Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η λίστα αναμονής για διακομιδή σε ΜΕΘ, στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΕΚΑΒ.
- Στις 20 Νοέμβρη υπήρχαν 39 covid ασθενείς και 24 non covid ασθενείς, που περίμεναν να βρεθεί ένα ελεύθερο κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμεναν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους. Ο χρόνος αναμονής που είχε διανυθεί εκτεινόταν μέχρι τις 8 μέρες για τους covid ασθενείς και μέχρι τις 12 μέρες για τους non covid ασθενείς.
- Στις 30 Νοέμβρη υπήρχαν 108 covid ασθενείς και 33 non covid ασθενείς, που περίμεναν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους για να βρεθεί ένα ελεύθερο κρεβάτι σε ΜΕΘ. Ο χρόνος αναμονής που είχε διανυθεί εκτεινόταν μέχρι τις 18 μέρες για τους covid ασθενείς και μέχρι τις 12 μέρες για τους non covid ασθενείς.
Θυμίζουμε πως δεν γνωρίζουμε την τύχη κάθε ασθενούς για τον οποίο ζητήθηκε διακομιδή (οι γιατροί, αμέσως μόλις διασωληνώσουν έναν ασθενή, υποβάλλουν στο ΕΚΑΒ αίτημα διακομιδής). Μολονότι στην ηλεκτρονική βάση του ΕΚΑΒ υπάρχει η σχετική δυνατότητα, δηλαδή να παρακολουθείται κάθε ασθενής από τη μέρα που διασωληνώθηκε μέχρι τη μέρα που εξήλθε από τη ΜΕΘ ή κατέληξε, τα σχετικά πεδία δεν ενημερώνονται. Σκόπιμα, για να μην μπορούν να αντληθούν στοιχεία για την τύχη των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. Ετσι, όταν κάποιο αίτημα διακομιδής φεύγει από τη λίστα αναμονής, δεν γνωρίζουμε αν ο ασθενής διακομίστηκε σε ΜΕΘ ή αν απλώς κατέληξε χωρίς ποτέ να του προσφερθεί ιατρική βοήθεια επιπέδου μονάδας εντατικής θεραπείας.
Ιδού οι σχετικές λίστες, τις οποίες παρακαλούμε να διατρέξετε, για να διαπιστώσετε το μέγεθος του προβλήματος.
20 Νοέμβρη
Covid_20-11-2130 Noέμβρη
Covid_30-11-21Οπως είναι γνωστό, το ίδιο φαινόμενο είχαμε και στα δύο προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Η πλειοψηφία των ασθενών πεθαίνει εκτός ΜΕΘ, καταγγέλλαμε εμείς. Δεν υπάρχει κανένας διασωληνωμένος που να μην διακομίζεται σε ΜΕΘ εντός 24 ωρών (το πολύ 36 ωρών, σε έκτακτες περιπτώσεις), έλεγε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Κοντοζαμάνης, με την κυβερνητική λοιμωξιολόγο Παπαευαγγέλου να τον σιγοντάρει.
Τώρα δεν μπορούν με ψέματα να κρύψουν την πραγματικότητα. Αλλαξαν, λοιπόν, προσέγγιση, ομολογώντας κυνικά ότι ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Αλλά… δεν τρέχει τίποτα. Είτε στη ΜΕΘ είτε σ’ έναν απλό θάλαμο, το ίδιο κάνει!
Το είπε ο ίδιος ο Μητσοτάκης: «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Eχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω»!
Ακολούθησε ο Πλεύρης, στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής: «Δεν υπάρχει συμπολίτης μας που να μη δέχεται τη φροντίδα που υπάρχει. Να το τελειώσουμε και αυτό το θέμα. Εκτός του ότι τα νούμερα τα οποία λέτε δεν είναι ακριβή, αυτά που ακούστηκαν σήμερα, πράγματι ναι, διασωληνώνεται και κόσμος εκτός ΜΕΘ, διασωληνώνεται με τους όρους που προβλέπουν τα διεθνή πρωτόκολλα, διασωληνώνεται κατά βάση σε χειρουργικές κλίνες, σε κλίνες ΜΑΦ ή σε απλές κλίνες οι οποίες είναι ειδικές και έχουν όλη την τεχνική υποστήριξη και την παρουσία τεχνικού προσωπικού και τους αναπνευστήρες. Αυτή η λογική των πρόχειρα διασωληνωμένων ανθρώπων δεν υπάρχει. Ολοι οι συμπολίτες μας δέχονται τη φροντίδα σε ένα ΕΣΥ το οποίο πιέζεται»!
Από πού ν’ αρχίσει και πού να τελειώσει κανένας;
- Από τη διάψευση των αριθμών που είχε αναφέρει ο Τσίπρας (και ήταν σωστοί), χωρίς όμως να δίνει ο Πλεύρης τους «σωστούς» αριθμούς
- Από την ταυτολογία ότι οι διασωληνώσεις γίνονται όπως προβλέπουν τα διεθνή πρωτόκολλα (λες και υπήρχε περίπτωση οι γιατροί να μην ακολουθούν το πρωτόκολλο της διασωλήνωσης);
- Aπό το βάφτισμα των εκτός ΜΕΘ κλινών σε «ειδικές κλίνες» που έχουν «τεχνική υποστήριξη» (!) και «παρουσία τεχνικού προσωπικού» (γιατρούς και νοσηλευτές εννοεί ή ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς;);
Ακολούθησε ο… καθηγητής της Ιατρικής Βορίδης, που επικαλούμενος ενημέρωση που είχε από τον… καθηγητή της Ιατρικής Πλεύρη, μας είπε ότι οι ασθενείς covid που διασωληνώνονται δεν είναι σαν τους διασωληνωμένους από άλλες νοσηρότητες. Αυτοί θέλουν απλά έναν αναπνευστήρα, οπότε είτε σε ΜΕΘ, είτε σε ΜΑΦ, είτε σε ένα απλό κρεβάτι, το ίδιο κάνει γι’ αυτούς!
Χθες το απόγευμα, στην εκπομπή του Νίκου Μπογιόπουλου, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη Ν. Καπραβέλος ήταν ξεκάθαρος: ασθενής που παραμένει διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ δεν έχει καμία τύχη! Κανονικά, σήμερα θα έπρεπε να είναι ελεγχόμενος πειθαρχικά και κατηγορούμενος ποινικά, διότι τόλμησε –αυτός ο άσχετος- να διαψεύσει τους γίγαντες της ιατρικής επιστήμης Μητσοτάκη, Πλεύρη, Βορίδη. Δεν έκαναν καμιά κίνηση, όμως, φρονίμως ποιούντες (για να αυτοπροστατευθούν).
Εμείς θα ξαναθυμίσουμε, περιληπτικά, τα βασικά στοιχεία που ξεχωρίζουν τις ΜΕΘ από τις ψευδο-ΜΕΘ, όπως μας ενημέρωσαν γιατροί:
- Οι αναπνευστήρες στις ΜΕΘ είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών, με μηχανισμό ασφάλειας ώστε να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Οι αναπνευστήρες που βάζουν στις ψευδο-ΜΕΘ είναι φορητοί αναπνευστήρες χαμηλών προδιαγραφών, που χρησιμοποιούνται μόνο στις διακομιδές (πάντα με την παρουσία αναισθησιολόγου που συνοδεύει τον διασωληνωμένο ασθενή).
- Στις ΜΕΘ υπάρχει συνεχές monitoring των ζωτικών σημείων του διασωληνωμένου ασθενή και σταθερός έλεγχος από εξειδικευμένο εντατικολόγο, ώστε να παρεμβαίνει αναλόγως, όποτε χρειαστεί. Στις ψευδο-ΜΕΘ δεν υπάρχει ούτε monitoring ούτε εξειδικευμένος γιατρός. Υπάρχει απλά μια χαμηλού επιπέδου μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
- Στις ψευδο-ΜΕΘ δεν υπάρχει ούτε καν το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, καθορισμένο από αυστηρά πρωτόκολλα (ένας νοσηλευτής ανά μερικούς ασθενής). Υπάρχει ένας νοσηλευτής για 20-30 ασθενείς, ο οποίος δεν προλαβαίνει να παρακολουθήσει ούτε αν έπαθε απόφραξη το σωληνάκι, με αποτέλεσμα ασθενείς να μπορούν να χαθούν (και να χάνονται) ακόμα και για τέτοιους λόγους.
Να γιατί οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ψευδο-ΜΕΘ και στους κοινούς θαλάμους με τους φορητούς αναπνευστήρες καταλήγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αβοήθητοι επί της ουσίας.
Σχετικό άρθρο: Εγκλημα διαρκείας η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