Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 6 Απρίλη
  • Watch your mouth, you stupid orange-haired fascist *
  • ΜΑΤ και ασφαλίτες ενάντια σε εστιακούς φοιτητές στα Γιάννενα
  • Με εντολή υπουργού μεθοδεύεται να συνεχιστεί για άλλον ένα χρόνο η αργία της Χρύσας Χοτζόγλου
  • ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2006 | Η Χεζμπολά έπληξε ισραηλινή φρεγάτα με πύραυλο Cruise!
  • Κάν’ το όπως ο Μπέρι
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Συντάξεις πείνας για όλους
Εργατικά

Συντάξεις πείνας για όλους

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Μάι 2010, 00:00

Ολη η ουσία του νέου ασφαλιστικού συστήματος βρίσκεται στον πίνακα που δημοσιεύουμε στη βάση αυτής της σελίδας. Σ’ αυτόν τον πίνακα φαίνεται η μετατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης σε ιδιωτική και μάλιστα του αισχίστου είδους.

Επειδή στο προηγούμενο φύλλο της «Κ» ήμασταν αναγκασμένοι να αναπτύξουμε συνοπτικά τις βασικές πτυχές του νέου ασφαλιστικού, επανερχόμαστε με τον πίνακα, ο οποίος έχει ήδη δημοσιευτεί στο έκτακτο φύλλο της «Κ» για το οποίο γράφουμε σε διπλανή στήλη.

Από τον πίνακα μπορούμε να καταλάβουμε πώς θα υπολογίζεται η λεγόμενη αναλογική ή ανταποδοτική σύνταξη, η οποία θα είναι η μόνη σύνταξη που θα παίρνει ένας ασφαλισμένος. Αν δεν έχει άλλους οικογενειακούς πόρους (αυτά είναι τα περιβόητα εισοδηματικά κριτήρια) και αν η αναλογική σύνταξη είναι κάτω από τα 15 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (αυτή είναι η νέα βάση που ορίζεται από το προσχέδιο Λοβέρδου), τότε θα παίρνει και ένα κομμάτι της προνοιακής (βασικής) σύνταξης, για να φτάσει τη βάση των 15 βασικών ημερομισθίων.

Το ύψος της σύνταξης για κάθε συνταξιούχο καθορίζεται από ένα γινόμενο. Πολλαπλασιάζονται οι συντάξιμες αποδοχές επί το ποσοστό αναπλήρωσης.

Οι συντάξιμες αποδοχές είναι ένα είδος τεκμαρτής σύνταξης. Παλιότερα, ως συντάξιμες αποδοχές λογίζονταν ο τελευταίος μισθός. Μετά, ορίστηκε ο μέσος όρος της τελευταίας διετίας. Με τις αντιασφαλιστικές αλλαγές της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1990-92, ως συντάξιμες αποδοχές ορίστηκε ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας (αυτό ισχύει μέχρι σήμερα). Οπως βλέπουμε, τάση των κυβερνήσεων είναι να διευρύνουν συνεχώς τη βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών, να την απλώνουν σε περισσότερα χρόνια, ώστε το τελικό ύψος να βγαίνει συνεχώς μικρότερο. Με το νέο σύστημα, οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι ο μέσος όρος όλου του εργασιακού βίου! Καταλαβαίνετε πόσο κάτω θα πέσει το ποσό.

Με βάση τις συντάξιμες αποδοχές υπολογίζεται το τεκμαρτό ημερομίσθιο και ο ασφαλισμένος κατατάσσεται σε μια ασφαλιστική κλάση. Από το συνδυασμό ασφαλιστικής κλάσης και αριθμού ενσήμων προκύπτει το ποσοστό αναπλήρωσης. Στον πίνακα, λοιπόν, συγκρίνουμε τα ποσοστά αναπλήρωσης που θεσπίζονται για τις 12 κλάσεις του νέου συστήματος, με τα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν σήμερα στο ΙΚΑ (έχουμε κάνει αντιστοίχηση στις κλάσεις).

Μια ματιά αρκεί για να καταλάβετε τι γίνεται. Τα ποσοστά αναπλήρωσης υποτριπλασιάζονται σε όλες τις κατηγορίες. Εστιάστε την προσοχή σας στις τρεις πρώτες κλάσεις, γιατί σ’ αυτές θα συνωστίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.  Μη σας μπερδέψουν τα χαμηλά  νούμερα. Μιλάμε για κλάσεις που καθορίζονται με το μέσο όρο των αποδοχών ολόκληρου του εργασιακού βίου. Επομένως, οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι πολύ χαμηλές.

Τι βλέπουμε, λοιπόν; Βλέπουμε ότι και οι δυο παράγοντες του γινομένου –συντάξιμες αποδοχές και ποσοστό αναπλήρωσης– πέφτουν κατακόρυφα. Αρα, η σύνταξη θα είναι εξευτελιστική. Με μια ματιά, μπορεί να καταλάβει κάποιος εμπειρικά, ότι η αναλογική σύνταξη μετά βίας θα φτάνει στο 1/4 της σημερινής σύνταξης.

Από τον πίνακα παρατηρού-με και κάτι ακόμη. Κάτι που δείχνει το στυγνά ταξικό χαρακτήρα αυτού του αντιασφαλιστικού εκτρώματος. Με βάση την έως τώρα κρατούσα λογική της Κοινωνικής Ασφάλισης, που περιείχε στοιχεία αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους, το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν μεγαλύτερο στις χαμηλότερες κλάσεις και μειωνόταν όσο ανεβαίναμε. Ετσι, αλάφραινε λίγο η (δεδομένη) ληστεία του συστήματος για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, σε σχέση με τους υψηλόμισθους. Στο προσχέδιο, αυτή η λογική ανατρέπεται πλήρως. Οσο αυξάνεται η κλάση, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό αναπλήρωσης. Προσέξτε τον πίνακα και θα το διαπιστώσετε.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Στο ισχύον σύστημα, εργαζόμενος με 30 χρόνια δουλειάς, που ανήκει στη χαμηλότερη κλάση, έχει ποσοστό αναπλήρωσης 60,5%, ενώ με τα ίδια χρόνια στην ψηλότερη κλάση έχει ποσοστό αναπλήρωσης 57,5%. Με το νέο σύστημα, εργαζόμενος με 30 χρόνια δουλειάς, που ανήκει στη χαμηλότερη κλάση, θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 21,90%, ενώ με τα ίδια χρόνια δουλειάς στην ανώτερη κλάση θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 45,75%. Ενώ πριν επικρατούσε μια αναδιανεμητική λογική στο εσωτερικό του συστήματος (οι υψηλόμισθοι συνέδραμαν τους χαμηλόμισθους), πλέον επικρατεί η σκληρή κεφαλαιοποιητική λογική (όσο πιο υψηλόμισθος τόσο περισσότερο αποδίδουν οι ασφαλιστικές εισφορές σου). Είναι ακριβώς η λογική που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα: ο μικροκαταθέτης υποχρεώνεται σε αρνητικά πραγματικά επιτόκια, ενώ ο μεγαλοκαταθέτης διαπραγματεύεται τα υψηλότερα δυνατά επιτόκια. Ετσι, κάθε στοιχείο συλλογικότητας εξαφανίζεται και η ασφάλιση μετατρέπεται σε καθαρά ατομική υπόθεση. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι πλέον δεν θα μπορούμε να μιλάμε για Κοινωνική Ασφάλιση.

Ακόμα και τεχνοκράτες με αστική λογική αναφέρονται σ’ αυτή τη ρύθμιση με αρνητικό τρόπο. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Ενωσης Αναλογιστών και διευθύνων σύμβουλος της Hewitt στην Ελλάδα, Π. Ζαμπέλης, δήλωσε στον «Επενδυτή» του περασμένου Σαββάτου, ότι η αναλογική σύνταξη δείχνει να είναι πιο ανταποδοτική για τους υψηλόμισθους εργαζόμενους απ’ ό,τι για τους χαμηλόμισθους. «Για κάθε ένα ευρώ εισφορών, ο υψηλόμισθος παίρνει διπλάσια σύνταξη απ’ ό,τι ο χαμηλόμισθος για το ίδιο ευρώ»! Αυτή είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, για την οποία καμαρώνουν ο Λοβέρδος, ο Παπακωνσταντίνου, ο Παπανδρέου και τ’ άλλα μέλη της δωσιλογικής κυβέρνησης.

Μιλάμε, λοιπόν, για μια σύνταξη εξευτελιστικού επιπέδου. Η οποία θα γίνεται ολοένα και πιο εξευτελιστική. Ιδού γιατί. Καταρχάς, το κράτος δεν εγγυάται την αναλογική σύνταξη, όπως γίνεται σήμερα με όλες τις συντάξεις. Με ύφος χιλίων δικτατόρων, ο Λοβέρδος δήλωσε παρουσιάζοντας το προσχέδιό του: «Οι λογικές των εγγυήσεων του τίποτα, είναι λογικές νεκρές πια. Ελαβαν τέλος» (10.5.2001). Δεύτερο, οι άθλιες αναλογικές συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας «ανάλογα με την ποσοστιαία μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και σε συνάρτηση με τις οικονομικές δυνατότητες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης». Ρώτησε δημοσιογράφος: «Κύριε υπουργέ ρωτάω, η αναπροσαρμογή θα μπορεί να είναι και προς τα κάτω;». Η απάντηση του Λοβέρδου τα είπε όλα: «Είπαμε η αναπροσαρμογή είναι αναπροσαρμογή και αφορά τις επιλογές των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

Ποια είναι η κατάσταση των Ταμείων; Τα αποθεματικά τους τα έχουν κατακλέψει. Η ανεργία αυξάνεται και θα αυξάνεται αλματωδώς τα επόμενα χρόνια, λόγω της βαθιάς «ύφεσης», με αποτέλεσμα στο σύστημα να μπαίνουν λιγότερα έσοδα. Οι εργασιακές σχέσεις γίνονται ολοένα και πιο «ελαστικές», με αποτέλεσμα επίσης να μειώνεται ο μέσος όρος ασφαλιστικών εισφορών ανά εργαζόμενο. Αρκεί να σκεφτού-με πόσα λεφτά θα χαθούν από την Ασφάλιση με τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται νέοι και άνεργοι με το 80% του βασικού (αν αυτό τηρείται, γιατί στην πράξη τα πράγματα θα είναι χειρότερα). Το κράτος μειώνει την απασχόληση στο Δημόσιο με το δόγμα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις». Τα φέσια προς τα Ταμεία θα πολλαπλασιαστούν (ας αναλογιστούμε μόνο τα λουκέτα που θα μπουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα). Αρα, και αυτή η άθλια αναλογική σύνταξη θα γίνεται πιο άθλια χρόνο με το χρόνο, με το επιχείρημα ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν βγαίνει.


Ουδείς άθιχτος

Δεν υπάρχει εργαζόμενος που να μη θιγεί από το νέο σύστημα, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκει (γιατί πάλι έχουμε κατηγοριοποίηση).

♦ Οσοι μπήκαν ή θα μπουν στη δουλειά  μέχρι 31.12.2012 και συνταξιοδοτούνται μέχρι 31.12.2017. Ως τώρα οι συντάξιμες αποδοχές τους θα υπολογίζονταν με βάση την πενταετία 1.1.2013 – 31.12. 2017. Τώρα, η βάση υπολογισμού επεκτείνεται, γιατί εισάγονται δύο πενταετίες. Μία με το παλιό σύστημα (1.1. 2008 – 31.12. 2012) και μία με το νέο (1.1. 2013 – 31.12.2017).

Το πρώτο κομμάτι της σύνταξης (με το παλιό σύστημα) δεν θα υπολογιστεί με όσα ισχύουν σήμερα, αλλά με όσα θα ισχύουν κατά το χρόνο συνταξιοδότησης «και όπως προβλέπονται για κάθε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο από γενικές ή καταστατικές διατάξεις που εξακολουθούν να ισχύουν». Τι θα ισχύει την εποχή που θα βγουν στη σύνταξη; Λέτε να μείνει ανέγγιχτο το καθεστώς; Ακόμη και σ’ αυτό το θέμα η κυβέρνηση δεν παίζει με ανοιχτά χαρτιά.

Σε ότι αφορά το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης (1.1.2013 – 31.12.2017), τα ποσοστά αναπλήρωσης στο δημόσιο θα ήταν (βάσει του νόμου Ρέππα) 2,11%, 2,08%, 2,06%, 2,03%, 2%, για κάθε χρόνο. Ο Λοβέρδος τα μειώνει κατευθείαν σε 2% από τον πρώτο χρόνο, για να μειωθεί η σύνταξη και σ’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων. Στο ΙΚΑ, το ποσοστό αναπλήρωσης γι’ αυτή την περίοδο θα ήταν, με βάση το ισχύον καθεστώς, πάνω από 2% (έφτανε μέχρι 2,5%, ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση). Ο Λοβέρδος επίσης το κατεβάζει και στο ΙΚΑ κατευθείαν στο 2%, για να προκαλέσει απώλειες σύνταξης και σ’ αυτούς τους συνταξιούχους.

♦ Οσοι μπήκαν ή θα μπουν στη δουλειά  μέχρι 31.12.2012 και συνταξιοδοτούνται από 1.1.2018 και μετά. Για το πρώτο τμήμα της σύνταξής τους (έως 31.12.2012) ισχύουν όσα αναφέραμε για την προηγούμενη κατηγορία. Για το επόμενο κομμάτι της σύνταξής τους (από 1.1.2013 και μετά) τα ποσοστά αναπλήρωσης πετσοκόβονται. Δηλαδή, μειώνονται σύμφωνα με τον πίνακα των νέων ποσοστών αναπλήρωσης που δημοσιεύουμε. Για παράδειγμα, για ασφαλισμένους στις τέσσερις πρώτες νέες κλάσεις (συντάξιμες αποδοχές μέχρι και 1.400 ευρώ), το ποσοστό αναπλήρωσης για τα πρώτα 15 χρόνια πέφτει σε 0,7% το χρόνο (10,50 συνολικά)!!! Ευνόητο είναι πως όσο περισσότερα χρόνια θα έχει κάποιος στο καινούργιο σύστημα τόσο περισσότερα θα χάσει στη σύνταξή του.

♦ Οσοι ασφαλιστούν μετά την 1.1.2013 θα την έχουν βάψει εντελώς, αφού θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στο νέο σύστημα. Οι σημερινοί εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν πως αν δεν ξεσηκωθούν, θα έχουν πουλήσει τα παιδιά τους.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕτοιμάζουν νέες περικοπές στις συντάξεις
Επόμενο άρθρο Ασφαλιστικό υπέρ των δουλεμπόρων

Σχετικά Αρθρα

Με εντολή υπουργού μεθοδεύεται να συνεχιστεί για άλλον ένα χρόνο η αργία της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 5 Απρ 2026, 13:35

Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις στο Δημόσιο: Να κηρυχτεί άμεσα Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Αγώνας για δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες για την κοινωνία και όχι πεδίο κερδοφορίας των εταιριών

Εργατικά 3 Απρ 2026, 14:53

ΟΙΕΛΕ: Οχι νέα θύματα από την κακοκαιρία

Να ληφθούν άμεσα μέτρα σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ιδιωτικά ΣΑΕΚ και Κέντρα Μελέτης λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

Εργατικά 31 Μαρ 2026, 21:24

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καμιά δυσμενής μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Απεργία 1 Απριλίου και συγκέντρωση στα Προπύλαια 10.30 πμ

Εργατικά 31 Μαρ 2026, 21:00

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Νέα κινητοποίηση στην Τρίπολη – Οχι στις διώξεις των συναδέλφων

Εργατικά 31 Μαρ 2026, 11:10

Απορρίφτηκε η αίτηση ακύρωσης της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

Nέα «κατά παραγγελία» απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά

Εργατικά 30 Μαρ 2026, 20:23
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Απρίλη

6 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Watch your mouth, you stupid orange-haired fascist *

* Πρόσεξε το στόμα σου, ξεμωραμένε πορτοκαλομαλλιά φασίστα

5 Απρ 2026, 21:18
Παιδεία

ΜΑΤ και ασφαλίτες ενάντια σε εστιακούς φοιτητές στα Γιάννενα

Για να διαρρήξουν το Στέκι του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών

5 Απρ 2026, 19:15
Εργατικά

Με εντολή υπουργού μεθοδεύεται να συνεχιστεί για άλλον ένα χρόνο η αργία της Χρύσας Χοτζόγλου

5 Απρ 2026, 13:35
Διεθνή

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2006 | Η Χεζμπολά έπληξε ισραηλινή φρεγάτα με πύραυλο Cruise!

5 Απρ 2026, 13:21
Διεθνή

Κάν’ το όπως ο Μπέρι

5 Απρ 2026, 12:33
Διεθνή

H Γάζα είναι η καρδιά της Μέσης Ανατολής

5 Απρ 2026, 11:16
Πολιτισμός

Ιζαμπέλα Χαμάντ: Αναγνωρίζοντας τον ξένο

5 Απρ 2026, 05:36
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Απρίλη

5 Απρ 2026, 00:01
Κόντρες

Κυνήγι αμερικανικού αγριόχοιρου

4 Απρ 2026, 20:28
Διεθνή

Κι ακόμα το χέρι τεντωμένο – και το σκοινί στο έλκηθρο…

Η Χεζμπολά συνεχίζει με την ίδια δύναμη να πλήττει τους σιωναζιστές εισβολείς

4 Απρ 2026, 19:05
Πολιτική

Πιτσιλής: Πρώτα διατήρησε τους επίορκους του πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ σε θέσεις προϊστάμενων, τώρα προκηρύσσει τις θέσεις για να τους ξηλώσει

4 Απρ 2026, 09:09
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

4 Απρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Απρίλη

4 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Απομονωμένοι από τις δυτικοευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Το πρώτο γαλλικών συμφερόντων πλοίο πέρασε χτες από το Ορμούζ με την άδεια του Ιράν

3 Απρ 2026, 21:04
Διεθνή

Ψάχνουν απεγνωσμένα τους πιλότους του F-15 που κατέρριψαν οι Ιρανοί

3 Απρ 2026, 19:31
Εργατικά

Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις στο Δημόσιο: Να κηρυχτεί άμεσα Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Αγώνας για δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες για την κοινωνία και όχι πεδίο κερδοφορίας των εταιριών

3 Απρ 2026, 14:53
Πολιτική

Ανασχηματισμός-οπερέτα στην κυβέρνηση από έναν παραπαίοντα Μητσοτάκη

3 Απρ 2026, 14:46
Διεθνή

«Ο πόλεμος που ξεκίνησαν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί δεν θα φέρει λύση ούτε για το Ιράν ούτε για την περιοχή»

Συλλογικό κείμενο πρώην πρεσβευτών της Γαλλίας και διευθυντών του υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων

3 Απρ 2026, 13:02
Κόντρες

Oχι, ρε, δε θα μας πάρεις τη δουλειά

3 Απρ 2026, 11:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Απρίλη

Ημέρα αθλητισμού.

1917: Καθιερώνεται το οχτάωρο και καταργείται η θανατική ποινή στη Ρωσία.

1944: Αντάρτες επιδράμουν στον αστυνομικό σταθμό Μαραθώνα και σκοτώνουν έξι χωροφύλακες.

1960: Σύρραξη κυβερνητικών και αριστερών βουλευτών στη Βουλή, επέμβαση χωροφυλακής.

1978: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες εκτελούν τον πρόεδρο των βιομηχάνων της Γένοβα Φελίτσε Σκιαβάτι.

1995: Πεθαίνει ο Γιάννης Αλευράς.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo