«Εχει αναγνωρίσει στον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) τα μεταπτυχιακά που φέρεται πως κατέχει ώστε να είναι σύννομα με την ελληνική νομοθεσία; Εχουν παίξει αυτά τα μεταπτυχιακά ρόλο στην ανέλιξή του στις Ενοπλες Δυνάμεις ή όχι;». Αυτό ήταν το τρίτο από τα τέσσερα ερωτήματα που έθεσε η ΕφΣυν στον υφυπουργό Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, κάνοντας το θέμα των πτυχίων του κεντρικό πρωτοσέλιδο την περασμένη Τρίτη.
Οποιος διάβαζε το θέμα καταλάβαινε αμέσως πως πρόκειται για «κιτρινιά». Ολα ήταν τραβηγμένα από τα μαλλιά. Οπως, για παράδειγμα, οι διαφορές ανάμεσα στα μεταπτυχιακά τύπου ΜΒΑ και ΜSc. Γι' αυτό και ο Στεφανής δεν είχε κανένα πρόβλημα να απαντήσει, δίνοντας στη δημοσιότητα τα «πτυχία» του.
Πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Στεφανής προήχθη σε αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού τον Μάρτη του 2016 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), έγινε Αρχηγός Στρατού τον Γενάρη του 2017 (από το ΚΥΣΕΑ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) και αποστρατεύτηκε ως ευδοκίμως τερματίσας την υπηρεσία τον Γενάρη του 2019 (από το ΚΥΣΕΑ των Τσιπραίων). Επομένως, τα ανώτατα στρατιωτικά αξιώματα τα πήρε επί κυβέρνησης Τσίπρα. Τι θέλουν να μας πουν τα σαΐνια της ΕφΣυν, ότι εξαπάτησε τους Τσιπραίους ο Στεφανής; Εμείς θα τους θυμίσουμε ότι τότε ο Τσίπρας συγκυβερνούσε με τον Καμμένο, καραμπινάτο ακροδεξιό, ο οποίος έκανε κουμάντο στα του στρατεύματος. Από τη δεξαμενή των δεξιών και ακροδεξιών αξιωματικών καριέρας θα διάλεγε τα στελέχη του στρατεύματος. Και οι συριζαίοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Είχαν καταπιεί το γάιδαρο, δε θα κολλούσαν στην ουρά.
Ο Στεφανής έδωσε στη δημοσιότητα τα «πτυχία» του. Οντως έχει μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ, το οποίο είναι MSc και όχι ΜΒΑ όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του. Εχει καμιά διαφορά αυτό όταν πρόκειται για στρατιωτικό; Το δεύτερο, βέβαια, δεν είναι μεταπτυχιακό, αλλά ένα πιστοποιητικό ότι παρακολούθησε ένα πρόγραμμα «Στρατηγικής Ανάλυσης και Διαχείρισης Κρίσεων Εμπλοκής», που οργάνωσαν από κοινού το Σκοτσέζικο Κέντρο για τη Διεθνή Ασφάλεια του Πανεπιστήμιου του Αμπερντίν και το ελληνικό Ιδρυμα Μεσογειακών Σπουδών. Μαζί μ' αυτά, ο Στεφανής έδωσε στη δημοσιότητα και κάποια έγγραφα (εύφημες μνείες ανώτατων στρατιωτικών γι' αυτόν, όταν βρισκόταν σε μεσαίες βαθμίδες της στρατιωτικής ιεραρχίας).
Ολ' αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα για έναν στρατιωτικό καριέρας. Σπουδάζει στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές και μετά και σε κάποιες αμερικάνικες και νατοϊκές. Αλλωστε, η ανέλιξή του στο στράτευμα, από το βαθμό του συνταγματάρχη και μετά, που αρχίζει να κρίνεται κάθε χρόνο, εξαρτάται από τις διασυνδέσεις (στρατιωτικές και πολιτικές) που έχει καταφέρει να αναπτύξει. Ως προς αυτά, ο Στεφανής δε διαφέρει απ' όλους τους υπόλοιπους. Ούτε είναι ο πρώτος που μετά από τη στρατιωτική κάνει και πολιτική καριέρα. Το ερώτημα είναι, γιατί το ημιεπίσημο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ τα βάζει με έναν πρώην εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ; Μόνο επειδή αυτός συνεχίζει την καριέρα του ως πολιτικός πλέον με την κυβέρνηση Μητσοτάκη; 'Η μήπως επειδή έχει συγκεντρώσει στα χέρια του σημαντική οικονομική δύναμη, από τότε που τοποθετήθηκε συντονιστής για τη διαχείριση του Προσφυγικού;
Τυπικά, η ΕφΣυν φαίνεται να είναι εντάξει, διότι αποδείχτηκε ότι ο Στεφανής έχει ένα μόνο μεταπτυχιακό, το οποίο είναι MSc και όχι ΜΒΑ. Επί της ουσίας, όμως, αυτό είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά, γιατί ο Στεφανής είναι ένας απόστρατος που πέρασε στην πολιτική, ενώ τα σημαντικότερα στρατιωτικά «γαλόνια» του τα πήρε επί κυβέρνησης Τσίπρα. Φούσκωσε λίγο τις σπουδές του, αλλά κανένας δε θα δώσει ιδιαίτερη σημασία σ' αυτό. Φυσικά, η ΕφΣυν επιμένει (αυτό είναι πάγια τακτική στον αστικό Τύπο). Και επαναλαμβάνει το τελευταίο ερώτημά της: «Τα εν λόγω μεταπτυχιακά και… πιστοποιητικά, έπαιξαν ρόλο στο να αναλάβει υπέρμετρες εξουσίες στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού ο κ. Στεφανής;». Αυτή φαίνεται να είναι η ουσία. Επειδή η διαχείριση του Προσφυγικού έχει να κάνει με λεφτά, με ΜΚΟ και άλλα… ευαγή ιδρύματα, είναι προφανές ότι αναζητούνται νέες… ισορροπίες.