Είμαστε λαός χαχόλων; Από το πώς θα αντιμετωπίσουμε το «σόου Σιούφα» εξαρτάται. Ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, πάντως, δεν έχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Για τούτο και έστησε την κακόγουστη παράσταση της παραίτησης του προέδρου και του γενικού διευθυντή του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), για να φέρει την «κάθαρση» στο νέο διατροφικό σκάνδαλο που αποκαλύφτηκε με τα χαλασμένα γιαούρτια της ΦΑΓΕ, που πουλιούνταν κανονικά μολονότι ήταν γνωστό ότι υπήρχε χοντρό πρόβλημα.
Με την κίνηση αυτή ο Σιούφας θέλησε να αποσείσει τις πολιτικές ευθύνες από τον ίδιο και την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει. Γιατί για μας (που γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα) είναι αδιανόητο ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ν. Κατσαρός να μην είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την κάλυψη που σκόπευε να προσφέρει και προσέφερε στη μεγάλη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων. Από την άλλη, το δικό μας ρεπορτάζ αποκάλυψε ότι ήταν πολλοί εκείνοι που γνώριζαν ότι η αλυσίδα παραγωγής της ΦΑΓΕ παρήγαγε χαλασμένα γιαούρτια. Δεν ήταν μόνο οι πολίτες που κατέφευγαν στον ΕΦΕΤ με τα χαλασμένα γιαούρτια στα χέρια. Ηταν αρκετά εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα που έκαναν ελέγχους ύστερα από καταγγελίες καταναλωτών. Και βέβαια, ήταν η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Γεωργίας, στέλεχος της οποίας συμμετέχει στο ΔΣ του ΕΦΕΤ και δεν μπορεί να μην είχε πληροφορηθεί τίποτα.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όμως, είθισται να την πληρώνουν κάποιοι χαμηλοί κρίκοι στην αλυσίδα του σκανδάλου, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι υπουργοί και το σύστημα. Γιατί είναι εύκολο να θυσιάζεις δυο θλιβερά στελεχάκια και να τους φορτώνεις όλες τις ευθύνες, αφήνοντάς τα έκθετα και στις υποψίες ότι μπορεί να είχαν και… άλλου είδους διαπλοκή με τη ΦΑΓΕ και την κάλυψαν. Ετσι, το σύστημα ελέγχου, το απέραντο μπάχαλο που επικρατεί σ’ αυτό, αλλά και η φιλοσοφία πάνω στην οποία είναι δομημένο μένουν στο απυρόβλητο.
Σ’ αυτή εδώ την εφημερίδα αισθανόμαστε για μια ακόμα φορά δικαιωμένοι, μολονότι κανείς δεν μπορεί να χαίρεται όταν ο κοσμάκης τρώει εν αγνοία του χαλασμένα τρόφιμα. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί εδώ και χρόνια δίνουμε έναν σκληρό, πλην όμως μοναχικό αγώνα, αποκαλύπτοντας πτυχές του διατροφικού σκανδάλου που ανακαλύπτει το ρεπορτάζ μας. Οι τακτικοί αναγνώστες της «Κ» γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι μπάχαλο. Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του μπάχαλου είναι η έλλειψη του απαραίτητου για τους ελέγχους προσωπικού. Ακόμα και γι’ αυτούς τους τυπικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους που υποτίθεται ότι γίνονται ή ότι πρέπει να γίνονται.
Γνωρίζουν, όμως, πολύ καλά οι αναγνώστες μας και κάτι άλλο, πιο σημαντικό. Οτι αυτό το μπάχαλο δεν είναι αποτέλεσμα γραφειοκρατικών αγγυλώσεων και ανικανότητας, αλλά είναι ένα σκόπιμο μπάχαλο, ένα μπάχαλο – αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης, για να καλύπτεται η εγκληματική ασυδοσία των καπιταλιστών, που πουλάνε τον καρκίνο και τις λοιμώξεις συσκευασμένα σε λαμπερές συσκευασίες και διαφημισμένα σε πολυδάπανα τηλεοπτικά σποτ, στα οποία χαρούμενες νοικοκυρές, ευτυχισμένα μωρά και χαμογελαστοί γελαδάρηδες διαβεβαιώνουν τους δυστυχείς καταναλωτές (τους εργαζόμενους ανθρώπους, που αποτελούν τους βασικούς καταναλωτές των προϊόντων της σειράς), ότι τους πουλάνε τα πιο υγιεινά προϊόντα, ελεγμένα με τα πιο τέλεια μηχανήματα.
Ιδού, λοιπόν, τι αποκάλυψε το σκάνδαλο ΦΑΓΕ.
Οπως αναγκάστηκε να αποκαλύψει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ι. Παπαθανασίου, από τα τέλη Φλεβάρη καταναλωτές απευθύνθηκαν στον ΕΦΕΤ δείχνοντάς του μουχλιασμένα γιαούρτια της συγκεκριμένης εταιρίας, που μόλις είχαν αγοράσει από τα ράφια σούπερ μάρκετ. Στην αρχή ο ΕΦΕΤ αγνόησε τις καταγγελίες θεωρώντας τες… «τυχαίο περιστατικό». Οταν αυτές συνεχίστηκαν, έστειλε την 1η Μάρτη επιστολή στη ΦΑΓΕ, ζητώντας να ενημερωθεί από την επιχείρηση! Η εταιρία απάντησε στις 15 Μάρτη, πάντα κατά τον υφυπουργό, ότι… διαπιστώθηκε πρόβλημα στη γραμμή παραγωγής, που δημιουργούσε επιμόλυνση στα συγκεκριμένα προϊόντα και πως το πρόβλημα αποκαταστάθηκε. Δήλωσε δε ότι απέσυρε από την αγορά 350.000 γιαούρτια. Ο ΕΦΕΤ έστειλε κλιμάκιο που διαπίστωσε ότι η βλάβη αποκαταστάθηκε. Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, διότι η τελευταία προβληματική παρτίδα έληγε στις 28 Μάρτη και επομένως θα έχει αποσυρθεί!!!
Επί τουλάχιστον ένα μήνα, λοιπόν, ο ελληνικός λαός έτρωγε χαλασμένα γιαούρτια και το επίσημο κράτος, ο ΕΦΕΤ και τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Γεωργίας συγκάλυπταν το γεγονός και έδιναν στην εταιρία την ευκαιρία να μπαλώσει την κατάσταση και να μην υποστεί καμιά ζημιά. Τί έπρεπε να κάνουν; Το στοιχειώδες: να σταματήσουν αμέσως την παραγωγή, να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό και να υποχρεώσουν την εταιρία να αποσύρει όλα τα γιαούρτια από την αγορά. Να στείλουν αμέσως τους υπαλλήλους τους να πάρουν δείγματα από τα ράφια των μαγαζιών και από το εργοστάσιο, να κάνουν επείγουσες αναλύσεις και στη συνέχεια να υποχρεώσουν την εταιρία να διορθώσει τη βλάβη, να ξαναπάρουν δείγματα, να κάνουν νέες αναλύσεις και μετά να της επιτρέψουν να ξαναβγάλει τα προϊόντα στην αγορά.
Τί έκαναν; Αρχισαν την αλληλογραφία με τη ΦΑΓΕ, για να κουκουλωθεί το σκάνδαλο στα μουλωχτά. Γιατί; Μήπως τα πήραν; Δεν έχουμε στοιχεία για να το πούμε, όμως εγκλωβιζόμαστε αν σκεφτόμαστε μόνο έτσι. Υπάρχει μια αντίληψη σε εκείνους που διοικούν το κράτος. Τη δημόσια υγεία την έχουν γραμμένη κανονικότατα και ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα εξασφαλίσουν στους καπιταλιστές τη δυνατότητα να αποκομίζουν ανώτατα κέρδη. Γι’ αυτό και κάνουν τόσο χοντρές συγκαλύψεις.
Το δικό μας ρεπορτάζ έβγαλε ότι το πρόβλημα υπήρχε και μετά τις 15 Μάρτη και βέβαια ουδείς μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα.
29 Μάρτη 2005. Μια μόλις μέρα πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο ΦΑΓΕ. Στο Ζάππειο γίνεται η «τακτική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικής Ελέγχου Τροφίμων. Φουσκωμένος σαν διάνος από την υπερηφάνεια ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ παρουσιάζει το έργο του οργανισμού που διευθύνει και ανακοινώνει ότι υπάρχει «μεγάλη τάση για συμμόρφωση και εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων τροφίμων, ιδιαίτερα αυτών υγειονομικού ενδιαφέροντος».
31 Μάρτη 2005. Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ παραιτείται και δηλώνει ότι ενήργησε όπως του επίτασσε το καθήκον του.