Σε κλίμα έντασης, που προκάλεσαν ο εισαγγελέας της έδρας Ι. Λιακόπουλος και ο πρόεδρος του τρομοδικείου Χ. Βρυνιώτης, αποφασίστηκε η διακοπή της δίκης των τεσσάρων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, λόγω της αποχής των δικηγόρων. Ο συνήγορος του Χ. Τσάκαλου, Χ. Σύμψας, κατέθεσε δήλωση σύμφωνα με την οποία ο εντολέας του δε θα παραστεί στο δικαστήριο, λόγω της αποχής των δικηγόρων. Η δήλωση δεν διαβάστηκε από τον πρόεδρο, ενώ ο συνήγορος δήλωσε ότι συμμετέχει στην απεργία των δικηγόρων, που συνεχίζεται μέχρι και την Τετάρτη 29 Φλεβάρη, διευκρινίζοντας ότι προσήλθε στη συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Φλεβάρη μόνο για να καταθέσει τη δήλωση του Χ. Τσάκαλου.
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο εισαγγελέας Ι. Λιακόπουλος που άρχισε, εμμέσως πλην σαφώς, να καταφέρεται κατά της απεργίας των δικηγόρων, λέγοντας ότι ακούγεται πως η απεργία θα συνεχιστεί και το Μάρτη, ότι μετά θα έχουμε τον Απρίλη, το Πάσχα και πιθανόν και εκλογές, ενώ μπορεί να συμβούν και άλλα γεγονότα. Και τι τον ενδιαφέρει αυτόν; «Ο χρόνος αρχίζει να στενεύει», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί (στη συνέχεια το είπε καθαρά), ότι οι κατηγορούμενοι είναι κρατούμενοι και μετά την παρέλευση του 18μηνου θ’ αφεθούν ελεύθεροι.
Τι σημαίνει αυτό; Με τον πιο κυνικό τρόπο ο εισαγγελέας παραβίασε το περιβόητο τεκμήριο αθωότητας των κατηγορούμενων, θεωρώντας τους εκ προοιμίου ενόχους, λόγο για τον οποίο ζητά τη γρήγορη διεκπεραίωση της δίκης!
Οι δικονομικοί κανόνες δεν έχουν καμιά σημασία μπροστά στην πολιτική σκοπιμότητα, αυτό είναι το νόημα των όσων υποστήριξε ο εισαγγελέας, ο οποίος στη συνέχεια απευθύνθηκε στους δύο παριστάμενους συνηγόρους, τους Χ. Σύμψα και Δ. Καριώτη, καλώντας τους να πάρουν βεβαίωση από τον ΔΣΑ, από την οποία να προκύπτει εάν τους χορηγεί άδεια για να παραστούν στη δίκη! Ουσιαστικά, τους διέτασσε να γίνουν απεργοσπάστες, ενώ το περιεχόμενο των όσων έλεγε και ο τρόπος με τον οποίο τα έλεγε έδιναν την εντύπωση ότι απευθύνεται σε φανταράκια. Ξέχασε ο κύριος αυτός, ότι και οι δικηγόροι έχουν, όπως όλος ο εργαζόμενος ελληνικός λαός, το αναφαίρετο δικαίωμα να απεργούν διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους. Στο τέλος, ο εισαγγελέας θύμισε στους συνηγόρουςότι οι κατηγορούμενοι είναι κρατούμενοι. Δεν θύμισε το αυτονόητο, αλλά υπαινίχτηκε ευθέως πως αυτή η δίκη πρέπει να διεκπεραιωθεί πριν επέλθει το 18μηνο και αποφυλακιστούν οι κατηγορούμενοι, γι’ αυτό καλά θα κάνουν οι συνήγοροι ν’ αφήσουν κατά μέρος τις απεργίες! Το ότι οι κατηγορούμενοι είναι κρατούμενοι και γι’ αυτό οι συνήγοροι πρέπει να πάρουν άδεια από τον ΔΣΑ, εάν συνεχιστεί η απεργία, το επανέλαβε κι άλλες φορές ο εισαγγελέας.
Ο Μιχάλης Νικολόπουλoς πήρε το λόγο, ζήτησε από τον εισαγγελέα να εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει ότι στενεύει ο χρόνος και ξεκαθάρισε σε εισαγγελέα και πρόεδρο ότι, και εαν ακόμη ο ΔΣΑ επιτρέψει στους συνηγόρους τους να παραστούν στη δίκη, δε θα το επιτρέψουν οι ίδιοι.
Ο εισαγγελέας διέκοπτε συνεχώς τον Μ. Νικολόπουλο και κάποια στιγμή ακούστηκε να λέει ότι θα τους ζητηθούν εξηγήσεις για την καθυστέρηση αυτής της δίκης. Δεν ανέφερε, φυσικά, από ποιους θα ζητηθούν εξηγήσεις, όμως η συγκεκριμένη αποστροφή υπήρξε άκρως αποκαλυπτική, όχι μόνο του τρόπου σκέψης του εισαγγελέα, αλλά και του περιεχόμενου της ίδιας της δίκης: μια δίκη σκοπιμότητας για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων της καθεστηκυίας τάξης.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χ. Βρυνιώτης δεν ήταν τόσο ωμός, όμως δεν παρέλειψε κι αυτός να πιέσει τους συνηγόρους να πάρουν άδεια από το σύλλογό τους, σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία των δικηγόρων και το Μάρτη, υπενθυμίζοντας ότι οι κατηγορούμενοι είναι κρατούμενοι. Ετσι, κουρέλιασε κι αυτός το περιβόητο τεκμήριο αθωότητας.
Η δίκη διακόπηκε για την Παρασκευή 2 Μάρτη.