Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς
  • Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης
  • Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα
  • Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση
  • Σαν σήμερα 31 Ιούλη
  • Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Κοινωνική και εργασιακή βαρβαρότητα για ένα μη διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος
Οικονομία

Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

Κοινωνική και εργασιακή βαρβαρότητα για ένα μη διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Οκτ 2013, 00:00
Την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας κατέθεσε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2014. Τόσο στον πρόλογο όσο και στον επίλογο του προσχεδίου αυτού η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα ευφορίας. Ισχυρίζεται ότι από το 2014 αφήνεται πίσω η καπιταλιστική ύφεση και μπαίνει η Ελλάδα σε μια τροχιά ασθενικής ανάπτυξης, ότι δημιουργούνται πρωτογενή πλεονάσματα από το τέλος του 2013 και ότι το δημόσιο χρέος γίνεται διαχειρίσιμο. Και βέβαια, η κυβέρνηση αποσιωπά την επιβολή νέων μέτρων, σε πρώτη φάση μέσω του προϋπολογισμού του 2014, ύψους περίπου 5,7 δισ. ευρώ.
 
Μετά από δύο μέρες είχαμε μπαράζ δημοσιευμάτων απ’ αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ και της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, της Βουλής. Οι εκθέσεις αυτές αμφισβητούν ευθέως τη βιωσιμότητα  του δημοσίου χρέους και θέτουν ζήτημα νέου κουρέματος, προφανώς με την επιβολή πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων.
 
Στη φάση αυτή, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με τη θέση του ότι το χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο μόνο με τα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και τις ιδιωτικοποιήσεις, λειτουργεί σαν λαγός, ανοίγοντας τη συζήτηση για ένα νέο κούρεμα του χρέους, που θα συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα, πέραν αυτών των μνημονίων και όσων προτείνονται με το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2014. Οι θέσεις του Γραφείου ήταν γνωστές στην κυβέρνηση και είχε δοθεί το ΟΚ για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. 
 
Στην πρώτη σελίδα της έκθεσης αναγράφεται ότι είναι ενημερωτικό σημείωμα για τα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών. Είναι πολύ χοντρό για να φάμε αυτό το παραμύθι. Αν πράγματι ίσχυε αυτό, δε θα διοχετευόταν από το ίδιο το Γραφείο σ’ όλους τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Είναι προφανές ότι το Γραφείο πήρε το ΟΚ να δημοσιοποιήσει την έκθεσή του και προφανώς με τη δημοσιοποίησή της δε θέλησε να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση, αλλά ν’ ανοίξει την συζήτηση για το νέο κούρεμα με την ταυτόχρονη επιβολή πρόσθετων μέτρων.
 
Δεν περιμέναμε, βέβαια, το Γραφείο, που στελεχώνεται από γνωστούς στην πολιτική πιάτσα καθηγητάδες, να μας πει για τη βιωσιμότητα ή μη του δημόσιου χρέους. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών δημοσιεύονται δελτία για την πορεία του δημοσίου χρέους. Στις 24 Αυγούστου δημοσιεύτηκε το δελτίο για το 2ο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με το οποίο το χρέος ανήλθε στα 321.362 εκατ. ευρώ. Την επομένη ημέρα, το Γραφείο Τύπου  του υπουργείου Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ισχυριζόταν ότι η αύξηση του χρέους είναι προσωρινή και οφείλεται στο τμήμα του δανείου που πήγε για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών, από την οποία το δημόσιο απέκτησε περιουσιακά στοιχεία ύψους 17 δισ. ευρώ.
 
Τρεις μέρες μετά απαντήσαμε από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας με άρθρο που είχε τίτλο: «Το δημόσιο χρέος τραβά ξανά την ανηφόρα». Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα που απαντούν στο ερώτημα εάν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο και τι εξυπηρετεί η ύπαρξη του:
 
«Και πριν το PSΙ και μετά, με στοιχεία αποδείξαμε, ότι το δημόσιο χρέος ιστορικά χρησιμοποιήθηκε από τις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ για τη βίαιη αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ αυτή την περίοδο χρησιμοποιείται από το διεθνές  χρηματιστικό κεφάλαιο για να επιβληθεί η κινεζοποίηση τόσο του ελληνικού προλεταριάτου όσο και του προλεταριάτου των χωρών του λεγόμενου ευρωπαϊκού νότου (Νότια Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία). Επισημάναμε ακόμη, ότι η αφαίμαξη του πλούτου θα συνεχίζεται με την καταβολή εκατοντάδων δισ. ευρώ ως τοκοχρεολύσια, ενώ το δημόσιο χρέος θα παραμένει υψηλό».
 
Αφού παραθέταμε στοιχεία για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους την περίοδο από το Μάρτη του 2012 μέχρι τον Ιούνη του 2013, που ήταν περίοδος που επιβλήθηκε το PSI για να δοθεί το δεύτερο αποικιοκρατικό δάνειο των 136.100 εκατ. ευρώ, καταλήγαμε:
 
«Ο δανεισμός του ελληνικού κράτους δεν έγινε αποικιοκρατικός μόνο μετά το Μάη του 2010 με τα πολλά τροϊκανά μνημόνια. Ηταν πάντα αποικιοκρατικός και το ελληνικό προλεταριάτο  πλήρωνε και πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στο χρηματιστικό κεφάλαιο (…) Την περίοδο1997-2012 πληρώσαμε για τοκοχρεολύσια 748.778 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Εισηγητικής Εκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013 (…) Το δημόσιο χρέος ήταν και θα παραμείνει Λερναία Υδρα. Θα παραμένει πάντοτε σε υψηλά επίπεδα. Ας μην μας παραμυθιάζει η δωσιλογική κυβέρνηση, ότι δήθεν θα μειώσει το δημόσιο χρέος και ότι αυτό είναι δήθεν διαχειρίσιμο».
 
Οταν γράψαμε αυτό το άρθρο είχαμε στοιχεία για το ύψος του δημοσίου χρέους μέχρι το τέλος Ιούνη. Γνωρίζαμε ότι από το πρώτο αποικοκρατικό δάνειο των 109.100 εκατ. ευρώ είχαν εκταμιευθεί 74.177 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 20.300 από το ΔΝΤ, ενώ είχε εκταμιευθεί ολόκληρο το δεύτερο αποικιοκρατικό δάνειο ύψους 136.100 εκατ. ευρώ. Ετσι, από τα δύο αποικιοκρατικά δάνεια είχε απομείνει η εκταμίευση 34.973 εκατ. ευρώ.
 
Ενώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών είχε εγκριθεί η εκταμίευση 50 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών, με τα δελτία για το χρέος που εξέδωσε μέχρι το τέλος Ιούνη είχε ενημερώσει ότι εκταμιεύθηκαν μόνο 25 δισ. ευρώ και έτσι αγνοούσαμε εάν και τα υπόλοιπα 25 δισ. διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού (σελίδα 41) μαθαίνουμε ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκταμιεύθηκαν 48.200 εκατ. ευρώ, δηλαδή άλλα 23.200 εκατ. ευρώ. Ετσι, υπολείπεται η εκταμίευση 1,8 δις ευρώ, εάν δεν έχει εντωμεταξύ εκταμιευθεί και αυτό το ποσό.
 
Την περασμένη Τετάρτη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος έδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters και αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών δήλωσε ότι εκταμιεύθηκαν 28 δισ. ευρώ. Μολονότι γνωρίζει το ακριβές ποσό του δανείου που εκταμιεύθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το υποεκτιμά, θέλοντας προφανώς να καλύψει το σκάνδαλο που ξετυλίχτηκε με την ανακεφαλαιοποίηση. Που το ελληνικό δημόσιο χρεώθηκε 50 δισ. ευρώ, αλλά αποκτά περιουσιακά δικαιώματα ύψους 17 δισ. ευρώ (αυτό ισχυρίστηκε το υπουργείο Οικονομικών στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 25 Αυγούστου του 2013, για ν’ απαντήσει στα δημοσιεύματα για τη μεγάλη αύξηση του χρέους).
 
Συνδυάζοντας τα στοιχεία του τελευταίου δελτίου του υπουργείου Οικονομικών για το δημόσιο χρέος με τα στοιχεία του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού (σελίδα 41), διαπιστώνουμε ότι απέμειναν μόνο 10.6 δισ. ευρώ για εκταμίευση μέχρι τα μέσα του 2014.
 
Τον Ιούνη του 2013 το δημόσιο χρέος ανήλθε στα 321.362 εκατ.ευρώ. Αν υποθέσουμε (γιατί δε διαθέτουμε τα στοιχεία), ότι εξωφλήθηκαν όλα τα λήγοντα το 2013 ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και οι τόκοι του 2013 και εξετάσουμε τα ομόλογα που λήγουν το 2014, τους τόκους του 2014 και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, θα διαπιστώσουμε τα εξής (τα στοιχεία αντλούμε από την έκθεση του Γραφείου του Κρατικού προϋπολογισμού, Πίνακας 2, σελίδα 14):
 
Τα ληξιπρόθεσμα μέσα στο 2014  ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ανέρχονται σε 26,9 δισ. ευρώ, ενώ οι τόκοι που πρέπει να πληρωθούν σε 8,7 δισ. ευρώ. Σύνολο 33,6 δισ. ευρώ. Αν δεχτούμε τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι τη διετία 2013-2014 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, που θα ανέλθει σε 3,2 δισ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο –μαζί με το υπόλοιπο των 10,6 δισ. ευρώ από τα δύο αποικιοκρατικά δάνεια, που δεν εκταμιεύθηκε ακόμη– θα έχει στη διάθεσή του13,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει υποχρεώσεις 33,6 δισ. ευρώ. Πρέπει, λοιπόν, να αναζητήσει 19,8 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει αυτή τη μεγάλη τρύπα που οι τεχνοκράτες ονομάζουν «χρηματοδοτικό κενό». 
 
Για να μην πλατειάζουμε, μαζί με το 2015 και το 2016 θα χρειαστούν άλλα 28,2 δισ. ευρώ (αποδεχόμενοι πάλι τον κυβερνητικό ισχυρισμό, ότι τη διετία 2015-2016 θα προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 14,7 δισ. ευρώ, κάτι που φυσικά αμφισβητείται, όχι μόνο από εμάς, αλλά και από το ΔΝΤ και τον διοικητή της ΤτΕ, που ισχυρίζονται ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στην ύφεση το 2014 και 2015). Ετσι για το διάστημα 2014-2016, ακόμη και με το ευνοϊκό σενάριο της δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων, θα απαιτηθούν 48 δισ. ευρώ προκειμένου να εξωφληθούν ομόλογα και τόκοι. 
 
Οπως αντιλαμβάνεστε, θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα στον ελληνικό λαό από το χρηματιστικό κεφάλαιο, προκειμένου να δοθεί το τρίτο αποικιοκρατικό δάνειο. Το πώς, με όλ’ αυτά, θα υπάρξει και στροφή από την καπιταλιστική ύφεση και τη δημιουργία ελλειμμάτων στην καπιταλιστική ανάπτυξη και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, αυτό μόνο ο ταχυδακτυλουργός Ι. Στουρνάρας το ξέρει.
 
Με την εκταμίευση του υπολοίπου δανείου των 10,6 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος από 321.362 θα ανέλθει σε 331.962 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια με το νέο αποικιοκρατικό δανεισμό. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, για μια φορά ακόμη η θέση μας ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, αλλά είναι σαν τη Λερναία Υδρα. Οτι ήταν και είναι αποικιοκρατικό και ότι τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται για την κινεζοποίηση της εργαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.
 
Θα κλείσουμε με μια σύντομη αναφορά  στο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2014. Οι αριθμοί που αναφέρονται στο προσχέδιο δεν προσφέρονται για σοβαρό σχολιασμό, διότι θα αναθεωρηθούν στη συνέχεια, τόσο μέσω του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού όσο και μέσω του νέου μνημονίου που θα ακολουθήσει (άρχισε σιγά-σιγά να ψήνεται).
 
Προβλέπεται αύξηση εσόδων κατά 2.554 εκατ. ευρώ και μείωση δαπανών κατά 3.123 εκατ. ευρώ. Αρα έχουμε ένα σύνολο μέτρων ύψους 5.677 εκατ. ευρώ. Περίπου 5 δισ. απ’ αυτά θα αντληθούν με αύξηση της άμεσης φορολογίας (για μια ακόμη φορά θα πλήξει τα γνωστά «υποζύγια») και με μείωση των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη.
 
Αν προσθέσουμε και τα μέτρα που θα συνοδεύουν το τρίτο αποικιοκρατικό δάνειο, θα πάρουμε μια σαφή εικόνα του τι μας επιφυλάσσει η δωσιλογική κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου. Το μόνο ερώτημα είναι: Ως πότε θα τους ανεχόμαστε;
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

Εκπαιδευτικοί στο απόσπασμα
Επόμενο άρθρο

Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

Ποιο πλεόνασμα;

Σχετικά Αρθρα

Mητσοτάκης-Θεοδωρικάκος γιουσουφάκια των βιομήχανων και των σουπερμαρκετάδων

Οικονομία 30 Ιούν 2026, 13:06

PosoKaneiToDoulema?

Οικονομία 17 Ιούν 2026, 22:19

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

Οικονομία 5 Ιούν 2026, 18:52

Αν πήρατε κελεμπία, μην ανησυχείτε: βάλτε τη στη ναφθαλίνη, θα ξανάρθουν Απόκριες

Παράτησε το οικόπεδο «Δυτικά της Κρήτης» η Κοινοπραξία των πετρελαιάδων με επικεφαλής την ExonMobill

Οικονομία 26 Μάι 2026, 19:40

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Κατεπείγουσα έρευνα για τα 120 εκατ. ευρώ της Κεραμέως σε διαδραστικούς πίνακες

Οικονομία 26 Μάι 2026, 12:24

Απομονωμένοι από τις δυτικοευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Το πρώτο γαλλικών συμφερόντων πλοίο πέρασε χτες από το Ορμούζ με την άδεια του Ιράν

Διεθνή 3 Απρ 2026, 21:04
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς

31 Ιούλ 2026, 18:47
Διεθνή

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης

31 Ιούλ 2026, 18:22
Πολιτική

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

31 Ιούλ 2026, 13:21
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
Αθλητισμός

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

29 Ιούλ 2026, 08:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

1920: Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι από δύο βασιλόφρονες απότακτους αξιωματικούς.

1946: Βίαιη εισβολή στη ΓΣΕΕ, παραπομπή της διοίκησής της σε δίκη.

1971: Βόμβες στο Ηράκλειο της Κρήτης καταστρέφουν αυτοκίνητο της εκεί αμερικανικής βάσης και προκαλούν ζημιές στα γραφεία του τοπικού κλιμακίου της ΚΥΠ.

1976: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προτείνει τη μόνιμη τέλεση των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα.

1977: Ενας νεκρός και είκοσι τραυματίες σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη διάρκεια αντιπυρηνικών διαδηλώσεων στο Τρέις Μαλβίλ (Γαλλία).

1978: Συλλαμβάνονται ως βομβιστές ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος και άλλοι οκτώ νεοφασίστες.

1980: Εκτέλεση του τούρκου διπλωμάτη της πρεσβείας στην Αθήνα Γκαλίπ Οσμάν από τον Αρμενικό Απελευθερωτικό Στρατό.

1982: Βόμβα στα γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

    17Ν
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      Εφετείο 17Ν
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

    ΕΛΑ
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

    Ποιοι είμαστε
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

    Επικοινωνία
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

    Όροι χρήσης
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

    Ποιοι είμαστε
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

    Επικοινωνία
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo