδαία το κοινωνικό αίσθημα. Οπως έγινε τότε με τον αναδυόμενο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα το 2015-19, με το τρίτο Μνημόνιο και τους εφιαλτικούς εφαρμοστικούς νόμους που ολοκλήρωσαν τη συντηρητική ανασυγκρότηση του ελληνικού καπιταλισμού.

Σήμερα δεν έχουμε καν κάποιες ισχυρές λαϊκές κινητοποιήσεις σε κεντρικά ζητήματα. Μόνο το έγκλημα των Τεμπών ταρακούνησε όλη την Ελλάδα και κατέβασε πολύ κόσμο στο δρόμο, σε ένα κίνημα όμως χωρίς περαιτέρω κοινωνικές αξιώσεις και χωρίς συνέχεια και προοπτική. Αυτή η κατάσταση διευκολύνει τους χειρισμούς των κορυφών του αστικού συστήματος για την αναζήτηση εναλλακτικών κυβερνητικών λύσεων που θα διαχειριστούν τη μόνιμη κρίση του συστήματος.

Το παιχνίδι του κοινοβουλευτισμού είναι εξ ορισμού σημαδεμένο. Οταν υπάρχει και κενό εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για την αστική τάξη. Τα ίδια τα αστικά κόμματα διαλύουν τις κοινωνικές δομές τους (τις άλλοτε κραταιές οργανώσεις τους) και αναζητούν προστασία από τους μιντιάρχες, οι οποίοι διαμεσολαβούν τις σχέσεις των αστικών κομμάτων με τον λαό, και από τους ισχυρούς καπιταλιστές, που χρηματοδοτούν τις καμπάνιες τους. Ο εξαμερικανισμός έχει συντελεστεί. Απλά τον κρύβουν πίσω από τη βιτρίνα των ευρωπαϊκών παραδόσεων.

Θα επανέλθουμε, διερευνώντας το «διά ταύτα».

Εκτύπωση 🖨
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΓια τους ήρωες της ενημέρωσης
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 13 Νοέμβρη

Σχετικά Αρθρα

EΣΥ: Τα ψέματα του Μητσοτάκη και η αλήθεια των αριθμών

Υγεία 11 Ιούν 2026, 12:07

Eπιχείρηση «Αποδομήστε τον Σαμαρά»

Πολιτική 10 Ιούν 2026, 19:25

Μην ψωνίζετε από τη ZARA – Στηρίζει τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη

Πολιτική 10 Ιούν 2026, 08:49

Ζαχαράκη και Μητσοτάκης «χορηγοί» του ιδιωτικού πανεπιστημιοποιημένου κολλέγιου Ανατόλια

Παιδεία 7 Ιούν 2026, 07:05

Υποκλοπές-παρακολουθήσεις: Ενα ζόμπι που κυνηγάει τον Μητσοτάκη

Πολιτική 6 Ιούν 2026, 08:50

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

Οικονομία 5 Ιούν 2026, 18:52
Ροή Ειδήσεων
Υγεία

EΣΥ: Τα ψέματα του Μητσοτάκη και η αλήθεια των αριθμών

11 Ιούν 2026, 12:07
Καταστολή

ΑΘΩΟΙ ΟΛΟΙ! | Δίκη 5 αγωνιστών – Συνεχής ενημέρωση

11 Ιούν 2026, 11:54
Η παπάρα

Ο Μητσοτάκης με το πηλίκιο του Παπαδόπουλου και το σκήπτρο του Λουδοβίκου ΙΕ

11 Ιούν 2026, 10:44
Παιδεία

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: απροκάλυπτοι και «ντροπαλοί» υποστηρικτές

11 Ιούν 2026, 07:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούνη

11 Ιούν 2026, 00:01
Καταστολή

Ολοι αύριο (11/6) στις 9:30 στην Ευελπίδων (κτίριο 6 αίθουσα 4): Να σταθούμε στο πλευρό των αγωνιστών και να απαιτήσουμε την αθώωσή τους

10 Ιούν 2026, 22:24
Καταστολή

Μητσοτάκης-Χρυσοχοΐδης υλοποιούν το βρόμικο αφήγημα της Μοσάντ

10 Ιούν 2026, 21:12
Διεθνή

Ποιανού η σημαία κυματίζει; Οι ηγέτες του Λιβάνου συντάσσονται με το Ισραήλ εναντίον του ίδιου τους του λαού

10 Ιούν 2026, 20:07
Πολιτική

Eπιχείρηση «Αποδομήστε τον Σαμαρά»

10 Ιούν 2026, 19:25
Κόντρες

Mπαρτζώκα, Τράκη, μάθετε μπαλίτσα από τον άρχοντα

10 Ιούν 2026, 13:10
Διεθνή

Γαλλία: Απαγόρευση εισόδου και στον σιωναζιστή Σμότριτς

Την ίδια απόφαση έχουν πάρει Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Noρβηγία

10 Ιούν 2026, 11:51
Πολιτική

Μην ψωνίζετε από τη ZARA – Στηρίζει τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη

10 Ιούν 2026, 08:49
Παιδεία

Κυβέρνηση και διοίκηση ΕΚΠΑ ιδρύουν ξενόγλωσσα διατμηματικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με ΔΙΔΑΚΤΡΑ στο Φυσικό

10 Ιούν 2026, 05:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούνη

10 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Μπεν Κάσπιτ: Συσσωρευόμενες στρατηγικές αποτυχίες αφήνουν το Ισραήλ αντιμέτωπο με αυξανόμενες απειλές και ελάχιστες σαφείς οδούς προς μακροπρόθεσμη ασφάλεια

9 Ιούν 2026, 22:31
Διεθνή

Γάζα: Εξουδετέρωση δικτύου πρακτόρων των σιωναζιστών

9 Ιούν 2026, 21:50
Καταστολή

Προβοκάτσια Μοσάντ – ΕΥΠ/ΚΥΠ – Αντιτρομοκρατικής

9 Ιούν 2026, 21:36
Διεθνή

Το τζογάρισμα της Ντάχια: Πώς η κλιμάκωση του Νετανιάχου κατέληξε σε ιρανική νίκη

9 Ιούν 2026, 13:46
Πολιτισμός

Oλα τα σιωναζιστικά γουρούνια έχουν την ίδια μούρη

9 Ιούν 2026, 12:49
Διεθνή

Φαντάζεστε τον Μητσοτάκη να αποχωρεί από τηλεοπτική συνέντευξη;

9 Ιούν 2026, 11:34
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούνη

1903: Δολοφονούνται ο βασιλιάς Αλέξανδρος και η βασίλισσα Ντράγκα (Βελιγράδι).

1921: Οι γυναίκες στη Βραζιλία αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

1929: Επεισόδια στο Βοτανικό σε απεργία κεραμοποιών για τη μη εφαρμογή του οκτάωρου από τους εργοδότες.

1945: Αποκηρύσσεται ο Αρης Βελουχιώτης από το ΚΚΕ.

1969: Βόμβα (ΔΑ) στο θέατρο “Ορβο“, τέσσερις τραυματίες.

1984: Πεθαίνει ο Ενρίκο Μπερλίνγκουερ

1997: Κυρώνεται από την ελληνική βουλή η συνθήκη Σένγκεν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Αυτή, λοιπόν, η κωμικοτραγική «Βαβέλ», αν και μιλάει με τελείως διαφορετικές γλώσσες, μπορεί να συνεννοηθεί. Και μπορεί να συνεννοηθεί μόνο σε ένα κοινό σύνθημα: «να πέσει η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης». Λοιπόν, δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Έτσι, μην περιμένετε ότι στην προεκλογική περίοδο θα συγκριθούν προγράμματα, θέσεις και ιδέες, παρά μόνο καταγγελίες, fake news και προπαγάνδα. Από τη μία πλευρά, θα παρελαύνουν με τάχα σημερινά προσωπεία χθεσινοί πρωταγωνιστές, με προχθεσινά συνθήματα, αλλά και κόμματα που εισηγούνται ένα εύκολο και κυρίως ακοστολόγητο αύριο, την ώρα που η δική τους βελόνα παραμένει κολλημένη σε περασμένες δεκαετίες. Ενώ, από την άλλη πλευρά, ο αριστερός και δεξιός λαϊκισμός θα συναντιούνται στο πεδίο του αντισυστημισμού. «Πλαστογράφοι της ελπίδας» και «τυμβωρύχοι του θυμού» θα γίνονται ένα, για να ενωθούν τελικά στην πράξη και με όσους «πωλούν» τη θρησκεία με το μέτρο και τον πατριωτισμό με το κιλό. Μια συμμαχία κατά της Νέας Δημοκρατίας, που καταλήγει τελικά απειλή κατά της ίδιας της δημοκρατίας. Μη γελιέστε, ο θίασος αυτός δεν έχει στόχο να κυβερνήσει, αλλά να εξαντλήσει την Ελλάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Αν αναρωτιέστε τι σας θυμίζει αυτή η τοποθέτηση του Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, να σας το πούμε για να μην κουράζεστε. Θυμίζει την τοποθέτηση του αρχιχουντικού Παπαδόπουλου στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά το στρατιωτικοφασιστικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967. Οπως ο Παπαδόπουλος τσουβάλιασε όλο τον αστικό πολιτικό κόσμο στο τσουβάλι της «φαυλοκρατίας» έτσι και ο Μητσοτάκης τσουβαλιάζει όλη την αντιπολίτευση στον «αντισυστηματισμό». Ταυτίζει την αστική αριστερά και κεντροαριστερά με την ακροδεξιά. Και κατηγορεί όλα τα κόμματα – πλην ΝΔ – ότι δε θέλουν να κυβερνήσουν αλλά να «εξαντλήσουν» τη χώρα. Να την οδηγήσουν «εις τον κρημνόν» όπως έλεγε ο αρχιχουντικός Παπαδόπουλος. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Παπαδόπουλος με τη χούντα του έβαλαν τη χώρα «εις τον γύψον», ενώ ο Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να πάει σε εκλογές. Θέλει να πάει, όμως, σε εκλογές χρησιμοποιώντας τη λογική Παπαδόπουλου ως εργαλείο εκφοβισμού. ‘Η, αν θέλετε, τροποποιώντας τη λογική του Λουδοβίκου ΙΕ’: Après moi, le déluge – Μετά από εμένα η καταστροφή)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo