Στη… σέντρα ο Τραμπ για σκόπιμη υποβάθμιση του κοροναϊού

0

Πλησιάζει η ώρα να… συγχαρούμε τον πρόεδρο Τραμπ για την «πολλή καλή δουλειά» που έχει κάνει για την καταπολέμηση του νέου κοροναϊού, καθώς οι δυσοίωνες προβλέψεις του επικεφαλής λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ, Δρ. Αντονι Φάουτσι, για 200 χιλιάδες νεκρούς γίνονται πλέον πραγματικότητα!

Σιγά όμως μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου! Ακόμα κι οι αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, παλαίμαχου της «Ουάσινγκτον Ποστ», αντιμετωπίστηκαν με… ψυχραιμία. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Μακ Εναμι, ο Τραμπ ποτέ δεν υποβάθμισε το νέο κοροναϊό! Αλήθεια;

Ο Γούντγουορντ είναι, όμως, παλιά καραβάνα. Σαράντα χρόνια δημοσιογράφος. Γι’ αυτό και κατέγραψε τον Τραμπ και δημοσίευσε εχθές φωνητικά αποσπάσματα από τηλεφωνικές συνεντεύξεις που του πήρε, τα οποία θα παρουσιάσει αναλυτικότερα στο βιβλίο που θα εκδόσει.

Τι λέει το δημοσίευμα; Οτι ο Τραμπ γνώριζε από τις 28 Γενάρη ότι ο νέος κοροναϊός θα είναι πολύ φονικότερος από τη γρίπη. Στη σύσκεψη που είχε στο Οβάλ γραφείο εκείνη τη μέρα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπετ Ο Μπρίεν, του είπε ότι βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη εθνική απειλή στη διάρκεια της προεδρίας του, ενώ ο Μάθιου Πότινγκερ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, συμφώνησε και συμπλήρωσε ότι, βάσει των πληροφοριών από την Κίνα, η νέα επιδημία θα είναι της τάξης της ισπανικής γρίπης του 1918, που σκότωσε 50 εκατομμύρια παγκόσμια!

Ο Τραμπ, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γούντγουορντ, στις 7 Φλεβάρη, δήλωνε ότι ο νέος κοροναϊός είναι πολύ «πονηρός» (tricky) και πολύ πιο φονικός και από τη χειρότερη γρίπη.

Τι έλεγε όμως στον κόσμο;

Σε συνέντευξη τύπου, στις 27 του περασμένου Φλεβάρη (ένα μήνα σχεδόν από τότε που ο Π.Ο.Υ. κήρυξε κατάσταση απλώς διεθνούς… ανησυχίας για το νέο κοροναϊό και 20 μέρες μετά από τη συνομιλία με τον Γούντγουορντ), ο Τραμπ εμφανίστηκε καθησυχαστικότατος. Αφού πρώτα δήλωσε «σοκαρισμένος» από τα 25 – 69 χιλιάδες άτομα που πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από γρίπη και γύρω στις 360 χιλιάδες στη δεκαετία, συμπλήρωσε ότι την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ είχαν νοσήσει μόλις 15 άτομα από το νέο κοροναϊό (σύμφωνα με τα κρούσματα που είχαν επιβεβαιωθεί εκείνη τη στιγμή). Και κατέληξε: «Ομως, όταν ανέφερα τη γρίπη, είπα, για την ακρίβεια ρώτησα, διάφορους γιατρούς. Είπα “είναι απλά όπως στην γρίπη”; Επειδή άνθρωποι πεθαίνουν από γρίπη. Κι αυτό είναι πολύ ασυνήθιστο. Και αυτό είναι λίγο πιο διαφορετικό, όμως ορισμένες φορές είναι ευκολότερο και ορισμένες φορές λίγο πιο δύσκολο. Oμως το έχουμε τόσο καλά υπό έλεγχο. Εννοώ ότι έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά».

Ενα μήνα μετά, στις 30 Μάρτη, παραδεχόταν ότι αν οι νεκροί περιοριστούν… στους 200 χιλιάδες, τότε η κυβέρνηση θα έχει κάνει πολύ καλή δουλειά!

Ο ίδιος ο Τραμπ, σε συνέντευξή του στον Γούντγουορντ, παραδέχτηκε ότι ήθελε να υποβαθμίσει την επιδημία για να μην προκαλέσει… πανικό! Αυτό είναι το μόνιμο «επιχείρημα» αυτών που φοβούνται περισσότερο για την καπιταλιστική οικονομία και βάζουν σε δεύτερη (ή χειρότερη) μοίρα τις ανθρώπινες ζωές (αν πρόκειται ιδιαίτερα για ηλικιωμένους, ακόμα χειρότερα).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: