Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη
  • Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να δικαιωθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί
  • Προκλητικά και με όλα τα μέσα το υπουργείο Παιδείας στηρίζει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» – πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια
  • Παριστάνουν τους αγανακτισμένους, αλλά είναι όλοι τους στο κόλπο της «ιατρικής» κονόμας
  • «Αν οι λέξεις Free Palestine μου κόστισαν τη σκηνή, τότε αυτή ήταν η πιο επιτυχημένη περιοδεία που έχω κάνει ποτέ»
  • Η επιδότηση ανεργίας είναι ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζόμενων και όχι κρατικό προνοιακό επίδομα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Νέο δάνειο, νέο –πιο εφιαλτικό– Μνημόνιο
Οικονομία

Νέο δάνειο, νέο –πιο εφιαλτικό– Μνημόνιο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Ιούν 2011, 00:00

Βιάστηκε ή όχι ο Γιούνκερ, μετά τη συνάντησή του με τον Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, να ανακοινώσει ότι έχει εγκριθεί επί της αρχής η χορήγηση νέου δανείου «διάσωσης» προς την Ελλάδα; Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τη δήλωσή του, θα διαπιστώσει ότι ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την πεποίθησή του και σε κανένα σημείο δεν αυτοαναγορεύτηκε σε υπέρτατο άρχοντα της ΕΕ, που αποφασίζει για λογαριασμό όλων. Επομένως, παραβίασε ανοιχτές θύρες εκείνος ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, που δήλωσε ότι ο Γιούνκερ απλώς εξέφρασε την προσωπική του γνώμη και πως καμιά απόφαση δεν μπορεί να παρθεί ερήμην της Γερμανίας, η οποία θ’ αποφασίσει αφού πρώτα μελετήσει την έκθεση της τρόικας. Ο υφυπουργός έκανε μια ανέξοδη επίδειξη γερμανικού ηγεμονισμού, την ίδια ώρα που οι πραγματικοί ηγέτες της Γερμανίας εκφράζουν την πλήρη συμφωνία τους με τον Γιούνκερ.

Ο Β. Σόιμπλε φρόντισε να διαρρεύσει στο Ρόιτερς επιστολή του προς τον Τρισέ, στην οποία προειδοποιεί ότι «είμαστε αντιμέτωποι με τον πραγματικό κίνδυνο της πρώτης άτακτης χρεοκοπίας κράτους εντός της ευρωζώνης» και υποβάλλει αίτημα για σημαντική διεύρυνση της «βοήθειας» προς την Ελλάδα. Και ο Τρισέ, περιέγραψε με το δικό του τρόπο τη νέα «σωτηρία» της Ελλάδας. Αν και δήλωσε αντίθετος στο να φορτωθούν ζημιές οι πιστωτές, εντούτοις «αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εναντίον της εκδοχής ο ιδιωτικός κλάδος, όπως είχε ζητηθεί πριν από ένα χρόνο με το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, και οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί στην Ευρώπη, να τους ζητηθεί να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο χρέους». Και για όσους δεν κατάλαβαν το επανέλαβε με απλά λόγια: «Αυτό δεν είναι χρεοκοπία. Αυτό είναι κάτι που η ΕΚΤ θα θεωρούσε κατάλληλο».

Το Ρόιτερς πάλι, επικαλούμενο πηγές κρατών-μελών της Ευρωζώνης, περιέγραψε το νέο σχέδιο «διάσωσης», που θα γίνει με ένα «πακέτο» μεταξύ 80 και 100 δισ. Απ’ αυτά, 25-30 δισ. θα προέλθουν από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους, 30-40 δισ. από δάνεια που θα δώσει το ΔΝΤ (το ένα τρίτο) και ο Προσωρινός Μηχανισμός Σταθερότητας – EFSF (τα δύο τρίτα)  και 30 δισ. από την ανταλλαγή παλαιών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2015 με νέα που θα λήγουν αργότερα (για 7 χρόνια έκανε λόγο ο Σόιμπλε). Αυτό είναι το περιβόητο reprofiling, για το οποίο είχε μιλήσει ο Γιούνκερ μετά τη μυστική σύναξη του Λουξεμβούργου.

