Τα κρούσματα τραβούν την ανηφόρα και η ουσιαστική και μόνη συζήτηση που θα έπρεπε να γίνεται, ότι δηλαδή υπ’ αυτές τις συνθήκες είναι ανεπίτρεπτο και εγκληματικό ν’ ανοίξουν τα σχολεία, δεν πραγματοποιείται. Βαριά η ευθύνη και για τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες που πρέπει να βάλουν φρένο στο σκηνικό που στήνεται με πρακτικά και δραστήρια μέτρα εδώ και τώρα (κινητοποιήσεις, απεργίες).
Το «χαλαρό» αυτό σκηνικό επιτρέπει στην Κεραμέως να οργανώνει στημένα σόου και εκδρομές σε σχολεία της επαρχίας και να τα παρουσιάζει όλα ωραία και καλά. Συνειδητά επιλέγει το κατάλληλο ντεκόρ και αποφεύγει τα σχολεία της Αθήνας ή των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου η μαθητική νεολαία στενάζει σε 25άρια και 27άρια τμήματα σε αίθουσες 30 τμ.
Tο πιο σύντομο ανέκδοτο
Αρκεί μια ματιά σε μια μόνο πλευρά του ζητήματος, αυτήν που αφορά τις συνθήκες υγιεινής και την καθαριότητα των σχολείων (και μάλιστα μόλις τρεις ημέρες πριν το πρώτο κουδούνι), για να συνειδητοποιήσει κανείς το απόλυτο μπάχαλο και το μέγεθος της υποκρισίας και της αναισχυντίας κυβέρνησης και υπουργείου Παιδείας.
Η κατάσταση ανάγκασε την ΟΛΜΕ (ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων των ΕΛΜΕ 9/9/20) να βγάλει σχετική καταγγελία. Ιδού χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι στα περισσότερα σχολεία που ως γνωστόν δεν υπάρχει μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, έχει ξεκινήσει η λειτουργία τους με παρουσία εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών για εγγραφές κλπ, χωρίς να έχει ληφθεί καμία απολύτως μέριμνα για την απαιτούμενη καθαριότητα των χώρων. Σε μια περίοδο που παρατηρείται νέα έξαρση του κορωνοϊού δεν έχει γίνει πρόβλεψη από την Πολιτεία για τη στοιχειώδη τήρηση της καθαριότητας που θα απαιτούνταν σε οποιαδήποτε περίοδο.
Η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο πρόσληψης των σχολικών καθαριστ(ρι)ών, αναθέτοντας την αρμοδιότητα και την ευθύνη στους Δήμους και όχι πλέον στις σχολικές επιτροπές, αντί για ουσιαστική αύξηση ώστε να τηρούνται με επάρκεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε σε κριτήρια προσλήψεων με ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστ(ρι)ών καθαριστ(ρι)ών και σε ελαχιστοποίηση των προσλήψεων. Μέχρι πέρσι, όσοι δούλευαν στην καθαριότητα των σχολείων και δεν ήταν μόνιμοι προσλαμβάνονταν με σύμβαση έργου με εξευτελιστικά ποσά, ανάμεσά τους και πολλοί μετανάστες/τριες. Αυτή ήταν και η ‘’δικαιολογία’’ για τη διατήρηση του δουλεμπορικού ουσιαστικά καθεστώτος των εργολάβων καθαριότητας σε χώρους όπως τα νοσοκομεία και τα Πανεπιστήμια.
Με τη φετινή διαδικασία πρόσληψης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ αποκλείονται με βάση τη ρατσιστική νομοθεσία που υπάρχει εδώ και χρόνια, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη μεταναστών/τριών! Η αντιδραστική αυτή νομοθεσία επικαιροποιήθηκε πρόσφατα με νέο ΦΕΚ, απαιτώντας πιστοποιητικό ελληνομάθειας (το οποίο έχει προσωρινά σταματήσει να προσφέρεται από το ελληνικό κράτος!) για όσους δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Φτάνουν ακόμα στο σημείο, σε δήμους ‘’Υπερβαίνοντας’’ και αυτό ακόμα το νομοθετικό πλαίσιο να αποκλείουν καθαριστές/ίστριες αν δεν έχουν ιθαγένεια.
Καμία από τις δύο διαδικασίες δεν μπορεί να είναι ανεκτή! Εδώ και χρόνια λέμε ότι η καθαριότητα των σχολείων πρέπει να καλύπτεται από μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες! Πόσο μάλλον τώρα σε συνθήκες πανδημίας. Τα μαθήματα αρχίζουν σε λίγες μέρες και το ζήτημα απαιτεί άμεση αντιμετώπιση για να καθαρίζονται τα σχολεία με τους όρους του ΕΟΔΥ (απολύμανση των θρανίων/τουαλετών κ.λπ. δυο φορές στη διάρκεια του πρωινού προγράμματος, αντίστοιχα στο ολοήμερο και μετά τη λήξη των σχολείων) απαιτείται προσωπικό καθαριότητας σε δύο βάρδιες και τουλάχιστον διπλασιασμός των προσλήψεων τώρα. Διαφορετικά η κυβέρνηση φέρει πλήρως την ευθύνη.
Απαιτούμε:
Να τροποποιηθεί άμεσα το ΦΕΚ 3485 / 22 -08 – 2020, με κατάργηση του προσόντος της Ελληνομάθειας, διασφαλίζοντας πως κανένας σχολικός καθαριστής / καθαρίστρια δεν θα απολυθεί.
Κανένας αποκλεισμός λόγω μη κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολείων.
Να τροποποιηθεί – αυξηθεί αποφασιστικά ΤΩΡΑ ο αριθμός των προσλήψεων, με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν για 15 μαθητές ανά τμήμα και για πλήρη κάλυψη των αναγκών καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα καθαριστριών, προκειμένου να διεκδικηθούν τα παραπάνω αιτήματα…».
Ανάλογες καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Παραθέτουμε κάποιες εξ αυτών:
- Σύμφωνα με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, «στον δήμο της Αθήνας οι προσλήψεις αφορούν 264 άτομα (255 άτομα με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και 9 με σύμβαση μερικής απασχόλησης) ενώ ακόμα και η διεύθυνση παιδικής ηλικίας έχει αιτηθεί περισσότερες από 500 προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των 413 σχολικών μονάδων… Και σαν να μην έφτανε αυτό, 46 μετανάστ(ρι)ες καθαρίστ(ρι)ες που δουλεύουν ακόμα και επί 18 χρόνια στα σχολεία του δήμου της Αθήνας αποκλείονται από τις τωρινές προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου», σύμφωνα με τη «ρατσιστική νομοθεσία που διατήρησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ».
- Επιστολή-διάβημα στον υπουργό Εσωτερικών του Μητσοτάκη έκανε και ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης (ο Βύρωνας είναι περιοχή της Αθήνας με μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη), αναφέροντας ότι το προσωπικό καθαριότητας που προσλήφθηκε δεν επαρκεί για την πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ, καθώς απαιτούνται κατ’ ελάχιστον δύο άτομα προσωπικού καθαριότητας σε κάθε μία από τις 19 σχολικές μονάδες.
- Η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Ιωαννίνων καταγγέλλει (συνέντευξη Τύπου 3/9) την υποκρισία των κυβερνητικών επιλογών: «Προφανώς και δεν πρόκειται για 9.500 νέες προσλήψεις καθαριστριών όπως διαφημίζει η κυβέρνηση, αλλά για μια εξέλιξη που αφήνει εκτεθειμένα τα σχολεία και την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και καθημερινής απολύμανσης μέσα σε συνθήκες πανδημίας». Και τονίζει τα εξής: «Η προκήρυξη -όπως είχαμε προειδοποιήσει- άνοιξε το δρόμο για απολύσεις καθαριστριών με το πρόσχημα της μοριοδότησης, με βάση τα χρόνια και τις αίθουσες.
Με τα χθεσινά αποτελέσματα, και στα Γιάννενα αλλά και πανελλαδικά, ήρθαν και οι απολύσεις για ένα τμήμα εργαζομένων.
Εχουμε συναδέλφισσες με λίγα χρόνια στον κλάδο που τις πετάει έξω η προκήρυξη ενώ εργάζονταν σε μεγάλα σχολεία που οι ανάγκες δεν ήταν για μία καθαρίστρια αλλά για πολύ περισσότερες. Ομοίως έξω έμειναν συναδέλφισσες μετανάστριες χωρίς κτήση της Ελληνικής ιθαγένειας που είχαν εμπειρία στην καθαριότητα σε διάφορες σχολικές μονάδες των δήμων. Καμία καθαρίστρια δεν περισσεύει εν μέσω πανδημίας!
Κατάλαβε μέχρι και η τελευταία από εμάς, πως οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες που ακούμε , προσαρμόζονται κάθε φορά με τρόπο που να δικαιολογήσουν απολύσεις, όχι προσλήψεις.
Με πανδημία ή χωρίς πανδημία η καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία, καθημερινή πριν και μετά το μάθημα, σε κάθε διάλειμμα. Η σχολική καθαρότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών. Είναι ευθύνη του Κράτους, είναι ευθύνη της κυβέρνησης που μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων -και εν μέσω πανδημίας- δεν προχωρούν στη μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών.
Τα σχολεία άνοιξαν από προχθές για τους καθηγητές και τους δασκάλους χωρίς καθαρίστριες! Οσες συναδέλφισσες προσλήφθηκαν δεν γνωρίζουν σε ποια σχολεία θα πάνε, όσες προσλήφθηκαν με μερική απασχόληση δεν ξέρουν πόσες/ποιες ώρες θα δουλεύουν…».