Είδηση δεν αποτελεί η επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας Συρίγου στο Δήμο Φυλής, όπου παρουσία του δήμαρχου Χρήστου Παππού και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α., πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) Παναγιώτη Καλδή, έδωσε την ευχή του στην ανέγερση Φοιτητικής Εστίας του ΠΑ.Δ.Α. (σε συνδυασμό με το Μητροπολιτικό Διοικητικό Κέντρο του Δήμου), σε περιοχή κοντά στο Πάρκο Πόλης των Ανω Λιοσίων. Αλλωστε, εκλογές φαίνεται ότι μυρίζουν και ο υφυπουργός άρχισε να φροντίζει για τη μελλοντική του πολιτική καριέρα.
Είδηση αποτελεί το γεγονός ότι και αυτή η φοιτητική εστία, όπως και οι άλλες του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα ανεγερθεί μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα).
Στην περίπτωση των άλλων φοιτητικών εστιών εμπλεκόταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ στην περίπτωση της φοιτητικής εστίας του ΠΑ.Δ.Α εμπλέκεται ο Δήμος Φυλής και η «Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Φυλής Μ.Α.Ε», που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου.
Η σχετική Απόφαση (Αριθ. Πρακτικού 13, Αριθ. Απόφ.14) έχει θέμα «Εγκριση του Σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Δήμου Φυλής και της Εταιρείας με την επωνυμία ‘’Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Φυλής Μ.Α.Ε’’…ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ, ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 3389/2005, ΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ‘’ ΜΕΛΕΤΗ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΩΝ, ΧΩΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΣΔΙΤ».
Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, ο Δήμος θα βάλει το οικόπεδο, ενώ η Εταιρία «διαθέτει Διαχειριστική Επάρκεια για τον προγραμματισμό, σχεδιασσμό, ωρίμανση, υλοποίηση και διαχείριση έργων δημοσίου χαρακτήρα… προκειμένου να διασφαλιστεί η ωρίμανση του έργου , η αρτιότητα της προετοιμασίας της πρότασης ένταξης και της αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 3389/2005 και η διεκπεραίωση της δημοπράτησης και της παρακολούθησης της εκτέλεσης της σύμβασης ΣΔΙΤ».
Ο προϋπολογισμός του έργου θα καλυφθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι φοιτητές, λοιπόν, που θα κατοικήσουν στην εν λόγω εστία θα πρέπει να δουν και το τυράκι αλλά και τη φάκα. Είναι σίγουρο ότι θα κληθούν να καταβάλλουν και ενοίκιο, στην αρχή μάλλον, για να μην ξεσηκωθούν (είναι βλέπετε και αυτό το εμπόδιο της κατ’ επίφαση έστω δωρεάν παιδείας), κάπως συμβολικό, μετά όμως… Γι’ αυτό και στη σύμβαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το έργο «θα συμβάλει …στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά αδύναμων φοιτητών, ενώ στο άρθρο 1 αναφέρεται πολύ καθαρά ότι η δομή της πρότασης «θα περιλαμβάνει συνδυασμό υπηρεσιών και δράσεων όπως… Προτεινόμενη μορφή σύμπραξης (είσπραξη τελών από χρήστες ή Δημόσιο, χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου κλπ.)».
Η «κοινωνική πολιτική» τους, λοιπόν, έχει κόστος. Θα πληρώσει βέβαια και το κράτος (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), αλλά μετά θα αρχίσουν να μαζεύουν λεφτά και από τους «χρήστες».
Ο Δήμος Φυλής, όμως, έχει αναπτύξει και άλλα αλισβερίσια με το πρόθυμο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που φαίνεται πως έχει πάρει φόρα στην κατεύθυνση της «εξωστρέφειας», που αποτελεί και δείκτη της καρμανιόλας της αξιολόγησης.
Αλλά και ο Δήμος έχει βάλει στόχο να εμπλακεί κατά το δυνατόν περισσότερο στα της Παιδείας, σκιαγραφώντας μια εικόνα τάχα υψηλού επιπέδου, αυξημένου ενδιαφέροντος για τους δημότες του, αποβλέποντας στην άγρα ψήφων, πουλώντας και τις σχετικές εκδουλεύσεις -κριτήρια διαμονής στην φοιτητική εστία, επιλογή φοιτητών-δημοτών του σε μεταπτυχιακά προγράμματα κ.λπ.
[Θυμίζουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πάντα προσπαθούσε να εμφιλοχωρήσει στα ζητήματα Παιδείας και αποκορύφωμα αυτών των προσπαθειών ήταν οι περίφημοι νόμοι της αποκέντρωσης (2218/1994 και 2240/1994), των οποίων οι δυσμενείς διατάξεις για την εκπαίδευση ματαιώθηκαν λόγω του μεγάλου και μαζικού αγώνα των εκπαιδευτικών].
Οπως μαθαίνουμε σε εγκαταστάσεις του Δήμου Φυλής λειτουργεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διοίκηση Επιχειρησιακών Λειτουργιών» με δύο κατευθύνσεις: α) «Αγροτουρισμός, Οινοτουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη» και β) «Επιχειρησιακές Λειτουργίες Δραστηριοτήτων Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Τουρισμού». Το Μεταπτυχιακό, τα προγράμματα του οποίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «είναι σχεδόν ‘’κομμένα και ραμμένα’’ στα μέτρα του Δήμου», αποτελεί συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σε αυτό θα φοιτούν δωρεάν, 30 πτυχιούχοι ΑΕΙ (15 σε κάθε κατεύθυνση) κάτοικοι του Δήμου Φυλής.
Τώρα, ο Δήμος, ενδιαφέρεται να επεκτείνει κι άλλο αυτού του είδους τις δραστηριότητες. Σε συνεργασία με το Δήμο, το ΠΑ.Δ.Α θα λειτουργήσει στα Ανω Λιόσια «αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα logistics», το οποίο φαίνεται ότι είναι ενταγμένο σε ένα γενικότερο σχέδιο του Δήμου.
Η αντιπολίτευση στον δήμαρχο καταγγέλλει ότι ετοιμάζεται σχέδιο μετεγκατάστασης των μεταφορικών επιχειρήσεων όλης της Αττικής, στην πολύπαθη και υποβαθμισμένη Φυλή. Αποτέλεσμα; 500 μεταφορικές εταιρίες και 4.000 φορτηγά θα περνάνε καθημερινά μέσα από τον αστικό ιστό της περιοχής.
Γιούλα Γκεσούλη