Κουτοπονηριές

0

Λένε ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Τον είχε στην μπούκα τον Μαγιορκίνη ο Τσιόδρας (από την εποχή που ο Γκίκας του την είχε πέσει για τα περί ανοσίας της αγέλης μέσω του ανοίγματος των σχολείων, που υποστήριζε ο Τσιόδρας) και δε θα μπορούσε να βρει καλύτερη ευκαιρία: το διαδικτυακό σύμπαν γελούσε με τη «γεωμετρία του Γκίκα», o οποίος -και λόγω του ύφους χιλίων καρδιναλίων- είχε γίνει ρόμπα. Οπότε, ο Τσιόδρας αποφάσισε να τον γελοιοποιήσει ακόμα περισσότερο. Με στιλ, όμως. Το σφάξιμο με το βαμβάκι είναι πιο σαδιστικό.

«Μια μάσκα από μόνη της δεν καταργεί την ανάγκη της απόστασης», είπε με νόημα. Αφού τόνισε ότι «όπου είναι εφικτό να εφαρμόζεται αυτή η απόσταση, πρέπει να εφαρμόζεται, ανεξάρτητα αν κάποιες μαθηματικές εκτιμήσεις δείχνουν το ένα ή το άλλο αποτέλεσμα», έστριψε πιο βαθιά το μαχαίρι στην ανοιχτή πληγή του Γκίκα: «Και φυσικά, αν μπορεί να διατηρηθεί αυτή η απόσταση του ενός μέτρου μεταξύ των θρανίων ή 1,5 προς 2 μέτρα μεταξύ των μαθητών που κάθονται στα διπλανά θρανία, είναι πάρα πολύ σημαντικό μέτρο».

Ο Μαγιορκίνης είχε υποστηρίξει τα αντίθετα. Και σαν παιδάκι που έχει πεισμώσει, έφτιαξε και τα περιβόητα «γραφήματα του Γκίκα», για να «αποδείξει» πως οι αποστάσεις δεν έχουν σημασία και γι’ αυτό είναι προτιμότερο να υπάρχουν 25 μαθητές ανά τάξη, παρά 15.

Το σαδιστικότερο το κράτησε για το τέλος. Οταν τον ρώτησαν αν αναφέρεται στα όσα είχε πει ο Μαγιορκίνης, ο Τσιόδρας απάντησε: «Πρέπει να τον ρωτήσετε, την Παρασκευή νομίζω θα είναι εδώ». Και στο καπάκι συμπλήρωσε με νόημα: «Αλλά όταν τον ρωτήσετε, δεν νομίζω ότι μια μαθηματική εκτίμηση, ένα μαθηματικό μοντέλο αναιρεί την προσπάθεια όλων μας να βρούμε την λύση, την καλύτερη δυνατή λύση, η οποία περιλαμβάνει φυσικά την απόσταση και τα άλλα μέτρα». Μ’ άλλα λόγια «κι αν ο Γκίκας επιμείνει με τη γεωμετρία του, εσείς να ξέρετε ότι λέει παπάρες»…

Θα ήταν λάθος, όμως, αν θεωρούσαμε ότι ο Τσιόδρας άδειασε τόσο σαδιστικά τον Μαγιορκίνη μόνο και μόνο επειδή έχει προσωπικά μαζί του. Τον άδειασε επειδή έπρεπε να τον αδειάσει, για να βγει στον αφρό η κυβερνητική πολιτική για τη λειτουργία των σχολείων. Ο Μαγιορκίνης, στην προσπάθειά του να φανεί χρήσιμος στην κυβέρνηση, έσπασε τα μούτρα του. Ο Τσιόδρας τον πέταξε όπως πετάνε την τρίχα από το ζυμάρι, για να μπορέσει να φουρνίσει το ζυμάρι, την κυβερνητική πολιτική.

Ο ίδιος ο Τσιόδρας έχει επιδείξει ουκ ολίγες φορές την ίδια συμπεριφορά ζηλωτή που επέδειξε ο Μαγιορκίνης. Πέρασε αβρόχοις ποσίν, όχι χάρη στο στιλάκι ιεροκήρυκα-θεούσας που έχει, αλλά επειδή του έκαναν πλάτες τα αστικά ΜΜΕ και σύσσωμη η αστική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και Περισσός κυρίως). Aν τον είχαν «περιλάβει» για όλα τα «φίδια» που έλεγε κατά καιρούς, για να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική την περίοδο της καραντίνας, θα ήταν σήμερα εντελώς ανυπόληπτος.

Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθειά του να στηρίξει το άνοιγμα των σχολείων, επειδή αυτό απαιτούσε η κυβέρνηση, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των καπιταλιστών και να μειώσει τις δαπάνες των κρατικών ταμείων. Το έκανε επικαλούμενος ανύπαρκτες μελέτες και κρύβοντας ή παραποιώντας μελέτες διάσημων επιστημόνων, όπως η ομάδα του Κριστιάν Ντρόστεν στη Γερμανία και μια ομάδα κινέζων επιδημιολόγων, που υποστήριζαν ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον κοροναϊό όσο και οι ενήλικες.

Προσέξτε με τι καλογερίστικη μαεστρία προσπαθεί τώρα να αποστεί από εκείνες τις παλιές δηλώσεις του:

«Μπορεί να απαιτηθούν άλλες μορφές διδασκαλίας, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβληθούν είτε στο σύνολο της χώρας είτε σε κάποιες επιμέρους πιο επιβαρυμένες περιοχές. Θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για αυτό, όχι μόνο στην Πατρίδα μας, σε όλο τον κόσμο γίνεται.

Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προκύπτει ότι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, όταν δεν συνδυάζεται με άλλα μέτρα, δεν φαίνεται να συμβάλλει αποτελεσματικά στον περιορισμό της διασποράς του ιού και δεν προσφέρει επιπλέον προστασία για την υγεία των παιδιών».

Πρώτα λέει ότι μπορεί να ξαναχρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία, είτε σε όλη τη χώρα είτε τοπικά. Αρα, παίρνει πίσω την παλιά θέση του ότι τα παιδιά δε μεταδίδουν τον ιό, επομένως δε χρειάζεται να κλείσουν τα σχολεία. Μετά, βάζει την αναίρεση: το κλείσιμο των σχολείων δε φαίνεται να συμβάλλει αποτελεσματικά στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Την υπονομεύει, όμως, και αυτή τη θέση προσθέτοντας τον όρο «όταν δεν συνδυάζεται με άλλα μέτρα». Δηλαδή, όταν το κλείσιμο των σχολείων συνδυάζεται με άλλα μέτρα, συμβάλλει αποφασιστικά στον περιορισμό της διασποράς, γι’ αυτό και μπορεί να απαιτηθεί να ξανακλείσουν τα σχολεία.

Κανένας, όμως, δεν υποστήριξε ποτέ ότι αρκεί μόνο το κλείσιμο των σχολείων. Αντίθετα, ο Τσιόδρας έλεγε ότι δε χρειάζεται να μείνουν κλειστά τα σχολεία, γιατί τα παιδιά δε νοσούν και κυρίως δε μεταδίδουν. Από τότε που έγινε η σχετική συζήτηση (τέλη Απρίλη – αρχές Μάη) έχουν δημοσιευτεί και άλλες επιστημονικές μελέτες υψηλού κύρους, που έδειξαν ότι τα παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών μεταδίδουν όπως και οι ενήλικες και κάτω των 10 ετών μεταδίδουν λιγότερο. Τις έχει υιοθετήσει, μάλιστα, και ο αγαπημένος του Τσιόδρα ΠΟΥ (αυτό το όργανο του διεθνούς καπιταλισμού).

Δεν είναι τυχαίο που αυτήν τη φορά ο Τσιόδρας δεν αναφέρθηκε στον ΠΟΥ αλλά στο ECDC. Και μάλιστα, όχι σε κάποια μελέτη ή οδηγία του ECDC, αλλά σε στοιχεία, τα οποία αξιολόγησε ο ίδιος! Γιατί, όμως, δεν μπαίνει στον κόπο να δημοσιεύσει μια μελέτη με αυτά τα συμπεράσματα; Δεν είναι βλάκας. Ξέρει ότι τέτοια «μελέτη» δεν υπάρχει περίπτωση να δημοσιευτεί. Θα γελούσαν και οι πολυθρόνες στα γραφεία των επιστημονικών περιοδικών.

Αν ασχοληθήκαμε με τις πρόσφατες κουτοπονηριές του επανακάμψαντος Τσιόδρα είναι επειδή θέλουμε να προειδοποιήσουμε και πάλι για το ρόλο αυτών των «ενσωματωμένων» στην κυρίαρχη πολιτική επιστημόνων. Και να απευθύνουμε έκκληση να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Κάθε δήλωση, κάθε τοποθέτησή τους πρέπει να περνάει από το φίλτρο της πιο ανελέητης κριτικής. Μόνον έτσι θα αποκαλυφθεί ο ρόλος τους και θα μειωθεί η παραλυτική επίδρασή τους στην κοινωνική συνείδηση.

ΥΓ. Πού είναι ο Γκίκας; Ο-ε-ο; Επίσημα είχε ανακοινωθεί ότι ο Μαγιορκίνης θα αναπληρώνει τον Τσιόδρα στο σόου με Χαρδαλιά και Κοντοζαμάνη. Χτες Παρασκευή, στο πάνελ ήταν άλλος λοιμωξιοκομισάριος. Πώς το ‘λεγε ο Βάρναλης; «Να φυλάγεσαι από τα πισινά του μουλαριού και από τα μπροστινά του καλόγερου».

Π.Γ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: