Αγαπητά μου παιδιά
Ενα μεσημέρι του Ιούλη (που λέει κι ο Χρήστος Θηβαίος), εκεί που έπινα τσίπουρο κι έτρωγα λακέρδα (που λέει κι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου) , κάποιος χτύπησε την πόρτα. Επειδή ήταν αδύνατο – καλοκαιριάτικα – να είναι ο βοριάς (που λέει κι ο Γιώργος Νταλάρας), σηκώθηκα ν’ ανοίξω και βλέπω την αγγλίδα φίλη μου, την Αναμπελ (που λέει κι ο Γιάννης Βόγλης). Η Αναμπελ ήταν πράκτορας (είχε γραφείο στοιχημάτων στο Λονδίνο, σε μια σκοτσέζικη αυλή – Scotland Yard την αποκαλούσε). Για να μην τα πολυλογώ, η Αναμπελ ήρθε και θρονιάστηκε σπίτι μου από τότε και δε λέει να φύγει. Καλό κορίτσι, δε λέω, βολευτήκαμε πολλοί σύντροφοι σε καιρούς ένδειας. Ολοι της πρόσφεραν αμύγδαλα (ήταν η αδυναμία της) για να την έχουν από κοντά, ενώ υπήρξε κι ένας που αποπειράθηκε να την βιάσει και αποπέμφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.
Η Αναμπελ είχε ένα μυστικό κρυμμένο στης καρδιάς τα βάθη (που έλεγε κι η Αλίκη) και δεν άργησε να μου το αποκαλύψει. Είχε καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει τον κώδικα με τον οποίο επικοινωνούσαν τα μέλη των παράνομων οργανώσεων στη χώρα μας. Ως γνωστόν, οι παράνομες οργανώσεις είχαν πετύχει να διεισδύσουν στην καρδιά του κράτους και αρχηγοί τους είχαν διατελέσει κατά καιρούς πολλοί γνωστοί πανεπιστημιακοί και πολιτικοί. Από την άλλη μεριά, τα συγκοινωνούντα δοχεία της τρομοκρατίας είχαν δυσχέρειες, αφού όλοι γνωρίζουν την κατάσταση, τόσο των συγκοινωνιών όσο και των δοχείων στη χώρα μας (αν ψάξει κανείς, θα βρει και στα δύο σκατά).
Ως πειστήριο της αποκρυπτογράφησης, η Αναμπελ μου έδειξε ένα φαινομενικά αθώο έγγραφο. Σας αποκαλύπτω σήμερα το περιεχόμενό του, τονίζοντας τις λέξεις – κλειδιά:
Αξιότιμε κύριε Οικονόμου
Τα όσα αιτείστε, αντιβαίνουν το ΠΔ της 9/10/1967 και δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν άμεσα. Αλλωστε, με γνώμονα την αλήθεια, τα οφέλη που θα προκύψουν είναι λίγα. Το μέγα κώλυμα που παρουσιάζεται είναι ανυπέρβλητο κατά την άποψή μας, και θα πρέπει να περιμένουμε την αναθεώρηση του σχετικού νόμου. Ο οικονομικός διαχειριστής, Λουκάς.
Είχα μπροστά μου ένα σωρό αποδείξεις, απ’ αυτές που έμελλε αργότερα ν’ αξιοποιηθούν. Πίσω από ονόματα και τίτλους κρύβονταν πρόσωπα και καθήκοντα, όπως είναι φανερό. Το ΠΔ που ο καθένας ερμήνευε ως Προεδρικό Διάταγμα, δεν ήταν παρά η κωδικοποίηση των οδών Πάτμου και Δαμάρεως. Η ημερομηνία του διατάγματος ήταν αυτή του θανάτου του Τσε Γκεβάρα. Και οι λέξεις «κατά» και «λίγα», δεν ήταν άλλο από τα αρχικά των φερόμενων ως μελών του ΕΛΑ (Κανάς – Αγαπίου – Τσιγαρίδας – Αθανασάκη) και σημαντικών τόπων (Λειψοί – Ικαρία – Γαύδος – Αθήνα ή Αγκίστρι ή Αστακός Αιτωλοακαρνανίας ή Αλλού) αντίστοιχα.
Το έγγραφο υπεβλήθη σε ανάλυση dna, NBA, CIA, αίματος, ούρων, σπινθηρογράφημα και αξονική τομογραφία, αποκωδικοποιήθηκε και μια μέρα που νύχτωσε, η Αναμπελ μου το διάβασε αποκρυπτογραφημένο πια:
«Αξιότιμε αρχηγέ
Τα περί του επόμενου χτυπήματος, συζητήθηκαν στην Πάτμου και τη Δαμάρεως και βρίσκουν αντίθετους κάποιους Γκεβαρικούς, γι’ αυτό ας το ξανασκεφτούμε. Μια συντρόφισσα είπε ότι είναι καλύτερα να πάμε διακοπές. Τα πράγματα είναι δύσκολα, ακόμα και για τον ΕΛΑ, γι’ αυτό θα δούμε τι θα κάνουμε».
Ηταν τόσο απλό. Κι εγώ ήμουν πράκτορας (ταξιδίων) παλιότερα, αλλά δεν είχα καταφέρει να φτάσω τόσο βαθιά με το θολό μου το μυαλό (που λέει κι ο Μάλαμας). Η Αναμπελ δεν ήταν η νυμφομανής μυθομανής που έδειχνε, αλλά μία πανέξυπνη πράκτορας που μας ξεφτίλισε όλους.
Τώρα αναλύει την εμπλοκή Τσεκούρα στην υπόθεση, μέσα από τη φράση «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και τις γνωστές αναφορές σε Νενέκους. Μου εκμυστηρεύθηκε μάλιστα ότι σκόπιμα ενεπλάκη το όνομα του καθηγητή, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν τότε στο Πεκίνο, παραλαμβάνοντας φακέλους ελλήνων μαοϊκών από τον διευθυντή των αρχείων της νηστικής υπηρεσίας Χα-μου-ρα, τον Νασουσύρω Τοκασόνι. Τους φακέλους όμως χρησιμοποίησε γνωστός και μικρός το δέμας υπουργός της εποχής (αγνώστου διευθύνσεως σήμερα) για να υψώσει την καρέκλα του και να καταστεί εμφανής, με αποτέλεσμα να καταστραφούν αμφότεροι.
Αναμένω εξελίξεις, εκπλήξεις, ρήξεις και ήξεις αφίξεις. Ο Μαραντόνα να βάλει το χέρι του (αν και, όπως μου εκμυστηρεύθηκε η Αναμπελ, εμπλέκεται κι αυτός, μέσω των αδελφών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής!)
Και τι να πει κανείς, που αυτό το κείμενο (καθαρό) έχει ακριβώς 666 λέξεις! Πιστεύεις μετά ή δεν πιστεύεις;
Θάνος Λαγούτσικος