Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οι Patriot πήγαν στη Σαουδική Αραβία με αμερικάνικη εντολή και μόνο με αμερικάνικη εντολή θα φύγουν
  • Αυτή η κωλοτούμπα είναι στανταράκι
  • Οποιος διαθέτει αυτή την Αντίσταση, αυτούς τους νέους που θυσιάζονται και έναν λαό που θυσιάζεται για την πατρίδα του δεν μπορεί να ηττηθεί
  • Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τεχεράνη αποκαλεί το Ισραήλ «εχθρό της ανθρωπότητας»
  • Guardian: Ο πόλεμος του Τραμπ κατά του Ιράν εξαντλεί ταχύτατα τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν έγγραφα και συνεντεύξεις
  • Σαν σήμερα 31 Αυγούστου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Συμφωνία Ιταλίας–Αλβανίας: νομικά σαθρό το καθεστώς κράτησης
Διεθνή

Συμφωνία Ιταλίας–Αλβανίας: νομικά σαθρό το καθεστώς κράτησης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Απρ 2026, 12:40

Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική για τη μετανάστευση, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως, δεν συνιστά απλώς μια τεχνική αναδιάρθρωση των διαδικασιών ασύλου, αλλά μια βαθύτερη πολιτική μετατόπιση: τη μεταφορά της ευθύνης προστασίας εκτός των ευρωενωσίτικων συνόρων και την ταυτόχρονη αναδιατύπωση του ίδιου του δικαιώματος στο άσυλο ως διαχειρίσιμου και «εξαγώγιμου» μεγέθους. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο επιχειρεί να θεσμοποιήσει μια λογική που οι άνθρωποι μετακινούνται, αλλά και τα δικαιώματά τους μεταφέρονται, αποδυναμώνονται ή στην πλειοψηφία τους αναστέλλονται.

Η έννοια της «ασφαλούς τρίτης χώρας» λειτουργεί εδώ ως κεντρικός μηχανισμός. Δεν πρόκειται απλώς για ένα εργαλείο διοικητικής διαχείρισης, αλλά για μια πολιτική τεχνολογία αποσύνδεσης δικαιωμάτων και εδάφους: ο αιτών άσυλο παύει να είναι φορέας ενός δικαιώματος που ασκείται σε συγκεκριμένο κράτος και μετατρέπεται σε αντικείμενο μεταβίβασης μεταξύ κρατών. Σε αυτή τη συνθήκη, η «ασφάλεια» δεν ορίζεται με βάση τις πραγματικές εγγυήσεις προστασίας, αλλά με βάση τη σκοπιμότητα της αποτροπής.

Σε αυτό το ήδη τεταμένο πεδίο, οι πρόσφατες παρεμβάσεις του Ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου έρχονται να εισαγάγουν μια κρίσιμη διάσταση: το ενδεχόμενο το ίδιο το Σύνταγμα να λειτουργήσει ως όριο στην ευρωπαϊκή πολιτική. Ο πρόεδρος Giovanni Amoroso υπενθύμισε ότι το άρθρο 10 του ιταλικού Συντάγματος κατοχυρώνει το δικαίωμα ασύλου εντός της ιταλικής επικράτειας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τις προβλέψεις του Συμφώνου. Η επίκληση των λεγόμενων controlimiti (δηλαδή των «ορίων» που θέτει το Σύνταγμα στην ΕΕ)  δεν είναι απλώς νομική λεπτομέρεια· είναι το σημείο που μπαίνει «φρένο» όταν απειλούνται θεμελιώδη δικαιώματα.

«Ευρωπαϊκή λύση» ή θεσμοποιημένη εξορία; Οι δικαστές αμφισβητούν το ίδιο το πλαίσιο

Στις 11 Μαρτίου, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι επανήλθε από το βήμα της Βουλής υπερασπιζόμενη το «πιλοτικό» σχέδιο μεταφοράς (sic) προσφύγων στην Αλβανία, όπως ονομάζουν την απαγωγή και εξορία τους σε αποθήκες ψυχών, επιμένοντας ότι πρόκειται για μια πολιτική πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση κατά της ιταλικής Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τους δικαστές ότι με τις αποφάσεις τους «αφήνουν ελεύθερους» παράτυπους μετανάστες, ακόμη και με σοβαρά ποινικά προηγούμενα, υπονομεύοντας –όπως ισχυρίζεται– την κυβερνητική πολιτική επαναπατρισμών.

Η ρητορική αυτή δεν είναι καινούργια· εντάσσεται στη γνώριμη προσπάθεια των ακροδεξιών να ποινικοποιήσουν την ίδια της έννοια της δικαστικής εγγύησης, όταν αυτή λειτουργεί ως εμπόδιο στις πολιτικές αποτροπής.

Ωστόσο, την ίδια ακριβώς ημέρα, ήρθε από το Εφετείο της Ρώμης μια εξέλιξη που δυσκολεύει σοβαρά το κυβερνητικό αφήγημα. Σε τρεις πρόσφατες αποφάσεις, που αφορούσαν την επικύρωση της κράτησης μαροκινών πολιτών εις βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί αποφάσεις απέλασης, οι δικαστές διατύπωσαν σαφείς αμφιβολίες ως προς τη νομιμότητα του ίδιου του πρωτοκόλλου Ιταλίας–Αλβανίας. Συγκεκριμένα, έκριναν ότι δεν μπορούσε να επικυρωθεί η κράτηση, ακριβώς επειδή το θεσμικό πλαίσιο που τη στηρίζει –δηλαδή το πρωτόκολλο και ο νόμος κύρωσής του– τελεί υπό αμφισβήτηση. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για επιμέρους αστοχίες εφαρμογής, αλλά για πρόβλημα στη νομική βάση του ίδιου του εγχειρήματος.

Το Εφετείο υπενθυμίζει επίσης ότι εκκρεμεί απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποία έχει ήδη προσφύγει με προδικαστικό ερώτημα από τον Νοέμβριο. Το βασικό ζήτημα που τίθεται είναι αν μπορεί το κέντρο στο Γκιάντερ (Gjader) της Αλβανίας να λειτουργεί ως χώρος επαναπατρισμού «σαν να» βρισκόταν σε ιταλικό έδαφος, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει τη δομή αυτή σε ένα είδος «ενδέκατου» ιταλικού κέντρου κράτησης, επεκτείνοντας de facto την κυριαρχία της πέραν των συνόρων της. Όμως ακριβώς αυτή η νομική κατασκευή είναι που τίθεται υπό κρίση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανση των δικαστών ότι παραμένουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα της πρακτικής αυτής με το ευρωπαϊκό δίκαιο, και ειδικότερα με το άρθρο 9 της σχετικής Οδηγίας, που κατοχυρώνει το δικαίωμα του αιτούντος άσυλο να παραμένει στο έδαφος του κράτους μέλους μέχρι να εξεταστεί η αίτησή του. Εδώ εντοπίζεται και ο πυρήνας των αλλεπάλληλων αποφάσεων αποφυλάκισης προσφύγων: όσοι μεταφέρθηκαν στο Γκιάντερ  υπέβαλαν εκ νέου αιτήσεις ασύλου, ενεργοποιώντας εκ νέου τις σχετικές εγγυήσεις. Μέχρι να εξεταστούν αυτές οι αιτήσεις, έχουν –σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο– δικαίωμα παραμονής. Και ακριβώς εδώ προκύπτει η αντίφαση: η Αλβανία δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί «ευρωπαϊκό έδαφος» υπό την έννοια που απαιτεί η Οδηγία.

Η κυβέρνηση Μελόνι επιχειρεί να μετατρέψει αυτές τις περιπτώσεις σε επικοινωνιακά παραδείγματα «χαλαρότητας» της Δικαιοσύνης, αποσιωπώντας όμως ένα κρίσιμο στοιχείο: αν οι ίδιοι άνθρωποι είχαν παραμείνει σε ιταλικά κέντρα κράτησης, δεν θα είχαν αφεθεί ελεύθεροι και οι διαδικασίες απέλασης θα μπορούσαν να προχωρήσουν κανονικά. Με τη μεταφορά τους όμως εκτός επικράτειας, το ίδιο το κράτος δημιούργησε μια νομική συνθήκη που επέτρεψε την επανενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Δηλαδή, το εργαλείο που σχεδιάστηκε για να επιταχύνει τις απελάσεις, κατέληξε –τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις– να τις μπλοκάρει.

Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να ιδωθεί αποκομμένα από την πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου της Ρώμης, που επιδίκασε αποζημίωση σε μετανάστη για παράνομη μεταφορά στο ίδιο κέντρο στο Γκιάντερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Απόφαση Πρωτοδικείου Ρώμης: 700 ευρώ η τιμή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας

Αν η απόφαση εκείνη ανέδειξε την αυθαιρεσία στο επίπεδο της πρακτικής εφαρμογής, οι αποφάσεις του Εφετείου έρχονται να θέσουν υπό αμφισβήτηση το ίδιο το θεσμικό οικοδόμημα που καθιστά δυνατές αυτές τις πρακτικές.

Η σύνδεση είναι σαφής: δεν πρόκειται για μεμονωμένα «σφάλματα», αλλά για ένα συνολικό εγχείρημα που κινείται στα όρια –ή και πέραν– της νομιμότητας. Η προσπάθεια εξωτερικοποίησης της κράτησης, η δημιουργία χώρων εκτός ευρωενωσίτικου εδάφους, που λειτουργούν ως προεκτάσεις των εθνικών συστημάτων, και η ταυτόχρονη επίκληση της ευρωενωσίτικης νομιμότητας, συγκροτούν ένα σχήμα γεμάτο αντιφάσεις. Οι δικαστικές αποφάσεις δεν το ανατρέπουν, αλλά φωτίζουν τις ρωγμές του.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ένταση της κυβερνητικής ρητορικής απέναντι στη Δικαιοσύνη αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Δεν πρόκειται απλώς για πολιτική αντιπαράθεση, αλλά για σύγκρουση γύρω από τα όρια της ίδιας της κρατικής εξουσίας. Όταν οι δικαστικές εγγυήσεις παρουσιάζονται ως εμπόδιο και όχι ως θεμέλιο του αστικού «κράτους δικαίου», τότε η «εξαίρεση» τείνει να μετατραπεί σε κανόνα.

Η υπόθεση του πρωτοκόλλου Ιταλίας–Αλβανίας δείχνει ακριβώς αυτό: ότι η «Ευρώπη φρούριο» δεν οικοδομείται μόνο με φράχτες και απελάσεις, αλλά και με νομικές κατασκευές που επιχειρούν να μετακινήσουν τα όρια του δικαίου. Και όσο αυτές οι κατασκευές δοκιμάζονται στην πράξη τόσο αναδεικνύεται η αστάθειά τους – και μαζί της το πολιτικό διακύβευμα που κρύβεται από πίσω.

Το «controlimite» ως πολιτική ρωγμή

Αν το ιταλο-αλβανικό μοντέλο αποτελεί το εργαστήριο, το ευρωενωσίτικο Σύμφωνο συνιστά τη γενίκευση αυτής της λογικής. Η δυνατότητα μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες –χωρίς ουσιαστική σχέση με αυτές– μετατρέπει την προστασία σε διαδικασία που μπορεί να εκχωρηθεί, να μετατεθεί και τελικά να αποδυναμωθεί.

Εδώ, η παρέμβαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ιταλίας αποκτά μια ευρύτερη πολιτική σημασία. Η επίκληση των controlimiti δεν αφορά μόνο μια νομική τεχνικότητα, αλλά ανοίγει το ερώτημα: μέχρι ποιο σημείο μπορεί η ΕΕ να προχωρά εις βάρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων;

Σε ένα πιο κριτικό επίπεδο, το ζήτημα αφορά φυσικά τον ίδιο τον χαρακτήρα της σύγχρονης «ευρωπαϊκής διακυβέρνησης». Η «Ευρώπη φρούριο» δεν είναι απλώς μια μεταναστευτική πολιτική, αλλά μια μορφή διαχείρισης πληθυσμών, όπου οι μη επιθυμητοί άνθρωποι μετακινούνται εκτός ορατότητας, εκτός δικαιοδοσίας, εκτός δικαιωμάτων.

Υπό αυτή την έννοια, οι νομικές συγκρούσεις που αναδύονται σήμερα –μεταξύ εθνικών συνταγμάτων, ευρωενωσίτικου δικαίου και διεθνών υποχρεώσεων– δεν είναι «ανωμαλία», αλλά σύμπτωμα. Αποκαλύπτουν τα όρια ενός συστήματος που επιχειρεί να συνδυάσει την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και εμπορευμάτων με τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ανθρώπων.

Οι ρωγμές αυτές δείχνουν ότι η κανονικοποίηση της εξαίρεσης δεν είναι απρόσκοπτη. Και ίσως ακριβώς εκεί –στην ένταση ανάμεσα στο δίκαιο και την αποδόμησή του– να ανοίγει ο χώρος για μια εκ νέου πολιτικοποίηση του δικαιώματος στο άσυλο, όχι ως διαχειριστικής κατηγορίας, αλλά ως πεδίου αγώνα.

Με πληροφορίες από Repubblica και Il Manifesto.

Εκτύπωση 🖨
ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΥΡΩΠΗ-ΦΡΟΥΡΙΟ Ιταλία ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤα drones τακτικής δράσης της Χεζμπολά αιφνιδίασαν τους σιωναζιστές και παγίδεψαν το στρατό τους
Επόμενο άρθρο Zoρζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά: Nα ενωθούμε όλοι γύρω από την Αντίσταση

Σχετικά Αρθρα

Οποιος διαθέτει αυτή την Αντίσταση, αυτούς τους νέους που θυσιάζονται και έναν λαό που θυσιάζεται για την πατρίδα του δεν μπορεί να ηττηθεί

Διεθνή 31 Αυγ 2026, 09:40

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τεχεράνη αποκαλεί το Ισραήλ «εχθρό της ανθρωπότητας»

Διεθνή 31 Αυγ 2026, 09:03

Guardian: Ο πόλεμος του Τραμπ κατά του Ιράν εξαντλεί ταχύτατα τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν έγγραφα και συνεντεύξεις

Διεθνή 31 Αυγ 2026, 05:40

Χουδαΐφα αλ-Καχλούτ (Αμπού Ομπάιντα): in memoriam

Διεθνή 30 Αυγ 2026, 20:13

Τα ρετάλια του τσαβικού καθεστώτος παρέδωσαν τα πετρέλαια της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ

Διεθνή 30 Αυγ 2026, 12:01

Η κρίση του παλαιστινιακού πολιτικού συστήματος και οι εκλογές ως «Panadol»

Διεθνή 30 Αυγ 2026, 05:59
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Οι Patriot πήγαν στη Σαουδική Αραβία με αμερικάνικη εντολή και μόνο με αμερικάνικη εντολή θα φύγουν

Ο ελληνικός λαός πληρώνει το κόστος για την πολεμική οχύρωση του αιμοσταγούς βασίλειου των Σαούδ

31 Αυγ 2026, 18:21
Κόντρες

Αυτή η κωλοτούμπα είναι στανταράκι

31 Αυγ 2026, 12:16
Διεθνή

Οποιος διαθέτει αυτή την Αντίσταση, αυτούς τους νέους που θυσιάζονται και έναν λαό που θυσιάζεται για την πατρίδα του δεν μπορεί να ηττηθεί

31 Αυγ 2026, 09:40
Διεθνή

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τεχεράνη αποκαλεί το Ισραήλ «εχθρό της ανθρωπότητας»

31 Αυγ 2026, 09:03
Διεθνή

Guardian: Ο πόλεμος του Τραμπ κατά του Ιράν εξαντλεί ταχύτατα τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν έγγραφα και συνεντεύξεις

31 Αυγ 2026, 05:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου

31 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Χουδαΐφα αλ-Καχλούτ (Αμπού Ομπάιντα): in memoriam

30 Αυγ 2026, 20:13
Διεθνή

Τα ρετάλια του τσαβικού καθεστώτος παρέδωσαν τα πετρέλαια της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ

30 Αυγ 2026, 12:01
Πολιτισμός

Eκατοντάδες άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων καλούν τη Μόστρα της Βενετίας να υψώσει την παλαιστινιακή σημαία

Ανί Ερνό, Ρότζερ Γουότερς, Γκάι Πιρς, Ματέο Γκαρόνε, Πολ Λάβερτι μεταξύ των υπογραφόντων

30 Αυγ 2026, 10:10
Παιδεία

Μητσοτάκης και Ζαχαράκη έδωσαν εντολή να ανακτήσουν άμεσα τις άδειές τους τα τρία κομμένα από το ΣτΕ ιδιωτικά «πανεπιστήμια»

Η ΕΘΑΑΕ προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα της «ανεξαρτησίας»

30 Αυγ 2026, 09:05
Διεθνή

Η κρίση του παλαιστινιακού πολιτικού συστήματος και οι εκλογές ως «Panadol»

30 Αυγ 2026, 05:59
Πολιτισμός

Πέτερ Χάντκε, Ανέμελη δυστυχία

30 Αυγ 2026, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου

30 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Κάλπες υπό πολιορκία: Μπορεί η πρώτη εκλογική αναμέτρηση της Παλαιστίνης εδώ και δύο δεκαετίες να επιβιώσει της κατοχής;

29 Αυγ 2026, 13:49
Διεθνή

Αλ-Χίντι: Τα αποτελέσματα της τρέχουσας αντιπαράθεσης θα διαμορφώσουν το μέλλον της Παλαιστίνης και της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες

29 Αυγ 2026, 10:09
Κόντρες

«Σκότι, φίλε μου, η αξιοπιστία σου διακυβεύεται, κάνε κάτι»

29 Αυγ 2026, 09:52
Διεθνή

«Πρωτοφανείς ζημιές»: Το Ιράν προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων σε εγκαταστάσεις αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών

29 Αυγ 2026, 05:13
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Αυγούστου

29 Αυγ 2026, 00:01
Η παπάρα

Οταν το ψέμα γίνεται χλευασμός

28 Αυγ 2026, 17:11
Διεθνή

Ρεζαεΐ: Ιράν και Ομάν συμφωνούν να ανοίξουν προσωρινό ναυτιλιακό διάδρομο μέσω του Στενού του Ορμούζ

Σημαντική συνέντευξη του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν

28 Αυγ 2026, 13:05
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου

1925: 150.000 ανθρακωρύχοι ξεκινούν τη μεγαλύτερη απεργία στα ορυχεία άνθρακα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

1930: Επεισόδια αρχειομαρξιστών – χωροφυλακής και συλλήψεις (Θεσσαλονίκη).

1934: 650.000 υφαντουργοί των ΗΠΑ σε απεργία.

1942: Εξαρθρώνεται η οργάνωση «Κόκκινη Εκκλησία» στη Γερμανία, μαζικές εκτελέσεις των συμμετεχόντων κομμουνιστών και αντιστασιακών κατά του φασισμού.

1967: Καταδίκη δεκατεσσάρων μελών του ΠΑΜ (Θεσσαλονίκη).

1980: Ιδρύεται το πολωνικό συνδικάτο “Αλληλεγγύη” (Γκντανσκ).

1981: Βομβιστική επίθεση της RAF στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ραμστάιν, δεκαεπτά τραυματίες.

1992: Τερματίζεται η μαρξιστική διακυβέρνηση στο Κονγκό.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo