Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Εζεντίν Αλ-Χαντάντ | Ενα λιοντάρι της Αντίστασης έπεσε – Ο αγώνας συνεχίζεται
  • Βγάλτε επιτέλους τον σκασμό!
  • Σαν σήμερα 17 Μάη
  • Tο φερέφωνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, The Atlantic, παραδέχεται: Το Iράν νίκησε ΗΠΑ-«Ισραήλ» και έγινε παγκόσμια δύναμη
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 16 Μάη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Ψευτοδιλημμάτων συνέχεια
Zoom

Ψευτοδιλημμάτων συνέχεια

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Αυγ 2015, 00:00

Οπως έχει επισημανθεί από τις στήλες της «Κόντρας», τα ψευτοδιλήμματα αποτελούν βασικό στοιχείο της αστικής πολιτικής -ιδιαίτερα σε περιόδους πολιτικής κρίσης- διότι μέσω αυτών επιτυγχάνεται η αναγκαία για τον κοινωνικό έλεγχο αποπολιτικοποίηση των λαϊκών μαζών. Γιατί τι άλλο εκτός από αποπολιτικοποίηση είναι τα ψευτοδιλήμματα, που υποκαθιστούν τη γνώση και την κρίση με γηπεδικού τύπου πολώσεις; Τα ψευτοδιλήμματα είναι ένας γερός σοβάς που έρχεται να καλύψει την πραγματικότητα, εμποδίζοντας τη διείσδυση στο βάθος των πραγμάτων, όπου βρίσκεται η ουσία τους.

Το κεντρικό ψευτοδίλημμα με το οποίο τα αστικά ΜΜΕ προσπαθούν να «σοβατίσουν» σήμερα την πολιτική συζήτηση είναι το «ευρώ ή δραχμή». Η πολιτική πραγματικότητα, όμως, με τον Αρμαγεδδώνα του Μνημόνιου-3 (ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα) και την εσωτερική κρίση που αναπόφευκτα προκλήθηκε στον κυβερνώντα ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί εκ των πραγμάτων ένα μεγάλο ερώτημα: άλλα μας είχατε τάξει, γιατί δεν έγιναν; Ακόμη κι αν θεωρήσουμε προεκλογική ρητορική υπερβολή το «εμείς θα παίζουμε τη λύρα και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη», μας είχατε πει ότι τα Μνημόνια τελειώνουν και η Μέρκελ θ’ αναγκαστεί να το αποδεχτεί αυτό. Γιατί δεν έγινε;

Απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα δεν πρόκειται να δοθεί, για ευνόητους λόγους. Το πεδίο της απάντησης μετατοπίζεται εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι επικοινωνιακά δυνατός: «Εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους, που παραδίνονταν εκ των προτέρων. Εμείς παλέψαμε έξι μήνες, ματώσαμε, κάναμε τα πάντα. Αυτό που καταφέραμε είναι το καλύτερο στις δεδομένες συνθήκες, με τον δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων». Η απάντηση από την εσωτερική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν. Επειδή, όμως, αυτό δεν πιάνει (βλέπετε όλοι μαζί στήριζαν το σόου της «σκληρής διαπραγμάτευσης») η πλευρά των Λαφαζανικών αναγκάζεται να παρουσιάσει την «εναλλακτική λύση» της, που περιλαμβάνει τα πάντα: «αμφισβήτηση του ευρωενωσιακού κατεστημένου και της ευρωζώνης – ρήξη από τη σκοπιά ενός προοδευτικού προγράμματος μετάβασης, με το καθεστώς εθνικής υποτέλειας, με το νεοφιλελευθερισμό και τα μεγάλα εγχώρια οικονομικά συμφέροντα – εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών – να περάσουν υπό δημόσια ιδιοκτησία, δημόσια διαχείριση, δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο και να ανασυγκροτηθούν ως τέτοιες όλες οι στρατηγικές επιχειρήσεις της χώρας, όλα τα στρατηγικά δίκτυα, όλες οι στρατηγικές υποδομές και τα ειδικής αξίας ακίνητα φιλέτα – ανάγκη μιας μεγάλης αναδιανομής πλούτου σε βάρος των πολύ μεγάλων εισοδημάτων, των μεγάλων περιουσιών, των μεγάλων κερδών και του απέραντου μαύρου χρήματος» κτλ. κτλ. (τα εντός εισαγωγικών είναι αποσπάσματα από την ομιλία Λαφαζάνη στην πρόσφατη εκδήλωση της ιστοσελίδας Iskra).

Αν προσέξουμε λίγο, θα διαπιστώσουμε ότι αυτά που λέει η πλευρά Λαφαζάνη είναι πράγματα που αναφέρει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (αυτό που είναι καταχωνιασμένο, έχοντας αντικατασταθεί από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»), ενώ η πλευρά Τσίπρα επικαλείται την «εντολή» που είχε από τις εκλογές του περασμένου Γενάρη, που ήταν «εντολή παραμονής στο ευρώ». Θυμίζει δε η πλευρά Τσίπρα ότι και προεκλογικά και στη διάρκεια του εξάμηνου της διαπραγμάτευσης ποτέ δεν τέθηκε από την πλευρά Λαφαζάνη (πλην κάποιων στελεχών όπως ο Λαπαβίτσας) ζήτημα ρήξης με την ευρωζώνη. Ούτε καν την περίοδο του δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα δεν σημαίνει «όχι στο ευρώ», ο Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα πάρει το όχι και θα φέρει συμφωνία μέσα σε 48 ώρες και η πλευρά Λαφαζάνη δεν υποστήριξε το αντίθετο, δεν έβαλε ως επιλογή -τελευταία έστω- και την έξοδο από το ευρώ. Οπότε -καταλήγει- αφού εξαντλήσαμε όλα τα διαπραγματευτικά μας όπλα και εξαντληθήκαμε, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να αποδεχτούμε το μοιραίο, αφού ως εναλλακτική λύση είχαμε ή μια άτακτη χρεοκοπία ή το συντεταγμένο Grexit του Σόιμπλε, επιλογές που και οι δύο ήταν εκτός της «λαϊκής εντολής» των εκλογών.

Στην πραγματικότητα, και οι δυο πλευρές λένε ψέματα, δημιουργώντας ένα καινούργιο ψευτοδίλημμα, παραλλαγή του «ευρώ ή δραχμή».

Η πλευρά Τσίπρα προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι έκανε τα πάντα, αλλά προσέκρουσε σε τοίχο! Δεν ήξερε ότι θα συμβεί αυτό; Υπερεκτιμήσαμε τις δυνατότητες δημοκρατικής λειτουργίας στην Ευρώπη, λένε, επιστρατεύοντας ένα επιχείρημα κυριολεκτικά γελοίο. Ποντάρουν στο ότι τα γελοία μπορούν να περάσουν σ’ αυτό που ονομάζεται «κοινή γνώμη», όταν δεν υπάρχει «αντίπαλο δέος». «Αντίπαλο δέος» δεν μπορεί ν’ αποτελέσει η φθαρμένη ΝΔ και το ακόμη πιο φθαρμένο ΠΑΣΟΚ (για το Ποτάμι δεν το συζητάμε καν, αφού από την αρχή είχε δηλώσει: «φέρτε όποια συμφωνία να ‘ναι κι εμείς θα την ψηφίσουμε»). Επομένως, κυριαρχεί ο «ρεαλισμός» του «κάναμε ό,τι μπορούσαμε». Και ο Τσίπρας εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως «ο κυρίαρχος του παιχνιδιού», βάσει της κυριαρχίας αυτού του «ρεαλισμού».

Βέβαια, αυτού του τύπου οι ψευδείς συνειδήσεις είναι ευμετάβλητες. Κάποια στιγμή (όχι πολύ μακρινή), ο ίδιος κόσμος που υποτάσσεται μοιρολατρικά στο «ρεαλισμό» θα αγανακτήσει από την ασκούμενη πολιτική (προς το παρόν βρίσκεται υπό το σοκ που προκάλεσε η απειλή του Grexit) και θα στραφεί ενάντια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, αυτοί που καλλιεργούν τη μοιρολατρία του «ρεαλισμού του αναπόφευκτου», θα βγάλουν μπροστά αυτό που ήδη υποστηρίζει η αντιπολίτευση: ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχανε ένα εξάμηνο με ερασιτεχνισμούς και μπαρουφάκεια πειράματα, που εκνεύρισαν τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, έσπασαν την εμπιστοσύνη και τους έκαναν να επιβάλουν μέτρα σκληρότερα απ’ αυτά του mail Χαρδούβελη. Κοντολογίς, αυτό που σήμερα φαίνεται σαν το ισχυρό χαρτί του Τσίπρα θα γυρίσει σαν μπούμερανγκ και θα χτυπήσει αυτόν και την παρέα του. Προς το παρόν, όμως, μας απασχολεί η θεωρία του «ρεαλισμού», η θεωρία για τη «συνθηκολόγηση που ήρθε μετά από σκληρή μάχη».

Είχαμε επισημάνει έγκαιρα, πριν τις εκλογές αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ότι αυτή θα ήταν η κατάληξη. Επιμέναμε σ’ αυτή την άποψη ακόμη και τις στιγμές που το «δράμα» κορυφωνόταν. Η μόνη επιφύλαξη που κρατήσαμε (στην τελευταία φάση) ήταν μη τυχόν και συμβεί κάποιο «ατύχημα». Τελικά δε συνέβη και έφτασαν σε μια συμφωνία που θα ήταν λιγότερο ταπεινωτική αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την ανάγκη ν’ αντιμετωπίσει το εσωτερικό του πρόβλημα και να εξομαλύνει κάπως στα μάτια του ελληνικού λαού την πορεία του προς το Μνημόνιο-3. Οταν προκηρύχτηκε το δημοψήφισμα, ήμασταν σίγουροι ότι πάνε για συμφωνία. Ηταν το τελευταίο πολιτικάντικο παιχνίδι τους, όχι έναντι των δανειστών (που δεν υπήρχε περίπτωση να «μασήσουν»), αλλά έναντι του ελληνικού λαού.

Δε θεωρούμε ότι ακόμη και η «παιδική χαρά» του Μαξίμου δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει πως θα πάει σε καινούργιο Μνημόνιο. Από την πρώτη στιγμή το ήξερε αυτό. Γι’ αυτό και με το που ορκίστηκε πρωθυπουργός και πήρε το αεροπλάνο για Παρίσι-Ρώμη-Βρυξέλλες ο Τσίπρας το πρώτο που πέταξε στα σκουπίδια ήταν το (υποτιθέμενο) αίτημα για «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους». Γι’ αυτό μέσα σ’ ένα εικοσαήμερο διαπραγματεύσεων είχαν υπογράψει τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη. Ενδεχομένως να ήλπιζαν ότι θα πετύχουν κάτι καλύτερο, πείθοντας το γερμανογαλλικό άξονα για τις προθέσεις τους (αυτό το νόημα είχε η καραμέλα της «πολιτικής διαπραγμάτευσης» που πιπίλιζαν συνεχώς), όμως ήταν από την αρχή σίγουροι ότι στο τέλος θα υπογράψουν ένα νέο Μνημόνιο. Αν το υπέγραφαν από την αρχή, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τώρα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, καθώς δε θ’ αγκάλιαζε μόνο μια ομάδα του κομματικού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και λαϊκές μάζες. Ενώ τώρα, με τη βοήθεια από τη μια του κλίματος που δημιούργησαν οι κυνικοί ιμπεριαλιστικοί εκβιασμοί και από την άλλη της στήριξης που προσφέρουν στον Τσίπρα τα αστικά ΜΜΕ, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ως (προσωρινή) παρακαταθήκη το «πέσαμε μαχόμενοι ηρωικά», που μπορεί να τους προσφέρει μια ακόμη εκλογική νίκη, αν οι εκλογές γίνουν σχετικά σύντομα. Αλλωστε, οι βασικοί τους πολιτικοί αντίπαλοι στις εκλογές, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, έχουν βάλει την υπογραφή τους και στο Μνημόνιο-3 κι αυτό δεν αλλάζει ό,τι κι αν λένε.

Βοήθεια στην ομάδα Τσίπρα προσφέρει -όσο κι αν αυτό φαίνεται παράξενο- και η ομάδα Λαφαζάνη με την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει. Τυχαίο είναι, νομίζετε, που ο πιο περιζήτητος αυτής της ομάδας από τα ραδιοκάναλα είναι ο φαιδρός Λεωτσάκος; Μ’ αυτά που λέει βοηθάει την προπαγάνδα ενάντια στο «κόμμα της δραχμής» και αυξάνει τη συσπείρωση της ομάδας Τσίπρα. Οταν αυτή η συσπείρωση καταγράφεται στα γκάλοπ (με το απαραίτητο «σπρώξιμο», φυσικά), τότε η ομάδα Τσίπρα βοηθιέται και εσωκομματικά, καθώς συσπειρώνει τους ταλαντευόμενους. Ιδεολογήματα βρίσκονται εύκολα για να προσφέρουν το απαιτούμενο ιδεολογικοπολιτικό άλλοθι (ένα σωρό αράδιασε ο Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη στον κομματικό ραδιοσταθμό). Το μεγάλο επιχείρημα, αυτό που πείθει περισσότερο από κάθε ιδεολόγημα, είναι η παραμονή στην εξουσία και το άδηλο μέλλον της ομάδας Λαφαζάνη. Οταν η ομάδα Τσίπρα λέει πως «ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ», χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου στους ταλαντευόμενους: η κοινωνία είναι μ’ εμάς και όχι με τους οπαδούς της δραχμής, πού θέλετε να πάτε, να κάνετε παρέα στον Αλαβάνο που εδώ και χρόνια λέει τα ίδια;

Για την «παιδική χαρά της δραχμής» δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Τώρα που έχει ξεσπαθώσει, στην προσπάθειά της να συγκροτηθεί κομματικά, δείχνει ακόμη πιο πολύ τον τυχοδιωκτικό-οπορτουνιστικό της χαρακτήρα. Περιγράφουν το «ειρηνικό πέρασμα στο σοσιαλισμό» στην πιο χυδαία εκδοχή του, προσπαθώντας να παραμυθιάσουν τον ελληνικό λαό με τα ίδια παραμύθια που χρόνια τώρα επαναλάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτούς το πέρασμα στο σοσιαλισμό ταυτίζεται με την κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας, με μοχλό την οποία θα γίνουν οι διάφορες «ρήξεις» -που δεν τις περιγράφουν καν- έτσι ώστε, βαθμιαία και εξελικτικά, να αλλάξει η εξουσία (όπως λένε). Επομένως, το όλο ζήτημα συμπυκνώνεται στο ότι ο Τσίπρας δεν έκανε την πρώτη ρήξη, βγαίνοντας από την Ευρωζώνη, αντί να συμφωνήσει στο Μνημόνιο-3.

Επειδή ξέρουν πολύ καλά ποιο είναι το επίπεδο κοινωνικής συνείδησης (άλλωστε δεν έχουν την πλειοψηφία μέσα στο κόμμα τους), κηρύσσουν ένα είδος «επανάστασης από τα πάνω», που θα την κάνει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να τραβήξει με το μέρος της το λαό! Στην πραγματικότητα, μόνο ένα πολιτικό πρόταγμα έχουν: επιστροφή στην αντιπολίτευση, για να μη χρεωθούμε τη μνημονιακή πολιτική. Και πάνω σ’ αυτό τους χτυπά ο Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της «Αριστερής Πλατφόρμας» ισοδυναμεί με πολιτικό αναχωρητισμό, ενώ η πρόταση της πλειοψηφίας της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με συμμετοχή σ’ έναν παρατεταμένο πόλεμο, που θα έχει αναγκαστικά συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, που θα προετοιμάσουν την αντεπίθεση. Ετσι, το ψευτοδίλημμα καταλήγει σ’ ένα κυνικό πολιτικό ερώτημα: θέλετε να παραμείνει η κυβέρνηση Τσίπρα στην εξουσία ή θέλετε να τη ρίξετε; Αν θέλετε το πρώτο, τότε πρέπει να πειθαρχήσετε στις αποφάσεις της πλειοψηφίας του κόμματος και να ψηφίζετε στη Βουλή ό,τι φέρνει η κυβέρνηση.

Η διέξοδος θα είναι επαναστατική ή δε θα υπάρξει. Και βέβαια, μια τέτοια διέξοδος προϋποθέτει τη συγκρότηση της εργατικής τάξης σε πολιτικό υποκείμενο που θα πραγματώσει την επανάσταση και όχι την αναζήτηση κυβερνητικών λύσεων στο πλαίσιο του καπιταλισμού.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο Αντικυνωνικά

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Εζεντίν Αλ-Χαντάντ | Ενα λιοντάρι της Αντίστασης έπεσε – Ο αγώνας συνεχίζεται

17 Μάι 2026, 10:40
Παιδεία

Βγάλτε επιτέλους τον σκασμό!

Πώς δυο 17χρονα παιδιά πίστεψαν ότι δεν έχουν πια καμιά ελπίδα

17 Μάι 2026, 08:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Μάη

17 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Tο φερέφωνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, The Atlantic, παραδέχεται: Το Iράν νίκησε ΗΠΑ-«Ισραήλ» και έγινε παγκόσμια δύναμη

16 Μάι 2026, 08:38
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

16 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Μάη

16 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Aμερικανός βουλευτής παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 39 αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Ιράν

15 Μάι 2026, 18:54
Πολιτική

78 χρόνια από τη Νάκμπα | Ολοι/ες αύριο στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

15 Μάι 2026, 13:03
Διεθνή

«Στον Λίβανο τον ήπιαμε» λέει (σε ελεύθερη απόδοση) διάσημος σιωναζιστής καραβανάς

15 Μάι 2026, 12:40
Κόντρες

Nτροπή σου, Σι Τζιπίνγκ 

15 Μάι 2026, 11:55
Υγεία

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως ψηφοθηρικό σόου της Αγαπηδάκη

15 Μάι 2026, 08:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Μάη

15 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Οσα κι αν χτίζουνε τειχιά κι αν τον κλοιό στενεύουν, τα ντρόουν είν’ αληταριά κι όλο θα ταξιδεύουν (video)

14 Μάι 2026, 22:24
Πολιτική

Aνέκρουσε πρύμναν το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ

14 Μάι 2026, 21:42
Κόντρες

Μαθημένοι στις κωλοτούμπες

14 Μάι 2026, 20:25
Εργατικά

Στις πειθαρχικές διώξεις απαντάμε συλλογικά και αγωνιστικά

Δευτέρα 18 Μάη, 1 μ.μ., στην Π.Δ.Ε. Κεντρ. Μακεδονίας (κτίριο ZEDA)

14 Μάι 2026, 18:49
Πολιτική

Προκαλούν οι Ουκρανοί

14 Μάι 2026, 14:26
Αθλητισμός

Χαιρετισμός στον Λαμίν Γιαμάλ από το λαό της Γάζας

14 Μάι 2026, 11:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάη

14 Μάι 2026, 00:01
Υγεία

Νοσοκομείο Νίκαιας: Στάση εργασίας των γιατρών αύριο ενάντια στη μείωση του αριθμού των ειδικευόμενων

13 Μάι 2026, 21:26
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Μάη

Ημέρα κατά της ομοφοβίας.

Ημέρα τηλεπικοινωνιών.

1959: Η Κούβα εθνικοποιεί τις μεγάλες γεωργικές εκτάσεις.

1968: Η χούντα εγκαινιάζει το πεδίο βολής του ΝΑΤΟ στην Κρήτη.

1974: 34 άνθρωποι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο του Δουβλίνου.

1979: Συλλαμβάνεται ο Απ. Πρωτοπαππάς, βομβιστής της “Οργάνωσης Εθνικής Αντίστασης“.

1983: Δύο βόμβες στο ψυχικό με στόχο το αυτοκίνητο του σύριου πρέσβη και το σχολείο της λιβυκής πρεσβείας (ΕΛΑ).

2003: Πέντε βομβιστικές επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα, 41 νεκροί.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη γεωπολιτική και στην ενεργειακή ασφάλεια η Ευρώπη. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη στην επίθεση που δέχτηκε η Κύπρος και με τον τρόπο αυτό κάναμε ένα βήμα ιστορικής σημασίας γιατί υπενθυμίσαμε στην Ευρώπη το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Ευρωπαϊκών Συνθήκων για την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη με τη στήριξη που προσφέραμε στην Κύπρο.

Σταύρος Παπασταύρου

(Ο γνωστός για τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του με τους σιωνιστές υπουργός Ενέργειας του Μητσοτάκη αποδεικνύεται άξιος μαθητής του Γκέμπελς. Και στο πλασάρισμα ψεύτικων ειδήσεων και στην αποσιώπηση πραγματικών ειδήσεων. Δέχτηκε καμιά επίθεση η Κύπρος; Δεν το ισχυρίστηκε κανένας. Ολοι μίλησαν για επίθεση στις βρετανικές βάσεις που βρίσκονται στην Κύπρο. Οι βάσεις, όμως, από το ιδρυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας δε θεωρούνται κυπριακό έδαφος αλλά βρετανικό έδαφος. Εχουν το ίδιο στάτους που έχει η αμερικάνικη βάση στο Γκουαντανάμο της Κούβας, που η κουβανέζικη επανάσταση δεν μπόρεσε να τη διώξει. Από ποιον δέχτηκαν επίθεση οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο; Οχι από το Ιράν, που διέψευσε από την πρώτη στιγμή το γεγονός. Ηταν μια προβοκάτσια των φίλων του Παπασταύρου, των σιωναζιστών του Ισραήλ, που προσπαθούσαν να σύρουν χώρες όπως η Βρετανία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στον πόλεμο κατά του Ιράν. Οταν το Ιράν τους ξεμπρόστιασε, σταμάτησαν αυτές τις προβοκάτσιες. Ομως οι καλοί φίλοι των σιωναζιστών, όπως ο Παπασταύρου, εξακολουθούν να μηρυκάζουν γκεμπελίστικα τα περί «επίθεσης που δέχτηκε η Κύπρος». Αν τον ενδιαφέρει η γεωπολιτική και η ενεργειακή ασφάλεια, γιατί ο Παπασταύρου δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι ένα ουκρανικό επιθετικό θαλάσσιο drone, έμφορτο με εκρηκτικά και επιχειρησιακά σε κατάσταση αναμονής, βρέθηκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα; Γιατί δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ουκρανία εξάγει τον πόλεμο στη Μεσόγειο, πλήττοντας με τέτοια drones ρωσικά τάνκερ, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να απαντήσει με αντίστοιχα – και αριθμητικά πολλαπλάσια – πλήγματα η Ρωσία ενάντια σε πλοία που μεταφέρουν καύσιμα ή άλλα εμπορεύματα από και προς την Ουκρανία; Τι είναι πιο επικίνδυνο, ένα drone προβοκάτσιας που κινήθηκε προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ή οι πολεμικές ενέργειες της Ουκρανίας στη Μεσόγειο, που – εκτός των άλλων – εγείρουν μεγάλους κινδύνους για κάθε είδους σκάφη – αλιευτικά, αναψυχής, ποστάλια, εμπορικά – που πλέουν στην περιοχή και που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται εκθετικά;)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo