Απιαστο όνειρο έχει γίνει η εξασφάλιση μια κλίνης ΜΕΘ, σε μονάδες covid-19 ή απλές. Δεν κινδυνολογούμε, ούτε παραπληροφορούμε. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα (9 με 15 Νοέμβρη).
Χθες πληροφορηθήκαμε ότι σε Αττική, Κόρινθο, Πάτρα και Θήβα, ενώ υπήρχαν εισηγήσεις από τα νοσοκομεία στη βάση του ΕΚΑΒ, να εισαχθούν σε κοινές κλίνες ΜΕΘ (όχι για covid-19) 21 ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες, οι ασθενείς συνέχιζαν να παραμένουν διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της περίθαλψης που τους παρέχεται.
Κι ακόμη: ενώ την Πέμπτη 19 Νοέμβρη υπήρχαν στη βάση του ΕΚΑΒ εισηγήσεις για διακομιδή τριών ασθενών διασωληνωμένων σε απλή κλίνη covid-19, το Σάββατο 21 Νοέμβρη οι νοσηλευόμενοι που έπρεπε να διακομιστούν σε κλίνες ΜΕΘ είχαν αυξηθεί σε δεκαπέντε και μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε γίνει διακομιδή τους!
Θυμίζουμε τι γράφαμε στις 14 Νοέμβρη στο άρθρο μας με τίτλο Το Μπέργκαμο είναι πολύ κοντά…:
«Ακόμη κι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρήσει, όπως διατείνεται, να χρησιμοποιήσει για περιστατικά με covid-19 τις κλίνες στις οποίες νοσηλεύονται ασθενείς με άλλα νοσήματα, πετώντας τους είτε στα μαγαζιά των εμπόρων της υγείας είτε σε απλές κλίνες, δεν πρόκειται να βγάλει το ΕΣΥ από το αδιέξοδο που το οδήγησε. (…) Στις 11 Νοέμβρη, η υποδιοικήτρια της 1η ΥΠΕ διέταξε τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της δύναμής της να δέχονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων τους διασωληνωμένους από τις ΜΕΘ νοσοκομείων των άλλων έξι ΥΠΕ. Η διακομιδή θα γίνεται από το ΕΚΑΒ. Ομως, όταν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για λοιπούς ασθενείς (όχι με covid-19) είναι σε όλη την Αττική μόνο 26, ενώ είναι κατειλημμένες οι θέσεις στις ΜΕΘ για covid-19, τι διακομιδή να γίνει; (…)
Ετσι, στις ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων δε θα γίνουν διακομιδές από τα νοσοκομεία αναφοράς για covid-19 της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Τι πρόκειται να γίνει; Το επόμενο διάστημα, που θα αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που θα χρειάζονται διασωλήνωση, δε θα εισάγονται στις ΜΕΘ, ούτε στις ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), ούτε στις ΜΕΛ (Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων), ούτε στις Μονάδες Υψηλής Πίεσης, γιατί απλούστατα και σ’ αυτές τις μονάδες (και όχι μόνο στις ΜΕΘ) και των 7 ΥΠΕ δεν υπάρχουν άδειες κλίνες».
Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άδειες κλίνες ΜΕΘ, ούτε covid-19 ούτε κοινές, επιβεβαιώνεται και από άλλα στοιχεία.
Γράψαμε νωρίτερα για τις περιπτώσεις ενός εκδότη από την Κοζάνη, που πέθανε διασωληνωμένος σε απλή κλίνη covid-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανκολάου», δυο μέρες μετά την εισαγωγή του, και για την περίπτωση πολίτη που εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας και κατέληξε σε απλή κλίνη, διότι -όπως αποκάλυψε ο γιος του- οι γιατροί του είπαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ για να διακομιστεί, καθώς είναι 73 ετών και, ακόμα και αν βρισκόταν κενό κρεβάτι σε ΜΕΘ, δε θα διακόμιζαν τον 73χρονο.
Ενόψει αυτών των δύο περιστατικών, που σίγουρα δεν είναι τα μοναδικά, μπορούμε να δούμε τον Πίνακα 3, στον οποίο φαίνονται οι νεκροί σε καθημερινή βάση από τις 21 Οκτώβρη μέχρι τις 20 Νοέμβρη, βάσει των ημερήσιων εκθέσεων επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Διαπιστώνουμε ότι στις 7 Νοέμβρη, πρώτη ημέρα του δεύτερου κυβερνητικού lockdown, οι νεκροί ήταν 34 και έφτασαν τους 72 στις 20 Νοέμβρη.
Αυτό δε συμβαίνει μόνο επειδή αυξήθηκαν γενικά οι νοσηλευόμενοι, αλλά και γιατί ασθενείς που προσβάλλονται από τον κοροναϊό και εισάγονται για νοσηλεία σε απλούς θαλάμους covid-19, παρουσιάζουν δραματική επιδείνωση της κατάστασής τους και απαιτείται η εισαγωγή τους σε ΜΕΘ, όμως παραμένουν σε απλές κλίνες και το μόνο που μπορούν να τους προσφέρουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι οι αναπνευστήρες. Ετσι, ο θάνατος επέρχεται σε πολύ λίγες ημέρες και γι’ αυτό συνεχίζεται το φαινόμενο των μαζικών θανάτων σε καθημερινή βάση.
Εκτός από τον ΕΟΔΥ, τον Χαρδαλιά και τον Κοντοζαμάνη, που λένε συνεχώς ψέματα για τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των νεκρών, αποσιωπώντας ταυτόχρονα την ύπαρξη στις ΜΕΘ covid-19 ασθενών που δεν έχουν διασωληνωθεί, καθώς και την ύπαρξη των ορφανών κρουσμάτων, στο χορό μπήκε και το Επιτελικό Γραφείο του Διοικητή της 1ης ΥΠΕ Π. Στάθη.
Από τους Πίνακες 1 και 2, που φτιάξαμε με στοιχεία από τα Στατιστικά του Επιτελικού Γρσφείου της 1ης ΥΠΕ, διαπιστώνουμε ότι αυξάνουν τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ covid-19, τόσο στις τέσσερις βασικές ΥΠΕ (1η, 2η, 3η και 4η), που περιλαμβάνουν τα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, όσο και στην επικράτεια.
Στις 3 Νοέμβρη, ο υφυπουργός Υγείας Κοντοζαμάνης έλεγε στην «ενημέρωση» των διαπιστευμένων δημοσιογράφων του υπουργείου Υγείας, ότι την προηγουμένη (2 Νοέμβρη) οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ covid-19 ήταν 331, ενώ οι διαθέσιμες κοινές κλίνες ΜΕΘ (όχι covid-19) ήταν μόνο 26 για την Αττική και 24 για την Θεσσαλονίκη. Αναλυτικότερα, τα στοιχεία που ανέφερε ο Κοντοζαμάνης στις 3 Νοέμβρη φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.
Οι 331 κλίνες σε όλη την επικράτεια δεν μπορούσαν να γίνουν 504 στην επικράτεια και από αυτές οι 396 στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς, για να κρύψουν το γεγονός ότι από την προηγούμενη εβδομάδα γίνονται πολλές πλέον διασωληνώσεις σε απλές κλίνες covid-19, τις παρουσιάζουν ως διασωληνώσεις σε ΜΕΘ!
Ακόμη, φουσκώνουν τα νούμερα των νοσηλευόμενων σε ΜΑΦ, ΜΕΛ και ΘΑΠ (Θάλαμος Αρνητικής Πίεσης). Στην κατασκευή που έκαναν οι συντάκτες των Στατιστικών του Επιτελικού Γραφείου της 1ης ΥΠΕ, όμως, δεν πρόσεξαν ότι στις 17 και 19 Νοέμβρη εμφάνιζαν τις κατειλημμένες κλίνες να είναι περισσότερες από τις διαθέσιμες!
Τα ψέματά τους για τον τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ covid-19, που λειτουργούν πραγματικά, με το απαιτούμενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό (που θα πρέπει να έχει και την απαιτούμενη εξειδίκευση σε ΜΕΘ), αποκαλύπτονται και από την περίπτωση της νέας ΜΕΘ των 50 κλινών στη «Σωτηρία», για την οποία γράψαμε νωρίτερα.
Στη «Σωτηρία» υπήρχαν δύο ΜΕΘ με σύνολο κλινών 28. Αν λοιπόν και οι τρεις ΜΕΘ (οι προϋπάρχουσες των 28 κλινών και η καινούργια των 50 κλινών) λειτουργούσαν, θα έπρεπε να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της «Σωτηρίας» μέχρι 78 ασθενείς, ενώ σύμφωνα με τα Στατιστικά της 19ης Νοέμβρη οι διασωληνωμένοι ήταν 45. Δεν υπήρχε περίπτωση να άφηναν 33 κρεβάτια κενά, όταν διασωληνώνουν ασθενείς σε απλές κλίνες. Αυτό συμβαίνει γιατί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με το οποίο στελεχώθηκε στην αρχή η υπομονάδα των 12 κλινών (δεν μιλάμε για διορισμούς, αλλά για υποχρεωτικές αποσπάσεις από άλλα νοσοκομεία) είναι λιγότερο από το απαιτούμενο και επιπλέον στην πλειοψηφία του δεν έχει εξειδίκευση σε ΜΕΘ.
Από τον Πίνακα 1 διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία αναφοράς αυξήθηκε πάρα πολύ. Από 1.055 στις 29 Οκτώβρη σε 4.079 στις 19 Νοέμβρη! Αυτό συμβαίνει ενώ η Θεσσαλονίκη βαδίζει στο τέλος της τρίτης εβδομάδας και η Αττική στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του κυβερνητικού lockdown. Διαπιστώνουμε ακόμη από τον ίδιο πίνακα ότι ο ΕΟΔΥ μειώνει τον αριθμό τόσο των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ όσο και των νεκρών, ποντάροντας στη σιωπή για τα τεκμαινόμενα στις ΜΕΘ και από τους συνδικαλιστές της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ.
Από τον Πίνακα 4 διαπιστώνουμε ότι μέσα σε 11 ημέρες τα συνολικά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 29.660 και τα ορφανά κρούσματα κατά 23.022, σε μια περίοδο που έχει κηρυχθεί το κυβερνητικό lockdown.
Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και το τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός λαός βαρύ. Δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρα μας, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ επικίνδυνη κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση που εφαρμόζει την τακτική του ώριμου φρούτου, περιμένοντας απλά να κεφαλαιοποιήσει την πολιτική φθορά της κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές.