Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 27 Απρίλη
  • Η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων
  • Στην… κανονικότητα, διά της… πειθούς
  • ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)
  • Σαν σήμερα 26 Απρίλη
  • Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Μάι 2016, 00:00

Λακέδες των Αμερικανών

Ο Σαμαράς το ξεκίνησε, ο Τσίπρας το συνεχίζει. Με φιέστες της ίδιας κιτς αισθητικής, βγαλμένες από το «μπουκ» των εταιριών που οργανώνουν «ιβέντς» καπιταλιστικών ομίλων. Κι αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο γιάπης με την παλιομοδίτικη χωρίστρα στο μαλλί και την πράσινη γραβάτα (ναι, καταπράσινη είναι), με τον οποίο ανταλλάσσει θερμή χειραψία ο Τσίπρας, ποζάροντας με πλατύ χαμόγελο στο φακό, σας λέμε ότι είναι ο περιβόητος Αμος Χοχστάιν, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έχει έρθει καμιά σαρανταριά φορές στην Ελλάδα για να ρυθμίσει τις ενεργειακές μπίζνες των ΗΠΑ. «Σας μεταφέρω μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι: οι ΗΠΑ στηρίζουν τον αγωγό, τον θεωρούν απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλειά τους», είπε όταν πήρε το λόγο. Χωρίς ίχνος διπλωματικού τακτ.

Επανάληψη ως φάρσα

Επάνοδο στην τακτική της «δημιουργικής ασάφειας» ανακοίνωσε ο Τσίπρας στη συνέντευξή του στη φυλλάδα των Χατζηνικολάου-Κουρή. Μόνο που η «δημιουργική ασάφεια» του Μπαρουφάκη ήταν μια τακτική, που ταλάνισε τον ελληνικό καπιταλισμό και την Ευρωζώνη για μερικούς μήνες, ενώ αυτό που παρουσιάζει τώρα ο Τσίπρας είναι η επανάληψή της ως φάρσα. Είναι ένα ακόμα τσιπραίικο ψέμα, που δύσκολα θα βρει ανθρώπους να το πιστέψουν.

Ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης «αποτέλεσε μια εξαιρετικά ευφυή κίνηση στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης», λέει ο Τσίπρας, γιατί εξουδετέρωσε την πρόταση του ΔΝΤ για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. Φτιάξαμε έναν άχρηστο μηχανισμό, λέει. Ιδιο με αυτόν που ήδη ισχύει. «Αλλά», καταλήγει, «το πιο σημαντικό είναι πως δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί»! Μ' άλλα λόγια, τους πιάσαμε Κώτσους. Υπογράφουμε κάτι που είναι άχρηστο!

Η «δημιουργική ασάφεια» κράτησε μερικούς μήνες και ολοκληρώθηκε με το τρίτο Μνημόνιο. Εγινε, όμως, ένα ψιλομπάχαλο αυτούς τους μήνες. Με τον δήθεν άχρηστο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης τίποτα το ασαφές δεν υπάρχει και κανένα μπάχαλο δε θα υπάρξει. Τα μέτρα λαμβάνονται ήδη και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται, χωρίς καμιά ουσιαστική διαπραγματευτική δυνατότητα. Οι ιμπεριαλιστές δανειστές δεν πιάστηκαν Κώτσοι. Ούτε ο ελληνικός λαός θα πιαστεί Κώτσος καταπίνοντας το ψέμα του Τσίπρα. Η εντεινόμενη βαρβαρότητα δεν του το επιτρέπει.

Κάν΄το σαν τον Σαμαρά

Δεν χρειάζεται να φτάσουμε καν στο 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του τρίτου Μνημόνιου. «Πολύ νωρίτερα θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία των δανειστών»! Το λέει ο Τσίπρας (συνέντευξη στη  Real News) και μας καλεί να τον πιστέψουμε. Δεν έχει σημασία τι γράφει το ίδιο το τρίτο Μνημόνιο (δημοσιονομική προσαρμογή για πολλά χρόνια), ούτε τι προβλέπει η συμφωνία που έκανε στο Eurogroup ο Τσακαλώτος στις 9 Μάη. Σημασία έχει ο λόγος του Τσίπρα. Οπως είχε και ο λόγος του Σαμαρά, που έβγαλε ολόκληρο το 2014 με την προπαγάνδα του success story, ενώ το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς ανακοίνωσε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ τερματίζεται.

Τη συνέχεια του Σαμαρά την ξέρουμε. Εκλιπαρούσε την Μέρκελ να τον βοηθήσει να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου Μνημόνιου χωρίς πολύ σκληρά μέτρα κι αυτή τον παρέπεμπε στην τρόικα. Η προσπάθεια αυτή ήταν το κύκνειο άσμα του στην πρωθυπουργία, καθώς οι ιμπεριαλιστές δανειστές τον παρακολουθούσαν με ψυχρή αδιαφορία να βυθίζεται στην ανυποληψία. Ο Τσίπρας, έχοντας δει πώς «καθάρισαν» πρώτα τον Γιωργάκη και μετά τον Σαμαρά, λέει μεν τα ψέματά του στον ελληνικό λαό, στις διαπραγματεύσεις όμως σπεύδει να υπογράψει ό,τι του ζητιέται, με την ελπίδα να τη βγάλει στο Μαξίμου όσο γίνεται περισσότερο.

Ψέμα στο ψέμα

Λέει ο Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει τη συμφωνία του καλοκαιριού, η οποία προβλέπει μια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με 5,4 δισ. μέτρα μέχρι το 2018. Σας θυμίζω ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκκινούσαν την πέμπτη αξιολόγηση με απαιτήσεις για 8 δισ. μέτρα μόνο για το '15 και το '16». Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε σε μέτρα 5,4 δισ. ευρώ τώρα. Αυτά που συμφώνησε το περασμένο καλοκαίρι δεν μετράνε; Τα μέτρα του περασμένου καλοκαιριού ήταν ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Συν 5,4 δισ. τώρα, φτάσαμε… αισίως στα 9 δισ., ξεπερνώντας τα 8 δισ. που ο Τσίπρας αποδίδει στους Σαμαροβενιζέλους (για 7,7 δισ. είχε μιλήσει πρόσφατα στη Βουλή). Αν προσθέσουμε και τη ρεζέρβα του «κόφτη», τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούν αυτά που (κατά τον ΣΥΡΙΖΑ) προγραμμάτιζαν οι προηγούμενοι. Και βέβαια, το πιο σημαντικό είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπήκαν από μηδενική βάση, αλλά προστέθηκαν στα μέτρα των προηγούμενων Μνημονίων.

Μυθολογία

Η τσιπραίικη μυθολογία δε διαφέρει από τη σαμαρική και ως προς το περιεχόμενο: θα έχουμε ανάπτυξη και θα βγούμε στις αγορές. Η ανάπτυξη (εφτά μονάδες σε τρία χρόνια υπόσχεται ο Τσίπρας!) έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο, όμως η «έξοδος στις αγορές» εξακολουθεί να περιβάλλεται μ' ένα μυστικιστικό περίβλημα. Είναι κάτι σαν τις μυστικές συνταγές των αλχημιστών. Τι σημαίνει «έξοδος στις αγορές»; Δανεισμό του ελληνικού κράτους από τα διάφορα funds του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου και ανατροφοδότηση του χρέους του. Δηλαδή, νέα δάνεια για να αποπληρώνονται τα τοκοχρεολύσια των παλιών δανείων.

Δεν υπάρχει παράγοντας της Ευρωζώνης που να μην το θέλει αυτό το πράγμα. Ο ESM, που τον έχουν χτίσει σαν έναν μηχανισμό παρέμβασης για να κρατούν τη σταθερότητα του ευρώ, δεν έχει απεριόριστα κεφάλαια. Στόχος του είναι να παρεμβαίνει, να βάζει μια τάξη στην εξυπηρέτηση του χρέους ενός προβληματικού κράτους (όπως η Ελλάδα) και στη συνέχεια να παραδίδει αυτό το κράτος στις «αγορές», που είναι αρμόδιες για το δανεισμό του. Επομένως, η «έξοδος στις αγορές» προϋποθέτει πως το υπερχρεωμένο κράτος έχει βάλει τάξη στη διαχείριση των δανείων του. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Με το χτίσιμο ενός καθεστώτος μόνιμης σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται το χρέος, το οποίο δεν μειώνεται ονομαστικά. Επομένως, η «έξοδος στις αγορές» προϋποθέτει σκληρή λιτότητα (έστω και χωρίς νέο Μνημόνιο) και στενή επιτήρηση των όρων αυτής της λιτότητας από το μηχανισμό της Κομισιόν.

Ψεματάκια

Ο Τσακαλώτος απασχόλησε το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών για να εκδώσει μακροσκελή ανακοίνωση σχετική με την τεράστια περιουσία του και τις επενδύσεις του σε funds του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου, όπως η Blackrock, η JP Morgan κ.ά. Στο δελτίο Τύπου τονίζεται με το γνωστό κρύο χιούμορ που χαρακτηρίζει τον αγγλοτραφέντα υπουργό: «Οπως είχε δηλώσει και παλαιότερα, ο υπουργός Οικονομικών είναι συνδικαιούχος στους συγκεκριμένους επενδυτικούς λογαριασμούς, δεν ασχολείται ο ίδιος με τη διαχείρισή τους καθώς δεν του ανήκουν τα χρήματα. Ολοι οι έλληνες γονείς έχουν τα παιδιά τους συνδικαιούχους. Και ο πατέρας του υπουργού δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση».

Μια ματιά στη δήλωση πόθεν έσχες του Τσακαλώτου, όμως, δείχνει πως στα χοντρά ποσά ο Τσακαλώτος δεν είναι συνδικαιούχος, αλλά αποκλειστικός δικαιούχος. Μπορεί να ήταν κάποτε λεφτά του πατέρα του και να του τα μεταβίβασε, όμως πλέον είναι δικά του λεφτά και τα διαχειρίζεται ο ίδιος. Ας σταματήσει τα ψέματα, λοιπόν, γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται ακόμα περισσότερο.

Δύσκολη Ζωή

Είδαμε τον Π. Λαφαζάνη να διαδηλώνει στο πανηγύρι-παζάρι της Νέας Φιλαδέλφειας παρέα με καμιά εικοσαριά-τριάντα άτομα (που δεν ήταν όλα τους μέλη της ΛΑΕ) και θυμηθήκαμε το στίχο του Σολωμού: «περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις». Οταν ο επικεφαλής των 25 βουλευτών που αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή και επικεφαλής το πάλαι του 25%-30% της οργανωμένης κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζεται να πηγαίνει σε μια γειτονιά για να τονώσει το ηθικό μιας χούφτας δικών του,  το συμπέρασμα είναι πως οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για πρώην πρίγκηπες. Ρωτήστε και την πρόεδρο Ζωή, που κάποια στιγμή ξεγελάστηκε από τη δημοσιότητα της εναρκτήριας πλεύσης και νόμισε πως θα βρίσκεται καθημερινά στις πολιτικές σελίδες των αστικών φυλλάδων και στα πάνελ των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, έκτοτε όμως η βαρκούλα βολοδέρνει σε μοναχικούς πλόες στον Αργοσαρωνικό, κάνοντας κάπου-κάπου καμιά στάση στο λιμανάκι του twitter. Η προεδράρα, όμως, επιμένει στο one woman show κι έτσι η «πλεύση ελευθερίας» εξακολουθεί να έχει την παγκόσμια πρωτιά: είναι το μοναδικό κόμμα που έχει μόνο αρχηγό!

ΥΓ. Ο Λαφαζάνης πήρε μέρος ακόμα και σε εκδήλωση της… «Πυρικαύστου Ελλάδας». Χώρια η συμμετοχή του στο πρωινάδικο ενός κάποιου Μένιου (αγνώστων -σ' εμάς- λοιπών στοιχείων), που ακκίζεται με κάτι άλλους τύπους και τύπισσες μιλώντας για τα κουτσομπολιά των σελέμπριτις.

Δύσκολη ζωή

Ακόμα πιο ζόρικα είναι τα πράγματα για τον τέως υπαρχηγό του ΓΑΠ Γιάννη Ραγκούση, που εγκατέλειψε το… μοναστήρι του στην Πάρο και κατέπλευσε στο κλεινόν άστυ για ν' ανακοινώσει την ίδρυση κόμματος με τον λαμπερό τίτλο  «Με την Επόμενη Ελλάδα» και σήμα ένα δρομέα που τρέχει προς τον ήλιο. Πέρασαν σχεδόν τρεις εβδομάδες από τότε που παρουσιάστηκε το… νέο κόμμα και δεν ξανακούσαμε κάτι σχετικά μ' αυτό. Τότε «παιζόταν» η επιβίωση της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, οπότε τα εχθρικά προς αυτήν ΜΜΕ αβαντάριζαν τους πάντες. Η συγκυβέρνηση τα κατάφερε, το πολιτικό σκηνικό ηρέμησε, οπότε ποιος θα καθήσει ν' ασχοληθεί με το… Ποτάμι του Ραγκούση (δείτε την ιστοσελίδα του και θα καταλάβετε ότι πρόκειται για ρέπλικα του Ποταμιού). Η κυρίαρχη αστική άποψη αυτή τη στιγμή είναι πως πρέπει να υπάρξει μόνο ένας ενδιάμεσος πόλος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, και οι υπόλοιποι να ενταχθούν υποχρεωτικά σ' αυτόν ή να επιλέξουν έναν από τους δύο πόλους του νέου δικομματισμού.

Χτίζει για το μέλλον

Μόνο η Δούρου δείχνει ήρεμη, καθώς έχει επιλέξει τη στρατηγική «χτίζω για το μέλλον». Αποτραβηγμένη στην περιφέρεια, αποφεύγει να ταυτιστεί με την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αποφεύγει να υπερασπιστεί τα βασικά νομοθετήματα αυτής της πολιτικής και δουλεύει μόνο για τη δημόσια εικόνα της, ανεξάρτητα από την υπόλοιπη ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να εμφανίζεται στο ίδιο κάδρο. Τελευταίο πόνημα της μαντάμ είναι η παραγωγή ταινίας μικρού μήκους παρέα με τον αντιπεριφερειάρχη βορείου τομέα Γ. Καραμέρο (έμπειρο σ' αυτού του τύπου την προπαγάνδα, λόγω της θητείας του στην τηλεόραση), η οποία θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη σε προβολή-φιέστα σε κινηματογράφο του Χαλανδρίου!  «Δύο Βήματα Εμπρός» (!!!) είναι ο τίτλος της ταινίας. «Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σας προσκαλεί στην παρουσίαση ταινίας μικρού μήκους για τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη νίκη της “Δύναμης Ζωής''» γράφει η σχετική πρόσκληση. Εννοείται πως και η ταινία και η φιέστα πληρώνονται από τα ταμεία της περιφέρειας.
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΛαιμητόμος διαρκείας
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Oταν σε παίρνουν στο ψιλό ακόμα και στο Τελ Αβίβ

Κόντρες 24 Απρ 2026, 14:07

Κούλης ο μουλωχτός

Κόντρες 20 Απρ 2026, 10:21

Joint venture

Κόντρες 9 Απρ 2026, 12:10

Ντροπή, κυρία, μιλάνε έτσι στον POTUS;

Κόντρες 6 Απρ 2026, 14:18

Κυνήγι αμερικανικού αγριόχοιρου

Κόντρες 4 Απρ 2026, 20:28

Oχι, ρε, δε θα μας πάρεις τη δουλειά

Κόντρες 3 Απρ 2026, 11:02
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Απρίλη

27 Απρ 2026, 00:01
Αγροτικά

Η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Συνεχίζεται η δίκη των Μελά-Ρέππα (Δευτέρα 27/4, δικαστήρια Ευελπίδων)

26 Απρ 2026, 21:33
Η παπάρα

Στην… κανονικότητα, διά της… πειθούς

26 Απρ 2026, 11:36
Παιδεία

ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)

Πρωταγωνιστούν γόνοι γνωστών οικογενειών και συγκεκριμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

26 Απρ 2026, 06:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Απρίλη

26 Απρ 2026, 00:01
Εργατικά

Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

25 Απρ 2026, 18:14
Διεθνή

Στον δίκαιο πόλεμο νικά ο αγωνιστής της ελευθερίας και όχι τα υπερσύγχρονα όπλα της αδικίας – Το παράδειγμα της Χεζμπολά

25 Απρ 2026, 13:26
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

25 Απρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Απρίλη

25 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιγιάντ Αμπού Ασκαρ – Χουδαΐφα Αλ-Κοχλούτ | Nεκρολογίες μαχητών

24 Απρ 2026, 19:53
Καταστολή

1.000 πρόσφυγες νεκροί σε 3 μήνες στον υγρό τάφο της Μεσογείου 

Μείωση αφίξεων, αύξηση θανάτων: η «επιτυχία» της αποτροπής

24 Απρ 2026, 14:15
Κόντρες

Oταν σε παίρνουν στο ψιλό ακόμα και στο Τελ Αβίβ

24 Απρ 2026, 14:07
Διεθνή

Χριστιανοί μαχητές στη Χεζμπολά

24 Απρ 2026, 12:58
Ιστορία

Μάχα Αμπού Χαλίλ: Μια ιστορική μορφή δολοφονήθηκε στα 80 της από τους σιωναζιστές

24 Απρ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Απρίλη

24 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Iράν: Λαοθάλασσες κατέβηκαν ξανά στους δρόμους για να στηρίξουν τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία

«Μη φοβάστε τα αεροσκάφη B1, B2 και B52. Να φοβάστε τον άνθρωπο χωρίς πατρίδα, χωρίς τιμή και χωρίς ανδρεία»

23 Απρ 2026, 22:03
Διεθνή

Το Ιράν δεν πάει σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με τους αμερικάνικους όρους, γιατί αισθάνεται και είναι δυνατό στο πεδίο

23 Απρ 2026, 21:07
Υγεία

Ξεπέρασε και τον Παττακό ο γκεμπελίσκος του υπουργείου Υγείας: Πέταξε πέτρα σε σκάμμα και τη βάφτισε… θεμέλιο λίθο

23 Απρ 2026, 19:53
Διεθνή

Χεζμπολά: Οι σκοπευτές μας είναι έμπειροι, οι γροθιές μας πολλές και οι πύραυλοί μας ακόμα περισσότεροι…

Αθλιοι ελιγμοί της ξενόδουλης κυβέρνησης της Βηρυτού

23 Απρ 2026, 15:06
Πολιτική

H Koβέσι πέρασε πριονοκορδέλα Μητσοτάκη-Φλωρίδη

23 Απρ 2026, 14:28
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Απρίλη

Ημέρα κατασκευαστικού σχεδίου.

Νότια Αφρική: Ημέρα ανεξαρτησίας.

Σλοβενία, Σιέρα Λεόνε: Εθνική εορτή.

1903: Γεννιέται ο Νίκος Ζαχαριάδης.

1941: Αρχή γερμανικής κατοχής στην Αθήνα.

1968: Συλλήψεις νέων του «Ρήγα Φεραίου» και του ΠΑΜ.

1972: Σιωπηρή πορεία πεντακοσίων φοιτητών της ΦΜΣ για πανεπιστημιακά αιτήματα, πολλές συλλήψεις.

1978: Απόπειρα των Ερυθρών Ταξιαρχών κατά του διευθυντή της FIAT Σέρτζιο Παλμιέρι.

1979: Ολική καταστροφή από βόμβα στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας (ΕΛΑ).

1982: Βόμβα καταστρέφει το διπλωματικό αυτοκίνητο του πράκτορα της CIA Στανισλάβ Βαλέγκρα (ΕΛΑ).

1988: Βόμβες (ΕΛΑ) στις Ζ’ και Η’ ΔΟΥ και στο Α’ αστυνομικό τμήμα (Θεσσαλονίκη).

1999: Βόμβα στο ξενοδοχείο «Intercontinental», μία νεκρή και ένας τραυματίας (Επαναστατικοί Πυρήνες).

2000: Ενας ανήλικος αλβανός κρατούμενος δολοφονείται από αστυνομικό με μια σφαίρα στον τράχηλο στη διάρκεια εξέγερσης στις φυλακές Αυλώνα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο βασικός πυλώνας της πολιτικης μας δεν είναι τα μερίσματα. Είναι αυτό που ονομάσαμε πατριωτική εισφορά. Μιλάμε για 20-30-100, που τους ξέρουμε με το ονομά τους και το τεπώνυμο τους, κι εγώ αν ήμουνα πρωθυπουργός, σε συνθήκες κανονικότητας, γιατί τότε δεν είχαμε μαντίλι να κλάψουμε, θα τους έλεγα για ελάτε εδώ. Για καθίστε εδώ. Θεωρείτε λογικό σε αυτή τη χώρα να παίρνει αυτός ο δάσκαλος που κάνει μάθημα στα παιδιά μας οχτακόσια ευρώ και να διορίζεται στα νησιά και να φεύγει το τετρακοσάρι στα ενοίκια;  Θεωρείτε φυσιολογικό να παίρνει ο γιατρός χίλια οκτακόσια ευρώ για να μας χειρουργήσει και να ζει με τα φιλοδωρήματα των ασθενών του; Οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν έρευνα στην Ελλάδα να μην έχουν σπίτι να μείνουν; Θεωρείτε φυσιολογικό να μην έχουμε σχολεία, να μην έχουμε νοσοκομεία; Είναι πατριωτισμός αυτό; Εγώ θεωρώ ότι θα τους έπειθα, τους περισσότερους από αυτούς. Και ξέρετε γιατί; Γιατί πολλοί από αυτούς έχουν μια αντίληψη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι καμία κοινωνία με τόσο μεγάλες αντιθέσεις. Θα τους έπειθα, όχι για να δεχτούνε, γιατί θα ήταν νομοθετική παρέμβαση, αλλά να διαφημίσουν κιόλας αυτή την παρέμβαση. Γιατί για πρώτη φορά θα έβλεπαν μια κυβέρνηση που δεν τους ζητάει δώρα για να εκλεγεί, αλλά ζητάει κάτι για την πατρίδα. Εγώ δεν έχω ταξικό μένος, έχω πατριωτική ευθύνη. Αυτά τα χρήματα λοιπόν από την πατριωτική εισφορά των κερδών των πολύ υψηλών κερδοφόρων επιχειρήσεων θα πάνε σ’ έναν ειδικό λογαριασμό, δε θα πάνε στον κουβά. Και θα τους έλεγα ελάτε να συμφωνήσουμε και πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό ώστε να πιάσει τόπο.

Αλέξης Τσίπρας

(Περσινά ξινά σταφύλια; Μας τα έχουν πει κι άλλοι; Αδίστακτος δημαγωγός; Επαγγελματίας ψεύτης; Ο,τι και να του προσάψετε ισχύει. Μ’ αυτό το παραμύθι θα πορευτεί προς τις επόμενες εκλογές, υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει την «κανονικότητα» πείθοντας τους ισχυρότερους καπιταλιστές να δώσουν «πατριωτική εισφορά» που θα χρησιμοποιηθεί στην Παιδεία, στην Υγεία, στο «κοινωνικό κράτος». Εμείς θα γελάμε (δικαίως), θα βρίζουμε (δικαίως), κάποιοι καπιταλιστές θα θυμίσουν ότι έχουν «Ιδρύματα» και ήδη κάνουν «πατριωτικό έργο», κάποιοι δημοσιολόγοι θα θυμηθούν πόσο καλά τα πήγε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός με το «Ιδρυμα Νιάρχου», όμως ένα ποσοστό – που κανένας δεν μπορεί να το προσδιορίσει αυτή τη στιγμή – θα πάει στην κάλπη και θα τον ψηφίσει. Εχει σιχαθεί τον Μητσοτάκη, ο Ανδρουλάκης γενικά δεν κάνει «κλικ», ούτε έχει τα δημοκοπικά φόντα του Τσίπρα, κι αν στις πρώτες εκλογές η ψήφος απλωθεί σε διάφορα σχήματα, ως ψήφος διαμαρτυρίας, στις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν θα πάει «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», διότι ο μπαμπούλας της «ακυβερνησίας» πάντα κάνει… δουλίτσα. Κι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Τελευταία φορά το 2012, με τη δεύτερη κάλπη να δίνει κυβέρνηση Σαμαροβενιζελοκουβέληδων. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί και πολλές που θα πιστέψουν το παραμύθι του… γητευτή των αγρίων Τσίπρα, που θα φωνάξει τους μεγαλοκαπιταλιστές και – ποντάροντας στα πατριωτικά αισθήματά τους – θα τους πείσει να δώσουν χρήμα για κοινωνική πολιτική, αρνούμενοι τον εαυτό τους, αρνούμενοι την ουσία του καπιταλισμού. Ελάχιστοι πιστεύουν αυτές τις παπάτζες. Πολλοί όμως θα ψηφίσουν, γιατί θεωρούν πως οι ίδιοι είναι αδύναμοι και αν είναι να περιμένουν κάτι αυτό θα έρθει από την κυβερνητική πολιτική. Γιατί έχουν χάσει την πίστη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πώς θα γεμίσει αυτό το τεράστιο κοινωνικοπολιτικό κενό; Πώς θα οικοδομηθεί και πάλι ανεξάρτητη πολιτική έκφραση της εργατικής τάξης; Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Και δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ στις εκλογικές διαδικασίες του αστικού κοινοβουλευτισμού)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo