Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Αντίσταση ως Ιδεολογία: Η πολιτική κουλτούρα επιβίωσης του Ιράν
  • 81 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 9 Μάη
  • Aυτό σημαίνει αυτοκρατορίσκος
  • ΣΗΜΕΡΑ | Η 7η Οκτώβρη ορόσημο για μια Μέση Ανατολή που αλλάζει σε έναν κόσμο που αλλάζει
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Προκηρύξεις-Έκτακτα φύλλα»Τι κάνεις όταν σε πατάνε στο λαιμό;
Προκηρύξεις-Έκτακτα φύλλα

Τι κάνεις όταν σε πατάνε στο λαιμό;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr27 Σεπ 2012, 00:00
Κατεβάστε την προκήρυξη σε pdf.

Φτάσαμε σε μια ακόμη 24ωρη απεργία χωρίς να μάθουμε τα νέα μέτρα. Ποιος, όμως, μπορεί να πει ότι δεν τα ξέρει; Ξέρουμε τη φύση τους, ξέρουμε την προοπτική τους. Ξέρουμε και τα περισσότερα απ’ αυτά, γιατί τόσο καιρό τώρα φροντίζουν με τις «διαρροές» να φτιάχνουν κλίμα:
 

– Νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ.
– Νέα πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών.
– Νέες φορομπηχτικές ρυθμίσεις.
– Νέες ανατροπές στην υγεία και την περίθαλψη, που πλέον θα τις πληρώνουμε από την τσέπη μας.
– Αύξηση κατά 2 χρόνια των ορίων ηλικίας για σύνταξη.
 
«Αυτά είναι τα τελευταία μέτρα», τραγουδάνε εν χορώ οι ηγέτες της συγκυβέρνησης και επαναλαμβάνουν τα παπαγαλάκια.
 
Υπάρχει κανείς που να το πιστεύει αυτό; Πόσες φορές δεν το ακούσαμε μέχρι τώρα; Κάθε φορά τα μέτρα είναι τα τελευταία, μέχρι… την επόμενη φορά. Ξέρουμε, λοιπόν, και πάλι πως και αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να είναι τα τελευταία.
 
Αλλωστε, και να υπήρχε κανένας αφελής να το πιστέψει, δεν τον αφήνει η τρόικα, που έχει ανοίξει και πάλι τη βεντάλια με τα εργασιακά: παραπέρα μείωση του κατώτερου μισθού, μείωση στο μισό της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, χωρίς χρόνο προειδοποίησης, εξίσωση της αποζημίωσης «εργατών» και «υπαλλήλων», κατάργηση κάθε κανονικότητας στο χρόνο εργασίας (πενθήμερο, ανώτερος ημερήσιος χρόνος, χρόνος ανάμεσα σε δυο βάρδιες κτλ.), ώστε ο εργαζόμενος να γίνει λάστιχο και ο καπιταλιστής να βγάζει απ’ αυτόν το μάξιμουμ της υπεραξίας.
 
Τι μας έχει διδάξει η πείρα των τελευταίων δυόμιση χρόνων; Οτι κάποια θέματα ανοίγουν σε μια φάση, μετά αποσύρονται και επανέρχονται στην επόμενη φάση, οπότε και νομοθετούνται.
 
Μήπως πιστεύει κανείς ότι αυτό το διάστημα, επειδή έχουμε καινούργια συγκυβέρνηση, γίνεται κάποια σκληρή διαπραγμάτευση; Είναι τόσο κακόγουστο το θέατρο που παίζουν, ιδιαίτερα ο Βενιζέλος με τον Κουβέλη, που δύσκολα θα βρεθεί θεατής να ξεγελαστεί. Αλλωστε, αυτοί κέρδισαν τις εκλογές μιλώντας για «αναδιαπραγμάτευση», δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα, τάζοντας ακόμα και ελαφρύνσεις, και τα ξέχασαν μέσα σ’ ένα μήνα.

Κρίση και κινεζοποίηση

Αυτό που βλέπουν όλοι πλέον είναι η συντελούμενη κινεζοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό που εμείς φωνάζαμε από την πρώτη στιγμή ότι είναι ο στόχος, τώρα το λένε ολοένα και περισσότεροι. Τι μας έλεγαν, όμως, όταν άρχισε η επέλαση των δυνάμεων του κεφαλαίου; Οτι έχουμε «κρίση χρέους». Και σκοτώνονταν ποιος θα βρει την καλύτερη συνταγή για την αντιμετώπισή της.
 
Οχι, δεν παρελθοντολογούμε. Εχει σημασία να βλέπουμε το παρελθόν (ιδιαίτερα όταν είναι τόσο πρόσφατο), γιατί έτσι θα καταλάβουμε τι γίνεται στο παρόν και τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον.
 
Επειδή, λοιπόν, έχουμε μια τυπική (και εξαιρετικά βαθιά) καπιταλιστική κρίση, η διέξοδος απ’ αυτήν δεν θα είναι γρήγορη. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου προωθούν την κινεζοποίηση ως απάντηση στην κρίση. Με πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, χωρίς τις όποιες κατακτήσεις των τελευταίων εξήντα χρόνων, και με έναν τεράστιο σταθεροποιημένο υπερπληθυσμό (ανέργους) που θ’ ασκεί συνεχώς πίεση πάνω στα μεροκάματα και τις εργασιακές σχέσεις, μ’ ένα λαό εντελώς υποταγμένο και μοιρολάτρη, θ’ αρχίσει κάποια στιγμή μια δειλή ανάκαμψη, με παραγωγή για λογαριασμό των γερμανικών, γαλλικών, ιταλικών και άλλων μονοπωλίων.
 
Αυτό ονειρευόμαστε ως εργαζόμενοι; Να μετατραπούμε εμείς και τα παιδιά μας σε κούληδες, σε σύγχρονους δούλους; Να δουλεύουμε για τρία κατοστάρικα το μήνα; Να πεθαίνουν όσοι δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν γιατρούς και φάρμακα;
 
Αυτή θα είναι η αναιμική ανάπτυξη που θα ‘ρθει κάποια στιγμή. Το ίδιο γίνεται σ’ ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο. Η κρίση ακολουθείται από μια πολύ μικρή ανάπτυξη, η οποία δεν κρατάει ούτε δυο χρόνια και το σύστημα μπαίνει σε νέα κρίση. Σ’ αυτό το διάστημα, όμως, τα κράτη, ως εκπρόσωποι των δυνάμεων του κεφαλαίου, επιτίθενται στους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, τα συστήματα ασφάλισης, και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ολοένα και χειρότερη μοίρα.
 
Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στον κόσμο που να μη συντελείται αυτή η διαδικασία. Με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, βέβαια. Αλλιώς είναι τα πράγματα στη Γερμανία ή τη Γαλλία, αλλιώς στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία. Παντού, όμως, οι εργάτες και οι εργαζόμενοι δέχονται επίθεση.
 
Γι’ αυτό και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι η αιτία δεν βρίσκεται στους διαχειριστές, αλλά βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα. Και πως διέξοδος δεν θα βρεθεί με την αλλαγή διαχειριστών, αλλά με το τσάκισμα του συστήματος. Αλλιώς, η κινεζοποίηση θα συνεχιστεί και θα βαθύνει, είτε με κρίση είτε με ασθενή ανάπτυξη.

Απατεώνες διαχειριστές

Το πολιτικό σύστημα καταφέρνει κάθε φορά να φορτώνει την ευθύνη σ’ αυτούς που κυβέρνησαν και ν’ αναδεικνύει κάποιους άλλους, φρέσκους, δήθεν άφθαρτους (αναπαλαιωμένους στην ουσία). Κι όταν αρχίσουν να φθείρονται και αυτοί, προβάλλει άλλους, από τις εφεδρείες που διαθέτει άφθονες.
 
Σάπισε το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου; Του φόρτωσαν όλες τις ευθύνες και τον έστειλαν να παριστάνει τον καθηγητή στο Χάρβαρντ. Ηρθε η ώρα του Σαμαρά. Κι επειδή τα «κουκιά» δεν έφταναν για να κυβερνήσει μόνος, στάθηκαν δίπλα του ο Βενιζέλος με τον Κουβέλη. Για να συνεχίσουν, οι τρεις μαζί, την ίδια πολιτική. Γιατί αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος για το καπιταλιστικό σύστημα. Δεν διαθέτει εναλλακτική λύση. Εκτός αν πιστεύει κανένας ότι οι καπιταλιστές θα μοιραστούν τα κέρδη με τους εργάτες τους.
 
Κι επειδή το τρίο ρεζίλι της σημερινής συγκυβέρνησης θα φθαρεί γρήγορα, ετοιμάζεται ήδη η εναλλακτική λύση που ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ. Νέοι, ωραίοι, άφθαρτοι καθώς δεν διαχειρίστηκαν ποτέ την εξουσία. Και με κόσμο να δίνει βάση στην απατηλή τους προπαγάνδα και να κρεμάει σ’ αυτούς τις ελπίδες του.
 
Τι λένε; Οτι έχουν το μαγικό ραβδάκι που θα μετατρέψει το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα σε σύστημα που θα δουλεύει υπέρ της εργαζόμενης κοινωνίας. Οτι την ιμπεριαλιστική ΕΕ, τον οργανισμό όπου η μια μερίδα του μονοπωλιακού κεφαλαίου καραδοκεί ν’ αρπάξει τη μπουκιά από το στόμα των ανταγωνιστών της, τη συμμαχία όπου όλα τα αστικά κράτη –μεγάλα και μικρά, ιμπεριαλιστικά και εξαρτημένα– ομονοούν μόνο όταν πρόκειται ν’ αποφασίσουν αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, ότι θα τον μετατρέψουν σε μια λέσχη φιλίας, ισότητας και αλληλεγγύης. Οτι χωρίς να θίξουν τον καπιταλισμό, μέσα στην ΕΕ, θα κάνουν ευτυχισμένους τους πάντες: αφεντικά και εργάτες, πλούσιους και φτωχούς.
 
Ωραίο το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο. Γι’ αυτό ας βάλει ο καθένας στον εαυτό του το ερώτημα: μέχρι πότε θα τρέφουμε αυταπάτες ότι ο καπιταλισμός μπορεί ν’ αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο; Μέχρι πότε θα τρέφουμε φρούδες ελπίδες ότι η κρίση θα τελειώσει («η ουρά μας έμεινε», λένε οι σύγχρονοι Γκέμπελς απ’ όλα τα ΜΜΕ); Μέχρι πότε θα εναποθέτουμε το μέλλον μας στα χέρια απατεώνων πολιτικών, που φοράνε λαμπρές φιλολαϊκές στολές, μέχρι να αναρριχηθούν στα ύπατα αξιώματα της εξουσίας;
 
Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται. Ο καπιταλισμός ανατρέπεται, συντρίβεται. Μόνο πάνω στα συντρίμμια του μπορεί να χτιστεί μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, στην οποία ο πλούτος θ’ ανήκει σ’ αυτούς που τον παράγουν.

Οχι στις ανώδυνες εκτονώσεις

Σε πολύ κόσμο επικρατεί αναμονή. Αναμονή που αντανακλά ήττα, υποταγή, ατομικισμό: περιμένουν να δουν (αν είναι δυνατόν!), πόσο θα τους πλήττουν ατομικά τα νέα μέτρα. Υπάρχει, όμως, και η… συλλογική αντίδραση. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν ν’ απαντήσουν με 24ωρη απεργία. Πριν ακόμα ανακοινωθούν τα μέτρα. Δε γινόταν να περιμένουν άλλο, δέχονταν πιέσεις από άλλες μερίδες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ξεκίνησαν οι δυνάμεις του Περισσού και ακολούθησαν αυτές του ΣΥΡΙΖΑ). Οταν φτάσει η μέρα να ψηφιστούν στη Βουλή τα μέτρα, αναμφίβολα θα έχουμε… κλιμάκωση. Μπορεί και 48ωρη απεργία, μπορεί και περικύκλωση της Βουλής. Και μετά, όπως καταλαβαίνετε, τα κεφάλια μέσα…
 
Οι δυνάμεις που άσκησαν πίεση για την κήρυξη αυτής της απεργίας την παρουσιάζουν σαν κάτι το διαφορετικό. Αν σκεφτούμε πόσες ανάλογες 24ωρες απεργίες, την τελευταία τριετία, τις παρουσίασαν σαν κάτι το διαφορετικό, σαν νέο ξεκίνημα, σαν αφετηρία της αντεπίθεσης και άλλα τέτοια ηχηρά και αρκούντως… πολεμοχαρή, δε θα δώσουμε καμιά σημασία στα λεγόμενά τους. Δεν είναι δυνατόν οι θεσμολάγνοι, οι υπερασπιστές της αστικής νομιμότητας και της κοινωνικής γαλήνης, οι ψηφοθήρες, να θέλουν και να σχεδιάζουν τίποτα το διαφορετικό απ’ αυτό που έκαναν μέχρι τώρα.
 
Μπορεί να είναι «διαφορετική» αυτή η απεργία; Υπό τις παρούσες συνθήκες, μάλλον όχι. Εκτός αν έχουμε τέτοια γεγονότα που θα κάνουν την κυβέρνηση να «πονέσει» πάρα πολύ. Γεγονότα όχι μειοψηφικά, αλλά πλειοψηφικά.
 
Και πάλι, όμως, θα παραμείνει το ερώτημα: το «διαφορετικό» συνίσταται σε συγκρούσεις κάποιων ωρών, έστω ημερών; Οσο σημαντικό κι αν θα είναι, εκ των πραγμάτων, ένα τέτοιο γεγονός, η σημαντικότητά του θα μειωθεί μέχρι εξαφάνισης, χωρίς πολιτική συνέχεια, χωρίς προοπτική ταξικής και πολιτικής ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.
 
Γι’ αυτό και το «διαφορετικό» δεν πρόκειται να έρθει μέσα από κινήσεις την πρωτοβουλία των οποίων έχουν οι δυνάμεις του συστήματος και οι οποίες αναπαράγουν τη συνδικαλιστική και πολιτική μιζέρια, με στόχο μια ακόμη κυβερνητική εναλλαγή.
 
Το «διαφορετικό» θα έρθει με κινήσεις από τα κάτω, κινήσεις που θα θέτουν επί τάπητος την πολιτική οργάνωση της εργατικής τάξης. Για να μπορέσει αυτή να αντεπιτεθεί οργανωμένα, με σχέδιο, ως τάξη απέναντι στην τάξη που της ρουφάει τον ιδρώτα και τώρα την πατάει στο λαιμό, για να υποταχτεί σήμερα και για πολλές γενεές στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.
 
Αυτό είναι το μεγάλο καθήκον της εποχής. Να καταπιαστούμε με την πολιτική οργάνωση της εργατικής τάξης. Για να μη σερνόμαστε πίσω από λαοπλάνους απατεώνες. Για να μην καταντούν οι αντιστάσεις μας εκτονώσεις ή πυροτεχνήματα που λάμπουν μόνο για λίγο. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν, τσακίζοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
24 Σεπτέμβρη 2012
 
 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΚΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ 

ΣΦΙΞΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΣΟΥ

ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΣΟΥ

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟπιο-κραυγή
Επόμενο άρθρο Truth – Justice You’ll Νever Walk Alone

Σχετικά Αρθρα

Εκλογές Μάη 2023: Η αποχή ως ταξική απάντηση στην καταθλιπτική κυριαρχία της αστικής πολιτικής

Μια εφημερίδα για την κομμουνιστική προεκλογική ζύμωση

Πολιτική 7 Μάι 2023, 07:54

Εκλογές Μάη 2023: Η αποχή ως ταξική απάντηση στην καταθλιπτική κυριαρχία της αστικής πολιτικής

Μια εφημερίδα για την κομμουνιστική προεκλογική ζύμωση

Πολιτική 2 Απρ 2023, 09:21

Προκήρυξη της Κόντρας για τη σημερινή απεργία

Προκηρύξεις-Έκτακτα φύλλα 8 Μαρ 2023, 08:06

Για την πανδημία των αντεργατικών μέτρων χρειαζόμαστε ΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Προκηρύξεις-Έκτακτα φύλλα 25 Ιούν 2020, 00:00

Προκήρυξη της ΚΟΝΤΡΑΣ για το πολυνομοσχέδιο και τους εργατικούς αγώνες

Προκηρύξεις-Έκτακτα φύλλα 15 Ιούλ 2013, 00:00

Ειδική έκδοση της «Κόντρας» για την αυτοδιαχείριση

Προκηρύξεις-Έκτακτα φύλλα 25 Απρ 2013, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η Αντίσταση ως Ιδεολογία: Η πολιτική κουλτούρα επιβίωσης του Ιράν

9 Μάι 2026, 10:02
Ιστορία

81 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Σήμερα η καρδιά της ανθρωπότητας χτυπά στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο, στο Ιράν

9 Μάι 2026, 00:57
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

9 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Μάη

9 Μάι 2026, 00:01
Κόντρες

Aυτό σημαίνει αυτοκρατορίσκος

8 Μάι 2026, 19:13
Εκδηλώσεις

ΣΗΜΕΡΑ | Η 7η Οκτώβρη ορόσημο για μια Μέση Ανατολή που αλλάζει σε έναν κόσμο που αλλάζει

Συζήτηση στην Κόντρα (8 μμ)

8 Μάι 2026, 12:58
Πολιτική

Οταν η ομάδα παραπαίει, φεύγει ο προπονητής

8 Μάι 2026, 12:56
Διεθνή

Ουμ Οσάμα Αλ-Χάγια: H περηφάνια μιας παλαιστίνιας μάνας που έδωσε τέσσερα παιδιά στον αγώνα

Υπέκυψε στα τραύματά του ο Αζάμ Αλ-Χάγια

8 Μάι 2026, 09:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Μάη

8 Μάι 2026, 00:01
Κόντρες

Κόντρες αγίων (θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου)

7 Μάι 2026, 21:01
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης ως υποστηρικτής των αμερικανόδουλων και σιωνιστόδουλων αραβικών καθεστώτων

7 Μάι 2026, 19:22
Διεθνή

Βαριά τραυματίας ο γιος του Χαλίλ Αλ-Χάγια, μετά από στοχευμένο σιωναζιστικό πλήγμα στην Πόλη της Γάζας

7 Μάι 2026, 12:26
Εργατικά

Κοινωνικός τουρισμός: Ηταν κοροϊδία, εξελίχτηκε σε φιάσκο

7 Μάι 2026, 09:08
Καταστολή

1.203 ανακλήσεις σε Σύρους σε χρόνο ρεκόρ: όταν η «ενδελεχής εξέταση» γίνεται αριθμητική άσκηση

7 Μάι 2026, 08:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Μάη

7 Μάι 2026, 00:01
Παιδεία

Φοιτητικοί Σύλλογοι: να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16

6 Μάι 2026, 22:01
Κόντρες

Δυο σκηνές και δυο απορίες

6 Μάι 2026, 21:57
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης αμνηστεύει τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ υπουργούς του, γιατί πίσω από την εγκληματική οργάνωση βρίσκεται ο ίδιος

6 Μάι 2026, 20:36
Παιδεία

Σε προανακριτικές διαδικασίες πρόεδροι Συλλόγων Γονέων για μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις

6 Μάι 2026, 20:13
Πολιτική

Ούτε Κιγκινάτος ούτε βαστάζος

6 Μάι 2026, 14:53
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Μάη

Ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών.

Ημέρα της Ευρώπης.

Κατάρ: Ημέρα ανεξαρτησίας (1948).

1933: Οι ναζί καίνε 25.000 βιβλία στο Βερολίνο.

1934: Κινηματογραφική απόδραση οκτώ κομμουνιστών από τις φυλακές της Αίγινας (άνοιξαν υπόνομο μήκους 25 μέτρων χωρίς να γίνουν αντιληπτοί).

1970: Συλλήψεις τριών ηγετικών στλεχών του ΚΚΕ.

1976: Δολοφονείται η Ουλρίκε Μάινχοφ (RAF).

1978: Εκτελείται από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός Αλντο Μόρο.

1980: Βόμβες καταστρέφουν 22 αμερικάνικα αυτοκίνητα σε Κολωνάκι, Λυκαβηττό, Νέο Ψυχικό, Ιλίσια, Νέα Σμύρνη και Θησείο (ΕΛΑ).

1999: Πυροβολισμός στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρίας «Interamerican» και σε υποκατάστημα της «American Express» (Κόκκινη Γραμμή).

2004: Δολοφονείται ο πρόεδρος της Τσετσενίας Αχμέντ Καντίροφ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Γι’ αυτή την υπόθεση όπως και για όλες τις υπόλοιπες, έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη και θα λάμψει η αλήθεια. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ συγκεκριμένα, είναι ένα σκάνδαλο, διότι για πολλά χρόνια πολλοί έπαιρναν χρήματα που δεν δικαιούνταν. Πρέπει να τους βρει η δικαιοσύνη, να επιστρέψουν πίσω τα λεφτά στα δημόσια ταμεία και όσοι έχουν κάνει παραπτώματα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Αυτό είναι όμως διαφορετικό απ’ αυτό που διερευνώνται οι βουλευτές μας. Δεν βλέπω – κατά την άποψή μου – ότι έχουν διαπράξει αδικήματα, ούτε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Είμαι σίγουρος ότι είναι όλοι τους αθώοι.

Τάκης Θεοδωρικάκος

(Επιτέλους, βρέθηκε ένας υπουργός – ο γυρολόγος-σαλταδόρος της αστικής πολιτικής – να τετραγωνίσει τον κύκλο. Με μια κίνηση που θυμίζει τον Κολόμβο και το αυγό. Παρά τις δυνατές σπουδές του, παιδευόταν ο μακάριος Μακάριος να αποδείξει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οτι υπήρξαν απλά κάποιες διαχρονικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Κι έρχεται ο σερ Τάκης Θεοδωρικάκος να δώσει τη λύση: φυσικά και ήταν σκάνδαλο. Τι σκάνδαλο, όμως; Κάποιοι έπαιρναν χρήματα που δε δικαιούνταν. Να τους βρει η Δικαιοσύνη, να τους τιμωρήσει, να επιστρέψουν τα λεφτά. Τι ανακατεύουν τους βουλευτές της ΝΔ; Ο σερ Τάκης ήδη τους δίκασε και τους αθώωσε. Οχι λόγω αμφιβολιών αλλά με τη βεβαιότητα του δικαστή που εκφωνεί το «διότι δεν απεδείχθη». Και πώς τα κατάφεραν τα λαμόγια να πάρουν τόσα λεφτά; Ηταν ατσίδες και εξαπάτησαν και τις υπηρεσίες και τους υπουργούς. Και οι διάλογοι βουλευτών με τον γαλάζιο Μελά του ΟΠΕΚΕΠΕ, που του ζητούσαν να πληρώσει διάφορα λαμόγια; Απλούστατο: οι ατσίδες – τα λαμόγια – εξαπάτησαν τους βουλευτές. Πού να ξέρει ο βουλευτής ότι ο ψηφοφόρος του ήταν λαμόγιο; Και ο Βορίδης που υπέγραφε ατομικές αποφάσεις πληρωμής λαμόγιων που τα είχε ανακαλύψει η Τυχεροπούλου και ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα και έχουν ήδη καταδικαστεί; Εδώ ο σερ Τάκης τραβάει μια ηδονική ρουφηξιά φρέντο και λέει: η Βουλή αποφάνθηκε ότι ο Βορίδης δεν πρέπει καν να ελεγχθεί ποινικά. Ποια Βουλή; Η κυβερνητική πλειοψηφία. Τι θέλετε τώρα, ν’ αλλάξουμε το Σύνταγμα και ν’ αποφασίζει η μειοψηφία; Κι ο Αυγενάκης που έδωσε εντολή να πληρωθούν χιλιάδες λαμόγια που είχαν μπλοκαριστεί οι ΑΦΜ τους; Ατάραχη απάντηση: η Βουλή έχει αποφανθεί και για τον συνάδελφο Αυγενάκη. Και την Τυχεροπούλου, την υπάλληλο που αποκάλυψε πολλά λαμόγια και την υπέβαλαν σε εργασιακά βασανιστήρια; Ας προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν νομίζει ότι αδικήθηκε. Μα προσέφυγε και δικαιώθηκε και ο Πιτσιλής συνεχίζει τον εργασιακό διωγμό της. Α, όλα κι όλα, η ΑΑΔΕ είναι ανεξάρτητη αρχή και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία της. Και πώς γίνεται, η Τυχεροπούλου να είναι συνεργάτιδα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη διερεύνηση του σκανδάλου και ο Πιτσιλής να αρνείται να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση; Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υπηρετεί αντικυβερνητικές σκοπιμότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo