Το ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας), είτε από σκοπιμότητα είτε από ανικανότητα, ξεμένει από αντιδραστήρια για τη διεξαγωγή μοριακών τεστ ανίχνευσης κοροναϊού. Ο διοικητής του κατηγορεί τα νοσοκομεία ότι έκαναν «αλόγιστη χρήση των εξετάσεων»!
Ο Κοντοζαμάνης βρίσκει τη λύση. Σπρώχνει τα νοσοκομεία να κάνουν σύμβαση με την ιδιωτική επιχείρηση Central Lab ΑΕ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, καθώς έχουν προγραμματισμένα χειρουργεία και δεν μπορούν να χειρουργήσουν ασθενείς αν αυτοί δεν έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε τεστ.
«Είχα δύο επιλογές: ή να υλοποιήσω την εντολή άνωθεν ή να αναζητήσω μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών εργαστήρια. Προτίμησα να υλοποιήσω την εντολή, λόγω του ότι τα δείγματα έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής και αυτή τη στιγμή εκατοντάδες λιμνάζουν επί ημέρες στα ψυγεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας Αττικής», δηλώνει στην ΕφΣυν ο (διορισμένος από την κυβέρνηση) διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης. Απλά πράγματα…
Η τιμή είναι… λίγο αλμυρούτσικη: 50 ευρώ το κομμάτι, όταν στο ΕΚΠΑ είναι 35 και στο ΕΚΕΑ 13 ευρώ. Τι να κάνουμε, όμως;
Από την άλλη, βλέπουμε ότι μεταξύ των νοσοκομείων από τη μια και του ΕΚΠΑ και του ΕΚΕΑ από την άλλη υπάρχουν αγοραίες σχέσεις. Δημόσιοι φορείς όλοι, αλλά με… αυτονομία. Και τεράστια διαφοροποίηση τιμών, μάλιστα. Γιατί, λοιπόν, η ιδιωτική επιχείρηση να μη βρει την ευκαιρία να ανεβάσει ακόμα παραπάνω την τιμή που χρεώνει το τεστ; Ελεύθερη οικονομία έχουμε…
Σαν να μην τρέχει τίποτα, ο Κοντοζαμάνης δήλωσε πριν από λίγο, στην «ενημέρωση» των συντακτών Υγείας, ότι δεν υπήρχε λόγος να γίνει επίταξη των ιδιωτικών εργαστηρίων, γιατί και επίταξη να γινόταν, πάλι θα υπήρχε πληρωμή! Ας του πει κάποιος του Κοντοζαμάνη, ότι δεν ξέρουμε τι ισχύει για τους δημοσιογράφους που κάθονται και τον ακούνε, όμως εμείς δεν είμαστε Χαχόλοι. Αμα το κράτος κάνει επίταξη, ορίζει και τις τιμές. Οταν το ΕΚΕΑ χρεώνει 13 ευρώ το τεστ, δεν μπορεί ο άλλος να χρεώνει τετραπλάσια τιμή. Κανονικά πρέπει να υπάρξει διατίμηση στην κατώτερη τιμή. «Πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό» δεν έχουμε; Δηλαδή, άλλοι θα πολεμάνε και άλλοι θα κονομάνε;
Στην περίοδο του lockdown πολύς κόσμος ζητούσε να μπει διατίμηση σε είδη πρώτης υγειονομικής ανάγκης. Θυμόσαστε τις απαντήσεις των υπουργών Μπουμπούκου και Παπαθανάση; Αμα μπει διατίμηση, θα έχουμε ελλείψεις και δε θα πέσουν οι τιμές. Ενώ αν αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα, ο ανταγωνισμός θα φέρει πτώση των τιμών! Οπως βλέπουμε με τα τεστ, ο… ελεύθερος ανταγωνισμός τετραπλασίασε τις τιμές. Αντε μετά να πιστέψει κανείς ότι δεν πρόκειται για κομπίνα. Σκάνδαλο, πάντως, είναι σε κάθε περίπτωση.
Φερετζές διάφανος
Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο διαφήμιζε τον (περιβόητο πλέον) Γκίκα Μαγιορκίνη ως επιστημονικά υπεύθυνο του προσωπικού του που ασχολείται με τα συγκεκριμένα τεστ. Μόλις έγινε η αποκάλυψη, η εταιρία έσπευσε να σβήσει τη συγκεκριμένη αναφορά.
«Συνεργάστηκα για τρία χρόνια και αναγκάστηκα να διακόψω στα τέλη Αυγούστου, για να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων λόγω της ανάληψης της θέσης του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κοροναϊό», δήλωσε ο Μαγιορκίνης στην ΕφΣυν.
«Παραιτήθηκα ακριβώς για να μην υπάρχει καν η υπόνοια περί σύγκρουσης συμφερόντων, παρότι είμαι πανεπιστημιακός και έχω κάθε δικαίωμα να συνεργάζομαι με τον ιδιωτικό τομέα αφού το επιτρέπει ο νόμος», δήλωσε ο Μαγιορκίνης στο ethnos.gr. Δε θα το σχολιάσουμε, θα το αφήσουμε στην κρίση των αναγνωστών μας. Με την επισήμανση ότι ο Μαγιορκίνης, εκτός από σπουδαίος… μαθηματικός είναι και σπουδαίος… ψυχολόγος. Νομίζει ότι μπορεί να βρεθεί άνθρωπος που θα χάψει αυτά τα «φίδια».
Αφού εξαφανίστηκε καμιά βδομάδα, ο Μαγιορκίνης αποφάσισε να επανέλθει σήμερα στο πάνελ της «ενημέρωσης», με την ελπίδα ότι θα του κάνουν μια ερώτηση, θα απαντήσει και το ζήτημα θα παραδοθεί στη λήθη. «Δεν ήμουν επιστημονικός υπεύθυνος, ήμουν εξωτερικός συνεργάτης», είπε σήμερα. Αρα, η εταιρία που τον παρουσίαζε ως επιστημονικό υπεύθυνο, έλεγε ψέματα. Και γιατί η απόσυρση του ονόματός του έγινε μια βδομάδα μετά την (υποτιθέμενη) παραίτησή του και μόνο όταν έγινε ντόρος και υπήρξαν ακόμα και ανακοινώσεις από κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης; Αμα «πηδήξεις το χαντάκι», δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Είσαι έτοιμος για τα πάντα…
Η πανδημία πανδημία και οι μπίζνες μπίζνες. Αυτό είναι το συμπέρασμα. Για τον καπιταλισμό οι υγειονομικές κρίσεις είναι ευκαιρίες για κέρδη. Οποιος προλαβαίνει κονομάει. Και πάνω σ’ αυτή την προσπάθεια για την αποκόμιση του μέγιστου κέρδους χτίζονται σχέσεις διαπλοκής με την κρατική εξουσία, με υπουργούς, κρατικούς γραφειοκράτες (διορισμένους από την κυβέρνηση ή της μόνιμης ιεραρχίας), πανεπιστημιακούς κτλ.