Το υπουργείο Υγείας κρίνει ότι και οι εμβολιασμένοι ασθενείς που προσέρχονται στα οδοντιατρεία πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test 48 ωρών. Kαι το προβλέπει σε ΚΥΑ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Ερώτημα: Γιατί εδώ και ενάμιση χρόνο από τότε που ξεκίνησε η πανδημία και ένα χρόνο από τότε που άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως τα rapid test, δεν τέθηκε σχετικός όρος για τους ασθενείς που προσέρχονται στα οδοντιατρεία; Μιλάμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου δεν υπήρχε καθόλου δυνατότητα εμβολιασμού ή αυτή υπήρχε μόνο για ειδικές κατηγορίες (υγειονομικοί) και για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.
Η απάντηση είναι εύκολη: γιατί αν έθεταν ως προαπαιτούμενο το rapid test για τους ασθενείς που προσέρχονται στα οδοντιατρεία, θα έπρεπε να εξασφαλίσουν σ’ αυτόν τον κόσμο δωρεάν rapid test. Και το κράτος δεν ήθελε να σηκώσει αυτό το κόστος. Ενώ τώρα που κατέστησαν υποχρεωτικά τα rapid test για τους ανεμβολίαστους, προκειμένου να προσέλθουν στη δουλειά τους, «θυμήθηκαν» ξαφνικά και τα οδοντιατρεία και επέβαλαν υποχρεωτικό rapid test και στους εμβολιασμένους, το οποίο όμως θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους.
Αν αυτό δεν είναι «δωράκι» στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα (έξω από τα οποία ήδη βλέπουμε ουρές ανεμβολίαστων που πάνε για το rapid test), τότε τι είναι;
Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας ή έστω προστασίας των οδοντιάτρων και των ιατρείων τους. Γιατί όταν οι οδοντίατροι διαμαρτύρονταν ότι τους έχουν αφήσει εντελώς ακάλυπτους, η κυβέρνηση και η περιβόητη επιστημονική επιτροπή – κυβερνητικό όργανο, σφύριζαν αδιάφορα.
Η Μαρία Γεωργοπούλου, καθηγήτρια ενδοδοντίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ενδοδοντικής Εταιρίας, έλεγε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στα τέλη Απρίλη του 2020, ότι ο οδοντιατρικός κλάδος «αντιμετωπίζεται σαν το αφανές κομμάτι του υγειονομικού κλάδου. Το υπουργείο Υγείας μιλά για ανοιχτά οδοντιατρεία αλλά παίζει το κρυφτούλι». Κατήγγειλε προσπάθειες φίμωσης της Ενδοδοντικής Εταιρίας και έλεγε με νόημα: «Ο ΕΟΔΥ και ο κ. Τσιόδρας δεν μας απάντησε ποτέ (…) Πέρα από την αισχροκέρδεια, που είναι ένα μείζον ζήτημα, δεν υπάρχει επάρκεια προστατευτικών υλικών, δεν μπορούμε να προμηθευτούμε τα στοιχειώδη».
Την ίδια περίοδο, γάλλοι οδοντίατροι βρήκαν έναν «τόσο γαλλικό» -όπως οι ίδιοι είπαν- τρόπο για να διαμαρτυρηθούν για την ανυπαρξία μέσων προστασίας από τον κοροναϊό, που καταδίκαζε τους ίδιους και τους ασθενείς τους σε μεγάλους κινδύνους έκθεσης: φωτογραφίστηκαν γυμνοί στα ιατρεία τους και οι φωτογραφίες τους έκαναν το γύρο του κόσμου. «Να επιστρέψουμε στη δουλειά; Οι γάλλοι οδοντίατροι είναι γυμνοί! Δεν μπορούν να αγοράσουν αρκετό προστατευτικό εξοπλισμό λόγω ελλείψεων. Οι οδοντίατροι ανήκουμε στους επαγγελματίες υγείας που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο λόγω των αερολυμάτων που διασκορπίζονται κατά την εργασία», έγραφαν.
Τον Μάη του 2020, σε κείμενο που έστειλαν στον ΕΟΔΥ και άλλους αρμόδιους περισσότεροι από 150 οδοντίατροι με κοινωνική συνείδηση απ’ όλη την Ελλάδα, «ενόψει της βαθμιαίας εξόδου από το lockdown και της επιστροφής σε μια “νέα κανονικότητα“», τονιζόταν ο «σοβαρός υγειονομικός κίνδυνος που απειλεί τους οδοντιάτρους» και επισημαίνονταν οι «ευθύνες των αρμοδίων αρχών».
Οι οδοντίατροι τόνιζαν ότι, «ακόμη και με την τήρηση των μέτρων ασφάλειας που προτείνονται και τα οποία υλοποιούμε στο μέτρο του δυνατού από την πρώτη στιγμή, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, δεδομένου ότι υπάρχει κρίσιμη έλλειψη των κατάλληλων προφυλακτικών υλικών, όπως π.χ. η έλλειψη σε μάσκες FFP2 και FFP3 στην αγορά (σ.σ. όταν γράφηκε το κείμενο, υπήρχε έλλειψη και σε μάσκες FFP2). Ετσι όπως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, δημιουργείται συνειδησιακό δίλημμα για τον κάθε οδοντίατρο, όταν καλείται να συγκρουστεί με το εάν θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του επαγγέλματος με το φόβο να νοσήσει και εν συνεχεία να διασπείρει τον ιό δεδομένων των πενιχρών μέσων που υπάρχουν στη διάθεσή του».
Διατύπωναν και αιτήματα οι συγκεκριμένοι οδοντίατροι: «1) Αμεση πρόσβαση σε ποιοτικά υλικά προστασίας… 2) Μηδενικός ΦΠΑ στα παραπάνω είδη προστασίας ατομικής και ασθενών, για το 2020 (τουλάχιστον)… 3) Διαμόρφωση των ήδη υπαρχόντων οδοντιατρείων στα νοσοκομεία και τους δήμους, σε χώρους υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας για την εξυπηρέτηση των ευπαθών ασθενών, αλλά και των ευάλωτων οικονομικά συμπολιτών μας, στους οποίους η πανδημία έχει σωρεύσει πρόσθετα προβλήματα».
Η επιστολή τους πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Η προστασία από την πανδημία, χωρίς τεστ και χωρίς εμβόλιο, αφέθηκε στον… πατριωτισμό των ίδιων των οδοντίατρων. Ουδείς ασχολήθηκε μαζί τους, ποτέ δεν ακούσαμε τους Τσιοδρομαγιορκίνηδες να λένε κάτι σχετικό με τη λειτουργία των οδοντιατρείων, ποτέ δεν προσέφεραν τη δυνατότητα στους ίδιους τους οδοντίατρους να κάνουν δωρεάν συνεχή μοριακά τεστ, μιας και εξαιτίας του είδους της δουλειάς τους ήταν συνεχώς εκτεθειμένοι σε προσβολή, σε όλα τα κύματα της πανδημίας. Και ξαφνικά, η κυβέρνηση «θυμήθηκε» να επιβάλει rapid test και στους εμβολιασμένους ασθενείς των οδοντιατρείων. Δεν είναι φανερό ότι αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε με υγειονομικά κριτήρια, αλλά με μοναδικό κριτήριο να αυξηθεί η πελατεία (και το κέρδος) των ιδιωτικών μαγαζιών, των εισαγωγέων και των φαρμακευτικών εταιριών που παράγουν τα (έτσι κι αλλιώς αναξιόπιστα) rapid test;
Τεστ επιβάλλεται και για όσους εισάγονται στα νοσοκομεία (μοριακό ή rapid, ανάλογα με την επέμβαση ή την εξέταση που θα κάνουν), όμως αυτό δεν το πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του, το κάνει δωρεάν στο ίδιο το νοσοκομείο ή σε κέντρο υγείας (αν πρόκειται για μοριακό τεστ) ή σε κάποιο σημείο που πραγματοποιεί rapid test ο ΕΟΔΥ. Γιατί ο εμβολιασμένος που πάει στον οδοντίατρο να πρέπει να υποβληθεί σε ένα επιπλέον έξοδο (10 ευρώ για κάθε επίσκεψη), αντί να μπορεί να κάνει το τεστ δωρεάν;
Δε φτάνει που δεν υπάρχει δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους, τώρα θα πρέπει να πληρώνουν και ένα επιπλέον κόστος; Αν ένα απλό σφράγισμα κοστίζει 30 ευρώ, με το υποχρεωτικό rapid test θα κοστίζει 40 (αύξηση 33,33%). Αν για μια απονεύρωση ο ασθενής πρέπει να πάει τρεις φορές στον οδοντίατρο, θα του κοστίσει 30 ευρώ παραπάνω.
Μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις που υπήρξαν (ακόμη και από την Οδοντιατρική Ομοσπονδία, που στόμα έχει και μιλιά δεν έχει), ο… γίγαντας της σκέψης Πλεύρης ανέκρουσε πρύμναν και εξέδωσε… διευκρινίσεις: «Οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία θα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση / πράξη, όταν πρόκειται να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση / πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση / πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα. Για τις υπόλοιπες εξετάσεις/πράξεις δε θα χρειάζεται αυτό».
Μιλάμε για κοροϊδία. ‘H για κλείσιμο του ματιού να μην τηρείται το μέτρο. Πόσες φορές δεν πάει κάποιος στο οδοντιατρείο είτε για προληπτικό έλεγχο είτε επειδή κάπου πονάει; Αρα, σ’ αυτές τις περιπτώσεις δε θα χρειάζεται rapid test. Κι άμα ο γιατρός βρει στον έλεγχο ένα δόντι που χρειάζεται σφράγισμα; Τι θα πει στον ασθενή, φύγε τώρα, κάνε ένα rapid test και ξαναέλα μεθαύριο να σου το σφραγίσω; Αστεία πράγματα…
H Δεξιά κυριαρχεί στον οδοντιατρικό συνδικαλισμό και μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα βάλει την ουρά στα σκέλια και θ’ αφήσει το ζήτημα να ξεχαστεί.
Αυτός ο τραγέλαφος με τα οδοντιατρεία έρχεται να προστεθεί σε όλους τους υπόλοιπους τραγέλαφους, που σκόρπισαν κάθε εμπιστοσύνη, όχι μόνο προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά για πολύ κόσμο και προς την ίδια την επιστήμη. Κι αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης –εκτός των άλλων- ρίχνει νερό στο μύλο των κάθε είδους αντιεμβολιαστών.