Εγκληματίες ακόμα και πάνω από τις στάχτες

0

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι σε εξέλιξη η δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά στο χώρο και περιφερειακά του Κ.Υ.Τ. Λέσβου. Οσοι άνθρωποι απομείνανε μέσα, μάζευαν και τα τελευταία τους πράγματα και εκκένωναν σιγά σιγά τα υποτιθέμενα σπίτια τους.

Πόσα και πόσα άρθρα δεν έχουν γραφτεί για τη Μόρια και τη ζωντανή κόλαση που επικρατούσε εκεί. Πόσοι και πόσοι δεν είχαν εκθέσει, ακόμα και από την «ανθρωπιστική» πλευρά, την αθλιότητα αυτής της ανοιχτής φυλακής, όπως έχει χαρακτηριστεί. Ποιος εξεπλάγη μ’ αυτό το γεγονός; Κανένας απολύτως. Ούτε οι πολιτικά υπεύθυνοι, που συντηρούν χρόνια μια οριακή κατάσταση στα νησιά, που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες σαν πολίτες τελευταίας κατηγορίας.

Στις περιπτώσεις σαν αυτές της Μόριας δε χρειάζονται φανφάρες, οι εικόνες μιλούν μόνες τους. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να προβεί σε μια τακτική άκρατου γκεμπελισμού, λέγοντας ψέματα και ερμηνεύοντας τα γεγονότα κατά το συμφέρον της, σκοπεύοντας για άλλη μια φορά να καλύψει τα αίσχη που έκαναν όλοι όσοι διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται το τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού.

Πώς φτάσαμε στην πυρκαγιά στη Μόρια;

Η βδομάδα ξεκίνησε με την πρώτη καταγραφή και άνοδο των κρουσμάτων σε όλους τους χώρους των προσφύγων. Οι διοικήσεις των «δομών φιλοξενίας», σε αγαστή σύμπραξη με την κυβέρνηση, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τον ΕΟΔΥ, αποτυπώνουν με τις κινήσεις τους την απόλυτη έλλειψη σχεδιασμού. Πρόσφυγες και εργαζόμενοι βρίσκονται εκτεθειμένοι (με τη συναίνεση των εργοδοτών τους – ΜΚΟ) στην πανδημία. Οι πρώτες αποφάσεις για εκ νέου πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό των χώρων αυτών είναι γεγονός. Δε λαμβάνεται καμία απολύτως μέριμνα για αποσυμφόρηση στην πράξη, για περισσότερα τεστ, για σωστή ιχνηλάτηση, για βελτίωση συνθηκών υγιεινής, για όλα όσα είναι γνωστά και αναγκαία. Ενας δεύτερος γύρος με ανθρώπους εγκλωβισμένους και βυθισμένους στην άγνοια έρχεται.

Τα αποτελέσματα των πρώτων τεστ δείχνουν κι άλλους φορείς του ιού γενικά, αλλά και ειδικά μέσα στη Μόρια, που αποτελεί τον πιο πυκνοκατοικημένο χώρο. Σ’ αυτό το κλίμα, όλοι ανεξαιρέτως οι υπεύθυνοι «παίζουν» το παιχνίδι που θέλει τον πρόσφυγα μίασμα. Οι κινήσεις ιχνηλάτησης σε σχέση με την πιθανότητα εκτεταμένης διασποράς του ιού είναι ελάχιστες. Ταυτόχρονα, οι ντόπιοι «δείχνουν» με το δάχτυλο τους «ξένους» που φταίνε, ξεχνώντας ότι πολύ πρόσφατα στη Λέσβο καταγράφηκε απότομη αύξηση κρουσμάτων σε μη πρόσφυγες και μάλιστα σε πολλούς που είχαν συνυπάρξει σε ναούς.

Την επόμενη μέρα από τη διαπίστωση των νέων κρουσμάτων, φωτιά ξεσπάει στο Κ.Υ.Τ. Λέσβου. Τα υπόλοιπα τα διαπιστώνουμε ιδίοις όμμασι με τις εικόνες που βλέπουν σιγά σιγά το φως της δημοσιότητας.

Αισχρή προπαγάνδα

Την πυρκαγιά που ξεσπίτωσε χιλιάδες ανθρώπους ακολούθησε μια σειρά συνεδριάσεων κυβερνητικών στελεχών, τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλους φορείς, με σκοπό να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Τις συνεδριάσεις ακολούθησαν οι συνεντεύξεις Τύπου, οι δηλώσεις και το πρωθυπουργικό διάγγελμα.

Τι ακούσαμε;

  1. Οτι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτέλεσε η ασφάλεια των ασυνόδευτων ανηλίκων. Δηλαδή, το προηγούμενο διάστημα, που ασυνόδευτα παιδιά έμεναν απροστάτευτα σε μη προστατευμένο χώρο, που έμεναν χωρίς έγγραφα, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες, που περίμεναν ακόμα και περισσότερο από ένα χρόνο για να μεταφερθούν στις οικογένειές τους στις άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν υπήρχε ανάγκη για ασφάλεια; Τι έκαναν τότε όλοι τους; Απολύτως τίποτα.
  2. Οτι οι ευάλωτες ομάδες θα στεγαστούν προσωρινά σε πλοίο που παραχωρεί «ευγενικά» η BlueStar (!), ενώ αναμένονται ακόμα δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού για τη στέγαση προσφύγων αλλά και, με την υπόδειξη των τοπικών αρχών (οι οποίες αντιδρούν ήδη), θα φτιαχτούν ξανά κατάλληλοι χώροι ώστε να στηθούν σκηνές για τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Κοινώς, ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να δημιουργηθούν νέες Μόριες, μικρότερες, σε άλλα σημεία και όχι να δοθεί επιτέλους η ελευθερία στους πρόσφυγες να μετακινηθούν όπου θέλουν.
  3. Οτι όλη αυτή η κατάσταση είναι μια ακόμα ένδειξη για την ανάγκη ύπαρξης των κλειστών δομών. Αυτό αποτελεί κι ένα από τα μεγαλύτερα ξεμπροστιάσματα της κυβερνητικής πολιτικής. Αντί να γίνει αντιληπτό ότι αυτό που οδήγησε την κατάσταση σε αδιέξοδο είναι ακριβώς ο κατάφωρα παράνομος και άδικος περιορισμός των ανθρώπων σ’ έναν πολύ συγκεκριμένο τόπο, ο υπουργός επιλέγει και μάλιστα αυτήν τη στιγμή να κάνει λόγο για ανάγκη φυλακών για να εγκλειστούν οι πρόσφυγες.
  4. Οτι αυτό που συνέβη αποτελεί υγειονομική βόμβα! Δηλαδή τον κοροναϊό στο νησί τον έφεραν οι πρόσφυγες; Τον διασπείρουν οι πρόσφυγες; Δεν είναι και οι ίδιοι θύματα της νόσου; Δεν είναι οι ντόπιοι που επίσης μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, όπως κατά πάσα πιθανότητα συνέβη και τώρα (άλλωστε τα κρούσματα στον ντόπιο πληθυσμό της Λέσβου ήταν προγενέστερα του Κ.Υ.Τ.);

Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης

«Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας». Επίσης: «…η Ελλάδα με τη συμπαράσταση της Ευρώπης, ξέρει και μπορεί να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την ειρηνική ζωή στην επικράτειά της. Την εθνική της αξιοπρέπεια, μαζί όμως με τον ανθρωπισμό της προς κάθε αδύναμο».

Για ποιον ανθρωπισμό μιλάει ο Κ. Μητσοτάκης; Γι’ αυτόν που ο ίδιος και οι κυβέρνησή του, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προηγούμενος, τον έχουν μετατρέψει σε μισανθρωπισμό απέναντι στους πρόσφυγες; Για ποια ειρηνική ζωή στην επικράτεια μιλάει, τη στιγμή που οι πρόσφυγες υφίστανται τέτοια βίαιη καταπάτηση δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα; Για ποια εθνική αξιοπρέπεια μιλάει, όταν μια ολόκληρη τοπική κοινωνία θρέφει τόσον καιρό στον κόρφο της ρατσιστικά και φασιστικά ιδεώδη, εμποτισμένη με τις «ιδέες» που ο ίδιος και η κυβέρνησή του διαλαλούν;

Την ίδια στιγμή, στο ίδιο διάγγελμα, ξεκαθαρίζει και την πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης για το από ‘δω και πέρα: «…οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά, θα συνεχιστούν. Με την αποτελεσματικότητα που έως τώρα περιόρισε δραστικά τις παράνομες εισόδους. Πιστεύω πως μια άσχημη εμπειρία μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ευκαιρία για μια καλύτερη πραγματικότητα. Και αυτό θα γίνει στη Λέσβο». Κανένας δε θα βρει πρόσβαση σε ευρωπαϊκό έδαφος. Είστε ανεπιθύμητοι, δηλώνει στους πρόσφυγες για ακόμα μια φορά.

Η υποκριτική στάση της ΕΕ

Φυσικά από το όλο πανηγύρι δε θα μπορούσαν να λείψουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι… ταράχτηκαν βλέποντας τα γεγονότα στη Μόρια και ξεκίνησαν κι αυτοί να παίζουν το ρόλο τους. Η Γερμανία που είναι στις επάλξεις και περιμένει τις εντολές της Αθήνας για να βοηθήσει, η Γαλλία που τάσσεται όπως πάντα αλληλέγγυα, αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης και αρμόδιοι επίτροποι, όλοι έτοιμοι να δώσουν τα πάντα για να φτιαχτεί ξανά η κατάσταση. Ή καλύτερα να δώσουν τα πάντα για να σώσουν τις χώρες τους από τις πιθανές ροές ή μετεγκαταστάσεις προσφύγων. Λες και τόσον καιρό δεν έβραζε η Μόρια. Δεν υπήρχαν ευάλωτοι άνθρωποι να βοηθηθούν. Δεν υπήρχαν ασυνόδευτα. Οικογένειες με μικρά παιδιά. Εγκυοι γυναίκες.

Το μόνο που καταφέρνουν όλοι τους, συμπεριφερόμενοι έτσι, είναι να μας κάνουν ακόμα πιο κυνικά εμφανές αυτό που ήδη ξέρουμε: ότι δεν τους καίγεται καρφί για τους πρόσφυγες. Η ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας, εκτός από ανακούφιση που προκαλεί σε πολύ κόσμο που το έζησε ως κόλαση, ανάγκασε κι όλους τους κυβερνώντες να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Ακόμα και τώρα εγκληματούν σε βάρος των ανθρώπων, πάνω από τις στάχτες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: