Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Μαχμούντ Καμάτι: Τα όπλα της Αντίστασης είναι «κόκκινη γραμμή» για τη Χεζμπολά
  • Η Οδύσσεια του Νόλαν και ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός
  • Αγγλία και Γαλλία στήριζαν τον Χίτλερ, με την ελπίδα ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ενωση
  • Σαν σήμερα 23 Αυγούστου
  • Η ένοπλη Παλαιστινιακή Αντίσταση χαιρετίζει το ευρύ μέτωπο εκλογικής συνεργασίας
  • Η Ιρλανδία απορρίπτει περισσότερες βίζες Παλαιστίνιων απ’ όσες εγκρίνει, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Μάι 2016, 00:00

Λακέδες των Αμερικανών

Ο Σαμαράς το ξεκίνησε, ο Τσίπρας το συνεχίζει. Με φιέστες της ίδιας κιτς αισθητικής, βγαλμένες από το «μπουκ» των εταιριών που οργανώνουν «ιβέντς» καπιταλιστικών ομίλων. Κι αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο γιάπης με την παλιομοδίτικη χωρίστρα στο μαλλί και την πράσινη γραβάτα (ναι, καταπράσινη είναι), με τον οποίο ανταλλάσσει θερμή χειραψία ο Τσίπρας, ποζάροντας με πλατύ χαμόγελο στο φακό, σας λέμε ότι είναι ο περιβόητος Αμος Χοχστάιν, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έχει έρθει καμιά σαρανταριά φορές στην Ελλάδα για να ρυθμίσει τις ενεργειακές μπίζνες των ΗΠΑ. «Σας μεταφέρω μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι: οι ΗΠΑ στηρίζουν τον αγωγό, τον θεωρούν απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλειά τους», είπε όταν πήρε το λόγο. Χωρίς ίχνος διπλωματικού τακτ.

Επανάληψη ως φάρσα

Επάνοδο στην τακτική της «δημιουργικής ασάφειας» ανακοίνωσε ο Τσίπρας στη συνέντευξή του στη φυλλάδα των Χατζηνικολάου-Κουρή. Μόνο που η «δημιουργική ασάφεια» του Μπαρουφάκη ήταν μια τακτική, που ταλάνισε τον ελληνικό καπιταλισμό και την Ευρωζώνη για μερικούς μήνες, ενώ αυτό που παρουσιάζει τώρα ο Τσίπρας είναι η επανάληψή της ως φάρσα. Είναι ένα ακόμα τσιπραίικο ψέμα, που δύσκολα θα βρει ανθρώπους να το πιστέψουν.

Ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης «αποτέλεσε μια εξαιρετικά ευφυή κίνηση στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης», λέει ο Τσίπρας, γιατί εξουδετέρωσε την πρόταση του ΔΝΤ για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. Φτιάξαμε έναν άχρηστο μηχανισμό, λέει. Ιδιο με αυτόν που ήδη ισχύει. «Αλλά», καταλήγει, «το πιο σημαντικό είναι πως δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί»! Μ' άλλα λόγια, τους πιάσαμε Κώτσους. Υπογράφουμε κάτι που είναι άχρηστο!

Η «δημιουργική ασάφεια» κράτησε μερικούς μήνες και ολοκληρώθηκε με το τρίτο Μνημόνιο. Εγινε, όμως, ένα ψιλομπάχαλο αυτούς τους μήνες. Με τον δήθεν άχρηστο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης τίποτα το ασαφές δεν υπάρχει και κανένα μπάχαλο δε θα υπάρξει. Τα μέτρα λαμβάνονται ήδη και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται, χωρίς καμιά ουσιαστική διαπραγματευτική δυνατότητα. Οι ιμπεριαλιστές δανειστές δεν πιάστηκαν Κώτσοι. Ούτε ο ελληνικός λαός θα πιαστεί Κώτσος καταπίνοντας το ψέμα του Τσίπρα. Η εντεινόμενη βαρβαρότητα δεν του το επιτρέπει.

Κάν΄το σαν τον Σαμαρά

Δεν χρειάζεται να φτάσουμε καν στο 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του τρίτου Μνημόνιου. «Πολύ νωρίτερα θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία των δανειστών»! Το λέει ο Τσίπρας (συνέντευξη στη  Real News) και μας καλεί να τον πιστέψουμε. Δεν έχει σημασία τι γράφει το ίδιο το τρίτο Μνημόνιο (δημοσιονομική προσαρμογή για πολλά χρόνια), ούτε τι προβλέπει η συμφωνία που έκανε στο Eurogroup ο Τσακαλώτος στις 9 Μάη. Σημασία έχει ο λόγος του Τσίπρα. Οπως είχε και ο λόγος του Σαμαρά, που έβγαλε ολόκληρο το 2014 με την προπαγάνδα του success story, ενώ το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς ανακοίνωσε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ τερματίζεται.

Τη συνέχεια του Σαμαρά την ξέρουμε. Εκλιπαρούσε την Μέρκελ να τον βοηθήσει να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου Μνημόνιου χωρίς πολύ σκληρά μέτρα κι αυτή τον παρέπεμπε στην τρόικα. Η προσπάθεια αυτή ήταν το κύκνειο άσμα του στην πρωθυπουργία, καθώς οι ιμπεριαλιστές δανειστές τον παρακολουθούσαν με ψυχρή αδιαφορία να βυθίζεται στην ανυποληψία. Ο Τσίπρας, έχοντας δει πώς «καθάρισαν» πρώτα τον Γιωργάκη και μετά τον Σαμαρά, λέει μεν τα ψέματά του στον ελληνικό λαό, στις διαπραγματεύσεις όμως σπεύδει να υπογράψει ό,τι του ζητιέται, με την ελπίδα να τη βγάλει στο Μαξίμου όσο γίνεται περισσότερο.

Ψέμα στο ψέμα

Λέει ο Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει τη συμφωνία του καλοκαιριού, η οποία προβλέπει μια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με 5,4 δισ. μέτρα μέχρι το 2018. Σας θυμίζω ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκκινούσαν την πέμπτη αξιολόγηση με απαιτήσεις για 8 δισ. μέτρα μόνο για το '15 και το '16». Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε σε μέτρα 5,4 δισ. ευρώ τώρα. Αυτά που συμφώνησε το περασμένο καλοκαίρι δεν μετράνε; Τα μέτρα του περασμένου καλοκαιριού ήταν ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Συν 5,4 δισ. τώρα, φτάσαμε… αισίως στα 9 δισ., ξεπερνώντας τα 8 δισ. που ο Τσίπρας αποδίδει στους Σαμαροβενιζέλους (για 7,7 δισ. είχε μιλήσει πρόσφατα στη Βουλή). Αν προσθέσουμε και τη ρεζέρβα του «κόφτη», τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούν αυτά που (κατά τον ΣΥΡΙΖΑ) προγραμμάτιζαν οι προηγούμενοι. Και βέβαια, το πιο σημαντικό είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπήκαν από μηδενική βάση, αλλά προστέθηκαν στα μέτρα των προηγούμενων Μνημονίων.

Μυθολογία

Η τσιπραίικη μυθολογία δε διαφέρει από τη σαμαρική και ως προς το περιεχόμενο: θα έχουμε ανάπτυξη και θα βγούμε στις αγορές. Η ανάπτυξη (εφτά μονάδες σε τρία χρόνια υπόσχεται ο Τσίπρας!) έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο, όμως η «έξοδος στις αγορές» εξακολουθεί να περιβάλλεται μ' ένα μυστικιστικό περίβλημα. Είναι κάτι σαν τις μυστικές συνταγές των αλχημιστών. Τι σημαίνει «έξοδος στις αγορές»; Δανεισμό του ελληνικού κράτους από τα διάφορα funds του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου και ανατροφοδότηση του χρέους του. Δηλαδή, νέα δάνεια για να αποπληρώνονται τα τοκοχρεολύσια των παλιών δανείων.

Δεν υπάρχει παράγοντας της Ευρωζώνης που να μην το θέλει αυτό το πράγμα. Ο ESM, που τον έχουν χτίσει σαν έναν μηχανισμό παρέμβασης για να κρατούν τη σταθερότητα του ευρώ, δεν έχει απεριόριστα κεφάλαια. Στόχος του είναι να παρεμβαίνει, να βάζει μια τάξη στην εξυπηρέτηση του χρέους ενός προβληματικού κράτους (όπως η Ελλάδα) και στη συνέχεια να παραδίδει αυτό το κράτος στις «αγορές», που είναι αρμόδιες για το δανεισμό του. Επομένως, η «έξοδος στις αγορές» προϋποθέτει πως το υπερχρεωμένο κράτος έχει βάλει τάξη στη διαχείριση των δανείων του. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Με το χτίσιμο ενός καθεστώτος μόνιμης σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται το χρέος, το οποίο δεν μειώνεται ονομαστικά. Επομένως, η «έξοδος στις αγορές» προϋποθέτει σκληρή λιτότητα (έστω και χωρίς νέο Μνημόνιο) και στενή επιτήρηση των όρων αυτής της λιτότητας από το μηχανισμό της Κομισιόν.

Ψεματάκια

Ο Τσακαλώτος απασχόλησε το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών για να εκδώσει μακροσκελή ανακοίνωση σχετική με την τεράστια περιουσία του και τις επενδύσεις του σε funds του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου, όπως η Blackrock, η JP Morgan κ.ά. Στο δελτίο Τύπου τονίζεται με το γνωστό κρύο χιούμορ που χαρακτηρίζει τον αγγλοτραφέντα υπουργό: «Οπως είχε δηλώσει και παλαιότερα, ο υπουργός Οικονομικών είναι συνδικαιούχος στους συγκεκριμένους επενδυτικούς λογαριασμούς, δεν ασχολείται ο ίδιος με τη διαχείρισή τους καθώς δεν του ανήκουν τα χρήματα. Ολοι οι έλληνες γονείς έχουν τα παιδιά τους συνδικαιούχους. Και ο πατέρας του υπουργού δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση».

Μια ματιά στη δήλωση πόθεν έσχες του Τσακαλώτου, όμως, δείχνει πως στα χοντρά ποσά ο Τσακαλώτος δεν είναι συνδικαιούχος, αλλά αποκλειστικός δικαιούχος. Μπορεί να ήταν κάποτε λεφτά του πατέρα του και να του τα μεταβίβασε, όμως πλέον είναι δικά του λεφτά και τα διαχειρίζεται ο ίδιος. Ας σταματήσει τα ψέματα, λοιπόν, γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται ακόμα περισσότερο.

Δύσκολη Ζωή

Είδαμε τον Π. Λαφαζάνη να διαδηλώνει στο πανηγύρι-παζάρι της Νέας Φιλαδέλφειας παρέα με καμιά εικοσαριά-τριάντα άτομα (που δεν ήταν όλα τους μέλη της ΛΑΕ) και θυμηθήκαμε το στίχο του Σολωμού: «περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις». Οταν ο επικεφαλής των 25 βουλευτών που αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή και επικεφαλής το πάλαι του 25%-30% της οργανωμένης κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζεται να πηγαίνει σε μια γειτονιά για να τονώσει το ηθικό μιας χούφτας δικών του,  το συμπέρασμα είναι πως οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για πρώην πρίγκηπες. Ρωτήστε και την πρόεδρο Ζωή, που κάποια στιγμή ξεγελάστηκε από τη δημοσιότητα της εναρκτήριας πλεύσης και νόμισε πως θα βρίσκεται καθημερινά στις πολιτικές σελίδες των αστικών φυλλάδων και στα πάνελ των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, έκτοτε όμως η βαρκούλα βολοδέρνει σε μοναχικούς πλόες στον Αργοσαρωνικό, κάνοντας κάπου-κάπου καμιά στάση στο λιμανάκι του twitter. Η προεδράρα, όμως, επιμένει στο one woman show κι έτσι η «πλεύση ελευθερίας» εξακολουθεί να έχει την παγκόσμια πρωτιά: είναι το μοναδικό κόμμα που έχει μόνο αρχηγό!

ΥΓ. Ο Λαφαζάνης πήρε μέρος ακόμα και σε εκδήλωση της… «Πυρικαύστου Ελλάδας». Χώρια η συμμετοχή του στο πρωινάδικο ενός κάποιου Μένιου (αγνώστων -σ' εμάς- λοιπών στοιχείων), που ακκίζεται με κάτι άλλους τύπους και τύπισσες μιλώντας για τα κουτσομπολιά των σελέμπριτις.

Δύσκολη ζωή

Ακόμα πιο ζόρικα είναι τα πράγματα για τον τέως υπαρχηγό του ΓΑΠ Γιάννη Ραγκούση, που εγκατέλειψε το… μοναστήρι του στην Πάρο και κατέπλευσε στο κλεινόν άστυ για ν' ανακοινώσει την ίδρυση κόμματος με τον λαμπερό τίτλο  «Με την Επόμενη Ελλάδα» και σήμα ένα δρομέα που τρέχει προς τον ήλιο. Πέρασαν σχεδόν τρεις εβδομάδες από τότε που παρουσιάστηκε το… νέο κόμμα και δεν ξανακούσαμε κάτι σχετικά μ' αυτό. Τότε «παιζόταν» η επιβίωση της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, οπότε τα εχθρικά προς αυτήν ΜΜΕ αβαντάριζαν τους πάντες. Η συγκυβέρνηση τα κατάφερε, το πολιτικό σκηνικό ηρέμησε, οπότε ποιος θα καθήσει ν' ασχοληθεί με το… Ποτάμι του Ραγκούση (δείτε την ιστοσελίδα του και θα καταλάβετε ότι πρόκειται για ρέπλικα του Ποταμιού). Η κυρίαρχη αστική άποψη αυτή τη στιγμή είναι πως πρέπει να υπάρξει μόνο ένας ενδιάμεσος πόλος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, και οι υπόλοιποι να ενταχθούν υποχρεωτικά σ' αυτόν ή να επιλέξουν έναν από τους δύο πόλους του νέου δικομματισμού.

Χτίζει για το μέλλον

Μόνο η Δούρου δείχνει ήρεμη, καθώς έχει επιλέξει τη στρατηγική «χτίζω για το μέλλον». Αποτραβηγμένη στην περιφέρεια, αποφεύγει να ταυτιστεί με την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αποφεύγει να υπερασπιστεί τα βασικά νομοθετήματα αυτής της πολιτικής και δουλεύει μόνο για τη δημόσια εικόνα της, ανεξάρτητα από την υπόλοιπη ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να εμφανίζεται στο ίδιο κάδρο. Τελευταίο πόνημα της μαντάμ είναι η παραγωγή ταινίας μικρού μήκους παρέα με τον αντιπεριφερειάρχη βορείου τομέα Γ. Καραμέρο (έμπειρο σ' αυτού του τύπου την προπαγάνδα, λόγω της θητείας του στην τηλεόραση), η οποία θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη σε προβολή-φιέστα σε κινηματογράφο του Χαλανδρίου!  «Δύο Βήματα Εμπρός» (!!!) είναι ο τίτλος της ταινίας. «Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σας προσκαλεί στην παρουσίαση ταινίας μικρού μήκους για τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη νίκη της “Δύναμης Ζωής''» γράφει η σχετική πρόσκληση. Εννοείται πως και η ταινία και η φιέστα πληρώνονται από τα ταμεία της περιφέρειας.
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΛαιμητόμος διαρκείας
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Θα δώσουν έδρα στο ακροδεξιό γκεσέμι;

Κόντρες 21 Αυγ 2026, 20:11

Αμάν πια με τους εθελοντές

Κόντρες 19 Αυγ 2026, 19:42

Αμα ξύνεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη

Κόντρες 18 Αυγ 2026, 19:48

H πονηρή πορτοκαλιά

Κόντρες 17 Αυγ 2026, 19:56

Από τους κομμουνιστάς στους τζιχαντιστάς

Κόντρες 16 Αυγ 2026, 07:48

Kάτι τρέχει με τον Τάκη (;)

Κόντρες 13 Αυγ 2026, 19:50
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Μαχμούντ Καμάτι: Τα όπλα της Αντίστασης είναι «κόκκινη γραμμή» για τη Χεζμπολά

23 Αυγ 2026, 18:44
Πολιτισμός

Η Οδύσσεια του Νόλαν και ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός

23 Αυγ 2026, 10:42
Ιστορία

Αγγλία και Γαλλία στήριζαν τον Χίτλερ, με την ελπίδα ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ενωση

87 χρόνια από το «Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ»

23 Αυγ 2026, 05:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου

23 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Η ένοπλη Παλαιστινιακή Αντίσταση χαιρετίζει το ευρύ μέτωπο εκλογικής συνεργασίας

22 Αυγ 2026, 18:14
Διεθνή

Η Ιρλανδία απορρίπτει περισσότερες βίζες Παλαιστίνιων απ’ όσες εγκρίνει, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια

22 Αυγ 2026, 09:57
Διεθνή

Ενα κράτος τρομοκράτης που κάνει «εξαγωγή» του πολέμου

22 Αυγ 2026, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου

22 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Θα δώσουν έδρα στο ακροδεξιό γκεσέμι;

21 Αυγ 2026, 20:11
Διεθνή

Ναφτάλι Μπένετ: Εχουμε χάσει τις ΗΠΑ, έχουμε χάσει τον κόσμο

21 Αυγ 2026, 10:57
Διεθνή

Παλαιστίνη: Ευρύ εκλογικό μέτωπο με πυρήνα τις δυνάμεις της Αντίστασης

21 Αυγ 2026, 08:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Αυγούστου

21 Αυγ 2026, 00:01
Πολιτική

Η πολεμοτρομοϋστερία είναι ο καπνός παραλλαγής που προσπαθεί να κρύψει τη συμμετοχή της Ελλάδας στον  ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράν,

20 Αυγ 2026, 20:51
Εργατικά

Με νέα δίωξη παραπέμπουν στο Πειθαρχικό συνταξιούχους (!) και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς στον Πειραιά

20 Αυγ 2026, 20:19
Πολιτική

Η σιωνιστική τύφλωση του Συνήγορου του Πολίτη

20 Αυγ 2026, 15:09
Διεθνή

The Economist: Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κρίση στους πυραύλους αναχαίτισης μετά την εκτεταμένη χρήση τους στον πόλεμο με το Ιράν

20 Αυγ 2026, 10:43
Διεθνή

«Η Αντίσταση έχει κόκκινες γραμμές και ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει την κατοχή»

Δηλώσεις του εκπρόσωπου της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ

20 Αυγ 2026, 10:06
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Αυγούστου

20 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Αμάν πια με τους εθελοντές

19 Αυγ 2026, 19:42
Πολιτική

Αγκαλιά με τους γενοκτόνους εγκληματίες πολέμου και κατά της ανθρωπότητας ο αρχιστράτηγος του Μητσοτάκη

19 Αυγ 2026, 14:12
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου

Ημέρα υπενθύμισης δουλεμπορίου και κατάργησής του.

Ρουμανία: Ημέρα απελευθέρωσης (1944-1990).

1927: Εκτελούνται στις ΗΠΑ οι ιταλοί αναρχικοί μετανάστες Νικόλα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι.

1939: Υπογράφεται το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο μη επίθεσης Μολότοφ – Ρίμπεντροπ.

1967: Αντιδικτατορικό πανό πίσω από τα γραφεία της Ολυμπιακής (Αθήνα).

1975: Απόφαση του δικαστηρίου για τους πραξικοπηματίες της 21ης Απριλίου 1967. Σε θάνατο οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Νικόλας Μακαρέζος, σε ισόβια και σε μικρότερες ποινές πολλοί άλλοι κατηγορούμενοι. Την ίδια μέρα η κυβέρνηση (Κωνσταντίνος Καραμανλής) μετέτρεψε την ποινή σε ισόβια.

1975: Κομμουνιστικό πραξικόπημα στο Λάος.

1982: Αναγνωρίζεται με νόμο η Εθνική Αντίσταση.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από το 2019 έχω βιώσει επαναλαμβανόμενα και συστηματικά -όπως και πολλά άλλα μέλη της κυβέρνησης- την προσπάθεια αποδόμησής μου ως προσώπου. Πρόκειται για μια τακτική που έχει ως βασικό στόχο να σπιλώσει το πρόσωπο επειδή δεν μπορεί να αποδομήσει το έργο. Τα παλαιοκομματικά οχυρά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της πολιτικής τού σήμερα που ζητά λύσεις. Τι κάνουν λοιπόν; Οταν κάποιος παράγει απτό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο -όπως είναι για παράδειγμα το «Προλαμβάνω»- το οποίο δεν μπορούν να αμφισβητήσουν, τότε επιχειρούν να σπιλώσουν το πρόσωπο. Η βασική τους προσέγγιση είναι να παρουσιάσουν άξιους ανθρώπους ως διεφθαρμένους, φαύλους, αναξιόπιστους για να πλήξουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Λες και ο πολίτης θα αμφισβητήσει την ίδια την πραγματικότητα, τα ίδια του τα μάτια και θα πιστέψει αυτά που λέει ή γράφει κάποιος για την πραγματικότητα που ζει ο ίδιος.

Ειρήνη Αγαπηδάκη

(Η κυρία μάς λέει για τον εαυτό της ότι είναι άξια, αδιάφθορη, αυτοδημιούργητη, αξιόπιστη και κυρίως ότι παράγει σημαντικό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο. Ο ίδιος ο πολιτικός της προϊστάμενος, ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας του Μητσοτάκη φαίνεται πως έχει διαφορετική γνώμη. Γι’ αυτό και δεν την παίρνει ποτέ μαζί του στις φιέστες κοπής κορδελών που πραγματοποιεί συνεχώς σε όλη τη χώρα. Παίρνει μόνο τη γενική γραμματέα του Βιλδιρίδη. Ενίοτε και τον υφυπουργό Θεμιστοκλέους. Την αναπληρώτρια υπουργό Αγαπηδάκη την έχει στο ψυγείο. Γι’ αυτό και η «δόλια» προσπαθεί να μείνει στον αφρό αυτοαποθεούμενη. Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι «πλάτες» που έχει και που την εκτόξευσαν σε αριστίνδην εκλογή στη Βουλή, μέσω της πρώτης θέσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, ενώ μέχρι τότε ήταν ένα δεξιό διαδικτυακό τρολ που ασχολούνταν με τα «κακάκια του Πολάκη», δεν είναι ικανές να της εξασφαλίσουν άκοπα και μια θέση στην επόμενη Βουλή μέσω σταυροδοσίας)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo