Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 28 Ιούλη
  • Και άλλα εφτά ιδιωτικά «πανεπιστήμια» πήραν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας 
  • Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;
  • Kαι στην κορφή Ματίνα
  • Δεν υπάρχει διαδρομή γύρω από το Ορμούζ: Γιατί οι εναλλακτικοί αγωγοί της Δυτικής Ασίας δεν επαρκούν
  • Περσικός Κόλπος: Ξαναβάζουν την ουρά στα σκέλια οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Μνημόνιο μέχρι το 2020
Zoom

Μνημόνιο μέχρι το 2020

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Σεπ 2010, 00:00

Ο Παπανδρέου διαβεβαίωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι «το 2013, πράγματι είναι το τέλος αυτής της διαδικασίας». Το πήγε μάλιστα και παραπέρα: «Οσο πιο γρήγορα κάνουμε μεγάλες αλλαγές (…) τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από αυτούς τους περιορισμούς, ακόμα και πριν από το 2013. Μπορεί να γίνει, εφόσον πάμε καλά. Αρα, η απάντηση είναι ναι, το 2013 είναι η λήξη, αλλά θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα».

Για την αξία αυτής της διαβεβαίωσης δεν χρειάζεται να πάμε μερικούς μήνες πίσω, όταν ο Παπανδρέου και το οικονομικό του επιτελείο διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να παρθούν άλλα μέτρα (μετά τα δύο πρώτα «πακέτα») και στη συνέχεια υπέγραψαν το Μνημόνιο. Αρκεί να γυρίσουμε μόλις μερικές μέρες πίσω. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης διαβεβαίωναν ότι η υστέρηση στο σκέλος των εσόδων δεν είναι παρά 770 εκατ. ευρώ, ποσό ασήμαντο που θα καλυφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, διότι έρχονται στο δεύτερο εξάμηνο έσοδα που δεν υπήρχαν το πρώτο, και τώρα ο μεν Παπανδρέου δηλώνει ότι η υστέρηση είναι 1,5 δισ. (διπλάσια δηλαδή), σαν να μην τρέχει τίποτα (στην πραγματικότητα η υστέρηση σε ετήσια βάση είναι πάνω από 4 δισ. ευρώ)! Και μετά ξαμολιούνται όλοι μαζί να θεσπίσουν άρον-άρον μια περαίωση, που θα σβήνει και τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν στα δικαστήρια και τις υποθέσεις που έχει γραφτεί φύλλο ελέγχου για φοροδιαφυγή, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν –όπως διαρρέουν στα ΜΜΕ– 1,8 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου, για να κλείσουν την τρύπα του φετινού προγράμματος, που κατά τα άλλα… πήγε πολύ καλύτερα απ’ όσο περίμεναν.

Δεν έχουν, λοιπόν, καμιά αξία οι όποιες διαβεβαιώσεις του Παπανδρέου, του Παπακωνσταντίνου, του Σαχινίδη και του θλιβερού Πεταλωτή. Το ίδιο το Μνημόνιο είναι ένα περίγραμμα με κάποιους στόχους. Επικαιροποιείται συνεχώς με νέα μέτρα που συντείνουν στην επίτευξη αυτών των στόχων. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή εμείς μιλήσαμε για «βαρέλι δίχως πάτο». Σημειώσαμε, όμως, και κάτι άλλο. Οτι το 2014 δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος απ’ αυτή την πολιτική, διότι το ελληνικό κράτος θα είναι περισσότερο χρεωμένο σε σχέση με την έναρξη της περιόδου του Μνημόνιου. Τώρα, έρχονται κέντρα του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου και επιβεβαιώνουν αυτή μας την εκτίμηση, κάνοντας λόγο για «Μνημόνιο-2», που θα εκτείνεται από το 2014 μέχρι το 2020.

Το χορό άνοιξε η JP Morgan. Ο θεωρούμενος ως κορυφαίος αναλυτής του αμερικάνικου τραπεζικού μονοπώλιου Πάβαν Γουάντα, μιλώντας την προηγού-μενη εβδομάδα στο Bloomberg, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να επεκτείνει κατά τρία έως έξι χρόνια τη συμφωνία δανεισμού. Αν δεν υπάρξει ένα δεύτερο Μνημόνιο, τόνισε με έμφαση, η χρεοκοπία, είναι αναπόφευκτη. «Δεν πιστεύω ότι έχουν άλλη επιλογή, δεδομένου ότι το έλλειμμα είναι τόσο μεγάλο. Ή θα επιμηκύνουν οι άλλες χώρες τη διάρκεια των δανείων τους στην Ελλάδα, ουσιαστικά απαλείφοντας ένα μέρος του χρέους, ή η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της και η αγορά θα αρχίσει να παγώνει ξανά. Θα χρειασθούν περισσότερη βοήθεια όταν η χρονική διάρκεια του σημερινού “πακέτου” εκπνεύσει, αν πρόκειται να αποφύγουν μια καθαρή χρεοκοπία», σημείωσε ο Γουάντα.

Μολονότι αυτό σχολιάστηκε αρκούντως από τον διεθνή οικονομικό Τύπο, στην Ελλάδα επικράτησε σιωπή νεκροταφείου, λες κι αυτά τα έλεγε κάποιος τυχάρπαστος κι όχι ο εκπρόσωπος μιας κορυφαίας τράπεζας. Βλέπετε, προέχει η… εθνική προσπάθεια. Τουτέστιν, το παραμύθιασμα του ελληνικού λαού ότι όλα βαίνουν καλώς. Ακόμα και το road show σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη, που οργάνωσαν ο Παπακωνσταντίνου με τους τροϊκανούς, είμαστε σίγουροι ότι κοίταζε προς το εσωτερικό της Ελλάδας και όχι προς τις έδρες των χρηματοπιστωτικών μονοπωλίων. Αλλωστε, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν ήδη δώσει την απάντησή τους, κρατώντας τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων «καρφωμένα» ελάχιστα κάτω από τις χίλιες μονάδες. Την ίδια απάντηση έδωσε και η ελληνική τραπεζική αγορά, που δάνεισε το ελληνικό κράτος για έξι μήνες με το εξωφρενικό επιτόκιο του 4,82%, έναντι 4,65% που ήταν μόλις πριν δυο μήνες. Παρά ταύτα, ο Παπακωνσταντίνου δήλωσε στο Bloomberg, ότι η Ελλάδα θα βγει για δανεισμό στις «αγορές» το δεύτερο εξάμηνο του 2011, προκαλώντας θυμηδία στα dealing rooms των τραπεζικών μονοπωλίων.

Είχε πλάκα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε ο Παπακωνσταντίνου την παρακάτω επισήμανση του Κύρτσου, σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή: «Το 2013 θα μας ανακοινώσουν δυο πράγματα: Την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και δεύτερον, ένα πρόγραμμα πενταετίας, οκταετίας, δεκαετίας, δε μπορώ να κάνω υπολογισμό, σκληρής λιτότητας για να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν το 2009». Μούγκα ο υπουργός Οικονομικών, προτίμησε να περάσει σε άλλο θέμα.

Το μήνυμα της JP Morgan έχει διπλό περιεχόμενο. Από τη μια, εκφράζει την απαίτηση του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου για ανάληψη από τις χώρες της ευρωζώνης του μεγαλύτερου μέρους των χρεών, ώστε να ξεφορτω-    θούν οι τράπεζες τα «τοξικά» κρατικά ομόλογα από τα χαρτοφυλάκιά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τρισέ απάντησε σχεδόν αμέσως από τους Financial Times, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν διαθέσει το 27% του ΑΕΠ τους για τη στήριξη των τραπεζών (στο ποσοστό συμπεριέλαβε και το πακέτο «στήριξης» προς την Ελλάδα) και γι’ αυτό «οι άνθρωποι στις δημοκρατίες μας δεν θα αποδεχθούν νέες ενισχύσεις».

Από την άλλη, η τοποθέτηση της JP Morgan αποτυπώνει την πραγματικότητα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο καπιταλισμός. Η «φούσκα» των κρατικών ομολόγων είναι τεράστια και δίπλα σ’ αυτή έχει δημιουργηθεί η «φού-σκα» των ασφαλίστρων (CDS). Δεν γίνεται να συνεχίσουν επ’ αόριστον να «φουσκώνουν» και οι δύο. Η ισορροπία που έχει διαμορφωθεί αυτή την περίοδο, ύστερα και από την παρέμβαση της ΕΕ στο ελληνικό χρέος, είναι προσωρινή κι αυτό το ξέρουν πολύ καλά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Μπορεί ο Τρισέ να δηλώνει ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί δεν θα φορτωθούν άλλο χρέος για να εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, όμως και οι τράπεζες έχουν τα όπλα τους, καθώς αποτελούν τα θεμέλια όλων των καπιταλιστικών οικονομιών.

Αν τους ανησυχεί κάτι, είναι η δυνατότητά τους να επιβάλλουν για πολλά χρόνια εφιαλτικά προγράμματα λιτότητας σαν αυτό που έχει επιβληθεί στον ελληνικό λαό. Αν είχαν εξασφαλισμένο ότι μπορούν απρόσκοπτα να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι κάνουν σήμερα στην Ελλάδα, τότε θα μπορούσαν εύκολα ν’ αρχίσουν από τώρα να στήνουν μια νέα συμφωνία τραπεζών-κυβερνήσεων. Οτι θα το επιχειρήσουν είναι βέβαιο, όμως ανησυχούν για τα αποτελέσματα που αυτό θα φέρει στο κοινωνικό πεδίο και για τη δική τους δυνατότητα να ελέγξουν τις κοινωνικές εκρήξεις. Ο εφιάλτης μιας Αργεντινής στην καρδιά της Ευρώπης στοιχειώνει τον ύπνο των αστών πολιτικών της γηραιάς ηπείρου.

Σχέδιο είναι σίγουρο πως δεν έχουν, γιατί απλούστατα δεν μπορείς να σχεδιάσεις σε τέτοιες συνθήκες. Βλέποντας και κάνοντας είναι το μότο που επικρατεί, χωρίς κανείς να το λέει δημόσια. Τα πάντα, λοιπόν, εξαρτώνται από τη στάση του προλεταριάτου. Αν γονατίσει ταπεινωτικά μπροστά στους βαρόνους της κεφαλαιοκρατίας, θα βιώσει έναν παρατεταμένο εφιάλτη. Αν αντιδράσει μαχητικά, τότε θα τεθούν όλα σε νέα βάση. Τότε θ’ αρχίσει να φαίνεται πως διέξοδος μπορεί να υπάρξει μόνο στον κομμουνισμό, που προϋποθέτει την εξαφάνιση των καπιταλιστικών σχέσεων στην παραγωγή.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Ιούλη

28 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Και άλλα εφτά ιδιωτικά «πανεπιστήμια» πήραν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας 

27 Ιούλ 2026, 20:04
Πολιτική

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

27 Ιούλ 2026, 19:57
Υγεία

Kαι στην κορφή Ματίνα

27 Ιούλ 2026, 18:45
Διεθνή

Δεν υπάρχει διαδρομή γύρω από το Ορμούζ: Γιατί οι εναλλακτικοί αγωγοί της Δυτικής Ασίας δεν επαρκούν

Η προσπάθεια παράκαμψης του Στενού του Ορμούζ καταλήγει στο ίδιο πρόβλημα: Κάθε εναλλακτική διαδρομή παραμένει όμηρος του πολέμου, ανταγωνιστικών σημείων θαλάσσιας συμφόρησης ή πολιτικών διαφορών

27 Ιούλ 2026, 12:58
Διεθνή

Περσικός Κόλπος: Ξαναβάζουν την ουρά στα σκέλια οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

27 Ιούλ 2026, 11:22
Πολιτική

Και η Κύπρος στο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ»

27 Ιούλ 2026, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούλη

27 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Ιλιά Ερενμπουργκ: Μια ιστορία του αυτοκινήτου

26 Ιούλ 2026, 10:50
Αθλητισμός

Τσακίστε τα σιωναζίδια παντού

26 Ιούλ 2026, 09:59
Παιδεία

Βάσεις εισαγωγής 2026: 25.926 υποψήφιοι αποκεφαλίστηκαν λόγω Ελάχιστης Bάσης Εισαγωγής

32.910 υποψήφιοι συνολικά έμειναν εκτός νυμφώνος

26 Ιούλ 2026, 08:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Ιούλη

26 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Oι Χούθι βομβάρδισαν επιτυχώς το διυλιστήριο της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία

25 Ιούλ 2026, 18:16
Αγροτικά

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος

Μαφιόζικοι χειρισμοί για το σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

25 Ιούλ 2026, 12:53
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

25 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούλη

25 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Δεν μπαίνουμε στις Συμφωνίες του Αβραάμ

24 Ιούλ 2026, 19:48
Διεθνή

Tέσσερις Παλαιστίνιοι και δύο σιωναζιστές στρατιωτικοί νεκροί σε συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

24 Ιούλ 2026, 19:28
Διεθνή

Η Ιαπωνία δηλώνει ότι η διεθνής στήριξη προς την Παλαιστίνη θα συνεχίσει να ενισχύεται

24 Ιούλ 2026, 09:22
Εργατικά

Απαλλάσσονται πλήρως από κάθε κατηγορία οι διωκόμενοι/ες εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση

Νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος

24 Ιούλ 2026, 08:57
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Ιούλη

Ημέρα κατά της ηπατίτιδας.

Περού: Ημέρα ανεξαρτησίας (1824).

1904: Σοσιαλιστές επαναστάτες εκτελούν τον υπουργό Εσωτερικών Βένζελ Φον Πλέβε, σύμβολο της τσαρικής καταπίεσης.

1914: Σκανδαλώδης αθώωση της συζύγου του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας για τη δολοφονία του εκδότη της “Figaro” Γκαστόν Καλμέτ.

1937: Βομβιστική απόπειρα του IRA κατά του Βρετανού βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ σε επίσκεψή του στο Μπέλφαστ.

1975: Αρχίζει η δίκη της χούντας.

2005: Ο IRA ανακοινώνει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της βρετανικής παρουσίας στη Βόρειο Ιρλανδία μετά από 36 χρόνια δράσης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Δεν θα κουραστώ να το λέω, βλέπω εδώ και δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολουθούν την συνεδρίασή μας: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Ομως, αν μου επιτρέπετε, επειδή άκουσα και τον Μάξιμο και να κλείσω με αυτό, μου έδωσε μια ωραία ιδέα, έκανε κάποιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Ισως με έναν τρόπο και εμείς να θυμίζουμε λίγο τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Ισπανία. Προσέξτε, τι έκανε η Ισπανία; Ηθελε να έχει κατοχή της μπάλας, άρα, δηλαδή, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οταν έχεις την μπάλα, εσύ μάλλον θα βάλεις γκολ. Οταν κυνηγάς να πάρεις την μπάλα κάποιος άλλος μάλλον… Εμείς, λοιπόν, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχουμε σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, το έχουμε αποδείξει, οπότε μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον «μαραθώνιο» μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Και βέβαια, έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ομάδα. Ομάδα. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
(Τον είπαν Μωυσή, Τσόρτσιλ, Ηρακλή, γκόμενο και άλλα που δεν τα θυμόμαστε. Ε, να μην αυτοχαρακτηριστεί και Ρόδρι; Εμμεσα και… με σεμνότητα και ταπεινότητα, αλλά όταν ένας χαζοχαρούμενος πορφυρογέννητος παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, ξεβρακώνεται αμέσως. Τα λέει και χαχανίζει αυτάρεσκα. Δε θα σχολιάσουμε την παρομοίωση της ΝΔ με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, γιατί θα ήταν ιεροσυλία. Η Ισπανία είναι ο ορισμός της ομάδας, ενώ η ΝΔ είναι ένα τσούρμο παρτάκηδων που το διαφεντεύει δικτατορικώ τω τρόπω ένας αυτοκρατορίσκος με τους αυλικούς του. Το αφεντικό και εκείνοι που έχουν ως καθήκον να «φάνε τη σφαίρα», όπως λέει ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Κι όχι μόνο να «φάνε τη σφαίρα», αλλά να ράψουν το στόμα τους, υπακούοντας στην ομερτά που απαιτεί η αυτοκρατορική αυλή. Θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα: αν τα γκάλοπ – όχι αυτά που δημοσιεύονται, τα άλλα, τα κυλιόμενα, που τα βλέπουν μόνο ο αυτοκρατορίσκος και οι επιτελείς του – έδειχναν ότι «βγαίνουν τα κουκιά», θα είχε κανένα δισταγμό ο Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν τις μπούρδες περί «θεσμικότητας». Επειδή «τα κουκιά δε βγαίνουν» και επειδή οι δυναμικές που καταγράφουν αυτά τα μυστικά γκάλοπ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επαναλαμβάνει συνεχώς «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027». Τους θέλει, όμως, σε ετοιμότητα, γιατί αν για κάποιο ή κάποιους λόγους παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θα μπουμπουνίσει τις εκλογές πρόωρα. Θα πάρει το ρίσκο. Αλλιώς, θα το πάει μέχρι το τέλος, ολοκληρώνοντας όσες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απομένουν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει στήριξη από την αστική τάξη. Οχι σώνει και καλά για να ξαναγίνει άμεσα πρωθυπουργός, αλλά για να μείνει ο ίδιος και η «φαμίλια» στο παιχνίδι)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo