Κίνδυνος εμφάνισης πανδημίας τύπου COVID-19 στους χοίρους Ελλάδας και ΕΕ

Ο Βορίδης «σέρνει» την κατάσταση και ο Αποστόλου σιωπά προκλητικά

0

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της εισαγωγής από τον καθηγητή της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Σ. Κρήτα κινέζικου στελέχους επικίνδυνου ιού των χοίρων (βλ. https://www.eksegersi.gr/issue/1055/Αγροτικά/36237.Εφεραν-επικίνδυνο-ιό-ζωονόσου-των-χοίρων-και και https://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/36275.Νέα-αποκαλυπτικά-έγγραφα-Εδώ-και-τώρα-να-μπει), που εγκυμονεί τον κίνδυνο εμφάνισης πανδημίας τύπου COVID-19 στους χοίρους Ελλάδας και ΕΕ, όπως επεσήμανε σε δήλωσή του προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων) Νίκος Κακαβάς (βλ. https://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/36279.Πρόεδρος-ΠΟΓΕΔΥ-Κίνδυνος-εμφάνισης-πανδημίας-τύπου).

Το θέμα αποκάλυψε η «Κόντρα», στηριγμένη σε σειρά εγγράφων, τα οποία δώσαμε στη δημοσιότητα. Κι ενώ έχει περάσει ένας μήνας από τότε που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έλαβε την εξαντλητική επί του θέματος επιστολή του προέδρου του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Δημήτριου Φλετούρη, η οποία είχε το χαρακτήρα έκκλησης για άμεση παρέμβαση του υπουργείου, αυτός (ο υπουργός) «σέρνει» την κατάσταση και δεν παίρνει αποφάσεις. Προκλητική είναι και η σιωπή του πρώην υπουργού, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αποστόλου.

Θυμίζουμε τι έγραψε στον Βορίδη ο καθηγητής Φλετούρης, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Τμήματος Κτηνιατρικής:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ

Τα στοιχεία που παρατίθενται παραπάνω καταδεικνύουν τη σοβαρότητα που απαιτείται ώστε να αποτραπεί η πιθανή μόλυνση του ζωϊκού κεφαλαίου της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα, από έναν πολύ λοιμογόνο “εξωτικό“ ιό, που έχει προκαλέσει εκτεταμένες επιζωοτίες στην Κίνα με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.

Παρά την απόφαση της μη αποδοχής του ερευνητικού πρωτοκόλλου της διδακτορικής διατριβής (…) υπάρχουν ζητήματα που χρειάζεται να διευθυτηθούν στο άμεσο μέλλον και αφορούν:

Τη συνεχιζόμενη παρουσία του επικίνδυνου ιικού στελέχους HeN1 στους χώρους του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Επειδή κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης του Τμήματος ο κ. Κρήτας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πειραματίζεται με τον κινεζικής προέλευσης ιό, παρά τις συστάσεις μας, παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες (πχ εντολή για καταστροφή του εν λόγω στελέχους από τον πειραματισμό που έχει πραγματοποιηθεί χωρίς εγκρίσεις και αδειοδότηση), ώστε να αποτραπεί η διασπορά του ιού στο περιβάλλον και ο διεθνής διασυρμός της χώρας μας» (η έμφαση δική μας).

Εκτός από την καταστροφή του επικίνδυνου στελέχους του κινέζικου ιού, προβλέπεται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά φυσικών και ηθικών αυτουργών, σύμφωνα με το άρθρο 285 του ΠΚ. Στην προκειμένη περίπτωση, άσκηση ποινικής δίωξης κατά του καθηγητή κ. Κρήτα και κατά των κ.κ. Αλεξανδρόπουλου και Δηλέ, προϊσταμένων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του ΥΠΑΑΤ.

Επειδή διάφοροι τύποι, που εμμέσως πλην σαφώς στηρίζουν τον Αλεξανδρόπουλο, διαδίδουν προβοκατόρικα ότι πρόκειται για ενδοπανεπιστημιακή διαμάχη που στερείται επιστημονικής βάσης, αναφέρουμε ότι η απόφαση της γενικής συνέλευσης του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, στις 2 Ιούνη του 2020, πάρθηκε με πλειοψηφία 37 προς 1. Ο μοναδικός που διαφώνησε ήταν ο κ. Κρήτας!

Στο πρώτο μας δημοσίευμα, στις 5 Ιούλη, σημειώναμε καταληκτικά: «Ο Βορίδης είναι υποχρεωμένος να δώσει άμεσα τέλος στην επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Το απόστημα έσπασε και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι τεράστιος. Και είναι επίσης καιρός να εξαλειφθεί το “κακόηθες μελάνωμα“ που έχει απλωθεί στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ». Εννοούσαμε τους δύο από τους τρεις, τον Αλεξανδρόπουλο και τη Δηλέ, που έχουν εμπλακεί όχι μόνο σε αυτή την παράνομη υπόθεση.

Στο δεύτερο δημοσίευμά μας, στις 14 Ιούλη, επισημαίναμε, ότι οι πράξεις αυτές διώκονται με βάση το άρθρο 285 του ΠΚ, το οποίο παραθέτουμε και πάλι:

Αρθρο 285

Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

  1. Οποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
  2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

«Καθυστέρηση» Βορίδη

Μητσοτάκης και Βορίδης έδωσαν στην υφυπουργό Αραμπατζή (και) την αρμοδιότητα της εποπτείας όλων των Διευθύνσεων και Γραφείων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής (ΓΔΚ), της οποίας προϊστάμενος συνεχίζει να είναι (παράτυπα) ο Αλεξανδρόπουλος. Η μόνη ενέργεια που έκανε μέχρι τώρα η Αραμπατζή ήταν να καλέσει τον Αλεξανδρόπουλο και τη Δηλέ να δώσουν γραπτά τις εξηγήσεις τους για τα καταγγελλόμενα από τον πρόεδρο του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Δ. Φλετούρη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, που δεν επιδέχονται διάψευσης, ο Αλεξανδρόπουλος και η Δηλέ κατέθεσαν τις εξηγήσεις τους. Στους διαδρόμους του υπουργείου κυκλοφόρησε η φήμη ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν προκάλεσαν γέλιο.

Η Αραμπατζή μπορεί να έχει την αρμοδιότητα της εποπτείας της ΓΔΚ, όμως πριν προχωρήσει στην κλήση του Αλεξανδρόπουλο και της Δηλέ προφανώς το συζήτησε με τον Βορίδη. Η κίνησή της προκαλεί εντύπωση, γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, μπορεί να χαρακτηριστεί σαν πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα. Εδώ δεν έχουμε απλώς ενδείξεις, αλλά αποδείξεις, ότι Αλεξανδρόπουλος και Δηλέ διέπραξαν αδικήματα που διώκονται με το άρθρο 285 του ΠΚ.

Αραμπατζή και Βορίδης όφειλαν, αμέσως μόλις έλαβαν την καταγγελία από το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, να εκδώσουν απόφαση για καταστροφή του κινέζικου ιού. Δεύτερο, να στείλουν το Φάκελο με όλο το υλικό που συγκεντρώθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, για να επιληφθεί του ποινικού σκέλους της υπόθεσης, ξεκινώντας προκαταρκτική εξέταση για παράβαση του άρθρου 285 του ΠΚ. Τρίτο, να διατάξουν τη διεξαγωγή ΕΔΕ για τους Αλεξανδρόπουλο και Δηλέ.

Τέταρτο, να ενεργοποιήσουν παλαιότερη απόφαση (από την εποχή που υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν ο Αποστόλου), με την οποία είχε επιλεγεί άλλος ως προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής. Οι συριζαίοι υπΑΑΤ, Αποστόλου και Αραχωβίτης, σκόπιμα δεν ενεργοποίησαν αυτή την απόφαση, γιατί ήθελαν να κρατήσουν στη θέση του προϊστάμενου της ΓΔΚ τον Αλεξανδρόπουλο, που δε σεβόταν τη νομιμότητα και συστηματικά έβγαζε παράνομες εγκυκλίους, ενώ είχε επιβάλει ένα αυταρχικό καθεστώς σε όλη τη ΓΔΚ. Οταν ο Βορίδης ανέλαβε το ΥΠΑΑΤ, στις αρχές Ιούλη του 2019, δεν ενεργοποίησε την απόφαση βάσει της οποίας έπρεπε να αναλάβει αυτός που είχε επιλεγεί ως προϊστάμενος της ΓΔΚ. Και όχι μόνο αυτό. Δήλωσε σε αντιπροσωπία της ΠΕΚΔΥ, ότι ο Αλεξανδρόπουλος είναι ο πιο κατάλληλος.

Ως πότε Βορίδης και Αραμπατζή θα «σέρνουν» αυτή την κατάσταση, θέτοντας σε κίνδυνο τη χοιροτροφία στην Ελλάδα και στην ΕΕ; Ως πότε θα διατηρούν στη θέση του τον Αλεξανδρόπουλο (που δεν έχει κάνει μόνο όσα εμείς του καταμαρτυρούμε); Ως πότε θα παραβιάζουν τη νομιμότητα; Μήπως ο Βορίδης δε θέλει να πάρει αυτά τα επιβεβλημένα μέτρα, γιατί θα του ζητηθούν εξηγήσεις από τον Μητσοτάκη επειδή κρατούσε σε αυτή τη θέση τον Αλεξανδρόπουλο;

Προκλητική σιωπή Αποστόλου 

Ολο το υλικό που αφορά αυτή την υπόθεση με τον Κρήτα, τον Αλεξανδρόπουλο και τη Δηλέ το έχουμε στείλει στο e-mail του επιστημονικού συνεργάτη του Βαγγέλη Αποστόλου, που υπήρξε και διευθυντής του πολιτικού του γραφείου καθ’ όλο το διάστημα της υπουργίας του. Επικοινωνήσαμε με αυτόν αρκετές φορές για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς βλέπαμε ότι ο Αποστόλου δεν είχε κάνει την παραμικρή κίνηση ως βουλευτής, ζητώντας απαντήσεις από τον Βορίδη γι’ αυτό το τόσο σοβαρό για την ελληνική χοιροτροφία ζήτημα.

Στη τελευταία επικοινωνία μας, ο συνεργάτης του Αποστόλου μας απάντησε ότι του έδωσε το υλικό αλλά ο Αποστόλου δεν πρόλαβε να το δει! Μας είπε, ακόμη, ότι επικοινώνησε με δύο κτηνίατρους που τους έχει εμπιστοσύνη, οι οποίοι του είπαν ότι πρόκειται για ενδοπανεπιστημιακή διαμάχη που δεν έχει επιστημονική βάση! Του απαντήσαμε ότι αυτά που λέει είναι δικαιολογίες, γιατί δε θέλουν να κάνουν τίποτα, μολονότι κινδυνεύει με καταστροφή η ελληνική χοιροτροφία (και όχι μόνο). Και δε θέλουν να κάνουν τίποτα, γιατί στην υπόθεση ενέχεται και ο Αλεξανδρόπουλος, ο άνθρωπο που τον κρατούσαν στη θέση του παρά το γεγονός ότι είχε επιλεγεί άλλος (που δεν ήταν κτηνίατρος), βάσει των κριτηρίων επιλογής των στελεχών της διοίκησης που είχε θεσπίσει ο Βερναρδάκης.

Θα το επαναλάβουμε: πρέπει εδώ και τώρα να τελειώνουμε με το άκρως επικίνδυνο κινέζικο στέλεχος του ιού και με το «κακόηθες μελάνωμα» που έχει απλωθεί στη ΓΔΚ. Και βέβαια, να παραπεμφθούν στην ποινική δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι αυτών των παράνομων χειρισμών, με βάση το άρθρο 285 του ΠΚ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: