Σε κυρίαρχο θέμα της πολιτικής και όχι της αθλητικής επικαιρότητας έχουν εξελιχθεί οι πρόσφατες εκλογές στην ΕΠΟ. Αν και η πλειοψηφία των φιλάθλων ασχολήθηκε ελάχιστα με την εκλογική διαδικασία, αφού γνωρίζει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα δύσκολα θα υπάρξει φως στο βάθος του τούνελ, το ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτικών (και ιδιαίτερα της κυβέρνησης) υπήρξε έντονο.
Οι αναταράξεις στη ΝΔ είναι ιδιαίτερα σοβαρές και ακούστηκαν βαριές κουβέντες από τα κομματικά στελέχη που υποστήριξαν την παράταξη του Βίκτωρα Μητρόπουλου σε βάρος του ΓΓ του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος δούλεψε παρασκηνιακά υπέρ του Γκαγκάτση, που επικράτησε τελικά με πολύ εύκολο τρόπο. Αν και το θέμα εμφανίζεται σαν κόντρα ανάμεσα σε Ορφανό και Μεϊμαράκη, επί της ουσίας πρόκειται για μάχη στρατηγικής στο χώρο του αθλητισμού.
Είχαμε γράψει σε προηγούμενο σημείωμα ότι στη ΝΔ υπήρχαν δυο «γραμμές» για τον τρόπο που θα έπρεπε να λειτουργήσει το κόμμα απέναντι στις εκλογές των αθλητικών Ομοσπονδιών, η σκληροπυρηνική και η συναινετική, με τους θιασώτες της πρώτης, που πρότειναν την ευθεία αντιπαράθεση με τις «πράσινες» διοικήσεις, να καταφέρνουν να επικρατούν, χωρίς όμως τα αποτελέσματα να είναι ευνοϊκά για το κόμμα. Μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών στην ΕΠΟ (ποδόσφαιρο), η ΝΔ είχε να επιδείξει μόνο ήττες, με χαρακτηριστικότερη αυτή στην ΕΟΠΕ (βόλεϊ), όπου εξαιτίας της λανθασμένης τακτικής που ακολούθησαν τα στελέχη του κόμματος, με τις ευλογίες του Ορφανού, ακόμη και οι «ορκισμένοι» εχθροί του νυν προέδρου Θαν. Μπελιγράτη αναγκάστηκαν να τον ψηφίσουν.
Η κατάσταση αυτή είχε θορυβήσει έντονα την κυβέρνηση που έβλεπε τον αρμόδιο υφυπουργό της να λάμπει δια της ανυπαρξίας του (ας μην ξεχνάμε ότι προϊστάμενος του Ορφανού είναι ο Καραμανλής, αφού ο αθλητισμός είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού) και να την εκθέτει συνεχώς. Με αφορμή τις εκλογές στην ΕΠΟ άλλαξε η «γραμμή» και αντί για την ανοιχτή αντιπαράθεση επικράτησε η λογική της «συναίνεσης» και της «συνεργασίας». Οι άνθρωποι του Μεϊμαράκη έκαναν τις απαραίτητες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις με την πλευρά Γκαγκάτση (το πιθανότερο είναι ότι τα μηνύματα που έρχονταν από το χώρο του ποδοσφαίρου και τη ΦΙΦΑ ήταν τέτοια που δεν άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας για νίκη της παράταξης Μητρόπουλου), προκειμένου να μην χρεωθεί το κόμμα μια ακόμη ήττα. Ο Μεϊμαράκης είναι έξυπνος πολιτικός και οι χειρισμοί ήταν τέτοιοι που μόνο οφέλη μπορούσαν να προσφέρουν στην ΝΔ. Αν η παράταξη Μητρόπουλου, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, κατάφερνε να ρίξει τον Γκαγκάτση, άπαντες στην ΝΔ θα πανηγύριζαν και οι κόντρες ανάμεσα στα στελέχη της θα έμεναν στο παρασκήνιο, ενώ αν τα πράγματα γίνονταν σύμφωνα με το σχεδιασμό του, το κόμμα επίσημα θα ήταν με τους νικητές και μόνο κάποια «ακραία» κομματικά στελέχη θα φώναζαν σαν τις μωρές παρθένες για την νίλα που έπαθαν.
Αν κάνουμε μια πρόχειρη ανάλυση του αποτελέσματος στην ΕΠΟ θα δούμε το εξής παράδοξο: Ο «πράσινος» Γκαγκάτσης έχει καταφέρει να ελέγχει τους 17 στους 21 σύμβουλους του ΔΣ της ΕΠΟ και την ίδια στιγμή οι προσκείμενοι στο κόμμα της ΝΔ σύμβουλοι είναι 11 έναντι 10 που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ. Σε απλά ελληνικά, ο Μεϊμαράκης κατάφερε να πετύχει το κόμμα του μια πολύ μεγάλη νίκη και να ελέγχει επί της ουσίας την ΕΠΟ, αν και φαινομενικά τίποτε δεν έχει αλλάξει.
Αν κάποιος έχει ερωτηματικά για το τι θα κάνουν πλέον τα στελέχη της ΝΔ που υποστήριξαν την παράταξη Μητρόπουλου και που απειλούν με αποκαλύψεις, μπορούμε να του δώσουμε την απάντηση. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι μετά τις πρώτες φωνές άπαντες ή θα λουφάξουν ή θα πάνε σπίτι τους (όπως ο αδελφός του νομάρχη Θεσσαλονίκης Διονύσης Ψωμιάδης και πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης) ή θα προσπαθήσουν να ξαναμπούν στο παιχνίδι γλείφοντας εκεί που πριν λίγο έφτυναν. Ας μην ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των «ανιδιοτελών εργατών του ελληνικού ποδοσφαίρου» είναι λαμόγια της συμφοράς, που ζουν από αυτό, συνεπώς δεν τους παίρνει για πολλά-πολλά. Οσο για τις κραυγές σχετικά με τους νταβατζήδες που πρέπει να ψάξει ο Καραμανλής μέσα στο κόμμα της ΝΔ, έχουν ήδη ξεχαστεί. Αλλωστε, στο ΠΑΣΟΚ όλοι αγρόν αγοράζουν και κανένας δεν ασχολείται με το θέμα (ίσως γι’ αυτό ο Γκαγκάτσης προτίμησε να έρθει σε μυστική συμφωνία με τον Μεϊμαράκη).
Εκτεθειμένοι, εκτός από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, που ακόμη και τώρα, μια βδομάδα μετά τις εκλογές, δεν έχει πάρει καμιά θέση για το θέμα (εδώ που τα λέμε, αυτό που τον απασχολεί είναι να δει τι θα κάνει για να γλιτώσει τη θέση του, αν και αυτό πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο), είναι και ορισμένες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες που προσπάθησαν να δώσουν στο θέμα μεγαλύτερο βάρος από αυτό που έχει και να συνδέσουν την παρέμβαση του Μεϊμαράκη με τον Κόκκαλη.
Σύμφωνα με το σενάριο, ο Κόκκαλης, μετά την ήττα του στην ΕΠΑΕ, χρησιμοποίησε τον Μεϊμαράκη (ο οποίος σαν υφυπουργός Αθλητισμού είχε γνωμοδοτήσει θετικά για να πάρει ο Κόκκαλης τη δουλειά με το Στοίχημα), για να πάρει την ρεβάνς και να εκλεγεί ο εκλεκτός του Γκαγκάτσης στην προεδρία της ΕΠΟ. Οι αγαπητοί συνάδελφοι έχουν χάσει επεισόδια από το έργο. Τόσο ο Παναθηναϊκός, που στήριξε τον Μητρόπουλο στην ΕΠΑΕ, όσο και η ΝΔ, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, φρόντισαν έγκαιρα να έρθουν σε συμφωνία με την παράταξη Γκαγκάτση, συνεπώς μόνο χαμένοι δεν μπορούν να θεωρηθούν.
Οσον αφορά το καθαρά αθλητικό κομμάτι, οι εκλογές στην ΕΠΟ πέρασαν μάλλον απαρατήρητες και ελάχιστοι ασχολήθηκαν με αυτές. Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων είχαν και αυτά σαν κυρίαρχη είδηση την ενδοκυβερνητική κόντρα και κανένα από τα οπαδικά έντυπα δεν πανηγύρισε για νίκη στις εκλογές (όπως είχε γίνει την επαύριο των εκλογών της ΕΠΑΕ από τον φίλο-Παναθηναϊκό Τύπο), γεγονός που αποδεικνύει ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στις εκλογές στην ΕΠΟ και η κόντρα τους επικεντρώθηκε και τελείωσε σε αυτές της ΕΠΑΕ.
Πάπιας
ΥΓ 1: Η τηλεοπτική κόντρα του Μεϊμαράκη με τον Μητρόπουλο χάλασε την πολύ καλή εικόνα που είχε δημιουργήσει ο ΓΓ της ΝΔ για τον τρόπο που χειρίστηκε τις εκλογές στην ΕΠΟ. Διάφορα κομματικά στελέχη τον κατηγορούν ότι κάνοντας διάλογο και μάλιστα χαμηλού ποιοτικού επίπεδου με τον Μητρόπουλο συντηρεί στην επικαιρότητα ένα θέμα που μόνο κακό κάνει στο κόμμα και έχουν απόλυτο δίκιο. Ποσώς, βέβαια, μας ενδιαφέρουν οι καυγάδες Μεϊμαράκη – Μητρόπουλου και αυτό που πρέπει να σχολιάσουμε είναι το γεγονός ότι ο ΓΓ του κυβερνητικού κόμματος ξεκατινιάζεται σε τηλεοπτικό παράθυρο με έναν από τους «επενδυτές» του ελληνικού ποδοσφαίρου καταδεικνύοντας το ποιοτικό επίπεδο των πολιτικών ανδρών του τόπου.
ΥΓ 2: Η καλή εμφάνιση του Παναθηναϊκού στον αγώνα με την Αρσεναλ δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας στους οπαδούς της ομάδας που βλέπουν να ανοίγεται ο δρόμος για πρόκριση στην επόμενη φάση. Η αισιοδοξία αυτή μάλλον πρέπει να κοπάσει και να δώσει τη θέση της στον σκεπτικισμό, αν επαληθευτούν οι φήμες ότι μετά τον αγώνα στο Λονδίνο επανεξετάζεται η πολιτική που θα ακολουθηθεί στη μεταγραφική περίοδο του χειμώνα και ήδη στον Τύπο δημοσιεύονται αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες στον Παναθηναϊκό δεν πρέπει να βιαστούν και να κάνουν μεταγραφές, αλλά να δώσουν πίστωση χρόνου στους παίχτες και τον νέο προπονητή για να δείξουν τις ικανότητές τους. Παραφράζοντας το αρχαίο ρητό ας αναφωνήσουμε: «ουδέν καλό, αμιγές κακού».