Oι γαλακτοβιομηχανίες και οι καπιταλιστικές τυροκομικές επιχειρήσεις ελληνοποιούν γάλα, πουλάνε «μαϊμού» φέτα (λευκό τυρί που παράγεται με εισαγόμενο αγελαδινό γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο), εισάγουν μπασκί (ημικατεργασμένο προϊόν) κατά χιλιάδες τόνους και παράγουν με αυτό σκληρά και ημίσκληρα τυριά που τα παρουσιάζουν σαν ελληνικά, αλλά εισάγουν σε μαζική κλίμακα και έτοιμα σκληρά τυριά από χώρες της ΕΕ, και τα παρουσιάζουν σαν παραχθέντα στην Ελλάδα.
Από την άνοιξη του 2021 με συνεχή αρθρογραφία αποκαλύψαμε ότι οι βιομηχανίες ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ της οικογένειας Γιαννίτση και LA FARM της οικογένειας Β. Πλεξίδα εξήγαγαν στη Γερμανία και τη Σουηδία εκατοντάδες τόνους λευκού τυριού-που είχε παραχθεί με αγελαδινό γάλα και το πουλούσαν ως φέτα ΠΟΠ.
Ακόμη, με άρθρο μας τον Απρίλη του 2021 αποκαλύψαμε πως η εταιρία Ολυμπος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ «πούλησε» λευκό τυρί στην εμπορική εταιρία Προβέρτια και στη συνέχεια αυτό βαφτίστηκε Φέτα ΠΟΠ και «πουλήθηκε» στην εταιρία Τυράς ΑΕ, πάλι του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ. Στο τέλος παραθέτουμε για πρώτη φορά τα δύο πορίσματα του ΕΦΕΤ. Τα κρατάγαμε «καβάτζα», μη τυχόν και ο Μ. Σαράντης μας έστελνε νέο εξώδικο. Δεν το έκανε, αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι έχουμε τα πορίσματα και πως ποτέ δεν μιλάμε χωρίς στοιχεία.
Μιας και ανοίγουμε το φάκελο «Ελληνοποίηση έτοιμων σκληρών τυριών», κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε στην παραγωγή σκληρών τυριών με τηνχρήση εισαγόμενου μπασκί κατά χιλιάδες τόνους. Τον Ιούνη του 2018, σε άρθρο μας με τίτλο: Παράνομη χρήση εισαγόμενου γάλακτος (νωπού και συμπυκνωμένου) για την παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος, φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, είχαμε δημοσιεύσει τον παρακάτω πίνακα:
Τα στοιχεία μας τα χορήγησε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μετά από αίτησή μας. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι την περίοδο 2010 έως και 2017 εισάγονταν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 6.953,37 τόνοι μπασκί αγελαδινό, 851,87 τόνοι μπασκί αγελαδινό light και 121,87 τόνοι μπασκί πρόβειο. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν έδινε στοιχεία για την ποσότητα που εισήγαγε κάθε εταιρία χωριστά, επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα. Στοιχεία για τις εισαγωγές γάλακτος έδωσε μόνο ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου, αλλά μόνο για το αγελαδινό γάλα.
Με τις ποσότητες που εισήχθησαν την περίοδο 2010-2017 και με αυτές που εξακολούθησαν να εισάγονται μέχρι σήμερα παράγονται σκληρά τυριά που εμφανίζονται σαν ελληνικά, ενώ οι Διοικήσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, με εντολές των πολιτικών ηγεσιών του ΥΠΑΑΤ, σφύριζαν και συνεχίζουν να σφυρίζουν κλέφτικα.
Θα ξεκινήσουμε με τις ελληνοποιήσεις έτοιμων σκληρών τυριών, που κάνει ο όμιλος εταιριών Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ, συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη. Με μια έρευνα σε σούπερ μάρκετ συλλέξαμε τέσσερις συσκευασίες του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Οι δύο αφορούν γραβιέρα με παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, μία γραβιέρα με παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα και μία κεφαλοτύρι τριμμένο με παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των συσκευασιών είναι ότι δεν αναγράφεται ο Κωδικός των εταιριών που παρήγαγαν τα σκληρά τυριά. Αναγράφεται ο χρόνος παραγωγής και ο χρόνος λήξης (εντός του οποίου πρέπει να καταναλωθούν). Σύμφωνα, όμως, με το Παράρτημα II, Τμήμα I (Σήμανση Αναγνώρισης), άρθρα 5 και 6 του Κανονισμού 853/2004, πρέπει να αναγράφεται ο Κωδικός της εταιρίας στην ποία παρήχθησαν σκληρά τυριά. Ιδού τα σχετικά άρθρα (η έμφαση δική μας):
«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Ι: ΣΗΜΑΝΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ…
Β. ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ…
- Το σήμα πρέπει να είναι ευανάγνωστο και ανεξίτηλο και οι χαρακτήρες ευδιάκριτοι. Πρέπει να είναι εμφανώς τοποθετημένο για την εξυπηρέτηση των αρμόδιων αρχών.
- Το σήμα πρέπει να φέρει το όνομα της χώρας όπου ευρίσκεται η εγκατάσταση, το οποίο μπορεί να αναγράφεται ολογράφως ή ως κωδικός με δύο γράμματα σύμφωνα με το σχετικό πρότυπο ISO».
Μόνο στην περίπτωση που το προϊόν υποστεί νέα μεταποίηση μπαίνει ο Κωδικός της χώρας στην οποία βρίσκεται η εταιρία στην οποία έγινε η μεταποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Τμήματος I του Παραρτήματος II. Το παραθέτουμε (η έμφαση δική μας):
«2. Ωστόσο, εάν αφαιρεθεί η πρώτη ή/και η δεύτερη συσκευασία τους ή εάν τα προϊόντα υποστούν περαιτέρω μεταποίηση σε άλλη εγκατάσταση, πρέπει να τοποθετηθεί νέο σήμα στα προϊόντα. Στις περιπτώσεις αυτές, το νέο σήμα πρέπει να αναφέρει τον αριθμό έγκρισης της εγκατάστασης στην οποία έγιναν οι ενέργειες αυτές».
Η ωρίμανση όλων των τυριών είναι στοιχείο της ενιαίας παραγωγικής διαδικασίας για την παραγωγή τους και δεν θεωρείται νέα μεταποίηση. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ωρίμανση των τυριών συνεχίζεται στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στην οποία ξεκίνησε η παραγωγική διαδικασία, γιατί για την ωρίμανση απαιτούνται συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.
Επικοινωνήσαμε με υπηρεσιακούς παράγοντες με βαθιά γνώση και πλούσια εμπειρία στην παραγωγή της Φέτας ΠΟΠ και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων και τους ρωτήσαμε αν η ωρίμανση των τυριών είναι στοιχείο της ενιαίας παραγωγικής διαδικασία ή νέα μεταποίηση και, δεύτερο, αν συνηθίζεται και αν συμφέρει μια καπιταλιστική τυροκομική επιχείρηση να μεταφέρει σε άλλη χώρα τα παραγόμενα τυριά προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία της ωρίμανσης.
Μας απάντησαν ότι η ωρίμανση των τυριών είναι στοιχείο της παραγωγής τους και όχι νέα μεταποίηση και πως στην πράξη δεν γίνεται μεταφορά σε τρίτη χώρα για ωρίμανση. Οποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο προσπαθεί να αποφύγει την υποχρέωση να αναγράφει τον Κωδικό της χώρας παραγωγής, της χώρας στην οποία βρίσκεται η εγκατάσταση της τυροκομικής επιχείρησης ή γαλακτοβιομηχανίας που παρήγαγε τα τυριά.
Ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ αναγράφει στις τέσσερις συσκευασίες που εξετάζουμε, ότι η ωρίμανση και η συσκευασία τους έγινε στις εγκαταστάσεις του στην Πύλη Τρικάλων, προφανώς για να δημιουργηθεί η αίσθηση στο λεγόμενο καταναλωτικό κοινό, ότι τα συγκεκριμένα τυριά παρήχθησαν στην Ελλάδα, είναι ελληνικά.
Από την άλλη, επειδή γνωρίζουν ότι το «μαϊμούδισμα» της χώρας παραγωγής των σκληρών τυριών θα δεχτεί πολεμική από όσους γνωρίζουμε καλά τη νομοθεσία, αλλά και τι και πώς παράγουν οι εταιρίες του ομίλου, γράφουν με ψιλά γράμματα στις συσκευασίες:
Στη γραβιέρα «Τρεις Βοσκοί», στη μπροστινή όψη αναφέρεται η μάρκα και ο προσδιορισμός «γραβιέρα αγελάδος». Στην πίσω όψη αναφέρεται ότι παράγεται στην ΕΕ με γάλα από την ΕΕ και ότι ωριμάζει στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία στην Πύλη των Τρικάλων!
Η μάρκα «Τρεις Βοσκοί» είναι της γερμανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ LIDL, για λογαριασμό της οποίας παράγουν οι εταιρίες του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία και άλλες εταιρίες.
Στο τριμμένο κεφαλοτύρι ΟΛΥΜΠΟΣ στη μπροστινή όψη αναγράφονται το σήμα της εταιρίας (του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία) και τα προσδιοριστικά «κεφαλοτύρι τριμμένο» και «σκληρό τυρί με παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα». Στην πίσω όψη αναγράφεται ότι το σκληρό τυρί παράγεται από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα κατά 90% min και από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα 10% max. Ο όμιλος «ξέχασε» να αναγράψει ότι το τριμμένο κεφαλοτύρι παράγεται στην ΕΕ. Αμφιβάλλετε ότι το «πόπολο», διαβάζοντας τα αναγραφόμενα, νομίζει ότι αγοράζει ελληνικό κεφαλοτύρι;
Στη συσκευασία της γραβιέρας αγελάδας, στην πίσω όψη, αναγράφεται με ψιλά γράμματα ότι παράγεται στην ΕΕ με γάλα από την ΕΕ, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με την αναγραφή στην ίδια όψη ότι η γραβιέρα αγελάδας ωριμάζει και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την εταιρία Ελληνικά Γαλακτοκομεία.
Στη συσκευασία της γραβιέρας από αιγοπρόβειο γάλα, στην πίσω όψη, αναγράφεται, ότι το γάλα είναι ελληνικό, ότι η γραβιέρα με το παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα παράγεται στην ΕΕ και ωριμάζει και συσκευάζεται από τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία στην Πύλη Τρικάλων!
Μας δουλεύουν! Μας λένε ότι παίρνουν το γάλα από την Ελλάδα, το μεταφέρουν σε άλλη χώρα της ΕΕ όπου γίνεται η παραγωγή (με βάση τα νόμο 4492/2017, όταν αναγράφεται ότι «παράγεται στην ΕΕ» σημαίνει ότι παρήχθη εκτός Ελλάδας) και μετά φέρνουν το πηγμένο τυρί στην Ελλάδα για ωρίμανση! Αυξάνουν, δηλαδή, τη δαπάνη για την παραγωγή γραβιέρας με αιγοπρόβειο γάλα και μάλιστα για παραγωγή τυριού της Lidl (φτηνού δηλαδή)!
Είναι απόλυτα σίγουρο, ότι αυτά τα σκληρά τυριά παράγονται σε επιχειρήσεις του ομίλου που είναι εγκατεστημένες εκτός Ελλάδας (στην Ελλάδα, στον όμιλο έχουν συγχωνευτεί οι ΤΥΡΑΣ ΑΕ, ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ και ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ). Αν πρόκειται για τη Ρουμανία ή άλλη χώρα, δεν έχει καμία σημασία και δεν έχει κανένα νόημα να το ψάξουμε παραπέρα. Παραθέτουμε απλώς πίνακα από την ετήσια οικονομική έκθεση του ομίλου (σελίδα 12), στον οποίο αναγράφονται όλες οι εταιρίες του ομίλου που είναι εγκατεστημένες εκτός Ελλάδας.
Διαβάστε ακόμη:
Ασπρισε ο τόπος από τη «μαϊμού» φέτα στη Σουηδία
Η γκεμπελίστικη προπαγάνδα και το «χαντάκωμα» της φέτας
PROVERTIA ΑΒΕΕ_2019 _ΤΕΛΙΚΟΠαραγωγική Θράκης ΑΕ_ΕΦΕΤ_ΤΕΛΙΚΟ