Η δεξιά (αλλά αντι-μητσοτακική) «δημοκρατία» δημοσίευσε την Κυριακή αποσπάσματα «πρακτικών» από συνεδριάσεις της περιβόητης επιτροπής των λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων.
Τα «πρακτικά» που δημοσιεύτηκαν αφορούν μόνο δύο συνεδριάσεις και δεν μπορείς να τα πεις πρακτικά. Είναι περισσότερο σημειώσεις κάποιου που του είπαν να κάνει μια περίληψη. Περιγραφικά αναφέρεται τι είπαν τα στελέχη της κυβέρνησης και πώς εξελίχτηκαν κάποιες ψηφοφορίες. Δεν καταγράφουν τις απόψεις που εξέθεσαν τα μέλη της Επιτροπής. Δεν ξέρουμε αν καταγράφονται οι απόψεις που εκτίθενται, πάντως από τα δημοσιευθέντα δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
Παρά ταύτα, τα όσα δημοσιεύτηκαν έρχονται να επιβεβαιώσουν μερικά απ’ όσα εμείς στηλιτεύουμε εδώ και καιρό.
- Σε συνεδριάσεις μιας επιστημονικής επιτροπής συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη (για την ακρίβεια στελέχη του μεγάρου Μαξίμου, όπως ο Γεραπετρίτης και ο Σκέρτσος), τα οποία υπαγορεύουν τις αποφάσεις. Λένε τι θέλει η κυβέρνηση και απαιτούν από την επιτροπή να επικυρώσει με το (όποιο) κύρος της αυτά που ζητά η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση έχει εκπρόσωπο στην επιτροπή (είναι ο συντονιστής της, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Πρεζεράκος), ο οποίος θα μπορούσε να μεταφέρει τις απόψεις της κυβέρνησης και μετά να μεταφέρει στην κυβέρνηση τις εισηγήσεις της επιτροπής. Επιλέγεται, όμως, να παρεμβαίνουν απευθείας οι βοηθοί του Μητσοτάκη, για να καθίσταται σαφές ότι οι απαιτήσεις προέρχονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ο Σκέρτσος ενημερώνει τα μέλη της επιτροπής ότι κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για τα self-tests! Δεν περίμεναν καν να πάρουν τη γνώμη της επιτροπής. Αποφάσισαν να φέρουν τα self-tests και να τα χρησιμοποιήσουν όπως τα χρησιμοποιούν και απλώς ενημέρωσαν την επιτροπή, ζητώντας εκ των υστέρων την επικύρωση μιας δρομολογημένης απόφασης, όπως και έγινε. Δεν ξέρουμε, όμως, τι υποστήριξαν τα μέλη της επιτροπής που ενδεχομένως διαφώνησαν. Τι υποστήριξε για παράδειγμα ο Τσιόδρας, που παλιότερα προειδοποιούσε ότι τα γρήγορα τεστ είναι αναξιόπιστα και θα καλλιεργήσουν ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας;
2. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται περί ξεφτίλας. Αν αυτοί οι τύποι είχαν στοιχειώδη επιστημονική αξιοπρέπεια, θα έλεγαν στον κάθε Γεραπετρίτη και στον κάθε Σκέρτσο «περάστε έξω, κύριε, δεν είστε μέλος της επιτροπής». Κάθονταν και τους ακούνε, όμως, και στο τέλος σηκώνουν τα χεράκια σαν καλά παιδάκια. Γιατί πρώτα είναι καριερίστες και μετά επιστήμονες. Και ως γνωστόν, για να κάνεις καριέρα, για να ανέβεις στην πανεπιστημιακή ιεραρχία, για να πάρεις κονδύλια για έρευνα, πρέπει να τα έχεις καλά με τις κυβερνήσεις. Η οσφυοκαμψία είναι βασικότατο προσόν όλων αυτών των κυριών και κυρίων.
3. Kάποιοι εμφανίζονται να διαφωνούν σε κάποιες αποφάσεις. Τα αστικά ΜΜΕ στάθηκαν, φυσικά, μόνο στον Τσιόδρα, όμως υπάρχουν και άλλοι. Φυσικά, ξέρουν πολύ καλά ότι οι κυβερνητικές απαιτήσεις θα ψηφιστούν από τους υπόλοιπους, οπότε έχουν την πολυτέλεια της διαφωνίας. Οι «ντροπούλες» τους δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα, καθώς παραμένουν στην επιτροπή και δεν καταγγέλλουν την ξεφτίλα. Είναι απολύτως συνυπεύθυνοι με τον τρόπο που έχει περιγράψει ο Μπρεχτ: «Εχω ακούσει πολλές φορές, ότι άνθρωποι που νίπτουν τας χείρας τους το κάνουν συνήθως σε ματωμένους νιπτήρες. Φαίνεται μετά στα χέρια τους».