Ο Ρεν, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών του Ευρωκοινοβούλιου, εξήγησε ότι η ΕΕ συζητά ένα νέο «πακέτο» για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου θα ενθαρρύνονται οι τράπεζες να διατηρήσουν την «έκθεσή» τους στην Ελλάδα, κατά το πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» (συμφωνία κρατών και τραπεζών για τη διαχείριση του χρέους των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης με αντικατάσταση παλιών ομολόγων με νέα, με μακρύτερη ημερομηνία λήξης και ψηλότερα επιτόκια).

Γιατί, όμως, οι τράπεζες να δεχτούν το reprofiling; «Είναι δύσκολο να φανταστώ ότι υπό τις σημερινές συνθήκες, οι πιστωτές θα το έκαναν αυτό (σ.σ. να μετακυλήσουν χρονικά τις θέσεις τους στα ομόλογα) εθελοντικά. Η ερμηνεία μας για το default (σ.σ. χρεοστάσιο) προβλέπει ότι για να χαρακτηριστεί κάτι εθελοντικό, θα πρέπει να είναι πραγματικά εθελοντικό. Το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα χαρακτηριστεί πιστωτικό επεισόδιο κατά την άποψή μας», δήλωσε στο Ρόιτερς ο αναλυτής της Moody’s, Μπαρτ Οστερβελντ. Η Moody’s ήταν ο τελευταίος αξιολογικός οίκος που πήρε θέση σ’ αυτό το ζήτημα. Είχαν προηγηθεί η Fitch και η Standard & Poor’s. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch, μια ανταλλαγή στο πλαίσιο της οποίας παίρνονται ομόλογα με χειρότερους όρους και η οποία γίνεται τη στιγμή που η χρεώστρια χώρα έχει υποβαθμιστεί πιστοληπτικά, είναι αναγκαστική ανταλλαγή και επομένως θα χαρακτηριστεί ως default, ανεξάρτητα του αν θα ονομαστεί «εθελοντική συμφωνία». Για την S&P το reprofiling ενός χρέους συνιστά χρεοστάσιο και το ίδιο θα θεωρηθεί και κάθε εθελοντική συμφωνία υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Μόνο αν δεν μεταβληθούν οι αρχικοί όροι της συμφωνίας των δύο μερών δεν θα συνιστούσε χρεοστάσιο μια τέτοια συμφωνία.

Οπως καταλαβαίνετε, μπορεί ο Σόιμπλε, ο Γιούνκερ, ο Ρεν, ακόμη και ο Τρισέ να μιλούν για αντικατάσταση παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα, με λήξη εφτά χρόνια μετά (όπως είπε ο Σόιμπλε), όμως τον τελικό λόγο θα τον πουν οι τραπεζίτες. Γι’ αυτό ξεκίνησε το παιχνίδι με τους αξιολογικούς οίκους, που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των κατόχων χρηματιστικού κεφάλαιου. Ενα παιχνίδι που θα είναι σκληρό και στο οποίο η μόνη που δεν θα ρωτηθεί είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Για να καταλάβετε πόσο χοντρό θα είναι αυτό το παιχνίδι, δείτε τη δήλωση που έκανε ο Ομπάμα, μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ. Μπορεί τα εγχώρια παπαγαλάκια να ερμήνευσαν αυτή τη δήλωση ως «αμερικάνικη στήριξη στην Ελλάδα» (ξεχνώντας ότι παρόμοιες δηλώσεις είχαν γίνει πριν από Σόιμπλε, Γιούνκερ, Τρισέ, Ρεν), όμως η πραγματικότητα είναι άλλη. Ο Ομπάμα ανησύχησε σφόδρα μετά τις δηλώσεις των πιστοληπτικών οίκων, διότι αν η «εθελοντική συμφωνία» reprofiling τμήματος του ελληνικού χρέους θεωρηθεί χρεοστάσιο (default) και αν αυτό το χρεοστάσιο ενεργοποιήσει την πληρωμή των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου), οι αμερικάνικες τράπεζες, που έχουν εκδώσει πάνω από το 60% των CDS, θα βρεθούν κατευθείαν με μια σκασμένη φούσκα στα χέρια τους. Θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα.

Και –ω του θαύματος– λίγες ώρες μετά τη δήλωση Ομπάμα, ο γενικός σύμβουλος της ISDA (πρόκειται για την Αρχή της αγοράς παραγώγων που αποφασίζει σ’ αυτές τις περιπτώσεις), Ντέιβιντ Γκιν, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι μια εθελοντική συμφωνία για τη μετακύληση θέσεων στα ελληνικά ομόλογα ή την ανταλλαγή ομολόγων με νέα, πιο μακροπρόθεσμα, δεν θα θεωρούνταν κανονικό πιστωτικό επεισόδιο και επομένως δεν θα πυροδοτούσε την αποπληρωμή των CDS. Ο Γκιν είχε έτοιμη και την ερμηνεία: «Εάν το χρέος δεν αποπληρωθεί την ημέρα που λήγει, τότε γενικά αυτό πυροδοτεί ένα πιστωτικό επεισόδιο. Ομως, εάν (οι κάτοχοι ομολόγων) πληρωθούν και μετά αμέσως δώσουν τα χρήματα αυτά πίσω (στην Ελλάδα), τότε θα πίστευα ότι μάλλον αυτό δεν θα αποτελούσε πιστωτικό επεισόδιο, επειδή η αποπληρωμή θα έχει γίνει όπως προβλεπόταν».

Βλέπουμε, λοιπόν, μια σύγκρουση ανάμεσα σε δυο στρατόπεδα. Από τη μια οι κυβερνήσεις και τα όργανα της Ευρωζώνης, η αμερικάνικη κυβέρνηση και η ISDA και από την άλλη οι τρεις αξιολογικοί οίκοι, που ενεργούν προφανώς για λογαριασμό κάποιας ομάδας τραπεζών. Ακόμη, όμως, δεν έχουν μιλήσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες –σε αντίθεση με τις αμερικανικές που έχουν ανοιχτεί σε CDS– κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων. Πώς θα μπουν σε μια συμφωνία για ανανέωση του ελληνικού χρέους, όταν είναι διαφορετική η «έκθεση» κάθε τράπεζας; Είναι δυνατόν κάποιες τράπεζες να δεχτούν να χάσουν και κάποιες άλλες να παραμείνουν αλώβητες; Και τι θα πάρουν ως αντιστάθμισμα αυτές που θα χάσουν;

Στη έγκυρη γερμανική  οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τέθηκε το εξής λογικό –από τη σκοπιά των τραπεζιτών– ερώτημα: ποιος διευθύνων σύμβουλος τραπεζικού ομίλου θα αναλάμβανε την ευθύνη να εξηγήσει στους μετόχους του ότι αντί να πάρει μετρητά δέχθηκε να αγοράσει νέα ελληνικά ομόλογα πολυετούς διάρκειας, όταν όλοι γνωρίζουν ότι πριν λήξουν τα νέα ομόλογα θα έχει μεσολαβήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το «κούρεμα» των πιστωτών; Και πώς θα μοιραστεί το «βάρος» ανάμεσα στις τράπεζες; Κάποιες, για παράδειγμα, έχουν ομόλογα που λήγουν το 2013 και το 2014 και θα κληθούν να τα ανανεώσουν με νέα, λήξης 2020-2021, ενώ κάποιες άλλες έχουν ομόλογα που λήγουν από το 2015 και μετά και θα τα πληρωθούν στην ώρα τους. Πώς θα τα βρουν τράπεζες και κυβερνήσεις μεταξύ τους; Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole Ζαν-Πολ Σιφλέ δήλωσε ότι η τράπεζα θα στήριζε ένα σχέδιο επέκτασης της λήξης του ελληνικού χρέους. Ομως, όπως ο ίδιος είπε, η «έκθεση» της τράπεζας σε ελληνικό κρατικό χρέος είναι μικρή, μόλις 631 εκατ. ευρώ. Εχει επομένως την άνεση να κάνει παιχνίδια, προσβλέποντας σε ανταλλάγματα. Γιατί, όμως, δεν βιάστηκε να κάνει ανάλογη δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Societe General ή ο ομόλογός του της BNP Paribas, που έχουν στα χέρια τους ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους μερικών δισ. ευρώ η καθεμιά;

Να γιατί το παιχνίδι θα είναι σκληρό. Η σκληρότητά του –το ξανατονίζουμε– δεν έχει να κάνει με τις αντιστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες είναι ανύπαρκτες, γιατί αυτό απαιτεί η ελληνική κεφαλαιοκρατία, αλλά με τις συγκρούσεις ανάμεσα στα μονοπώλια του χρηματιστικού κεφάλαιου και τα ιμπεριαλιστικά κράτη που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους. Συγκρούσεις που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι πλέον λόγος δεν γίνεται μόνο για την «κινεζοποίηση» του ελληνικού προλεταριάτου, στην οποία όλοι συμφωνούν, αλλά για την καταστροφή ενός τμήματος του κεφάλαιου που έχει επενδυθεί στο ελληνικό κρατικό χρέος. Γι’ αυτό και είναι πιθανό η μεν 5η δόση του δανείου της τρόικας να δοθεί τον Ιούλη, όμως η απόφαση για το νέο δανειακό «πακέτο» ν’ αναβληθεί για το Σεπτέμβρη, ώστε στο μεταξύ να καταλήξει κάπου το σκληρό παζάρι ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτό ανέφερε και ο Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβούλιου του ΠΑΣΟΚ, την περασμένη Τετάρτη.

Ομως, ανεξάρτητα από την κατάληξη του παζαριού για το νέο «πακέτο», το «πακέτο» των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων δεν πρόκειται να καθυστερήσει. Αυτό κατέστησαν σαφές και οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε κοινή δήλωση που έκαναν μετά από τηλεδιάσκεψη την περασμένη Τετάρτη, στην οποία αναφέρουν: «Το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σε ένα πακέτο οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που χρειάζονται προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Μοιραζόμαστε την άποψη που εκφράζεται από την τρόικα ότι η αυστηρή εφαρμογή θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα διαφυλάξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα».

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣτη λαιμητόμο και η δεύτερη ξένη γλώσσα
Επόμενο άρθρο Η μεγάλη ληστεία από το χρηματιστικό κεφάλαιο

Σχετικά Αρθρα

Γερμανία: Εργοστάσιο αυτοκινήτων της Volkswagen μετατρέπεται σε εργοστάσιο όπλων για ισραηλινή πολεμική εταιρία

Οικονομία 14 Σεπ 2026, 20:09

«Κουμπαράς» που υμνεί τον πλούτο και οικτίρει τη φτώχεια

Οικονομία 7 Σεπ 2026, 14:37

Ευτυχώς, δεν ζούμε στην εποχή του Νασρεντίν Χότζα

Οικονομία 1 Σεπ 2026, 13:55

Mητσοτάκης-Θεοδωρικάκος γιουσουφάκια των βιομήχανων και των σουπερμαρκετάδων

Οικονομία 30 Ιούν 2026, 13:06

PosoKaneiToDoulema?

Οικονομία 17 Ιούν 2026, 22:19

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

Οικονομία 5 Ιούν 2026, 18:52
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

16 Σεπ 2026, 00:01
Εργατικά

Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να δικαιωθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

15 Σεπ 2026, 21:36
Παιδεία

Προκλητικά και με όλα τα μέσα το υπουργείο Παιδείας στηρίζει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» – πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια

15 Σεπ 2026, 21:31
Υγεία

Παριστάνουν τους αγανακτισμένους, αλλά είναι όλοι τους στο κόλπο της «ιατρικής» κονόμας

15 Σεπ 2026, 21:27
Πολιτισμός

Ο Macklemore απαντά για τον αποκλεισμό του από το υπόλοιπο της περιοδείας του Ed Sheeran

«Αν οι λέξεις Free Palestine μου κόστισαν τη σκηνή, τότε αυτή ήταν η πιο επιτυχημένη περιοδεία που έχω κάνει ποτέ»

15 Σεπ 2026, 18:12
Εργατικά

Η επιδότηση ανεργίας είναι ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζόμενων και όχι κρατικό προνοιακό επίδομα

Ο Π. Μαρινάκης δεν πρωτοτύπησε: ακολουθεί το δρόμο όλων των αστικών κυβερνήσεων

15 Σεπ 2026, 12:01
Διεθνή

Η AfD συνδέει την παραγωγή όπλων με τις απελάσεις, καθώς η ισραηλινή Elbit εξετάζει την επέκτασή της στη Γερμανία

15 Σεπ 2026, 09:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

15 Σεπ 2026, 00:01
Οικονομία

Γερμανία: Εργοστάσιο αυτοκινήτων της Volkswagen μετατρέπεται σε εργοστάσιο όπλων για ισραηλινή πολεμική εταιρία

14 Σεπ 2026, 20:09
Πολιτισμός

Μαζικός κοινωνικός εκφασισμός: Με επικεφαλής τη σιωνιστική αντιπολίτευση ζητούν την «εξόντωση» των δημιουργών του «ΝΑΖΑ»

14 Σεπ 2026, 19:47
Αγροτικά

Εγκλημάτησαν κατά των κτηνοτρόφων και τώρα επιβάλλουν… στρατιωτικό νόμο στη Λέσβο!

Τεράστια η καταστροφή από τον αφθώδη πυρετό στους κτηνοτρόφους του νησιού

14 Σεπ 2026, 17:02
Υγεία

Η ιατρική της κονόμας ενισχύεται από το κράτος αλλά ενίοτε σκοτώνει

Οχετός υποκρισίας και αποποίησης ευθυνών μετά το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

14 Σεπ 2026, 14:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη

14 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια πρόθυμοι εταίροι του ισραηλινού κράτους

13 Σεπ 2026, 19:54
Διεθνή

«Η πολιτική εξουσία του Λιβάνου είναι συνένοχη στα ισραηλινά εγκλήματα»

Δήλωση βουλευτή της Χεζμπολά

13 Σεπ 2026, 11:29
Παιδεία

Τσίπρας για εκπαίδευση: Υποσχεσιολογία και παλιές συνταγές της εποχής Γαβρόγλου με αντιδραστικά υλικά

13 Σεπ 2026, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη

13 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο λαός του λιβανέζικου νότου «έφτυσε» τον ξενόδουλο πρόεδρο Αούν

12 Σεπ 2026, 14:15
Διεθνή

Ανακτήθηκαν 5.400 km²: Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης

12 Σεπ 2026, 08:16
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

12 Σεπ 2026, 00:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

Ημέρα προστασίας του όζοντος.

Μαλαισία, Σιγκαπούρη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1963).

Μεξικό: Εθνική γιορτή (1810).

Νέα Γουινέα (Παπούα): Εθνική γιορτή (1975).

1848: Καταργείται η δουλεία σε όλα τα γαλλικά εδάφη.

1920: Βόμβα στο χρηματιστήριο της Wall Street (ΗΠΑ), τριάντα νεκροί και τριακόσιοι τραυματίες.

1968: Μετάδοση αντιδικτατορικών συνθημάτων του ΠΑΜ επί δεκάλεπτο με μαγνητόφωνο στην Αιόλου.

1969: Το ΕΔΚ ανατινάζει δύο πυλώνες της ΔΕΗ στην Ελευσίνα με σκοπό τη διακοπή ρεύματος κατά την έναρξη των πανευρωπαϊκών αγώνων.

1982: Σφαγές Παλαιστινίων στα λιβανέζικα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα από τον ισραηλινό στρατό.

1982: Εκτελείται ως προδότης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Σαντέκ Γκομπτζαντέχ.

1991: Βομβιστική ενέργεια των μαοϊκών ανταρτών “Φωτεινό μονοπάτι” προκαλεί τον θάνατο επτά ατόμων (Περού).

1994: Ο ΕΛΑ ανατινάζει με τηλεχειριζόμενη βόμβα υπηρεσιακό λεωφορείο της ΕΛΑΣ στον Περισσό, νεκρός ο 42χρονος αξιωματικός Απόστολος Βέλιος και εννιά τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo