Δεν εργαζόταν ως ντελίβερι, είπαν. Θελήματα έκανε. Αυτή είναι η ιδιότητα του ανασφάλιστου εργάτη: παιδί για τα θελήματα. Κι ας έχει περάσει τα 40.
Ηταν «άτυχος» ο ντελιβαράς της Χαλκίδας, είπαν. Ολοι οι κούριερ εργάζονται με τον καύσωνα, σ’ αυτόν έτυχε η «στραβή». Ηταν… ασθενής ο οργανισμός του φαίνεται.
Ο εισαγγελέας Χαλκίδας έδειξε… κατανόηση για τον ιδιοκτήτη της ψησταριάς και τον άφησε ελεύθερο. Α, όλα κι όλα, οι κανόνες της ελεύθερης οικονομίας επιβάλλουν να είμαστε δίκαιοι έναντι των εργοδοτών. Το αν ο εργάτης ήταν ανασφάλιστος είναι ζήτημα του ΕΦΚΑ, όχι της εισαγγελίας. Δεν μπορεί, όμως, ο εισαγγελέας να δεχτεί ότι ο εργοδότης φταίει για το θάνατο του εργάτη, που οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Δεν είναι γιατρός ο εργοδότης.
Οι εισαγγελείς είναι άνθρωποι που παρακολουθούν την πολιτική ζωή. Αν μη τι άλλο, έχει σχέση με το επάγγελμά τους. Πρέπει να άκουσε ο εισαγγελέας της Χαλκίδας τον ακροδεξιό τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανό-υπουργό Εργασίας, που διαβεβαίωνε ότι ένας άλλος εργάτης, που άφησε την τελευταία του πνοή από τον καύσωνα, πέθανε «εκτός ωραρίου», λες και πέθανε στο σπίτι του και όχι πάνω στη δουλειά.
Εκείνη ήταν πιο κραγμένη περίπτωση. Ο εργάτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας είχε χρόνια καρδιολογικά προβλήματα και εδώ και χρόνια είχε μετατεθεί εσωτερικά σε βοηθητικές εργασίες. Το Συνδικάτο Μετάλλου είχε προειδοποιήσει ότι λόγω καύσωνα κανένας εργάτης δεν πρέπει να εργαστεί υπερωριακά. Ολοι πρέπει να σχολάσουν με το σχόλασμα της βάρδιας. Η νέα καπιταλιστική εργοδοσία των ναυπηγείων, όμως, αμερικανικής παραγωγής και προελεύσεως, έδωσε εντολή στον συγκεκριμένο εργάτη, με τα χρόνια καρδιολογικά προβλήματα, να μπει σε μια βάρκα, μόνος του, χωρίς συνάδελφο δίπλα του, και να ματσακονιάζει το βαπόρι από την πλευρά της θάλασσας. Κανείς δεν τον έβλεπε, κανείς δεν τον είδε όταν έγειρε μέσα στη βάρκα και εξέπνευσε.
Ο εισαγγελέας Χαλκίδας υπηρέτησε την αρχή της… αναλογικότητας. Οταν για τη δολοφονία του μεταλλεργάτη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ουδείς πήγε φυλακή (δεν υπάρχει καν κατηγορία!), πώς να στείλει φυλακή τον σουβλατζή της Χαλκίδας που έστελνε τον εργάτη του να μοιράζει παραγγελίες σε συνθήκες καύσωνα; Ας πρόσεχε λίγο κι αυτός (ο εργάτης, όχι ο εργοδότης). Δεν μπορούσε ο εισαγγελέας να «κλείσει ένα σπίτι» (του σουβλατζή) και ν’ αφήσει πολλά σπίτια χωρίς πιτόγυρα και παντσέτα μπριζολάκι. Το σπίτι του εργάτη «έκλεισε», βέβαια, αλλά… ο γέγονε γέγονε.
Ο καύσωνας δεν έφερε μόνο θανάτους εργατών. Εφερε και τις… καθιερωμένες δασικές πυρκαγιές. Πρέπει να κοντεύουν τα 100.000 στρέμματα οι εκτάσεις δασών που έχουν καεί μέχρι στιγμής. Χώρια τα καμένα σπίτια, τα ποιμνιοστάσια, τα αυτοκίνητα, τα αγροτικά μηχανήματα. Και τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Πέρυσι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγύριζε για τις λιγότερες καμένες εκτάσεις. Ηταν ένα συμπτωματικό γεγονός, που αποδόθηκε στα… διδάγματα που δήθεν βγήκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και αντιμετωπίστηκαν… ολιστικά, χάρη στις τρομερές ικανότητες της «μεταγραφής αεροδρομίου», του Κύπριου Στυλιανίδη. Τόσο ικανός ήταν ο Στυλιανίδης που ο ίδιος ο Μητσοτάκης τον αντιμετώπισε σαν «παλτό» και δεν τον συμπεριέλαβε στους υπουργούς της τωρινής κυβέρνησής τους.
Κι επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, οι πυρκαγιές με τις οποίες ξεκίνησε η πυρική περίοδος του 2023 είναι εξίσου καταστροφικές με αυτές του 2021. Κι ακόμα είμαστε στην αρχή…
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρωτόκολλο που ακολουθείται, ενώ οι image makers του Μητσοτάκη έχουν καθιερώσει και συγκεκριμένο dress code.
- Το πολιτικό πρωτόκολλο λέει πρώτον να τονίζεται το ζήτημα ότι δεν έχουμε νεκρούς. Τα υπόλοιπα «φτιάχνουν» όπως είπε και η ακροδεξιά ντουντούκα του κυβερνητικού γκεμπελισμού, στον Πορτοσάλτε που φυσικά επίνευσε. Δεύτερο, να τονίζεται οτιδήποτε άλλο πέραν των ουσιαστικών λόγων που προκαλούν τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι οδηγούν σε κυβερνητικές ευθύνες. Να γίνεται λόγος για εμπρηστές (εξ αμελείς ή εκ προθέσεως, όπως προσωποποιείται σε κάποιο διαταραγμένο άτομο που συνέλαβαν στη Μεσσηνία). Δεύτερο, να κλίνονται σε όλες τις πτώσεις οι λέξεις «κλιματική αλλαγή», ώστε να εμπεδωθεί η αντίληψη πως είμαστε ανίσχυροι μπροστά στις υπέρτερες καταστροφικές δυνάμεις της φύσης και πως το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να θέτουμε το ζήτημα στα διεθνή fora που συμμετέχει ο αυξημένου κύρους πρωθυπουργός μας.
Δε θα επαναλάβουμε όσα έχουμε γράψει τις τελευταίες μέρες. Αν δεν τα έχετε διαβάσει όλα, μπορείτε να τα βρείτε συγκεντρωμένα στην ενότητα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας.
Το dress code που σχεδίασαν οι επικοινωνιολόγοι του Κούλη προβλέπει παντελόνι, πουκάμισο λευκό με σηκωμένα τα μανίκια και κυρίως αξυρισιά. Το πρόσωπο πρέπει να είναι διάσπαρτο με γένια, σημάδι του ότι ο πρωθυπουργός δουλεύει νυχθημερόν και δεν προλαβαίνει ούτε να ξυριστεί (για να μην το πάμε ένα βήμα παραπέρα και πούμε ότι πενθεί κιόλας).
Δείτε την εικόνα. Ο Κούλης παράτησε τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, καβάλησε το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και επέστρεψε στην Ελλάδα. Προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο έκανε και μια on camera δήλωση στην ΕΡΤ, για να μας πει ότι «φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση». Την επόμενη μέρα επισκέφτηκε αξύριστος το συντονιστικό κέντρο πολιτικής προστασίας, όπου τον υποδέχτηκε ένας επίσης αξύριστος Κικίλιας.
Μετά ξυρίστηκε, γιατί έπρεπε να συναντηθεί με τον Ελπιδοφόρο και να δώσει μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Bloomberg TV.
Οσο οι φωτιές καίνε, μάλλον δε θα πάει κοντά στα πύρινα μέτωπα. Ο πρωθυπουργός με φόντο τις φωτιές, τον καπνό, την αιωρούμενη στάχτη και παραδίπλα τους εξαγριωμένους κατοίκους δεν κρίνεται ως θετική εικόνα από τους επικοινωνιολόγους. Ούτε στο συντονιστικό κέντρο πολιτικής προστασίας κάθεται ώρα. Κάνα μισάωρο το πολύ και φεύγει. Δεν πρέπει να θυμίζει την εικόνα του Τσίπρα στον ίδιο χώρο το 2018, όταν στο Μάτι καίγονταν άνθρωποι και όχι μόνο δέντρα και μελίσσια.
Θα πάει στα καμένα όταν θα έχει ελεγχθεί το μέτωπο της πυρκαγιάς. Και θα είναι με γένια μερικών ημερών. Αυτό επιβάλει το dress code. Δείτε μια παλαιότερη φωτογραφία και θα πειστείτε πως τα πάντα είναι στημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια (και ο γιος της Ντόρας με το ίδιο look):
Ο Μιτεράν είχε πει κάποτε πως «η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων» και η συγκεκριμένη φράση είναι ακόμα και σήμερα viral στην αστική δημοσιογραφία. Μόνο που οι Μητσοτάκηδες δεν διαχειρίζονται καν σύμβολα. Διαχειρίζονται την εικόνα τους, κατασκευασμένη από επαγγελματίες της πολιτικής διαφήμισης.
Οχι, δεν θρηνούμε για την κατάπτωση της αστικής πολιτικής. Οργιζόμαστε για την ανυπαρξία εργατικής πολιτικής. Αυτή η ανυπαρξία επιτρέπει στους Μητσοτάκηδες να κυκλοφορούν μασκαρεμένοι και να βαφτίζουν τα διαρκή εγκλήματα της πολιτικής τους «εργατικότητα», «μεθοδικότητα», «αποτελεσματικότητα» και τα παρόμοια.
Μια επαναστατική εργατική πολιτική, ήτοι ένα επαναστατικό εργατικό κόμμα, θα συγκρουόταν με την αστική πολιτική επί της ουσίας και σε όλα τα επίπεδα. Και τότε οι κατασκευές των image makers θα κατέρρεαν. Οι μάσκες θα έπεφταν και θα φαίνονταν τα πρόσωπα των στυγνών εκπροσώπων του κεφαλαίου, που στέλνουν ανθρώπους στο θάνατο και βιάζουν συστηματικά το περιβάλλον για χάρη του μέγιστου κέρδους.