Ισχύει ή όχι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «ο κ. Τσιόδρας είναι ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας» και πως «παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού»; Το ρωτάμε, γιατί στο χτεσινό σόου της «ενημέρωσης» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα περιέγραψε έναν επιστήμονα που κάνει μελέτες αρπακολλατζίδικες, της πλάκας, και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτός ο αρπακολλατζής της επιστήμης μπορεί να είναι ο «σύμβουλος του πρωθυπουργού», ο «πιο στενός του συνεργάτης για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Η Γκάγκα αρχικά δήλωσε ότι «δεν θέλω να κάνω σχόλιο για ένα επιστημονικό άρθρο, το οποίο έχει αδυναμίες, αν θέλετε, και στα δεδομένα του και στον τρόπο που εξηγούνται»! Παρά ταύτα, έκανε το σχόλιο που… δεν ήθελε να κάνει, εξηγώντας ότι οι Τσιόδρας και Λύτρας δεν πήραν υπόψη τους το ένα και το άλλο, για να καταλήξει ότι «δεν μπορούμε να κουβεντιάσουμε τα δεδομένα της μελέτης, έτσι όπως έχουν δοθεί». Και για το όριο των 400 κλινών ΜΕΘ, μετά το οποίο -σύμφωνα με τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα- το σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί, η Γκάγκα είπε ότι «δεν συμφωνώ καταρχήν». Κι αφού έκανε τη γκάφα να ρωτήσει τους δημοσιογράφους «δεν ξέρω αν συμφωνείτε εσείς» (!!!), κατέληξε με περιφρόνηση και απαξία: «Νομίζω ότι είναι, μάλλον, ένα στοιχείο που δεν στοιχειοθετείται. Αρα ας το αφήσουμε απέξω αυτό».
Η δημοσιογράφος επανήλθε: «Ναι, αλλά δεν στοιχειοθετείται από δυο καθηγητές και κυρίως από έναν καθηγητή, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, της μάχης της πανδημίας;». Τότε η Γκάγκα το γύρισε στο… φοξ τροτ: «Ακούστε, είναι μια μελέτη. Για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, συνήθως θέλουμε πολλές μελέτες, θέλουμε διαφορετικούς πληθυσμούς, θέλουμε διαφορετικά στοιχεία. Είναι πολύ λίγα τα στοιχεία για να απαντήσουμε με ασφάλεια στο τι γίνεται». Και απελπισμένη απευθύνθηκε στο δίδυμο των πανεπιστημιακών που την περιέβαλε: «Και νομίζω ότι θέλω τη συνδρομή των συναδέλφων εδώ για να μη μιλάω μόνο εγώ για το συγκεκριμένο θέμα».
Η Παπαευαγγέλου μετατράπηκε σε Σφίγκα. Λέξη δεν βγήκε από το στόμα της. Ο Μαγιορκίνης, πρόθυμος πάντα να βοηθήσει την κυβέρνηση σε ό,τι του ζητηθεί (ποιος ξεχνάει τα… Μαθηματικά του Γκίκα, βάσει των οποίων ο ιός μεταδίδεται περισσότερο σε μια σχολική αίθουσα των 15 μαθητών απ’ ό,τι σε μία των 25 μαιθητών;), έβαλε τη δική του πινελιά στην προσπάθεια απαξίωσης της μελέτης των Τσιόδρα-Λύτρα: «Η συγκεκριμένη μελέτη, για παράδειγμα, έγινε και σε περίοδο που γινόντουσαν εμβολιασμοί και δεν έχουνε συμπεριλάβει καθόλου το πόσοι ήταν εμβολιασμένοι και αυτό δημιουργεί μεγάλες ανισότητες από περιφέρεια σε περιφέρεια. Το δεύτερο στοιχείο που δεν έχουν συμπεριλάβει είναι τα όρια του συστήματος ανά Περιφέρεια και το βλέπουν συνολικά. Δεν έχουν όλες οι περιφέρειες την ίδια δυναμική. Αυτό το γνωρίζουμε. Αρα, λοιπόν, το να λέμε ότι τα 400 είναι το όριο… υπάρχει όριο ανά Περιφέρεια. Προφανώς, λοιπόν, αυτό το οποίο καθορίζεται με το ποσοστό ελεύθερων κλινών ανά Περιφέρεια και είναι τελείως διαφορετικό… Θέλω να πω ότι είναι ένα θέμα, το οποίο χρειάζεται λιγάκι παραπάνω ανάλυση για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα» κτλ.
Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα υπερασπιστούν τον Τσιόδρα και τη μελέτη του. Σημειώσαμε χθες ότι δεν μας είπε τίποτα καινούργιο η μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα. Επιβεβαίωσε, όμως, καταγγελίες που γίνονταν και περνούσαν στο ντούκου και η δημοσιοποίησή της προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα στην κυβέρνηση, διότι -εκτός των άλλων- διέψευσε τον ίδιο τον Μητσοτάκη και όσα είχε πει στη Βουλή. Γι’ αυτό και είναι εξοργιστικό να βλέπεις τη βλακώδη προσπάθεια αποδόμησης του Τσιόδρα από τους Γκάγκα-Μαγιορκίνη (και την «εύγλωττη» σιωπή της Παπαευαγγέλου).
Αυτός δεν ήταν ο… θεός τους; Η απόλυτη αυθεντία μπροστά στην οποία οφείλουμε όλοι να υποκλινόμαστε; Αυτός δεν ήταν «ο Σωτήρης» που έβγαινε παρέα με τον Κούλη στην τηλεόραση, για να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική; Πριν από λίγο καιρό δεν τον έβγαλαν σόλο, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση σε εθνικό δίκτυο, για να παρουσιάσει μια άλλη μελέτη (για τον εμβολιασμό), φτιαγμένη με αντίστοιχο τρόπο και μάλλον με τα ίδια μαθηματικά μοντέλα; Τότε ήταν «άριστος», γιατί συγκάλυπτε πλευρές της εγκληματικές κυβερνητικής πολιτικής, ενώ τώρα είναι «άχρηστος», επειδή από τη μελέτη που έκανε με τον Λύτρα επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για το έγκλημα διαρκείας με τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ.
Εξίσου εξοργιστική είναι και η δήθεν θλίψη του Τσιόδρα για την εμπλοκή της μελέτης του στην πολιτική αντιπαράθεση και για την εργαλειοποίηση του επιστημονικού έργου. Για δες ποιος μιλάει! Ο μέγας διδάσκαλος στην εργαλειοποίηση της επιστήμης. Ο άνθρωπος που επί μήνες φλόμωνε στα ψέματα τον ελληνικό λαό, κόβοντας και ράβοντας την επιστημονική αλήθεια ανάλογα με το τι συνέφερε την κυβερνητική πολιτική. Δεν είχαν μάσκες, «οι μάσκες κάνουν ζημιά» έλεγε ο Τσιόδρας. Ηθελαν ν’ ανοίξουν άρον-άρον τα σχολεία, έβγαινε ο Τσιόδρας και διαβεβαίωνε ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον κοροναϊό, διαψεύδοντας όλες τις επιστημονικές μελέτες που είχαν δημοσιευτεί μέχρι τότε (πλέον ξέρουμε ότι τα παιδιά μεταδίδουν όσο και οι μεγάλοι και μάλιστα με «ύπουλο» τρόπο γιατί συνήθως είναι ασυμπτωματικά). Ηθελαν ν’ ανοίξουν τον τουρισμό το καλοκαίρι του 2020 (με ολέθρια, όπως αποδείχτηκε, αποτελέσματα), έβγαινε ο Τσιόδρας και εξέφραζε τη θλίψη του που έβλεπε τόσα αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος!
Εμείς αυτά δεν τα λέμε τώρα. Τα λέγαμε από την εποχή του πρώτου ψευτο-λοκντάουν, όταν ο Τσιόδρας παρουσιαζόταν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και από σύμπαντα τα αστικά ΜΜΕ σαν ένας μικρός θεός που θα σώσει την Ελλάδα. Τότε που ο Τσιόδρας -εκτός των άλλων- διαβεβαίωνε ότι το λοκντάουν χρειάζεται για να προλάβει η κυβέρνηση να αναδιοργανώσει το ΕΣΥ, να φτιάξει ΜΕΘ, να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές κτλ. κτλ. Ξέρουμε τι έγινε και το επιβεβαιώνει και η μελέτη που έκανε με τον Λύτρα, έστω κι αν δική τους (τουλάχιστον του Τσιόδρα) πρόθεση δεν ήταν να εκθέσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η Γκάγκα εζήλωσε δόξαν Κοντοζαμάνη
«Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Εχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω». Ο Μητσοτάκης τα είπε αυτά. Από το βήμα της Βουλής. Δεν διέψευσε ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Διαβεβαίωνε, όμως, κόντρα σε κάθε έννοια επιστημοσύνης, ότι οι εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι έχουν το ίδιο επίπεδο περίθαλψης με τους εντός ΜΕΘ!
Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τη μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα, η Γκάγκα (προφανώς σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου) αποφάσισε να επιστρέψει στην περίοδο Κοντοζαμάνη. Τότε που ο προκάτοχός της στο θώκο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας διαβεβαίωνε (συνεπικουρούμενος από την Παπαευαγγέλου), ότι κανένας διασωληνωμένος δεν μένει εκτός ΜΕΘ, ότι όλοι διακομίζονται εντός 24 -σε εξαιρετικές περιπτώσεις εντός 36- ωρών.
Στο χτεσινό σόου της «ενημέρωσης», η Γκάγκα διαβεβαίωσε ότι «πραγματικά, τα περιστατικά διακινούνται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ο μέσος χρόνος αναμονής είναι μικρός για να μπει στην Μονάδα. Αρα νομίζω ότι αυτό που πρέπει να γίνεται, γίνεται». Κι όταν ρωτήθηκε ποιος είναι αυτός ο χρόνος, απάντησε χωρίς ντροπή: «Μέσος χρόνος είναι λιγότερο από μια ημέρα. Μέσος χρόνος σας λέω». Στο καπάκι εξήγησε ότι ο «μέσος χρόνος» επιμηκύνεται από ασθενείς που «είναι αδύνατον να διακινηθούν, γιατί είναι με αγγειοσυσπαστικά, γιατί δεν επιτρέπεται η διακίνησή τους»! Οπως είπε, «υπάρχουν άνθρωποι που θα μείνουν εκτός Μονάδας πέντε- έξι μέρες γιατί δεν μπορούν να διακινηθούν»!
Εμείς θα απαντήσουμε με στοιχεία. Θα παραθέσουμε τη χτεσινή εικόνα της λίστας αναμονής του ΕΚΑΒ για covid και non covid ασθενείς (ως γνωστόν, αυτό το κάνουμε συνεχώς εδώ και ένα χρόνο).
Από τη χτεσινή λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ βλέπουμε ότι υπήρχαν 83 covid ασθενείς και 81 non covid ασθενείς! Η αναμονή για τους covid ασθενείς εκτεινόταν μέχρι τις 28 μέρες και για τους non covid ασθενείς επίσης μέχρι τις 28 μέρες!
Δείτε προσεκτικά τη λίστα και θα οργιστείτε με το μέγεθος του ψέματος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας.
Covid_16-12-21Και τι να πεις για την άποψή της ότι «διακομιδές μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε γιατρός και έχουμε πει ότι πρέπει να έχει τουλάχιστον 6 μήνες στην ειδικότητα και να έχει δει, να έχει διδαχθεί. Αρα, οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να κάνει διακομιδές. Οπως και οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να πάει να βοηθήσει έναν άρρωστο σε ένα ατύχημα»!
Προσέξτε τη συλλογιστική αυτής της κυρίας που είναι γιατρός: Γίνεται ένα τροχαίο ατύχημα και μαζεύεται κόσμος γύρω από τον τραυματία. Ενας ή μία από τους συγκεντρωμένους φωνάζει «είμαι γιατρός, ανοίξτε παρακαλώ» και σπεύδει να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον ή στην τραυματία μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο να τον/την παραλάβει. Ο γιατρός αυτός, που βρέθηκε τυχαία στο χώρο του ατυχήματος, μπορεί να βοηθήσει και τους συναδέλφους του τραυματιοφορείς, αφού προηγουμένως τους ενημερώσει για τις διαπιστώσεις που τυχόν έκανε όση ώρα παρακολουθούσε τον ασθενή. Αυτό, λοιπόν, το φαινόμενο, το τυχαίο, το ανοργάνωτο, που ο γιατρός δεν έχει μέσα στη διάθεσή του, η Γκάγκα το ταυτίζει με τις διακομιδές! Εκεί που ο γιατρός πρέπει να είναι εξειδικευμένος, να ξέρει να χειριστεί διασωληνωμένο ασθενή και τα όργανα (φορητό αναπνευστήρα, μόνιτορ κτλ.), με τα οποία πρέπει να γίνει η διακομιδή, για την ασφάλεια του ασθενούς.
Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο (στις χώρες του αναπτυγμένου καπιταλισμού), τα αντίστοιχα ΕΚΑΒ έχουν δικούς τους γιατρούς, που συνοδεύουν τα ασθενοφόρα, ανάλογα με την πληροφόρηση για την κατάσταση του περιστατικού που θα παραλάβουν και πάντοτε στις διακομιδές ασθενών που είναι διασωληνωμένοι ή ενδέχεται να διασωληνωθούν. Εδώ τι κάνουν; «Αρπάζουν» ένα γιατρό από το νοσοκομείο και τον βάζουν να συνοδεύσει τον διασωληνωμένο ασθενή. Κι επειδή οι εντατικολόγοι αυτή την περίοδο δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα, με τις ΜΕΘ και τις ψευδο-ΜΕΘ υπερπλήρεις, αποφάσισαν να είναι ο συνοδός οποιοσδήποτε γιατρός, ακόμα και ασκούμενος στα πρώτα βήματα της άσκησης!
ΥΓ. Το κορυφαίο το είπε η Γκάγκα σε μια στιγμή που άρχισε να την κυριεύει ο πανικός: «Γενικά πρέπει να σκεφτείτε ότι αν αρρωστήσουν ξαφνικά και τα 10.000.000 Ελληνες ή τα 80.000.000 Γερμανοί, δεν υπάρχει σύστημα που να μπορεί να το κάνει αυτό. Αν υπάρχει μια μαζική καταστροφή, υπάρχει ένα όριο στο οποίο μπορούμε να ανταποκριθούμε. Ο,τι και να κάνουμε»! Ράβδος εν γωνία, βρέχει! Πώς το είχε πει ο Σκέρτσος; Δε θα φτιάξουμε τώρα ένα πολυτελές ΕΣΥ που δεν θα το χρειαζόμαστε μετά την πανδημία!