Οι τυμπανοκρουσίες για τα εμβόλια κρύβουν το «τσουνάμι» των νεκρών που επιφυλάσσει σε Ευρώπη και ΗΠΑ το χειμερινό κύμα της πανδημίας, που δεν έχει ακόμη τελειώσει. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η πανδημία δεν έχει φτάσει ούτε στη μέση του χειμερινού κύματος. Κάθε αερογενώς μεταδιδόμενο νόσημα που μετατράπηκε σε πανδημία εκδηλώνεται σε τρία κύματα: το ανοιξιάτικο, το θερινό, το χειμερινό. Στη φονική γρίπη του 1918 οι νεκροί του χειμερινού κύματος ήταν υπερδιπλάσιοι του ανοιξιάτικου κύματος. Από τη στιγμή που ο κοροναϊός εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη και -όπως θα δούμε- έχει μολυνθεί ένα ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού σε κάθε χώρα την άνοιξη (ακόμη και στις χώρες όπου έγινε ο «κακός χαμός» στο ανοιξιάτικο κύμα από νεκρούς και κρούσματα,) δεν υπάρχει κανένα λογικό αντεπιχείρημα ότι δε θα ακολουθήσει παρόμοιο μοτίβο εξάπλωσης με τη γρίπη.
Οι νεκροί του χειμερινού κύματος σε χώρες που η επιδημία έκανε τον πλήρη κύκλο της στο ανοιξιάτικο κύμα (Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βέλγιο) δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη τους συνολικούς νεκρούς του ανοιξιάτικου κύματος. Ολα αυτά είναι γνωστά στους επιδημιολόγους, ιολόγους και λοιμωξιολόγους των κυβερνητικών επιτελείων και του ΠΟΥ, αλλά τα κρύβουν με επιμέλεια από το ευρύ κοινό. Από τέλη Νοέμβρη και μέσα στον Δεκέμβρη, στελέχη του ΠΟΥ προειδοποιούν για την έναρξη ενός «τρίτου κύματος», αν υπάρξει χαλάρωση.
Τα στελέχη του ΠΟΥ για άλλη μια φορά φρόντισαν να καλύψουν τις κυβερνήσεις που έσπευσαν να χαλαρώσουν τα μέτρα προκειμένου να ανοίξουν τις αγορές ενόψει Χριστουγέννων. Ξέρουν όλοι πολύ καλά ότι το δεύτερο κύμα δεν έχει τελειώσει και ότι η υποτιθέμενη μείωση των κρουσμάτων στα τέλη Νοέμβρη οφείλεται σε υποκαταγραφή, είτε εσκεμμένη είτε λόγω ανεπάρκειας τεστ. Το δεύτερο κύμα δεν εξασθένησε ποτέ. Κι αυτό φαίνεται στους αδιάψευστους δείκτες των νεκρών (στις ΜΕΘ και εκτός ΜΕΘ), στα επείγοντα (πολύ πριν από τη διασωλήνωση), στα γηροκομεία, ακόμη και στα σπίτια, και βέβαια στις σταθερά γεμάτες κλίνες των ΜΕΘ.
Τα εμβόλια είναι πολύ σημαντικά για τη μείωση της θνητότητας του ιού και για την βαθμιαία επιστροφή στην κανονικότητα. Θα αργήσουν, όμως, αρκετά να παραχθούν και να διανεμηθούν σε ποσότητες που να καλύπτουν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μέσα στο χειμερινό κύμα. Ως τότε, όλες οι κυβερνήσεις έχουν επιλέξει συνειδητά τη στρατηγική της ανοσίας της αγέλης, ποντάροντας στη μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό στο χειμερινό κύμα, λαμβάνοντας μέτρα που περιορίζουν την άσκοπη κυκλοφορία, περιορίζοντας τη λειτουργία ορισμένων κλάδων του λιανεμπορίου, προκειμένου να αφήσουν στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο που λειτουργεί απρόσκοπτα. Οσο η βιομηχανία, οι μεγάλες επιχειρήσεις στο εμπόριο και τις υπηρεσίες συνεχίζουν να δουλεύουν ρολόι, η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται.
Με τα ελάχιστα μέτρα που παίρνουν οι αστικές κυβερνήσεις διασφαλίζουν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας θα φτάσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης και όχι στη πλήρη κατάρρευση.
Εμβόλια και ανοσία αγέλης
Αν και οι δημαγωγοί της αστικής πολιτικής σκηνής και οι παπαγάλοι τους στα ΜΜΕ αποδίδουν στον Μπόρις Τζόνσον τους χαρακτηρισμούς κλόουν, λαϊκιστής και ανίκανος για τη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού SARS-CoV-2, στην πραγματικότητα όλες οι αστικές κυβερνήσεις της Δύσης ακολουθούν κατά γράμμα την ίδια πολιτική.
Η Μεγάλη Βρετανία επέβαλε οριζόντια περιοριστικά μέτρα στις 23 Μάρτη. H Γαλλία ανακοίνωσε λοκντάουν στις 17 Μάρτη. Δυο μέρες νωρίτερα, στις 15 Μάρτη, ο Μακρόν είχε επιτρέψει την διενέργεια των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, που οδήγησαν σε συνθήκες τεράστιου συνωστισμού στα εκλογικά κέντρα και εκτίναξης της διασποράς του ιού. Στις 22 Mάρτη επιβλήθηκαν οριζόντια περιοριστικά μέτρα στη Γερμανία.
Σε αντίθεση με όλα τα άλλα εθνικά επιτελεία των λοιμωξιολόγων, το βρετανικό επιτελείο δεν έκρυψε αρχικά τη στρατηγική που είχε χαράξει, άλλο αν στη συνέχεια προσπάθησε κι αυτό να την καμουφλάρει. Η σκέψη των συμβουλατόρων του Τζόνσον ήταν απλή, δημόσια εκπεφρασμένη στο ΒΒC από τον ειδικό επιδημιολόγο της κυβέρνησης Graham Μedley στις 13 Μάρτη και την έχουμε καταγράψει αναλυτικά στο άρθρο της Κόντρας με τίτλο: «”Ανοσία της Αγέλης”: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες κερδών των βρετανικών μονοπωλίων.»
Ο Graham Medley έλεγε τότε: «O ιός αυτός θα είναι μαζί μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να έχουμε επιδημία και τότε το νόσημα θα μετατραπεί σε ενδημικό και θα είναι στην ίδια θέση με όλους τους άλλους κοροναϊούς που όλοι φέρουμε αλλά περνάνε απαρατήρητοι. Πρέπει να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε “Ανοσία Αγέλης”. Αυτή είναι η κατάσταση που η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει ανοσία στη λοίμωξη. Και ο μόνος τρόπος για να το πραγματοποιήσουμε αυτό, όταν δεν έχουμε εμβόλιο, είναι να νοσήσει η πλειοψηφία του πληθυσμού. Ιδανικά, αν θα μπορούσα, θα ήθελα να μεταφερθούν όλοι οι ευάλωτοι άνθρωποι στο Βορρά της Σκωτίας, να τους κρατήσουμε εκεί και όλοι υπόλοιποι να βρεθούν στο Κεντ, να έχουμε μια μεγάλη και καλή επιδημία στο Κεντ, έτσι ώστε όλοι εκεί να αποκτήσουν ανοσία και μετά να τοποθετήσουμε όλους τους ανθρώπους μαζί ξανά. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε ιδανικά είναι να διαχειριστούμε με κάποιον τρόπο την απόκτηση ανοσίας στον πληθυσμό και να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση των ευάλωτων του πληθυσμού […]».
Αυτά έλεγε το επιτελείο του Τζόνσον, μέχρι τις 23 Μάρτη, όταν πήραν την απόφαση για οριζόντια περιοριστικά μέτρα (λοκντάουν), που σε καμία περίπτωση δεν σταμάτησαν την εξάπλωση του ιού, απλώς εξάπλωσαν χρονικά τους νεκρούς και «επιπεδοποίησαν» την καμπύλη των κρουσμάτων και των θανάτων, όπως έλεγε αρχικά τον Μάρτη η προπαγάνδα διεθνώς. Ακριβώς το ίδιο πράγμα έπραξαν όλες οι ισχυρές οικονομικές χώρες της Δύσης. Απλώς δεν τολμούσαν να πουν ευθέως τι σήμαινε «επιπεδοποίηση» της καμπύλης.
Χωρίς φάρμακα για τον συγκεκριμένο ιό, «επιπεδοποίηση» της καμπύλης, σημαίνει εξάπλωση των νεκρών στο χρόνο, προκειμένου το σύστημα υγείας να φτάσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης και όχι στην πλήρη κατάρρευση, στην περίπτωση που τα κρούσματα εκτοξεύονται εκθετικά: δηλαδή δεκαπλασιάζονται κάθε δέκα μέρες. Αν και εμφανίζεται μάλλον εμπειρικά και όχι με επακριβή στατιστικά δεδομένα (τα πράγματα δηλαδή μπορεί να είναι χειρότερα), είναι γνωστή σε όλους η παρακάτω σταθερά που παρουσιάζεται σε όλη την Ευρώπη: το 50% όσων φτάνουν σε ΜΕΘ, πεθαίνει.
Τα οριζόντια μέτρα, όπως εφαρμόζονται σχεδόν παντού, συνιστούν απλώς απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας, που απλώς μετατρέπει την καμπύλη των καθημερινών κρουσμάτων από εκθετική συνάρτηση σε μια πιο ήπια, υπεργραμμική, πολυωνυμική, μειώνοντας το ρυθμό εξάπλωσης και αναπαραγωγής της νόσου. Αντί δηλαδή για δεκαπλασιασμό των καθημερινών κρουσμάτων ανά 10 μέρες (εκθετική ανάπτυξη), φαίνεται να έχουμε μια γεωμετρική ανάπτυξη των καθημερινών κρουσμάτων με κάποια σταθερά που μεταβάλλεται σχετικά αργά (π.χ. διπλασιασμός ανά δέκα με είκοσι μέρες).
Η «επιπεδοποίηση» της καμπύλης δεν είναι τίποτε άλλο από τη στρατηγική της ανοσίας της αγέλης, που μόνο το επιτελείο του Τζόνσον ομολόγησε ανοιχτά στην αρχική φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας, πριν από την επιβολή των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων.
Πριν από δυο βδομάδες, το επιτελείο του Τζόνσον και τα παπαγαλάκια του στα ΜΜΕ άρχισαν τις τυμπανοκρουσίες για το εμβόλιο της Pfizer. H Mεγάλη Βρετανία ενέκρινε την έναρξη του εμβολιασμού των Βρετανών πριν από την ΕΕ. «Χαράς ευαγγέλια» στη γηραιά Αλβιώνα. Ο βρετανικός στρατός κινητοποιήθηκε για τη μεταφορά των πρώτων δόσεων του εμβολίου. Τα πλάνα των βρετανικών τηλεοράσεων σκόρπιζαν «ρίγη συγκίνησης», με τις πρώτες γιαγιάδες που εμβολιάζονταν στα γηροκομεία.
Η κυβέρνηση Τζόνσον δεν είναι η μόνη που πανηγυρίζει, επιδιώκοντας να κρύψει το «τσουνάμι» των νεκρών που δεν έχει τελειωμό. Ολες οι αστικές κυβερνήσεις πανηγυρίζουν με τον ίδιο τρόπο για τα εμβόλια. Πίσω, όμως, από τη βιτρίνα και το θέαμα, κρύβεται το χειμερινό φονικό κύμα της πανδημίας που δεν λέει να κατασιγάσει. Μετά από απανωτές σκηνές συνωστισμού έξω από τα εμπορικά καταστήματα της Μεγάλης Βρετανίας, το επιτελείο του Τζόνσον ξαναπήρε την απόφαση για σκληρότερα οριζόντια περιοριστικά μέτρα. Το ίδιο ακριβώς πράττουν η μια μετά την άλλη οι χώρες του αναπτυγμένου καπιταλιστικού βορρά, που είχαν ως τώρα «χαλαρά» οριζόντια μέτρα, επιτρέποντας τη λειτουργία μεγαλύτερου τμήμα του λιανεμπορίου από την Ελλάδα και τη λειτουργία των σχολείων.
Τα εμβόλια της Pfizer, ακόμη και να είναι αποτελεσματικά στο 95% των περιπτώσεων, όπως τα διαφημίζουν (πράγμα δύσκολο, όπως θα δούμε), θα αργήσουν να παραχθούν και να διανεμηθούν μαζικά στον πληθυσμό, για να αποκτήσει ανοσία στο 60%, ένα απαραίτητο κατώφλι ώστε να συρρικνωθεί πρακτικά η μετάδοση του ιού.
Ως τότε, το χειμερινό κύμα της πανδημίας και ίσως και το ανοιξιάτικο θα οδηγήσει σε καθημερινές εκατόμβες νεκρών σε όλη την Ευρώπη. Ως τότε όλες οι κυβερνήσεις θα ακολουθούν τη στρατηγική της ανοσίας της αγέλης, «επιπεδοποιώντας» την καμπύλη των κρουσμάτων και των θανάτων με περιοριστικά μέτρα, άλλοτε σκληρότερα και άλλοτε ηπιότερα.
Εμμεση ομολογία
Ο ιολόγος Κριστιάν Ντρόστεν, επικεφαλής των αρμόδιων λοιμωξιολόγων του γερμανικού κυβερνητικού επιτελείου, αποκάλυψε έμμεσα την αλήθεια στις 17 Σεπτέμβρη στη Deutsche Welle:
«To καθοριστικό σημείο ήταν μάλλον ότι η Γερμανία ενήργησε πολύ νωρίτερα. Αυτό δεν αφορά τις ημερομηνίες αλλά τον σχετικό χρόνο που τα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν συγκριτικά με την πραγματική εξάπλωση της πανδημίας. Ξέραμε για την επιδημία μας βασιζόμενοι στa εργαστηριακά τεστ και αυτή η ευρεία έκταση των εργαστηρίων μας είναι αυτό που ξεχώριζε τη Γερμανία από τις άλλες χώρες. Ενας λόγος ήταν ότι ήμασταν πολύ γρήγοροι στην αντίδρασή μας σε επίπεδο εργαστηρίων και ένας άλλος ότι η επιδημία μας ξεκίνησε κάπως αργότερα».
Εν ολίγοις, η Γερμανία τα πήγε καλύτερα στο ανοιξιάτικο κύμα της πανδημίας, συγκριτικά με μεγάλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, γιατί η διασπορά του ιού ήταν εξαρχής μικρότερη, δεδομένου ότι η Γερμανία πήρε τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα την ίδια χρονική περίοδο με όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπως έκανε και τώρα. Το ευνοϊκό αυτό γεγονός για τη Γερμανία είναι εντελώς τυχαίο. Δεν οφείλεται σε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια των γερμανικών αρχών. Δεν έκαναν τίποτα ιδιαίτερο σε σχέση με τους ομολόγους τους.
Οι πτήσεις που είχε η Γερμανία με συγκεκριμένες περιοχές της Κίνας και της Βόρειας Ευρώπης δεν σταμάτησαν ποτέ. Τα σύνορα δεν έκλεισαν μέχρι την επιβολή του ανοιξιάτικου λοκντάουν. Απλώς, στους συγκεκριμένους ταξιδιώτες για τους συγκεκριμένους προορισμούς και τις συγκεκριμένες αφετηρίες πτήσεων έτυχε η διασπορά να είναι μικρή. Αντίστοιχα, τα «καλύτερα» αποτελέσματα στο πρώτο κύμα, σε χώρες όπως αυτές των Βαλκανίων (και τη δική μας), οφείλονταν αποκλειστικά στο γεγονός ότι η διασπορά εξαρχής ήταν μικρότερη από τις άλλες χώρες, λόγω των λιγότερων πτήσεων που συνέδεαν τις χώρες των Βαλκανίων με την Κεντρική Ευρώπη, τη Βόρεια Ιταλία, το Βέλγιο και σαφώς μάλλον λόγω της ανυπαρξίας πτήσεων με την Ουχάν, σε αντίθεση με το Μιλάνο που είχε απευθείας πτήσεις με το αρχικό εκκολαπτήριο της πανδημίας.
Η ισχυρότερη επάρκεια σε τεστ, που επικαλείται ο Ντρόστεν για τη Γερμανία, σε καμία περίπτωση δεν σήμαινε μια επί της ουσίας διαφορετική πολιτική απ’ αυτή του επιτελείου του Τζόνσον.
Αν η γερμανική κυβέρνηση ήθελε να καταπολεμήσει τον ιό, θα έπρεπε να το κάνει αμέσως μέσα στον Φλεβάρη, όταν διαπίστωνε με τα τεστ που διέθετε την εξάπλωση του ιού στο έδαφός της. Αντιθέτως, άφησε τον ιό ανεξέλεγκτο, μέχρι ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ να αυξηθεί, και τότε πήρε απόφαση για οριζόντια περιοριστικά μέτρα από κοινού με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Η πραγματική ιχνηλάτηση κοστίζει
Η Γερμανία, όπως και οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, δεν έκανε ποτέ επιθετική ιχνηλάτηση για τον εντοπισμό των αρχικών πηγών της νόσου [1]. Ειδικά δε, αν ισχύει η υπόθεση των «υπερμεταδοτών», που από το Μάη έχει αρχίσει να διατυμπανίζει ο Ντρόστεν (και πλέον τον αντιγράφουν όλοι οι επικεφαλής λοιμωξιολόγοι στην Ευρώπη – και οι «δικοί μας»), μια θεωρία που στην πραγματικότητα έχει παρθεί «καρμπόν» από τη συμπεριφορά των ιών SARS και MERS, χωρίς ιδιαίτερα στοιχεία και κλινικές μελέτες για τον SARS-CoV-2, δηλαδή η υπόθεση ότι η μετάδοση οφείλεται μόνο στο 20% των φορέων, ενώ οι υπόλοιποι μεταδίδουν ελάχιστα ή καθόλου, τότε οι γερμανικές αρχές ολιγώρησαν εγκληματικά.
Γιατί, αν είναι έτσι, τότε κάθε φορά που εντοπίζεις στο εργαστήριο ένα κρούσμα, ξέρεις ότι με μεγάλη πιθανότητα ο «υπερμεταδότης» βρίσκεται κάπου πίσω στην αλυσίδα της εξάπλωσης και πρέπει να βιαστείς να τον βρεις και να τον απομονώσεις, γιατί συνεχίζει τη μετάδοση σε δεκάδες. Αυτός ο «υπερμεταδότης» θα κρύβεται με μεγάλη πιθανότητα σε ένα γεγονός «συνωστισμού» (π.χ. την περίοδο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, πιθανότατα σε εργασιακό χώρο), που μπορεί γρήγορα να βρεθεί με την αναζήτηση των επαφών προς τα πίσω. Αν απομονώσεις τους «υπερμεταδότες» γρήγορα, θα αποδυναμώσεις πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά την εξάπλωση του ιού. Δεν πρέπει να ανησυχείς τόσο για τους επόμενους, που συνάντησε το κρούσμα που εντόπισες, αλλά για τους προηγούμενους. Είναι απλές πιθανότητες: Η πιθανότητα να μην έχεις βρει τον «υπερμεταδότη» είναι 1-2/10=8/10=80%.
Αλλά η επιθετική ιχνηλάτηση «προς τα πίσω» κοστίζει. Γιατί οι ιχνηλάτες πρέπει να είναι επιδημιολόγοι, γιατροί και ιολόγοι. Και καμία κυβέρνηση δε θέλει να καταβάλει επιπρόσθετες δαπάνες για μαζικές προσλήψεις επιστημόνων, προκειμένου να καταπολεμήσει τον ιό. Η Γερμανία έκανε απλώς καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση σε σχέση με τις άλλες χώρες, τεστάροντας σχετικά πιο γρήγορα όσους είχαν συμπτώματα.
Στην έξαρση της πανδημίας, αυτό δε φτάνει για την ιχνηλάτηση. Ως γενικός κανόνας, χωρίς αυστηρή επιβεβαίωση από στατιστικά δεδομένα, κάθε ασθενής είναι μεταδοτικός τις πρώτες 7 μέρες. Η έναρξη των συμπτωμάτων ξεκινάει μετά τις πρώτες 2 μέρες [2]. Στις 4-5 πρώτες μέρες, μέχρι να βγουν τα πρώτα βαριά συμπτώματα και να αντιληφθεί ότι πρέπει να κάνει τεστ, ένας υπερμεταδότης μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε δεκάδες άλλους. Αλλά η αναμονή στο τεστ PCR έχει φτάσει τις 4-5 μέρες ήδη στην έξαρση του πανδημικού κύματος και αρκετές φορές τις ξεπερνά.
Αν η Γερμανία ακολουθούσε διαφορετική πολιτική από αυτήν του Μπόρις Τζόνσον, θα έπρεπε να κλείσει τα σύνορα στον τουρισμό, πράγμα που δεν έκανε. Απλώς τέσταρε κι αυτή σε ένα τυχαίο δείγμα ορισμένους που περνούσαν τα σύνορα. Δε θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς. Οι αναλυτές PCR είναι πεπερασμένοι, τα αντιδραστήρια δεν είναι άφθονα και βέβαια χρειάζονται και αθρόες προσλήψεις εξειδικευμένων βιολόγων και μικροβιολόγων γι’ αυτή τη δουλειά. Παραπέμπουμε στο άρθρο μας με τίτλο «Ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή τεστ αντισωμάτων στους εργαζόμενους του ΕΣΥ, Συνεχίζουν στην ίδια εγκληματική ρότα» για περισσότερες λεπτομέρειες.
Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν ήταν δυνατόν να τεσταριστούν όλοι οι τουρίστες ή όσοι πολίτες επέστρεφαν από θερινές διακοπές σε άλλες χώρες, επειδή ακριβώς υπάρχει μη μηδενικό σφάλμα ακόμη και στην πιο αξιόπιστη τεχνική διάδοσης PCR, χιλιάδες φορείς του ιού θα περνούσαν τα σύνορα. Ας εξετάσουμε απλώς το φανταστικό αυτό σενάριο εξέτασης όλων των τουριστών στην περίπτωση της Ελλάδας. Με 4.000.000 τουρίστες, με διασπορά του ιού στους τουρίστες 3% (στις χώρες προέλευσής τους ίσως να ήταν και μεγαλύτερη) και με πολύ μικρό σφάλμα διάγνωσης 5%, 6.000 που φέρουν τον ιό θα έβγαιναν ψευδώς αρνητικοί (0.03 Χ 4.000.000 Χ 0.05), ενώ στην πραγματικότητα θα ήταν θετικοί. Αυτοί οι 6.000 σε 15-20 μέρες θα είχαν μεταδώσει τον ιό σε πολλαπλάσιους. Σε 30-40 μέρες, λοιπόν, ξεκινάει το πανδημικό κύμα.
Για όλους αυτούς τους λόγους η διασπορά του ιού είναι ανεξέλεγκτη σήμερα στη Γερμανία και οι νεκροί εκτινάσσονται μέσα στο χειμερινό κύμα της πανδημίας, ωθώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πάρει αυστηρότερα οριζόντια μέτρα από τις 16 Δεκέμβρη: να κλείσει το λιανεμπόριο, τα σχολεία, και να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας.
Ολα αυτά τα έχει συνοψίσει θαυμάσια ο «εθνικός μας λοιμωξιολόγος» Τσιόδρας σε δημοσίευσή του στις 26 Σεπτέμβρη για την ανοσία της αγέλης [3] (σ.σ.: οι επισημάνσεις δικές μας):
«[…] H ανοσία της αγέλης είναι μια τελική κατάσταση, όχι μια στρατηγική. Η ανοσία της αγέλης έχει στοχοποιηθεί ευρέως ως η “αποτυχημένη στρατηγική“ που ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο προτού αλλάξει τακτική και επιβάλει εθνικό λοκντάουν. Η επακόλουθη διαμάχη έχει σχεδόν δηλητηριάσει αυτόν τον επιστημονικό όρο, ο οποίος αναφέρεται απλώς σε μια κατάσταση όπου ο αριθμός των ατόμων που είναι ανοσοποιημένοι σε έναν πληθυσμό είναι τόσο υψηλός που ένα παθογόνο δεν μπορεί να βρει αρκετά ευαίσθητα άτομα για να τα μολύνει και σταδιακά εξαφανίζεται. Στην πραγματικότητα, η ανοσία της αγέλης είναι το μόνο πιθανό τελικό παιχνίδι της πανδημίας COVID-19. Δεδομένης της παγκόσμιας έκτασης της ιογενούς εξάπλωσης και του μεγάλου βαθμού ασυμπτωματικής ή ήπιας συμπτωματικής μετάδοσης, o περιορισμός του κοροναϊού (SARS-CoV-2) με τον ίδιο τρόπο όπως συνέβη με τον Ebola ή τον SARS-CoV-1 είναι πέρα από τη σφαίρα της πιθανότητας. Ως εκ τούτου, η πανδημία θα τελειώσει οριστικά μόνο όταν επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, είτε μέσω εμβολιασμού, φυσικής μόλυνσης ή μείγματος των δύο».
Υπό το φως των εξελίξεων και της πείρας της ζωής, ο καθένας καταλαβαίνει γιατί ο Τσιόδρας επιμένει συνεχώς στον κακόφημο όρο «ανοσία αγέλης». Πρόκειται καθαρά περί στρατηγικής, της ξεκάθαρης ταξικής πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας που έχουμε περιγράψει ως τώρα. Αλλωστε, από τον Απρίλη ο Τσιόδρας έλεγε ότι πρέπει να αναπτυχθεί «ανοσία αγέλης» και ότι θα ήταν καλύτερο «να ξεκινήσουμε από τα σχολεία», γιατί δήθεν τα παιδιά δεν μετέδιδαν τη νόσο.
Ο Τσιόδρας τότε αναπαρήγαγε όλες τις ανυπόληπτες δημοσιεύσεις της υφηλίου, που -όπως έχουμε αποδείξει αναλυτικά στη Κόντρα- δε βασίζονταν σε καμία κλινική μελέτη και ως μοναδικό στόχο είχαν να προετοιμάσουν το κλίμα για τη γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα της άνοιξης.
Ολοι γνωρίζουν πλέον ότι τα παιδιά μεταδίδουν τη νόσο, γι’ αυτό κλείνουν τα σχολεία. Μέχρι και η Σουηδία έκλεισε τα λύκεια. Τότε ο Μαγιορκίνης, που ήθελε να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», «κοπανούσε» τη θέση του Τσιόδρα δημόσια, λέγοντας ότι αυτό θα σήμαινε εκατόμβες νεκρών και διάλυση του συστήματος υγείας. Οταν πήρε το πόστο που επιθυμούσε (ή άλλες διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις που θα μάθουμε κάποια στιγμή στο μέλλον), ξέχασε τις παλιές «συγκρούσεις» και άρχισε να μας παραμυθιάζει σε κάθε παρουσίασή του με το πόσο… ήπια αυξάνεται το δεύτερο κύμα.
Η πραγματική σημασία των εμβολίων για την Covid-19
Αρκετές μεγάλες ασθένειες που τυραννούσαν την ανθρωπότητα ως τα μέσα του εικοστού αιώνα, όπως ευλογιά, πολιομυελίτιδα κ.ά. εξαλείφθηκαν χάρις στα εμβόλια. Τα εμβόλια είναι επιστέγασμα της επιστήμης και αυτή είναι η αφετηρία για να εξετάσει κανείς το ζήτημα σήμερα, αν ενδιαφέρεται πραγματικά για την επαναστατική θεωρία που θεμελιώνεται πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και όχι σε συνωμοσιολογικά σενάρια και ιδεοληψίες.
Η πρώτη γενιά εμβολίων ήταν υπολείμματα ιών ή αδρανοποιημένοι ιοί που χορηγούνταν ενέσιμα στον οργανισμό, προκειμένου ο τελευταίος να αναπτύξει αντισώματα εναντίον τους. Υπό ορισμένες συνθήκες, ο ιός μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε συγκεκριμένα όργανα και να προκαλέσει μόνιμες βλάβες, πράγμα που συνέβη στο αρχικό εμβόλιο της πολιομυελίτιδας που οδήγησε σε αρκετές παραμορφώσεις και επιπλοκές. Η πολιομυελίτιδα, όμως, εξαλείφθηκε σε όλο τον κόσμο με το εμβόλιο.
Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει από τότε. Τα σημερινά εμβόλια δε χορηγούν υπολείμματα ή αδρανοποιημένους ιούς σε ενέσιμη μορφή. Σχεδόν όλα τα εμβόλια για τον SARS-CoV-2 προσανατολίζονται στην παραγωγή από τον ίδιο τον οργανισμό μια πρωτεΐνης του ιού, μιας ακίδας που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέρχεται στα κύτταρα των πνευμόνων. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται ότι η παραγόμενη ακίδα δεν ανήκει στο ανθρώπινο γονιδίωμα και ενεργοποιεί τη διαδικασία ανάπτυξης των κατάλληλων αντισωμάτων, τα οποία στο μέλλον θα μας προστατέψουν σε περίπτωση μόλυνσης. Επομένως, ο κίνδυνος από αδρανοποιημένους ιούς, που μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να ενεργοποιηθούν σε διάφορα σημεία του οργανισμού και να προκαλέσουν βλάβη, δεν υπάρχει πια.
Στα ανθρώπινα κύτταρα όλη η πληροφορία για την παραγωγή πρωτεϊνών βρίσκεται στο DNA, που μεταφράζεται σε αλυσίδες RNA και αυτές με τις σειρά τους δίνουν τις οδηγίες παραγωγής των πρωτεϊνών στα ριβοσώματα. Το εμβόλιο της Pfizer και της Μoderna παρέχει το απαραίτητο m-RNA (αγγελιοφόρο-RNA) για να παραχθεί στα ριβοσώματα, τα «εργοστάσια παραγωγής» πρωτεϊνών των κυττάρων μας, η ακίδα. Μέσα σε μια μέρα το πολύ, το χορηγούμενο m-RNA διαλύεται, αφού έχει κάνει πρώτα τη δουλειά του στα ριβοσώματα. Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V και το εμβόλιο της αρχικά πολυδιαφημιζόμενης ΑstraZeneca παρέχουν έναν γενετικά κατασκευασμένο αδενοϊό, που περιέχει στο DNA του την πληροφορία για την παραγωγή της ακίδας. Ο αδενοϊός μπαίνει μέσα στον πυρήνα του κυττάρου και εξαφανίζεται από τη στιγμή που αρχίσει η διαδικασία για τη μετατροπή του DNA σε RNA για την παραγωγή της ακίδας στα ριβοσοσώματα.
Ο μοναδικός κίνδυνος που υπάρχει από τα συγκεκριμένα εμβόλια είναι η παραγωγή αντισωμάτων σε βάρος οργάνων του οργανισμού, πράγμα που μπορεί να συμβεί με μεγάλη πιθανότητα μόνο σε αλλεργικούς και σε ανθρώπους με αυτοάνοσες παθήσεις, γι’ αυτό και εξαιρούνται από τον εμβολιασμό. Οι υπόλοιποι το πολύ να έχουν φυσιολογικές αντιδράσεις από την άμεση ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στην παραγόμενη ακίδα, που θα κρατήσουν ένα πεπερασμένο χρονικό διάστημα ορισμένων ημερών (π.χ. πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλοι, ή μυϊκοί πόνοι). Οπως συμβαίνει σε όλα τα εμβόλια.
Οταν εμβολιαστούν εκατομμύρια, σίγουρα θα υπάρξουν σε ορισμένους ανθρώπους προβλήματα σοβαρά από τα αντισώματα, αλλά η συχνότητά της εμφάνισης τέτοιων κρουσμάτων θα είναι ασήμαντη μπροστά στη θνητότητα του ιού, που είναι ένας στους 100. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα αντισώματα αυτά θα παραχθούν έτσι κι αλλιώς (καθυστερημένα βέβαια σε σχέση με την ανάγκη για την άμεση καταστολή του ιού) σε περίπτωση μόλυνσης από την ιό, με την επιπρόσθετη διαφορά ότι ο ιός μπορεί να δημιουργήσει με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα επιπλοκές σε ζωτικά όργανα, που μπορεί να κρατήσουν για χρόνια ή και μόνιμα, ακόμη και σε νέους. Ηδη τέτοια γεγονότα έχουν καταγραφεί και προβληθεί, όχι μόνο στη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και στο διεθνή Τύπο, και ίσως αγγίζουν και ξεπερνούν τη συχνότητα 1 προς 10.000. Ελλείψει, όμως, σοβαρών κλινικών μελετών σε όλο τον πλανήτη (βλέπετε κοστίζουν και όπως είδαμε οι κυβερνήσεις δεν είναι πρόθυμες να καταβάλουν χρήματα για τη δημόσια υγεία), κανείς δε γνωρίζει τη συχνότητα με ακρίβεια.
Υπό αυτές τις συνθήκες κάθε σοβαρός άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την δημόσια υγεία είναι αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού.
Τα βαριά ή και απλά φάρμακα που χορηγούνται μαζικά σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (π.χ. Panadol) είναι πολύ πιο απειλητικά από τα συγκεκριμένα εμβόλια, όσον αφορά τις μακροχρόνιες επιπλοκές και επιπτώσεις, γιατί ρυθμίζουν λειτουργίες του οργανισμού. Αυτή είναι η λειτουργικότητά τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, αρκετά από αυτά χορηγούνται υπό την αυστηρή σύσταση και επιτήρηση γιατρού, που πρέπει να γνωρίζει πλήρως το ιστορικό του ασθενούς.
Οσον αφορά την αποτελεσματικότητα την εμβολίων, τα πράγματα δεν είναι σαφή ακόμη. Οι διαφημιστές της Pfizer έχουν κάθε λόγο να εξωραΐζουν την κατάσταση. Η τελική φάση αξιολόγησης των εμβολίων πριν από τη μαζική παραγωγή τους βασίζεται στην αποτελεσματικότητά τους σε δείγμα δεκάδων εθελοντών ανάμεσα σε χιλιάδες που είχαν εμβολιαστεί και νόσησαν από τον ιό. Η Pfizer, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι το 95% απ’ αυτούς που νόσησαν ανέπτυξαν πλήρως αντισώματα και καταπολέμησαν τον ιό. Μόνο που πάντα σε αυτές τις κλινικές μελέτες κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι αυτό το αποτέλεσμα αντανακλά την πραγματική αποτελεσματικότητα, όταν το δείγμα θα γίνει τεράστιο και θα περιλαμβάνει δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες νοσήσαντες. Συνήθως το ποσοστό αυτό πέφτει σημαντικά. Αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη διαδικασία για τον SARS-CoV-2, αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης και παραγωγής εμβολίων εδώ και 30 χρόνια. Οι εθελοντές ποτέ στην πλειοψηφία τους δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που είναι ευάλωτες στον ιό και εξ ορισμού το δείγμα της τελικής φάσης αξιολόγησης είναι πάντα μικρό.
Επιπλέον, για το συγκεκριμένο ιό γνωρίζουμε ότι αρκετοί άνθρωποι είτε παρουσιάζουν εξαιρετικά ήπια συμπτώματα είτε δεν κατανοούν καν ότι νόσησαν κι όμως μεταδίδουν τον ιό από την στιγμή που μολύνονται. Στην πραγματικότητα, ελάχιστες κλινικές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί στους λεγόμενους ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς, για να υπάρχει καλύτερη εικόνα για την ανοσολογική τους απόκριση στο εμβόλιο.
Τέλος, γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ότι ο ιός SARS-CoV-2 αναπαράγεται εξαρχής μετά τη μόλυνση στο ανώτερο αναπνευστικό ρινοφαρυγγικό σύστημα. Γι’ αυτό και τις πρώτες μέρες μετά τη μόλυνση, με έναν απλό πονόλαιμο, ο φορέας της νόσου μεταδίδει το ιό. Αντιθέτως, o πρώτος SARS και ο MERS αναπτύσσονταν στο κατώτερο αναπνευστικό, στους πνεύμονες, και η μετάδοση του ιού γινόταν αργότερα, με το βήχα. Στο βλεννογόνο της μύτης, όμως, δεν παράγονται τα αντισώματα που παράγονται από τη χορήγηση του εμβολίου στο αίμα. Επομένως, ακόμη και αν έχεις λάβει το εμβόλιο, υπάρχει η πιθανότητα να συνεχίζεις να μεταδίδεις τον ιό, παρότι ο ιός θα έχει εξουδετερωθεί στους πνεύμονες και δε θα νοσήσεις βαριά.
Υπό όλες αυτές τις συνθήκες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα μπορούσε να πέσει στο 50%. Αυτό, όμως, δεν μειώνει τη σημασία του εμβολίου. Μια τέτοια αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να σημάνει τη μείωση της θνητότητας κατά 40% έως 50%, προκαλώντας σημαντική μείωση των νοσηλειών και των θανάτων και επομένως βαθμιαία επιστροφή στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σε επίσημη ενημέρωση από τον επικεφαλής ιολόγο του γερμανικού κράτους Κριστιάν Ντρόστεν, η θνητότητα στο συνολικό πληθυσμό στις ΗΠΑ έφτασε το 0,8% στο ανοιξιάτικο και θερινό κύμα [4]. Η θνητότητα της γρίπης ήταν 0,05%. Σες κάθε ένα θάνατο από γρίπη αντιστοιχούν 16 θάνατοι από covid-19. Η θνητότητα για τη Γερμανία εκτιμάται από τον Ντρόστεν στo 1%, γιατί έχει περισσότερους ηλικιωμένους σε μεγαλύτερη ηλικία από τις ΗΠΑ. Οσον αφορά τη θνητότητα ανά ηλικιακή ομάδα στις ΗΠΑ, ο Ντρόστεν παραθέτει τα παρακάτω:
- Hλικιακή ομάδα 35-45: η πιθανότητα θανάτου είναι σαν αυτή της γρίπης.
- Hλικιακή ομάδα 45-54: η θνητότητα φτάνει το 0,2%.
- Hλικιακή ομάδα 55-65: η θνητότητα φτάνει το 0,7%.
- Hλικιακή ομάδα 65-74: η θνητότητα φτάνει το 2,2%.
- Hλικιακή ομάδα 75-84: η θνητότητα φτάνει το 7,3%.
- Στις μεγαλύτερες ηλικίες πεθαίνει ένας στους 3.
Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι στο σταθμισμένο μέσο όρο της θνητότητας στο σύνολο του πληθυσμού συμβάλλουν κυρίως οι ηλικίες άνω των 55. Μια μείωση της θνητότητας στο μισό θα άλλαζε ριζικά τα δεδομένα για τις νοσηλείες και τους νεκρούς.
Τα νούμερα αυτά επιβεβαιώνονται και προκύπτουν από αξιόπιστες έρευνες επιπολασμού (εντοπισμού αντισωμάτων), με μεγάλο δείγμα συμμετοχής και πολύ πιο αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων από αυτά του Απρίλη, συσχετισμένα ή πραγματοποιημένα με την πλέον αξιόπιστη εργαστηριακή βιοχημική μέθοδο ανίχνευσης αντισωμάτων Elisa, που δείχνουν ότι η θνητότητα (ως ποσοστό των καταγεγραμμένων θανάτων στο σύνολο των εκατομμυρίων που εκτιμάται από τις έρευνες επιπολασμού ότι μολύνθηκε από τον ιό) στις ΗΠΑ και στις ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται από 0,8% μέχρι 1%, με τη μεταβολή της από χώρα σε χώρα να είναι της τάξης του 0,1% και να εξαρτάται αποκλειστικά από την ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού [5]. Επομένως, το σύνολο των νεκρών σε κάθε χώρα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ποσοστό των κατοίκων που μολύνονται από τον ιό.
Από επίσημη ενημέρωση του Κριστιάν Ντρόστεν στις 11 Ιούνη: «Βλέπουμε μεγάλες διαφορές στις μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες (σ.σ. όσον φορά την ποσοστιαία μόλυνση του πληθυσμού). Αυστρία 0,7% του πληθυσμού, Νορβηγία 0,4%, Δανία 1%, Βέλγιο 8%».
Τέλη Μάη, στο Βέλγιο, που είχε μακράν τους περισσότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο, είχε μολυνθεί μόλις το 8% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό ήταν ελάχιστο και γι’ αυτό το Βέλγιο, ενώ είχε 8.000 νεκρούς μέχρι τότε, σήμερα έχει λίγο πάνω από 18.000.
Στον αντίποδα, ο «εθνικός μας λοιμωξιολόγος» Τσιόδρας έγραφε στις 26 Σεπτέμβρη στη δημοσίευσή του (η έμφαση δική μας):
«Επιπλέον, ακόμη και ένας μέτριος βαθμός ανοσίας του πληθυσμού, σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα που απαιτούνται για την ανοσία αγέλης, εξακολουθεί να οδηγεί σε αναλογική μείωση της μεταδοτικότητας του παθογόνου. Επομένως, συμβάλλει στην αποτελεσματική μεώιση του ρυθμού αναπαραγωγής (R) <1 και στην αντιστροφή της πορείας της πανδημίας, παράλληλα με τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου. Αυτό υποδηλώνει ότι οι χώρες που είχαν περισσότερες μολύνσεις στο πρώτο πανδημικό κύμα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν λιγότερες προκλήσεις στον έλεγχο ενός δυνητικού κύματος, και αντιστρόφως».
Ο Τσιόδρας δεν έπεσε απλώς έξω. Σαν τον γνωστό Ιωαννίδη, που αρέσκεται να βλέπει τη φάτσα του στην τηλεόραση, παρουσίαζε τον κοροναϊό σαν ενισχυμένη γρίπη, ουσιαστικά αποδεχόμενος τον καθησυχασμό του Ιωαννίδη. Στην ίδια δημοσίευση, ο Τσιόδρα «νομιμοποιεί» τις εκτιμήσεις του Ιωαννίδη, παρουσιάζοντάς τον σαν το ένα άκρο μιας ορθολογικής επιστημονικής αντιπαράθεσης. Διαβάζουμε (οι εμφάσεις δικές μας):
«Εξακολουθεί να υπάρχει διαμάχη σχετικά με το ποσοστό θνητότητας της λοίμωξης του COVID-19 και αν είναι πιο κοντά στο 1% ή στο 0,1% – μια διαφορά στους θανάτους μιας τάξης μεγέθους [13,14]. Αυτή η συζήτηση μετατρέπεται συχνά σε αντίστοιχες εκκλήσεις για αόριστη διατήρηση ή πρόωρη άρση των των λοκντάουν. Ωστόσο, μια αδιαμφισβήτητη αρχή είναι ότι το όφελος από τέτοια μέτρα πρέπει σαφώς να αντισταθμίζει τις βλάβες τους στη δημόσια υγεία. Επομένως, είναι λογικό να απομακρυνθούμε από τα πλήρη λοκντάοουν και να καλιμπράρουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση σε ένα βιώσιμο βέλτιστο επίπεδο – ένα που ελαχιστοποιεί τόσο τη νοσηρότητα όσο και τη θνησιμότητα του COVID-19, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις της αποστασιοποίησης. Αυτό το σημείο ισορροπίας θα αναθεωρείται συνεχώς καθώς συγκεντρώνουμε περισσότερες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με το COVID-19, την αποτελεσματικότητα των μέτρων ελέγχου και τον ευρύτερο αντίκτυπό τους στην υγεία του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, ο λογικός στόχος δεν είναι να αποτρέψουμε κάθε λοίμωξη SARS-CoV-2 με οποιοδήποτε κόστος, αλλά μάλλον να προστατεύσουμε και να μεγιστοποιήσουμε τη δημόσια υγεία για όλους».
Η αναφορά [14] είναι μια δημοσίευση του Ιωαννίδη! Η ειρωνεία είναι ότι ο ίδιος Ιωαννίδης, λίγο αργότερα, δημοσίευσε στο Bulletin του ΠΟΥ (μια έκδοση με κριτές της πλάκας) νέα εκτίμηση της θνητότητας που την εμφάνιζε 0,2%. Μέχρι που στις 4 Δεκέμβρη βγήκε στη «Δημοκρατία», γράφοντας: «[…] ως τα τέλη Φεβρουαρίου μπορεί να έχουμε ήδη φτάσει σε 5.000 έως 10.000 θανάτους, αν όχι περισσότερους, και να έχουμε μολυσμένο πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού, με ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά στη βόρεια Ελλάδα! […] Δεν ξέρω πόσο ακριβώς θα μπορεί να προσφέρει πλέον ένα εμβόλιο, αν φτάσουμε σε αυτή τη φάση… Μπορεί να είναι αργά. Το απεύχομαι, φυσικά».
Η μόλυνση του πληθυσμού σε 20% στην Ελλάδα θα αντιστοιχεί περίπου στους συνολικούς νεκρούς του Βελγίου σήμερα, δηλαδή σε 18.000 νεκρούς, θεωρώντας ότι η θνητότητα είναι 0,8%. 10.000 θάνατοι αντιστοιχούν σε 20% μόλυνση του πληθυσμού, εφόσον η θνητότητα είναι 0,45%, ασύγκριτα πιο ψηλά από το νούμερο που έδινε ο Ιωαννίδης τον Απρίλη (0,1%) και αργότερα, τον Νοέμβρη, στο Bulletin του ΠΟΥ.
Μεγάλα πρακτικά προβλήματα
Οσοι νομίζουν ότι το εμβόλιο γι’ αυτό τον ιό φτιάχτηκε ταχύτατα από τον Απρίλη μέχρι σήμερα και επομένως υπονομεύτηκε η ασφάλειά του, πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εμβόλια για τον ιό της γρίπης, που είναι αρκετά ευμετάβλητος από χρόνο σε χρόνο, σχεδιάζονται τον Απρίλη και παράγονται τον Οκτώβρη, ακολουθώντας τις ίδιες φάσεις και δοκιμές. Ο χρόνος παραγωγής των νέων εμβολίων είναι λίγο μεγαλύτερος από αυτών της γρίπης. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι όταν η πλειοψηφία του πληθυσμού αποκτήσει αντισώματα, ο ιός μπορεί να αρχίσει να μεταλλάσσεται. Τότε ίσως να χρειάζεται η παραγωγή εμβολίων σε συχνότητα ίση με αυτήν της κοινής εποχής γρίπης.
Τέλος, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων. Ολες οι χώρες προβλέπουν πρωτόκολλα εφοδιασμού πρώτα στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής και στον πληθυσμό με αυστηρά ηλικιακά κριτήρια, λόγω της θνητότητας που αυξάνεται με την ηλικία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κοροναϊός έχει τεράστια θνητότητα σε σχέση με τη γρίπη. Τα εμβόλια αυτά απαιτούν ειδικές εγκαταστάσεις ψύξης και συντήρησης, επομένως πολύ συγκεκριμένες συνθήκες εφοδιασμού, που καθυστερούν τον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι πότε θα εμβολιαστούν όσοι ανήκουν σε ηλικίες άνω των 60. Η ελληνική κυβέρνηση υποστήριζε μέχρι πρότινος ότι κάθε μήνα θα εμβολιάζονται 2 εκατομμύρια. Αυτό ήταν ένα προφανές ψέμα που αναγκάστηκε να το πάρει πίσω ο Μητσοτάκης. Εδώ τα έκαναν μπάχαλο με τις μάσκες στα σχολεία, θα καταφέρουν να εφοδιάσουν 2 εκατομμύρια εμβόλια που πρέπει να συντηρούνται σε -70 βαθμούς Κελσίου; Σκόπιμα άφηναν να διαρρεύσει ότι μέχρι τον Μάρτη θα έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού. Προφανώς, όλα αυτά τα ψέματα αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για να καλύψουν τους νεκρούς που θα εκτιναχθούν μέχρι το Φλεβάρη.
Ο Φάουτσι, ο ομόλογος του Τσιόδρα στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2021 θα έχει εμβολιαστεί στις ΗΠΑ το 60% του πληθυσμού. Ο Φάουτσι έχει κι αυτός κάθε λόγο να καθησυχάζει, πράγμα που έκανε και αρχικά στις ΗΠΑ, μέχρι να ξεσπάσει εκρηκτικά ο ιός, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ και ο αμερικάνικος ΕΟΔΥ (CDC) είχαν κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση για την καταπολέμηση του ιού. Απλώς, απέναντι στον κυνικό Τραμπ που τόνιζε ότι προέχει η οικονομία, φαινόταν τον Μάρτη ως «αθώα περιστερά», ως ένας «υπεύθυνος επιστήμονας».
Η πιο ευνοϊκή ροή εφοδιασμού εμβολίων που μπορεί να εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, με την υπεραυξημένη ζήτηση, μάλλον είναι σε αναλογία με τον πληθυσμό της. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποκτήσει 2 εκατομμύρια εμβόλια κάθε μήνα. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, τα εμβόλια να μην επιφέρουν σχεδόν καμία αλλαγή στην κατάσταση της πανδημίας στο χειμερινό και σε τμήμα του επικείμενου ανοιξιάτικου κύματος του 2021, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.
Μόνο το καθολικό λοκντάουν μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του ιού
Οσο μεταφέρονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι καθημερινά από τη μια πλευρά της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης στην άλλη, επειδή μετακινούνται από και προς στο χώρο εργασίας τους, συνωστιζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, «αρπάζοντας» τη νόσο σε χώρους εργασίας τίγκα στο συνωστισμό, όπου οι αποστάσεις είναι εκ των πραγμάτων ελάχιστες και όπου η μάσκα καταστρέφεται από τον ιδρώτα σε λιγότερο από μια ώρα χρήσης στη γραμμή παραγωγής, μεταφέροντας τη νόσο στα σπίτια τους και στις γειτονιές τους, όταν βγαίνουν να ψωνίσουν και να ξεπιαστούν, ο ιός θα συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την επικράτεια.
Δεν είναι τυχαίο ότι ξαφνικά ανακάλυψαν ότι επιδημιολογικά επιβαρύνεται η Δυτική Αττική, η Ελευσίνα, ο Ασπρόπυργος, η Μάνδρα. Εκτός από τους «απείθαρχους» Ρομά που στοχοποιεί ρατσιστικά ο Χρυσοχοΐδης, απευθυνόμενος στα συντηρητικά αντανακλαστικά των «νοικοκυραίων», εκεί συγκεντρώνονται βιοτεχνίες, αποθήκες, εργοστάσια. Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και οι «νοικοκυραίοι».
Η Κίνα κατάφερε να σταματήσει την εξάπλωση της διασποράς στο χειμερινό κύμα, επειδή ακριβώς ανέστειλε απότομα σημαντικό τμήμα της παραγωγικής της δραστηριότητας, πλην των απολύτως απαραίτητων για τον πληθυσμό στην Ουχάν, στο επίκεντρο της πανδημίας για 40 μέρες, από τις 23 Γεναρη έως τις 11 Μάρτη, όταν λειτουργούσε το 25% της οικονομίας της πόλης. Βαθμιαία άρχισε να ανοίγει την οικονομία στην Ουχάν πλήρως μέχρι τον Απρίλη. Μέχρι τον Μάρτη, η κινεζική κυβέρνηση μείωσε σημαντικά τις μετακινήσεις σε όλη την επαρχία Χουμπέϊ με σκληρά οριζόντια περιοριστικά μέτρα που ήρε πολύ νωρίτερα από την Ουχάν [6]. Ετσι, συρρίκνωσε τη μετάδοση και καταπολέμησε αποτελεσματικά τον ιό.
Η Ουχάν ήταν ένα εκκολαπτήριο του ιού και κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική διάσταση της επιδημίας όταν πάρθηκαν αυτά τα μέτρα. Ο ιός μεταδιδόταν ανεξέλεγκτα και εκθετικά. Τα νούμερα των επίσημα καταγεγραμμένων νεκρών, όταν πήραν τα πρώτα οριζόντια περιοριστικά μέτρα, στις 23 Γενάρη, ήταν 25 [7]. Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα έπαιρναν τέτοια μέτρα σε μια πόλη που συνιστά μη αμελητέο κόμβο για το διαμετακομιστικό εμπόριο της Κίνας με δυτικές χώρες (δεν ήταν λίγοι οι Ελληνες που «χέστηκαν» πάνω τους, όταν διαπίστωσα ότι οι παραγγελίες σε διάφορα εμπορεύματα που είχαν κάνει έφεραν ως ένδειξη αποστολής την Ουχάν) και έχει και σημαντικές βιομηχανίες. Τόσο η Ηonda όσο και η Νissan διαθέτουν εργοστάσια στην επαρχία Χουμπέι [6].
Η χρονική διάρκεια ενός καθολικού λοκντάουν στα αστικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης, με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού και υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με την καμπύλη της εξάπλωσης των κρουσμάτων να μην είναι εκθετική, λόγω περιοριστικών μέτρων που ήδη υπάρχουν, λόγω τροφοδοσίας του πληθυσμού με μάσκες, λόγω της στοιχειώδους προσοχής που η πλειοψηφία επιδεικνύει στη διατήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης, επειδή γνωρίζουμε την επικινδυνότητα του ιού, θα είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη της Ουχάν. Οι διακοπές των Χριστουγέννων θα ήταν η τέλεια ευκαιρία για ένα καθολικό λοκντάουν τριών βδομάδων, που θα συνδυαζόταν και με άδειες.
Αν έκαναν λάθος στις αρχικές τους εκτιμήσεις στην έναρξη του δεύτερου κύματος όλοι ανεξαιρέτως οι επικεφαλής λοιμωξιολόγοι, τώρα θα είχαν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να επανορθώσουν. Ολοι θυμόμαστε ότι αρχικά η καραντίνα-απομόνωση κρούσματος ήταν 14 μέρες. Τώρα θέλουν να τη μειώσουν σε 5-7. Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, στις πρώτες 5-6 μέρες μετά τη μόλυνση, η πλειοψηφία των φορέων μεταδίδει. Μετά, η μετάδοση μειώνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Στις 14 μέρες σταματάει η μετάδοση για το 99% των περιπτώσεων. Αν σταματήσουν τα εργοστάσια, οι μεγάλες υπηρεσίες, όλοι οι χώροι συνωστισμού και μείνουν μόνο τα αναγκαία (είδη πρώτης ανάγκης και κοινή ωφέλεια) για δυο βδομάδες, η διασπορά άντε να θέλει άλλη μια βδομάδα να πέσει (εξαιτίας των αναγκαίων μετακινήσεων).
Αλλά οι κυβερνήσεις της Δύσης δε θέλουν να καταβάλουν σημαντικές δαπάνες σε τέστινγκ και ιχνηλάτηση μέχρι τον εμβολιασμό. Δε θέλουν να κλείσουν τα σύνορα στον τουρισμό. Δε θέλουν να καταβάλουν δαπάνες για προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ΜΕΘ. Θέλουν να συνεχίσουν τη στρατηγική της ανοσίας της αγέλης και να την ενισχύσουν με τα εμβόλια, όταν αυτά πράγματι θα έχουν διανεμηθεί στο 60% του πληθυσμού (μέχρι το φθινόπωρο του 2021, ίσως και αργότερα). Δε θέλουν σε καμία περίπτωση να πλήξουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.
Η καπιταλιστική Κίνα, με φερετζέ τον κρατικό μανδύα του κόμματος και του στρατού, δεν είναι λιγότερη απάνθρωπη από τα δυτικά καπιταλιστικά κράτη, ούτε βέβαια λειτουργεί με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων βάζοντάς τες πάνω από τα κέρδη. Σε αυτή τη χώρα ξέσπασε πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 και μέχρι να αντιληφθούν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές ότι προέκυψε νέος ιός ολιγώρησαν εγκληματικά, πιστεύοντας ότι είχαν έξαρση γρίπης, όπως προκύπτει από τα ανακοινωθέντα των ίδιων των αρχών της Ουχάν τον Γενάρη του 2020.
Οπως σε όλες τις χώρες της Δύσης στο πρώτο κύμα\, έτσι κι εκεί, το πιθανότερο είναι ότι αρχικά άφησαν τα πράγματα να εξελίσσονται. Ο ιός εξαπλωνόταν σε αλυσίδες μετάδοσης αθόρυβα για έναν-δυο μήνες. Αλλες έσβηναν, άλλες ενισχύονταν, μέχρι να φτιαχτεί ένα απαραίτητο κατώφλι διασποράς για να ξεκινήσει η εκθετική μετάδοση του ιού, όπως συμβαίνει με όλα τα αερογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Με τη διαφορά ότι οι κινεζικές αρχές δεν γνώριζαν ως τότε ότι αντιμετώπιζαν έναν νέο φονικό ιό.
Ορισμένοι αντιφρονούντες ισχυρίστηκαν πρόσφατα στο CNN ότι υπήρξαν εικοσαπλάσιοι θάνατοι από τη συνηθισμένη θνητότητα της κοινής γρίπης νωρίτερα σε πόλεις που γειτνίαζαν με την Ουχάν και αποδόθηκαν στη γρίπη (θυμηθείτε την αναλογία θνητότητας γρίπης-covid: 1-16 στις ΗΠΑ). Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν δοθεί και από επιστήμονες της Δύσης, που είχαν επαφές με ομολόγους τους στην Κίνα αρκετά νωρίτερα. Ισως αυτή την πληροφορία να τη γνώριζε και ο γνωστός γιατρός Λι Γιενλιάνγκ και αυτό ήταν που τον παρακίνησε να δημοσιεύει στα κοινωνικά δίκτυα της Κίνας ότι υπάρχει ξέσπασμα επιδημίας νέου φονικού ιού, αλλά οι αρχές τον κάλεσαν να «συμμορφωθεί». Ο άνθρωπος αυτός, στην τρίτη δεκαετία της ζωής το,υ έπεσε στο καθήκον, παλεύοντας νυχθημερόν στις εντατικές και στα επείγοντα. Αργότερα, το καθεστώς τον μνημονεύει ως «εθνικό ήρωα». Στο ξέσπασμα του πρώτου SARS η Κίνα έκρυψε με επιμέλεια τη διάδοση του νέου ιού, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στις όμορες χώρες, που αιφνιδιάστηκαν εντελώς.
Η ίδια η Κίνα, όπως και οι όμορες χώρες της Κίνας, που είχαν ζήσει τον εφιάλτη του πρώτου SARS και είχαν πληγεί οικονομικά το 2002-2003, ήταν σαφέστερα πολύ πιο προετοιμασμένες και θωρακισμένες για να αντιμετωπίσουν τη νέα απειλή. Εκλεισαν τα σύνορα (η Κίνα απομόνωσε την επαρχία Χουμπέι), επέβαλαν γρήγορα πρωτόκολλα θερμομέτρησης, ελέγχου των ταξιδιωτών, καραντίνας ταξιδιωτών και σκληρής ιχνηλάτησης. Είχαν αποθέματα σε μάσκες, αντιδραστήρια και μηχανήματα για τεστ μοριακής διάγνωσης PCR. Ο πληθυσμός ήξερε τι σημαίνει κατάσταση κινδύνου σε πανδημία, οπότε άρχισαν γρήγορα να κρατούν αποστάσεις με αξιοζήλευτη πειθαρχία. Και βέβαια, πάρθηκαν και ορισμένα μέτρα περιορισμού των επιτρεπόμενων πελατών σε μαγαζιά ανά εμβαδόν κτλ. Τα σχολεία σε αρκετές περιπτώσεις στα αστικά κέντρα λειτουργούσαν με αυστηρές υγειονομικές προϋποθέσεις (ειδικά διαχωριστικά ανά μαθητή) και βέβαια τα νοσοκομεία ήταν φτιαγμένα ώστε να υποδέχονται ασθενείς μιας νέας νόσου χωρίς να κολλάνε τους υπόλοιπους στους διαδρόμους. Οι χώρες αυτές είχαν επενδύσει χρόνια στη συγκρότηση μηχανισμών ιχνηλάτησης, με κατάλληλο εξοπλισμό, με την ανάδειξη της επιδημιολογίας και ιολογίας σε βασικά μαθήματα στις σπουδές Ιατρικής, Φαρμακευτικής και Βιολογίας, απορροφώντας τους ειδικευόμενους σε κατάλληλες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.
Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες της Δύσης έχουν επιλέξει συνειδητά το δρόμο τους. Εχουν ισχυρές οικονομίες που εξάγουν βιομηχανικά εμπορεύματα και κεφάλαιο σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Σε καμία περίπτωση δε θέλουν να σταματήσουν την παραγωγή τους. Αδιαφορούν πλήρως για τους νεκρούς. Φροντίζουν μόνο να διατηρήσουν το σύστημα υγείας. Οι εξαρτημένες χώρες του Νότου και των Βαλκανίων, που βασίζονται κυρίως σε υπηρεσίες, βιοτεχνίες στη μεταποίηση και στο εμπόριο και στον τουρισμό για το συνάλλαγμά τους, απλώς τρώνε τις σφαλιάρες των μεγάλων αεροπορικών εταιριών και υποκύπτουν. Ως ένα βαθμό, οι «επιταγές» της ΕΕ για άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι είναι και ένα βολικό άλλοθι για την υπόκλιση του κάθε Μητσοτάκη στα συμφέροντα της κάθε ΤUI και κάθε μεγάλης ξένης εταιρίας που έχει συμφέροντα στο τουριστικό κεφάλαιο στην Ελλάδα. Για ένα τζίρο 20% της περσινής περιόδου, τώρα θα ισοπεδωθεί η οικονομία με την εκτίναξη της διασποράς.
Στον αντίποδα, η Κούβα είχε ένα από τα σκληρότερα λοκντάουν στον πλανήτη Γη. Τα σκληρά οριζόντια περιοριστικά μέτρα ξεκίνησαν από τα τέλη Μάρτη και έφτασαν ως τον Αύγουστο, με πολύ προσεκτική σταδιακή άρση τους. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα σύνορα έκλεισαν για τους τουρίστες και δεν άνοιξαν μέχρι τον Οκτώβρη. Τα σχολεία άνοιξαν πανεθνικά τον Νοέμβρη. Η κυβέρνηση της Κούβας ήξερε πολύ καλά ότι δε θα κέρδιζε τίποτα από τον τουρισμό μέσα στην πανδημία, παρότι είναι η βασική πηγή συναλλάγματος της μικρής αυτής χώρας, με τα γνωστά οικονομικά προβλήματα και τον πολύχρονο αποκλεισμό. Αντιθέτως, θα διέλυε όλη την υπόλοιπη οικονομία το 2021. Γι’ αυτό και έκλεισε τα σύνορα. Τώρα τα κρούσματα που διαθέτει είναι ελάχιστα. Η Κούβα δεν έχει βιομηχανία. Εξαρτάται οικονομικά από τα βιομηχανικά εμπορεύματα της Δύσης. Η ίδια η ηγεσία της, παρότι ομνύει στον κομμουνισμό, ποτέ δεν ακολούθησε το δρόμο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, της δημιουργίας των όρων για να ξεκόψει από την οικονομική υποδούλωση των ιμπεριαλιστικών χωρών. Μια ζωή αγόραζε βιομηχανικά εμπορεύματα από τη Ρωσία, με αντάλλαγμα για τα αγροτικά εμπορεύματα που παρήγαγε. Κι όμως, ακολούθησε το σκληρότερο λοκντάουν μετά την Κίνα.
Η μόνη προστασία για τους συνταξιούχους γονείς των εργαζόμενων είναι το άμεσο κλείσιμο των χώρων δουλειάς. Αυτό πρέπει να το εγείρει ως αίτημα η ίδια η εργατική τάξη της χώρα μας, όπως το έγειρε τέλη Μάρτη το ιταλικό προλεταριάτο στο Μπέργκαμο. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα βάλει ταξική σφραγίδα στη διαχείριση της πανδημίας, αντί να επαφίεται στη διαχείριση που ασκεί η αστική τάξη, ακολουθώντας ως θλιβερός ουραγός τις κυβερνητικές αποφάσεις. Το διεκδικητικό κίνημα της εργατικής τάξης μπορεί να επιβάλει και να εγγυηθεί την αναστολή της εμπορικής και παραγωγικής διαδικασίας με όρους επωφελείς (πλήρη ασφάλιση, πλήρη μισθό), εφόσον παλέψει όπως πάλεψε στη μέση του χαμού το ιταλικό προλεταριάτο.
Σε αντίθετη περίπτωση, η διασπορά θα συνεχίζεται, θα συνεχίζονται και οι νεκροί. Μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που το ίδιο το αστικό κράτος θα οδηγηθεί στο κλείσιμο των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως έγινε και στο Μπέργκαμο. Θα το κάνει στο τέλος και «για τα μάτια του κόσμου». Οι όροι τότε, όμως, θα είναι διαφορετικοί. Θα είναι οι όροι της αστικής τάξης, καθώς θα έχουν προηγηθεί εκατόμβες νεκρών συνταξιούχων της τάξης μας και πλήρης κατάρρευση του συστήματος Υγείας.
ΥΓ. Στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια, στις ιδεολογικές λόξες και τον επιστημονικό πριμιτιβισμό διαφόρων, που έρχονται να βάλουν τη «σοβαρή» πινελιά δίπλα στις γελοιότητες των παραδοσιακών θρησκόληπτων σκοταδιστών (στην πραγματικότητα αποτελούν τη δεύτερη όψη του ίδιου νομίσματος), θα αναφερθούμε σε ξεχωριστή ανάλυσή μας τις επόμενες μέρες.
Παραπομπές
[1] Κριστιάν Ντρόστεν σε γνωστή αμερικανική εκπομπή Τhis Week in Virology: https://youtu.be/uwGcgSDasZ0, λεπτό 45:23: «Mπορείς να θεωρήσεις ότι ένας ασθενής είναι μεταδοτικός για μια βδομάδα. Oι πρώτες δυο μέρες της βδομάδας είναι πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και οι υπόλοιπες πέντε μέρες είναι μετά την έναρξη των συμπτωμάτων».
[2] Επίσημη ενημέρωση του Ντρόστεν. Παραδέχται ότι δεν γίνεται ιχνηλάτηση προς τα πίσω στη Γερμανία, 2 Σεπτέμβρη: https://www.ndr.de/nachrichten/info/coronaskript222.pdf
[3] https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1403494820961293
[7] https://www.worldometers.info/coronavirus/country/china/