Στις 19 Οκτώβρη του 2018, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέγραψε τρεις συμφωνίες με την Σιγκαπούρη, μεταξύ των οποίων και Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (ΣΕΣ), με την οποία η Σιγκαπούρη επιτρέπεται να παράγει Φέτα και Ελιές Καλαμών! Η ΣΕΣ θα κυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το αργότερο μέχρι το τέλος του 2019 θα τεθεί σε ισχύ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού προηγουμένως κατέφυγε στο Δικαστήριο της ΕΕ, προκειμένου να λάβει θετική γνωμοδότηση, αποφάσισε να μη σταλεί η ΣΕΣ για κύρωση στα κοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕΕ.
Αναφέρει η Πρόταση-Απόφασης του Συμβουλίου [COM (2018)196 final-Βρυξέλλες, 18.4.2018]: «Νομική βάση: Τον Ιούλιο του 2015 η Επιτροπή προσέφυγε στο Δικαστήριο της ΕΕ για γνωμοδότηση, δυνάμει του άρθρου 218 παράγραφος 11 της ΣΛΕΕ, σχετικά με το κατά πόσον η Ενωση είχε την απαραίτητη αρμοδιότητα να υπογράψει και να συνάψει μόνη της τη συμφωνία που είχε διαπραγματευθεί με τη Σιγκαπούρη ή αν θα ήταν αναγκαία, ή τουλάχιστον δυνατή, η συμμετοχή των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά ορισμένα θέματα. Το δικαστήριο, στη γνωμοδότησή του 2/2015, της 16ης Μαϊου 2017, επιβεβαίωσε την αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ όσον αφορά όλα τα θέματα που καλύπτονται από τη συμφωνία που είχε αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη Σιγκαπούρη».
Η Επιτροπή προσέφυγε στο Δικαστήριο για να αποσπάσει την αποκλειστική αρμοδιότητα για λογαριασμό του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιατί θέλει να βοηθήσει το κεφάλαιο του γαλλογερμανικού άξονα να διεισδύσει σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη. Για να επιτευχθεί αυτή η διείσδυση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ξωπετάξει προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ εξαρτημένων κρατών-μελών της ΕΕ, προκειμένου να δελεάσει τις κυβερνήσεις των κρατών με τα οποία κλείνει συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών. Προϊόντα όπως η Φέτα, οι Ελιές Καλαμών και άλλα, για τα οποία έχουν ενδιαφέρον οι χώρες σαν τη Σιγκαπούρη. Είναι εύλογο, λοιπόν, η Κομισιόν να θέλει να κρατήσει την αποκλειστική αρμοδιότητα στον άξονα Βρυξέλλες-Στρασβούργο, προκειμένου να αποφύγει αντιδράσεις και καθυστερήσεις από τα κοινοβούλια χωρών όπως η Ελλάδα.
Οταν πρόκειται για τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου, η… δημοκρατική ΕΕ ξέρει να γίνεται αρκούντως συγκεντρωτική, ώστε οι αποφάσεις να παίρνονται γρήγορα και χωρίς πολλά-πολλά. Κυρίως χωρίς ενημέρωση των λαών και ιδιαίτερα των αγροτών των εξαρτημένων χωρών, που πλήττονται καίρια από τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών. Το πόσο σημαντική είναι η διείσδυση του μονοπωλιακού κεφαλαίου του γαλλογερμανικού άξονα και των άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών υπογραμμίζεται στο Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το οποίο ανακοινώθηκε στις 19 Οκτώβρη ότι το Συμβούλιο υπέγραψε τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών ΕΕ με την Σιγκαπούρη:
«Εντός της ομάδας κρατών του ASEAN, η Σιγκαπούρη είναι μακράν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, με συνολικές διμερείς εμπορευματικές συναλλαγές ύψους 53,3 δισ. ευρώ (2017) και συναλλαγές στο τομέα των υπηρεσιών ύψους 44,4 δισ. ευρώ (2016). Πάνω από 10.000 επιχειρήσεις της ΕΕ είναι εγκατεστημένες στη Σιγκαπούρη και τη χρησιμοποιούν ως κόμβο για την εξυπηρέτηση ολόκληρης της περιοχής του Ειρηνικού. Η Σιγκαπούρη είναι επίσης ο νούμερο ένα προορισμός για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Ασία, καθώς οι επενδύσεις μεταξύ των δύο εταίρων αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια: τα διμερή επενδυτικά αποθέματα ανήλθαν σε 256 δισ. ευρώ το 2016. Η εμπορική συμφωνία με τη Σιγκαπούρη θα εξαλείψει σχεδόν όλους τους εναπομείναντες δασμούς για ορισμένα προϊόντα της ΕΕ… Θα διευκολύνει το εμπόριο αγαθών όπως τα ηλεκτρονικά προϊόντα, τα είδη διατροφής και τα φαρμακευτικά προϊόντα… Θα ανοίξει την αγορά για υπηρεσίες, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες και η μηχανική» (οι εμφάσεις δικές μας).
Είναι τόσο παραστατικό και περιγραφικό το κείμενο της Κομισιόν που καθιστά περιττό κάθε δικό μας σχόλιο.
Ξεπούλημα προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ
Σε Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο [COM (2007) 635 τελικό] αναφέρεται:
«3.5. Κανόνες καταγωγής: Η Επιτροπή θεωρεί τους νέους κανόνες καταγωγής στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ (Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης) ως αναπόσπαστο μέρος των ρυθμίσεων για την πρόσβαση στην αγορά εμπορευμάτων της ΣΟΕΣ. Η Επιτροπή υπενθυμίζει την πρότασή της για την χαλάρωση και την απλούστευση των υφιστάμενων κανόνων καταγωγήςτου Κοτονού στο πλαίσιο μιας ΣΟΕΣ» (η έμφαση δική μας).
Πιο αποκαλυπτική είναι η υποσημείωση 7 του ίδιου εγγράφου:
«Η προσφορά περιλαμβάνει στοχευμένη χαλάρωση των κανόνων καταγωγής για τα αγροτικά προϊόντα και σημαντική χαλάρωση για τα αλιευτικά και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Την προσφορά αυτή δέχθηκαν με ικανοποίηση οι περιφέρειες ΑΚΕ. Οι διαπραγματεύσεις για τους κανόνες καταγωγής συνεχίζονται» (οι εμφάσεις δικές μας).
Οι Κομισάριοι διακηρύσσουν με κυνισμό ότι οι υποτελείς κυβερνήσεις των περιφερειών ΑΚΕ (Αφρικής, Καραβαϊκής και Ειρηνικού) δέχτηκαν με ικανοποίηση την προσφορά ξεπουλήματος προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, προκειμένου να ανοίξουν διάπλατα τις εσωτερικές αγορές τους στη διείσδυση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.
Φέτα και Ελιές Καλαμών στη ζυγαριά
Αρχικά, στο Παράρτημα 10 Α, που περιλαμβάνει τον κατάλογο με τα 196 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ όλων των κρατών της ΕΕ, είχαν συμπεριληφθεί η Φέτα και οι Ελιές Καλαμών ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν μόνο προϊόντα ΠΓΕ). Μ’ αυτή την καταχώρηση διαφώνησε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σιγκαπούρης, που στις 21 Γενάρη του 2013 έστειλε επιστολή στον τότε Επίτροπο Karel De Gueht.
Ο υπουργός της Σιγκαπούρης, αφού παρέπεμψε «στις μέχρι στιγμής συζητήσεις μας σχετικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις του άρθρου 6 (γεωγραφικές ενδείξεις) του κεφαλαίου περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Σιγκαπούρης», κατέγραψε και τα ακόλουθα:
«6. Τα μέρη συμφωνούν ότι Καλαμάτα και Βαλένθια, ως ποικιλίες φυτών, δε θα εμποδίσουν την επιλογή για καταχώρηση της Ελιάς Καλαμάτας και των Κίτρων Βαλένθιας ως γεωγραφικών ενδείξεων, υπό τον όρο ότι δε θα εμποδίζει τη χρήση των εν λόγω ποικιλιών.
7. Τα μέρη συμφωνούν ότι στην περίπτωση της Φέτας, φέτα άλλων προελεύσεων μπορεί να συνυπάρχει για πάντα με τη γεωγραφική ένδειξη Φέτα ΕΕ, άπαξ και καταχωρήθηκε.
8. Οσον αφορά το Παρμιτζιάνο Ρετζιάνο, τονίστηκε η σημασία αυτού του ονόματος για την ΕΕ. Η Σιγκαπούρη συμφωνεί να βαθύνει επειγόντως την έρευνά της σε άλλες πιθανές χρήσεις αυτού του ονόματος στην αγορά της και να πληροφορήσει την ΕΕ για το αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση πριν την μονογραφή της συμφωνίας. Σημειώνει ότι η ΕΕ θα λάβει υπόψη της αυτά τα αποτελέσματα στην αξιολόγησή της για την συνολική αποδοχή της άποψης επί των γεωγραφικών ενδείξεων της συμφωνίας. Η ΕΕ δηλώνει την προσδοκία της ότι το Παρμιτζιάνο Ρετζιάνο θα καταχωρηθεί στη Σιγκαπούρη ως μία γεωγραφική ένδειξη με αποκλειστικά δικαιώματα».
Ο υπουργός Εμπορίου της Σιγκαπούρης ζητούσε να δεχτεί η ΕΕ ότι προϊόντα που παράγονται από φυτεμένα ελαιόδεντρα Καλαμών και δέντρα εσπεριδοειδών Βαλένθια θα μπορούν να πωλούνται ως Ελιές Καλαμάτας και Κίτρα Βαλένθια! Ακόμη να δεχτεί η ΕΕ να συνυπάρχει η Φέτα ΕΕ (δηλαδή η ελληνική φέτα) με προϊόντα άλλων προελεύσεων που έχουν βαφτιστεί φέτα (φέτα μαϊμού, δηλαδή, παραγωγής Σιγκαπούρης ή και άλλων χωρών).
Στο μόνο που έκανε πίσω είναι η ιταλική παρμεζάνα, πειθαρχώντας στη δήλωση της ΕΕ ότι «το Παρμιτζιάνο Ρετζιάνο θα κατοχυρωθεί στη Σιγκαπούρη ως μία γεωγραφική ένδειξη με αποκλειστικά δικαιώματα». Ο υπουργός της Σιγκαπούρης δεν τόλμησε να εγείρει ζήτημα συνύπαρξης του Παρμιτζιάνο Ρετζιάνο με κάποιο ομώνυμο τυρί παραγωγής Σιγκαπούρης, ομολογώντας ότι αυτό δεν το δέχεται επουδενί η ΕΕ. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά συμφώνησε να ερευνήσει για τέτοια τυριά που κυκλοφορούν στη Σιγκαπούρη και να παραδώσει όλα τα στοιχεία στην ΕΕ πριν από τη μονογραφή της συμφωνίας.
Αλλο η Φέτα και οι Ελιές Καλαμών της εξαρτημένης Ελλάδας και τα εσπεριδοειδή της εξαρτημένης Ισπανίας και άλλο η ναυαρχίδα των τυριών της ιμπεριαλιστικής Ιταλίας, τα συμφέροντα της οποίας είναι υποχρεωμένος να υπερασπιστεί ο γαλλογερμανικός άξονας. Γι’ αυτό και ο υπουργός της Σιγκαπούρης απευθύνθηκε στον αρμόδιο επίτροπο και του είπε (σε ελεύθερη απόδοση): δώστε μας τη φέτα, τις ελιές Καλαμών και τα κίτρα Βαλένθια και ούτε που διανοούμαστε να σας πάμε κόντρα στην αποκλειστικότητα της παρμεζάνας. Φέτα, ελιές Καλαμών, κίτρα Βαλένθια Σιγκαπούρης (ή άλλων χωρών), αλλά παρμεζάνα μόνο Ιταλίας!
Το Συμβούλιο της ΕΕ αποδέχτηκε το αίτημα του υπουργού εμπορίου της Σιγκαπούρης (στην πραγματικότητα υπήρχε προσυμφωνία με την Κομισιόν και ο υπουργός απλώς την έγραψε στο χαρτί ως δήλωση της κυβέρνησής του). Στο έγγραφο [COM (2018)196 final], που περιλαμβάνει την Πρόταση-Απόφαση του Συμβουλίου για τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της ΕΕ με τη Σιγκαπούρη, αναφέρεται:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επαληθεύσει αν έχει επιτευχθεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα όσον αφορά την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ στη Σιγκαπούρη πριν από τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας, σύμφωνα με τις αρχές που διατυπώθηκαν στην επιστολή του υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σιγκαπούρης, της 21ης Ιανουαρίου 2013, και υπό το πρίσμα του αποτελέσματος της άτυπης δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποίησαν οι αρχές της Σιγκαπούρης το 2012».
Ο,τι γράφτηκε στην επιστολή του υπουργού της Σιγκαπούρης, λοιπόν, βρίσκει σύμφωνο το Συμβούλιο της ΕΕ, που αποφάσισε να «πουλήσει» τη Φέτα, τις ελιές Καλαμών και τα κίτρα Βαλένθιας, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ελάχιστες απαιτήσεις της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης και ν’ ανοίξει αυτή διάπλατα την αγορά της στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο.