Γνήσιος αντιρατσισμός από τη μια, υποκρισία από την άλλη

0

Οι χιλιάδες που διαδήλωσαν στο Βερολίνο για το έγκλημα της Μόριας ήταν  ειλικρινείς αντιρατσιστές. Ανθρωποι με γνήσια ευαισθησία για το μαρτύριο των προσφύγων στα ελληνικά κολαστήρια. Και με γνώση. Γι’ αυτό και τα συνθήματά τους ήταν ενάντια στην ΕΕ, στην ελληνική κυβέρνηση και το γερμανικό πολιτικό σύστημα (στοχοποίησαν ιδιαίτερα τους σοσιαλδημοκράτες του SPD).

Το ευρωκοινοβούλιο, όμως, που εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Φωτιά στη Μόρια: απαιτούνται επείγουσες λύσεις για την ασφάλεια και την υγεία προσφύγων και τοπικού πληθυσμού», προέβη σε μια ακόμα πράξη υποκρισίας. Ο ισπανός σοσιαλδημοκράτης Χουάν Φερνάνδο Λόπες Αγκιλάρ, επικεφαλής της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, δήλωσε ότι «δυστυχώς η φοβερή κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και τον ευρύτερο χώρο δεν αποτελεί είδηση για την επιτροπή μας. Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια τη δεινή κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια. Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών έχει επισκεφθεί την Ελλάδα δύο φορές σε αυτό το διάστημα και οι απάνθρωπες συνθήκες υποδοχής, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο, έχουν επισημανθεί επανειλημμένα στις ελληνικές αρχές και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ως εκεί. Ακολουθούν τα συνήθη: «Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών θα συζητήσει την κατάσταση στη Λέσβο, σε συνέχεια της καταστροφής της δομής στη Μόρια, στη συνεδρίασή της την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ώρα 14.45-15.05 (ώρα Ελλάδας), με την Επίτροπο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Ylva Johansson. Οι ευρωβουλευτές πρόκειται επίσης να συζητήσουν με εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου στην ολομέλεια του ΕΚ την ερχόμενη εβδομάδα την ευρωπαϊκή απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε η φωτιά».

Πόσες φορές δεν έχουν κάνει την ίδια συζήτηση; Αλλαξε τίποτα; Οι ίδιοι παραδέχονται πως όχι. Θα επαναλάβουν, όμως, την… ιεροτελεστία γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους. Να συγκαλύπτουν με ανέξοδη κριτική τα εγκλήματα της Ευρώπης φρούριο, που και οι ίδιοι υπηρετούν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: