Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών
  • Σαν σήμερα 1 Αυγούστου
  • Ο γκροτέσκος πολιτικός κλόουν για τις βρόμικες δουλειές του Μητσοτάκη
  • Ο Χλύκας που πάει με όλα (και με όλους)
  • Τις θέλουν τις κλωτσιές τους τα σιωναζίδια
  • Ειδική Αγωγή: Οι ανάγκες των παιδιών λογίζονται ως κόστος
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αγροτικά»Κοροϊδεύουν τους φτωχούς κτηνοτρόφους
Αγροτικά

Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

Κοροϊδεύουν τους φτωχούς κτηνοτρόφους

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Οκτ 2018, 00:00

«Ο Αποστόλου έφυγε, η πολιτική του συνεχίζεται», ήταν ο τίτλος άρθρου μας στο προηγούμενο φύλλο. Αναφερόμασταν στην προσπάθεια της κυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων να εξαπατήσουν τους  φτωχούς κτηνοτρόφους, που μαραζώνουν εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών γάλακτος (νωπού και συμπυκνωμένου), με την εξαγγελία ότι θα κατατεθεί στην Κομισιόν φάκελος με αίτημα να πιστοποιηθεί το «ελληνικό γιαούρτι» ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ). Αποκαλύψαμε ότι η ομάδα εργασίας για το «ελληνικό γιαούρτι», που είχε συγκροτηθεί με απόφαση του Αποστόλου στις αρχές Αυγούστου του 2017, εισηγήθηκε σ’ αυτόν να ετοιμαστεί ο φάκελος από τον αναπληρωτή καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Μασούρα και ότι ο πρώην υπουργός είχε αποδεχτεί αυτή την πρόταση και είχε ζητήσει από το πρώην ηγετικό δίδυμο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (Γ. Καρέτσο πρόεδρο και Αθ. Βλάχο διευθύνοντα σύμβουλο) να χρηματοδοτήσει ο φορέας από τον προϋπολογισμό του τη σύνταξη του φακέλου.
 
Εχουμε πλέον στα χέρια μας την πρόταση του αναπληρωτή καθηγητή Θ. Μασούρα και την πρόταση της ομάδας εργασίας για το «ελληνικό γιαούρτι» (θα τις αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα μας www.eksegersi.gr) που επιβεβαιώνουν τη θέση μας ότι τόσο ο Αποστόλου όσο και διάδοχός του στον υπουργικό θώκο της πλατείας Βάθη Στ. Αραχωβίτης, με την πρότασή τους για το φάκελο για το «ελληνικό γιαούρτι» προσπαθούν να εξαπατήσουν τους φτωχούς κτηνοτρόφους, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν θα ενισχύσουν την ελληνική παραγωγή νωπού γάλακτος και το εισόδημα των κτηνοτρόφων.
 
Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως ΠΓΕ*, σύμφωνα με τον κανονισμό 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί τόσο η ομάδα εργασίας για το «ελληνικό γιαούρτι» όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συσκοτίζουν τα πράγματα, ισχυριζόμενες ότι το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να πιστοποιηθεί ως προϊόν ΠΓΕ.
 
Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του κανονισμού 1151/2012, με τίτλο  «Απαιτήσεις για τις ονομασίες προέλευσης και τις γεωγραφικές ενδείξεις», προβλέπει:
 
«2. Για τον σκοπό του παρόντος κανονισμού, ως “γεωγραφική ένδειξη“ νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν:
 
α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα.
 
β) του οποίου ένα συγκεκριμένο  ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην γεωγραφική του προέλευση και
 
γ) του οποίου  ένα τουλάχιστον   από τα στάδια παραγωγής  εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής».
 
Είναι, λοιπόν, φανερό, ότι το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να πιστοποιηθεί από την Κομισιόν ως ΠΓΕ μόνο στην περίπτωση που το γάλα είναι ελληνικό και όχι εισαγόμενο. Το σημειώνουμε γιατί -όπως θα δούμε παρακάτω- αυτοί που συνέταξαν το πόρισμα της ομάδας εργασίας ισχυρίζονται ότι μπορεί να χρησιμοποιείται και εισαγόμενο γάλα!
 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας, το πρωί της περασμένης Πέμπτης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Αθ. Μπακαλέξη, τον ακούσαμε να μας λέει ότι ο όρος «προϊόν ΠΓΕ» θα χρησιμοποιείται δυνητικά μόνο από εκείνους που θα παράγουν γιαούρτι με νωπό ελληνικό γάλα! Ομως, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού 1151/2012, η πιστοποίηση ενός προϊόντος ως ΠΓΕ δεν είναι δυνητική και μόνο για ορισμένους παραγωγούς (π.χ. μόνο για εκείνους που χρησιμοποιούν νωπό ελληνικό γάλα). Παραθέσαμε παραπάνω την παράγραφο 2 του άρθρου 5, που είναι σαφής. Ακόμα πιο σαφής είναι η παράγραφος β του άρθρου 4 του Κανονισμού 1151/2012, που αναφέρεται στο στόχο που επιδιώκεται με την καθιέρωση των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ:
 
«Αρθρο 4 – Στόχος
 
Θεσπίζεται σύστημα προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων ώστε να βοηθηθούν οι παραγωγοί  προϊόντων συνδεόμενων με μια γεωγραφική περιοχή με τους εξής τρόπους: (…)
 
β) με την εξασφάλιση ενιαίας προστασίας  των ονομασιών  ως δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας στην επικράτεια  της Ενωσης» (οι εμφάσεις δικές μας).
 
Από αυτές τις διατάξεις του Κανονισμού (δεν είναι οι μόνες) αποδεικνύεται ότι για να πιστοποιηθεί ως προϊόν ΠΓΕ το ελληνικό γιαούρτι πρέπει να παράγεται με τη χρήση μόνο νωπού ελληνικού γάλακτος, χάρη στη χρήση του οποίου μπορεί να αποδοθούν στο προϊόν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και η φήμη του. Παραπέρα, δεν μπορεί να συνυπάρχουν ελληνικό γιαούρτι με χρήση και εισαγόμενου γάλακτος και ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ (με χρήση μόνο νωπού ελληνικού γάλακτος), όπως ισχυρίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
 
Επισημάναμε στον Αθ. Μπακαλέξη ότι δεν μπορεί να πιστοποιηθεί το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν ΠΓΕ, εάν δεν καταργηθεί η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που υπέγραψαν στις 5 Αυγούστου του 2016 οι τότε αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, Τρ. Αλεξιάδης και Μ. Μπόλαρης. Με αυτή την ΚΥΑ νομιμοποιήθηκε η χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παρασκευή γιαουρτιού και θεωρήθηκε ότι ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» αναφέρεται στον τρόπο παρασκευής. Ετσι, μ’ αυτή την ΚΥΑ μπήκε η ταφόπλακα στη διεκδίκηση της αναγόρευσης του ελληνικού γιαουρτιού σε προϊόν ΠΓΕ. Ο Μπακαλέξης μας απάντησε ότι αυτή η ΚΥΑ δε θα καταργηθεί και ότι έχει προφορική εντολή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει στη σύνταξη προδιαγραφών για το ελληνικό γιαούρτι. Ετσι τον τίτλο ΠΓΕ θα χρησιμοποιούν – δυνητικά- μόνο εκείνοι οι παραγωγοί ελληνικού γιαουρτιού που θα χρησιμοποιούν ελληνικό νωπό γάλα!
 
Φαίνεται ότι το άρθρο μας της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, γι’ αυτό και βάζει τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να αυτοσχεδιάζει, θυμίζοντας «παιδική χαρά» (χαρακτηριστικό του στιλ της συριζαίικης διακυβέρνησης). Συγχέει τις διατάξεις για το παραδοσιακό γιαούρτι, που προβλέπονται στην ΚΥΑ του Αυγούστου του 2016, με τις διατάξεις του Κανονισμού 1151/2012 για τα προϊόντα που πιστοποιούνται ως ΠΓΕ!
 
Πράγματι, σύμφωνα με την ΚΥΑ των Μπόλαρη-Αλεξιάδη, οι παραγωγοί παροδοσιακού γιαουρτιού (αυτού που έχει πέτσα) χρησιμοποιούν νωπό γάλα, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να δημιουργηθεί υμένας (πέτσα). Το παροδοσιακό γιαούρτι, όμως, πρέπει να καταναλώνεται σύντομα, γιατί νερώνει και ξυνίζει (τα βακτήρια συνεχίζουν τη ζύμωση). Οι γαλακτοβιομήχανοι, όμως, που χρησιμοποιούν εβαπορέ γάλα (όχι από τον Αύγουστο του  2016,  που νομιμοποιήθηκε η χρήση του, αλλά πολύ προτύτερα, ίσως από τις αρχές του 2000) θέλουν να παράγουν γιαούρτι με μεγάλη διάρκεια ζωής και όχι παραδοσιακό γιαούρτι.
 
Ας δούμε τώρα μερικά αποσπάσματα από το πόρισμα της ομάδας εργασίας για το ελληνικό γιαούρτι:
 
υ «Οπως έχει συμφωνηθεί, στην αίτηση δεν θα περιλαμβάνονται τύποι γιαουρτιού αποκλειστικά από ελληνικό γάλα». Εννοούν, προφανώς, ότι έχει συμφωνηθεί, όχι μόνο από τα μέλη της ομάδας εργασίας (σ’ αυτή συμμετέχει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών  Προϊόντων – ΣΕΒΓΑΠ) αλλά και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και έχει συμφωνηθεί, γιατί θέλουν να ισχύει η ΚΥΑ του Αυγούστου του 2016, που νομιμοποιεί την απεριόριστη χρήση εβαπορέ γάλακτος.
 
υ «…συνεπώς δεν κρίνεται αναγκαία η τεκμηρίωση του δεσμού μεταξύ της ποιότητας των τελικών προϊόντων και των εγγενών χαρακτηριστικών της οριοθετημένης ζώνης». Εννοούν τη σύνδεση της πρώτης ύλης με τη χλωρίδα, τις φυλές  ζώων, τα εδαφολογικά στοιχεία κ.λ.π. Αυτή η αποσύνδεση, όμως, είναι πολύ ουσιαστική. Στην ουσία αναιρείται το βασικό χαρακτηριστικό ενός προϊόντος, με βάση το οποίο αυτό μπορεί να πιστοποιηθεί ως προϊόν ΠΓΕ. Το αναιρούν γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΣΕΒΓΑΠ δε θέλουν να πιστοποιηθεί το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν ΠΓΕ, προκειμένου να διαιωνίζεται η χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή του.
 
υ «Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω αλλά και την ισχύουσα  σήμερα κατάσταση προέλευσης του γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού (…) αποφασίστηκε από τα μέλη της Ομάδας που συμμετείχαν στις συσκέψεις να υπάρχει  δυνατότητα το γάλα για την παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού να προέρχεται και από χώρες εκτός Ελλάδας»! Οι συντάκτες του πορίσματος επιχειρούν, εμμέσως πλην σαφώς, να δικαιολογήσουν τη χρήση εισαγόμενου εβαπορέ και νωπού γάλακτος με τη μειωμένη παραγωγή νωπού γάλακτος όλων των τύπων (αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο). Η παραγωγή νωπού γάλακτος μειώθηκε κατακόρυφα ως συνέπεια της πολιτικής που άσκησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων και οι γαλακτοβιομήχανοι, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετούσαν και υπηρετούν οι κυβερνήσεις.
 
Σ’ αυτό το τερατούργημα (προϊόν ΠΓΕ που θα παράγεται και με μη ελληνικό γάλα!) δε συμφώνησαν μόνο τα μέλη της Ομάδας. Συμφώνησε και ο πρώην υπουργός Β. Αποστόλου. Και όπως μας είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, και ο νέος υπουργός Στ. Αραχωβίτης συμφωνεί να μην καταργηθεί η ΚΥΑ του Αυγούστου του 2016, που νομιμοποιεί τη χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού.
 
Εάν δεν είχε συμφωνήσει ο Αποστόλου στη σύνταξη φακέλου με αυτά τα χαρακτηριστικά, οι συντάκτες του πορίσματος δε θα προεξοφλούσαν ότι η προετοιμασία του φακέλου για το ελληνικό γιαούρτι θα δοθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γράφει το πόρισμα: «Τα ανωτέρω θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την αιτούσα ομάδα αλλά και από τους ερευνητές του ΓΠΑ προκειμένου να μην αναλωθούν  σε έρευνα που πιθανόν να μην προσθέτει ουσιαστικά στοιχεία στο φάκελο». Ποια είναι τα μη ουσιαστικά στοιχεία που θα μπορούσαν να προστεθούν στο φάκελο; Ολα εκείνα τα στοιχεία, με βάση την προβολή των οποίων μπορεί το ελληνικό γιαούρτι να πιστοποιηθεί ως προϊόν ΠΓΕ!
 
Πού βρίσκεται η σύνταξη του φακέλου;
 
Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΓΠΑ Θ. Μασούρας ζήτησε ως αμοιβή για την ετοιμασία του φακέλου 40.000 ευρώ. Η ομάδα εργασίας και ο Αποστόλου συμφώνησαν να δοθούν στον καθηγητή τα 40.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, παρά την πρόβλεψη της νομοθεσίας (Ν. 4412/2016) ότι για δαπάνη πάνω από 20.000 ευρώ πρέπει να γίνεται πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός.
 
Ο καθηγητής και ο Αποστόλου, καθώς και οι Γ. Καρέτσος και Αθ. Βλάχος που διοικούσαν τότε τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έκριναν ότι η ανάθεση της προετοιμασίας του φακέλου στον καθηγητή Μασούρα θα περάσει εύκολα από το ΔΣ του φορέα. Ομως, στη συνεδρίαση του ΔΣ, που έγινε λίγες μέρες πριν την «καρατόμηση» των Καρέτσου και Βλάχου, η πρόταση για λήψη απόφασης δεν πέρασε, γιατί εγέρθηκαν σημαντικά ζητήματα: ότι δεν μπορεί να κατατεθεί  φάκελος για την αναγόρευση του ελληνικού γιαουρτιού σε προϊόν ΠΓΕ όσο επιτρέπεται η χρήση εβαπορέ γάλακτος, ότι δεν μπορεί να γίνει ανάθεση γιατί η δαπάνη είναι πάνω από 20.000 ευρώ και ότι δεν ρωτήθηκαν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, εάν μπορεί ο ίδιος ο φορέας να ετοιμάσει αυτόν τον φάκελο.
 
Οπως γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε νέα συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, χωρίς όμως ο νέος διευθύνων σύμβουλος (Αθ. Μπακαλέξης) να καταθέσει εισήγηση. Ετσι, το ΔΣ δεν αποφάσισε σε ποιον θα ανατεθεί η προετοιμασία του φακέλου. Μετά από το δημοσίευμά μας και τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να πιστοποιηθεί ως προϊόν ΠΓΕ το ελληνικό γιαούρτι, που εδώ και δυο δεκαετίες παράγεται και με μαζική χρήση εβαπορέ γάλακτος (κατάσταση για τη διαιώνιση της οποίας συμφώνησαν από κοινού η ομάδα εργασίας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης), εκτιμούμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα «τρενάρει» την υποβολή του περιβόητου φακέλου για το ελληνικό γιαούρτι.
 
ΥΓ. Στην επικοινωνία που είχαμε με τον Αθ. Μπακαλέξη, μας ανέφερε ότι έχει εντολή από τον υπουργό Αραχωβίτη να προχωρήσει στη σύνταξη προδιαγραφών και ότι τελικά το δικαίωμα προβολής του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ θα εξαρτάται από το αν οι παραγωγοί χρησιμοποιούν αποκλειστικά νωπό ελληνικό γάλα. Επ’ αυτού γράψαμε παραπάνω (ότι δε γίνεται και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, και ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ, μόνο με νωπό ελληνικό γάλα, και ελληνικό γιαούρτι με εισαγόμενο –νωπό ή εβαπορέ- γάλα). Επιμέναμε να μας απαντήσει ο Αθ. Μπακαλέξης εάν η εντολή ήταν προφορική ή γραπτή. Μετά από την πίεσή μας, μας απάντησε ότι η εντολή ήταν προφορική, γιατί με τον Αραχωβίτη ανήκουν στον ίδιο κομματικό χώρο! Τα δικά μας σχόλια περιττεύουν.
 
Γεράσιμος Λιόντος
 
* Στο προηγούμενο φύλλο γράψαμε εκ παραδρομής, ότι στην περίπτωση που χρησιμοποιείται νωπό ελληνικό γάλα στην παρασκευή  γιαουρτιού, το προϊόν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης)  και όχι ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης). Το ορθό είναι, ότι από τη στιγμή που θα αφορά όλη την Ελλάδα, μπορεί να ονομάζεται προϊόν ΠΓΕ.
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

Φασισμός!
Επόμενο άρθρο

Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

Μαζική παραγωγή Φέτας ΠΟΠ με εισαγόμενο πρόβειο γάλα!

Σχετικά Αρθρα

Η ευλογιά καλπάζει και ο Τσιάρας (με τον Κέλλα και παρατρεχάμενους) κάνει φιέστες προπαγάνδας

Αγροτικά 24 Ιούλ 2025, 12:56

Ιδού η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ (ντοκουμέντα)

Μονόδρομος η καταδίκη κατά το κατηγορητήριο των εφτά μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

Αγροτικά 23 Ιούλ 2025, 11:25

Νέες εστίες ευλογιάς που δεν ανακοινώθηκαν στο σύστημα WAHIS

Ο Κέλλας ομολόγησε το έγκλημα, χωρίς να το καταλάβει

Αγροτικά 20 Ιούλ 2025, 09:31

Kαι ξαφνικά, ο Τσιάρας… θυμήθηκε την ευλογιά και προσπαθεί να ταΐσει σανό τους κτηνοτρόφους

Δεκανίκι του υπουργού ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Αγροτικά 17 Ιούλ 2025, 20:42

Eγκλημα κατά της κτηνοτροφίας: Συνεχίζεται το φούντωμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Τσιάρας και Κέλλας συνεχίζουν το χαβά τους - Υπέρ του καταστροφικού εμβολιασμού το ΚΚΕ!

Αγροτικά 16 Ιούλ 2025, 14:16

ΣΕΚ για ευλογιά αιγοπροβάτων: Προτείνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ ξέρουν ότι θα επιφέρει καταστροφή

Αγροτικά 12 Ιούλ 2025, 11:14
Ροή Ειδήσεων
Ιστορία

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

52 χρόνια από τη δολοφονία του

1 Αυγ 2025, 08:23
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2025, 00:01
Πολιτική

Ο γκροτέσκος πολιτικός κλόουν για τις βρόμικες δουλειές του Μητσοτάκη

31 Ιούλ 2025, 21:01
Κόντρες

Ο Χλύκας που πάει με όλα (και με όλους)

31 Ιούλ 2025, 13:13
Πολιτική

Τις θέλουν τις κλωτσιές τους τα σιωναζίδια

Κρήτη: Χοροπηδάνε και φωνάζουν «θάνατος στους Αραβες»

31 Ιούλ 2025, 10:11
Παιδεία

Ειδική Αγωγή: Οι ανάγκες των παιδιών λογίζονται ως κόστος

31 Ιούλ 2025, 06:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης σε ρόλο κλεφτοκοτά ενώπιον επαρχιακού Ειρηνοδικείου τη δεκαετία του ’50

30 Ιούλ 2025, 21:09
Παιδεία

Βία και ανομία δημιουργεί η κυβέρνηση με την πολιτική της

Κινητοποίηση φοιτητών στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 31/7 στις 10:00

30 Ιούλ 2025, 10:41
Κόντρες

Οσα δε φτάνει η (σιωνιστική) αλεπού τα κάνει… παραμύθια

30 Ιούλ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Σκότωσαν τους φύλακες της λιγοστής βοήθειας και άνοιξαν πυρ κατά αμάχων που περίμεναν βοήθεια

29 Ιούλ 2025, 21:55
Πολιτισμός

Ζιάντ Ραχμπάνι: Ο Λίβανος αποχαιρέτησε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και διανοούμενο

Πάντα κομμουνιστής, πάντα με την Αντίσταση

29 Ιούλ 2025, 21:33
Καταστολή

Σύρος, Ρόδος, Αγιος Νικόλαος. Next?

Μητσοτάκης, ο αρχιμπάτσος του Νετανιάχου

29 Ιούλ 2025, 19:29
Διεθνή

Εσπρεσάκι και μπινελίκια στους σιωνιστές σε βενζινάδικο στο Μιλάνο

Θα τους χαρακτηρίσετε κι αυτούς «αντισημίτες»;

29 Ιούλ 2025, 11:13
Πολιτική

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αθλια δικονομικά κολπάκια λίγο προτού εκδοθεί η δικαστική απόφαση για παράνομες επιδοτήσεις

Ενοχοι όλοι κατά το κατηγορητήριο

29 Ιούλ 2025, 11:09
Διεθνή

Κι άλλο «κάρφωμα» βόμβας από παλαιστίνιο μαχητή μέσα σε σιωναζιστικό τανκ (εκθαμβωτικό video)

29 Ιούλ 2025, 10:21
Διεθνή

Σιωναζιστής έποικος δολοφόνησε παλαιστίνιο αγωνιστή στη Δυτική Οχθη

Ο Οντεχ Χανταλίν ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο ντοκιμαντέρ Νο Οther Land

29 Ιούλ 2025, 09:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστής αξιωματικός: «Χάνουμε τους στρατιώτες μας μάταια στη Γάζα καθημερινά και ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας»

28 Ιούλ 2025, 20:18
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

Ημέρα πολυτέκνων.

Ημέρα προσκοπικού μαντιλιού.

Ελβετία: Ημέρα συνομοσπονδίας (1291).

Ζαΐρ: Ημέρα γονέων.

1834: Καταργείται η δουλεία στη βρετανική αυτοκρατορία και στις αποικίες, 770.000 σκλάβοι αποκτούν την ελευθερία τους.

1912: Ιδρύεται το πρώτο εργατικό συνδικάτο στην Ιαπωνία.

1927: Ιδρύεται ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

1973: Πεθαίνει (δολοφονείται) ο Νίκος Ζαχαριάδης, εξόριστος στο Σοργκούτ της Σιβηρίας.

1978: Βόμβες καταστρέφουν τέσσερα λεωφορεία σε γκαράζ της ΕΑΣ (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή ένδειξη που να με αφορά. Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση με την υπογραφή μου. Δεν υπάρχει ούτε email, ούτε μήνυμα, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία που να αποδεικνύει παρέμβασή μου. Aρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνιστούν ποινικό αδίκημα. Το να ζητήσεις από έναν υφιστάμενό σου την παραίτησή του δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο κ. Σημανδράκος είχε θητεία περίπου ενός έτους στον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν αναλάβω εγώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας υπήρξαν σωρεία προβληματικών αποφάσεων και κακών διοικητικών πρωτοβουλιών. Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν. Η πρόθεσή μου ήταν ξεκάθαρη: να ελεγχθούν όλα αυστηρά. Δεν είμαι εγώ το πρόβλημα — ούτε ο κ. Βορίδης. Το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό. Αν κάποιοι τρίτοι επικαλούνται το όνομά μου, δεν με εμπλέκει αυτό. Αρκετά με τη στοχοποίηση της Κρήτης. Δεν είναι η Κρήτη οι 5, 10 ή 15 παραβατικοί που μπορεί να υπάρχουν. Εκπλήσσομαι που ο κ. Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια, στοχοποιεί την Κρήτη. Το ΠΑΣΟΚ διοικούσε τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου ίδρυσης και λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν θέλουμε να ερευνήσουμε πραγματικά τι συνέβη, ας γίνει εξεταστική επιτροπή σε βάθος χρόνου. Oχι άλλη υποκρισία. Oχι άλλη πολιτική εκμετάλλευση.

Λευτέρης Αυγενάκης (σε Οικονόμου-Παυλόπουλο, ΣΚΑΪ)

(Να ρωτήσουμε: ο Φραπές, ο Χασάπης, ο Γρύλλος και μερικά ακόμα λεβεντόπαιδα που -όπως προκύπτει από τη δικογραφία- πίνουν νερό στ’ όνομά του είναι «παραβατικοί», οι οποίοι ανακάτευαν το όνομά του για να τον εκθέσουν; Πώς ήξεραν ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται και μιλούσαν έτσι για να εκθέσουν αυτόν τον αδάμαντα της πολιτικής; Οταν τρωγόπινε μ’ αυτά τα καλόπαιδα δεν ήξερε τι κάνουν; Με το ποου σιγουρεύτηκε ότι ο Μητσοτάκης θάβει την ποινική πλευρά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, ο Αυγενάκης έτρεξε στο προστατευμένο περιβάλλον του ΣΚΑΪ και άρχισε να μας φτύνει κατάμουτρα. Να μας λέει ότι η γίδα στην πλάτη του δεν είναι κλεψιμαίικη, αλλά ήταν άρρωστη η κακομοίρα και την πήρε για να την πάει στον κτηνίατρο. Και κάνει σπέκουλα με την Κρήτη, προσπαθώντας να «δέσει» την εκλογική του πελατεία, εκθέτοντας ταυτόχρονα τον Ανδρουλάκη. Σε μια αθλια λογική συμψηφισμού και συγκάλυψης, που πρέπει να εξοργίσει κάθε έντιμο άνθρωπο σ’ αυτή τη χώρα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

    17Ν
    • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      Εφετείο 17Ν
  • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

    ΕΛΑ
    • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

    Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

    Ποιοι είμαστε
  • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

    Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

    Επικοινωνία
  • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

    Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

    Όροι χρήσης
  • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

    Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

    Ποιοι είμαστε
  • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

    Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

    Επικοινωνία
  • Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

    Με το παραμύθι του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo