Μέσα στην τούρλα του Σαββάτου, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο μετά την καταστροφή του στρατόπεδου συγκέντρωσης της Μόριας, βρήκαν την ευκαιρία να φέρουν με έκτακτη πτήση της Aegean (!) τα 200.000 rapid test της Αbbott, που παλαιότερα απέρριπτε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων με επικεφαλής τον Τσιόδρα.
Για την υπόθεση αυτή είχαμε γράψει στις 23 Μάη, σε ρεπορτάζ με τίτλο Χοντρό «παιχνίδι» με τα μονοπώλια του φαρμάκου, σε βάρος της δημόσιας υγείας.
Ο Πάιατ πήγε στις 14 Μάη στην Αριστοτέλους, συναντήθηκε με τον Κικίλια και τον Κοντοζαμάνη και ανακοίνωσαν μπροστά στις κάμερες ότι η ελληνική κυβέρνηση παρήγγειλε 200.000 «τεστ αντισωμάτων» από το αμερικάνικο φαρμακευτικό μονοπώλιο Abbott. Για την πληρωμή θα χρησιμοποιηθεί η «δωρεά» του εφοπλιστή Προκοπίου, είπαν τότε. Τώρα λένε ότι θα χρησιμοποιηθεί η «δωρεά» του εφοπλιστή Μαρτίνου.
Ρωτούσαμε τότε: Κοτζάμ αμερικανός πρέσβης πήγε για να προμοτάρει μια παραγγελία η οποία το πιθανότερο είναι να διαμορφωθεί -αν υλοποιηθεί- κάτω από το 1 εκατ. ευρώ, που ως μέγεθος είναι επιπέδου επαρχιακής νομαρχίας, για δε την Abbott είναι ένα απειροελάχιστο ποσοστό του ετήσιου τζίρου της;
Και απαντούσαμε ότι η συγκεκριμένη παραγγελία, παρά το πολύ μικρό μέγεθός της, εξυπηρετεί τη στρατηγική του αμερικάνικου μονοπώλιου να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω των λεγόμενων rapid tests, δηλαδή των τεστ που κάνει κάποιος μόνος του, όπως τα τεστ εγκυμοσύνης και –κυρίως- να στηρίξει τη φήμη του, μετά από τις αποκαλύψεις για τα σκάρτα τεστ της, που έγιναν στις ίδιες τις ΗΠΑ.
«Θα είμαστε μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα πολύ υψηλής ευαισθησίας τεστ και θέλουμε να ευχαριστήσουμε την αμερικανική Κυβέρνηση και φυσικά την Πρεσβεία των ΗΠΑ, για τη βοήθεια και τη συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιστήμονές μας, να χρησιμοποιήσουν διαγνωστικά και επιδημιολογικά αυτά τα εργαλεία, για να προφυλάξουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας», έλεγε ο Κικίλιας.
Αν και από τότε πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες, η Ελλάδα είναι και τώρα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που φέρνει τέτοια τεστ. Δε θα είναι τεστ αντισωμάτων, όπως έλεγαν τον Μάη, αλλά τεστ ανίχνευσης αντιγόνου (καμιά σχέση με μοριακό τεστ).
Την επόμενη μέρα (15 Μάη), σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Τσιόδρας άστραψε και βρόντησε: «Θα είδατε ακόμα και ταχέα μοριακά τεστ που προσπαθεί η επιστήμη να προωθήσει αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τι ανακοινώθηκε για κάποια από αυτά εχθές. Χρειάζεται να έχεις αξιόπιστο τεστ. Αυτή τη στιγμή το αξιόπιστο τεστ στην Ελλάδα είναι το μοριακό τεστ, ενώ το άλλο, το ταχύ, θα με καθοδηγήσει λάθος, θα μου δώσει μια ψεύτικη ασφάλεια πως δεν έχω κάτι, βγαίνω έξω και φυσικά μεταδίδω τον ιό μου και σε άλλους. Ο μοριακός έλεγχος με αυστηρά κριτήρια, σε συνεννόηση με τον γιατρό, είναι απαραίτητος για τη διάγνωση. Υψηλής αξιοπιστίας, και το τονίζω, όχι γρήγορα τεστ αντισωμάτων, χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Πατρίδα μας για επιδημιολογικούς και μόνο σκοπούς».
Ο Τσιόδρας παρέπεμπε –με νόημα- σε κάτι που είχε γίνει εκείνες τις μέρες στις ΗΠΑ, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Η πανίσχυρη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι το γρήγορο τεστ ID Now της Abbott θα μπορούσε να δώσει δυνητικά ανακριβή αποτελέσματα, ιδιαίτερα αποτυγχάνοντας να ανιχνεύσει άτομα που έχουν την ασθένεια! Ετσι, η αρμόδια κρατική υπηρεσία επιβεβαίωσε αυτό που είχαν ανακοινώσει ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης (NYU): τα τεστ αυτά θα μπορούσαν να χάσουν το ένα τρίτο έως σχεδόν το μισό των θετικών κρουσμάτων! Η Abbott δήλωσε ότι ο αριθμός των ασθενών που μελέτησε το NYU ήταν μικρός, ότι οι ερευνητές σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποίησαν μη ενδεικνυόμενους τρόπους και ότι μελέτες σε μια κλινική στο Ντιτρόιτ και στην πολιτεία της Ουάσινγκτον έδειξαν επιτυχία του τεστ μεταξύ 90% και 98%. «Οταν οι πελάτες μας το χρησιμοποιούν όπως συστήνεται, το τεστ μας λειτουργεί εξαιρετικά», δήλωνε ο Φίλιπ Γκίνσμπουργκ, ανώτατος ιατρικός διευθυντής στη μονάδα άμεσης διάγνωσης της Abbott.
Την επομένη της ανακοίνωσης της FDA, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Τραμπ, Αλεξ Αζάρ, δήλωσε στο ακροδεξιό Fox News, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στα γρήγορα τεστ της Abbott και πως η FDA και ο κατασκευαστής θα μελετήσουν και θα ιχνηλατήσουν όλες τις πληροφορίες. «Σκοπεύουμε να φτάσουμε μέχρι τον πάτο, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο τεστ, αλλιώς δε θα το είχαμε στην αγορά», δήλωνε ο αμερικανός υπουργός .
Οπως αντιλαμβάνεστε, υπήρχε επιπρόσθετος λόγος για να οργανωθεί ειδικά εκείνη τη στιγμή το τηλεοπτικό σόου Κικίλια-Πάιατ. Υπήρχε πρόβλημα στις ΗΠΑ με τα τεστ της Abbott, η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και το αμερικάνικο μονοπώλιο χρειαζόταν στήριξη. Επρεπε να σταλεί το μήνυμα ότι κυβερνήσεις που «τα πήγαν καλά» στην πανδημία, όπως η ελληνική, παραγγέλλουν rapid tests της Abbott, δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο αμερικάνικο μονοπώλιο.
Εκτιμούσαμε τότε: Ενδεχομένως, η συγκεκριμένη παραγγελία να μην υλοποιηθεί ποτέ. Να έγινε μόνο για να διευκολυνθεί το αμερικάνικο μονοπώλιο στη στρατηγική άμυνά του, με τη βοήθεια της αμερικάνικης κυβέρνησης. Δεν πέσαμε έξω. Πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες και η παραγγελία δεν υλοποιήθηκε. Προφανώς, αντιδρούσαν ο Τσιόδρας και άλλοι (όχι απαραίτητα για αμιγώς επιστημονικούς λόγους). Επιστημονικά, πάντως ήταν σαφείς: τα rapid test δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση.
Τι άλλαξε και σήμερα μας λένε ότι φέρνουν τα rapid test της Abbott και θα τα χρησιμοποιήσουν για διάγνωση; Και μάλιστα βγαίνει ο Αρκουμανέας από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, δίπλα στον Μηταράκη και παρουσιάζει την αγορά αυτών των τεστ σαν κάτι καινούργιο, ενώ πρόκειται για την ίδια παλιά ιστορία; Ο Μαγιορκίνης συμφώνησε με την κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τη χρήση αυτών των rapid test ως δικλείδα ασφάλειας για τον επιδημιολογικό έλεγχο στη Λέσβο!
Πάμε παρακάτω: φέρνουν 200.000 rapid test, εκ των οποίων 7.000 προορίζονται για τη Λέσβο. Τις άλλες 193.000 πού θα τις χρησιμοποιήσουν; Θα χρησιμοποιήσουν τα αναξιόπιστα rapid test ως υποκατάστατο των μοριακών τεστ PCR, των μόνων αξιόπιστων; Θα μιλάμε τότε για ελέγχους placebo, με σκοπό την εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Αυτό, εκτός των άλλων, σημαίνει και έμμεση παραδοχή ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Και επειδή δεν έχουν την υποδομή, ούτε θέλουν να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια για ένα ευρύ πρόγραμμα στοχευμένων και τυχαίων μοριακών ελέγχων, καταφεύγουν στο υποκατάστατο, για το οποίο ο ίδιος ο «εθνικός μας λοιμωξιολόγος» έλεγε ότι «θα με καθοδηγήσει λάθος, θα μου δώσει μια ψεύτικη ασφάλεια»!