Xθες, μέρα απεργίας στον Τύπο, είχαμε ένα ακόμη επεισόδιο στο άθλιο σίριαλ εξαπάτησης των αγωνιζόμενων καλλιτεχνών από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΟΘΑ και του ΣΕΗ. Με ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της η ΠΟΘΑ (την παραθέτουμε στο τέλος), ενημέρωσε ότι την προηγούμενη μέρα (Τρίτη 14 Μάρτη) «εκπρόσωποι των καλλιτεχνικών σωματείων μας και της ΠΟΘΑ συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους των Κ.Ο. του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του ΜέΡΑ25. Σκοπός των συναντήσεων ήταν να διερευνηθεί η δυνατότητα κατάθεσης από την πλευρά τους της τροπολογίας που ήδη αποστείλαμε (Πέμπτη 09/03/2023) στον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρωθυπουργό, τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, τις Βουλεύτριες και τους Βουλευτές».
Για το αποπροσανατολιστικό παιχνίδι μ’ αυτήν την τροπολογία, που είχε ήδη δυο φορές κατατεθεί από το ΜέΡΑ25 και είχε και τις δύο απορριφθεί από την κυβέρνηση, χωρίς να την υποστηρίξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε καν το ΜέΡΑ25 που την κατέθεσε, έχουμε γράψει αναλυτικά. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία ΠΟΘΑ-ΣΕΗ και πάλι δεν είπε κουβέντα γι’ αυτό το γεγονός. Ούτε οι αντιπροσωπείες των κομμάτων με τις οποίες συναντήθηκαν οι συνδικαλιστές. Πήραν γομολάστιχα και έσβησαν δυο κοινοβουλευτικές συζητήσεις, για να μην αποκαλυφθεί η κοροϊδία με την τρίτη.
Εκεί στη Βουλή, λοιπόν, οι… συνδικαλισταράδες πληροφορήθηκαν ότι «η πρότασή μας αυτούσια έχει ήδη ενσωματωθεί σε τροπολογία και κατατέθηκε από το ΚΚΕ υπογεγραμμένη από έξι Βουλευτές σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας». Ενημερώνουν, ακόμη, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, παρότι απέχει από τις ψηφοφορίες της Βουλής, δεσμεύτηκε να στηρίξει την ψήφιση της τροπολογίας» και πως «το ΜέΡΑ25 δεσμεύτηκε επίσης να ψηφίσει την συγκεκριμένη τροπολογία και να πιέσει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση να την κάνει δεκτή προς ψήφιση. Ανάλογη δέσμευση υποστήριξης της τροπολογίας και των προτάσεών μας λάβαμε και από τους εκπροσώπους του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» (με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ –άγνωστο για ποιο λόγο- δεν συναντήθηκαν πάντως στη βόλτα που έκαναν στη Βουλή).
Οταν κατατίθεται βουλευτική τροπολογία (παραθέτουμε στο τέλος την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ), δεν μπαίνει για ψήφιση, αν προηγουμένως δεν την κάνει δεκτή ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το νομοσχέδιο στο οποίο κατατίθεται. Αν, μάλιστα, η τροπολογία είναι άσχετη προς το νομοσχέδιο (όπως η συγκεκριμένη, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας), ο υπουργός που εισηγείται το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργείου. Δηλαδή, ο Πλεύρης, για να κάνει δεκτή την τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Ογκολογικού του Παίδων «Αγία Σοφία», όπου κατατέθηκε, θα έπρεπε να έχει σχετική εισήγηση από την Μενδώνη.
Επιδίωξαν οι συνδικαλιστές ΠΟΘΑ-ΣΕΗ να συναντήσουν την Μενδώνη και τον Πλεύρη; Για να πιέσουν, βρε αδερφέ. Οχι βέβαια. Αντίθετα, εκεί που έκοβαν βόλτες στη Βουλή συνάντησαν, «χωρίς να είναι προγραμματισμένο, τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κύριο Σκυλακάκη, στον οποίο επιδώσαμε την πρόταση της τροπολογίας. Μετά από μια γρήγορη ανάγνωση και μια σύντομη συζήτηση μαζί μας, επιφυλάχθηκε να τη μελετήσει εκτενέστερα»! Τόση ξεδιαντροπιά; Τόση! Πέτυχαν τυχαία τον Σκυλακάκη, αυτός έριξε μια ματιά στην τροπολογία και… επιφυλάχθηκε να τη μελετήσει εκτενέστερα! Ο… αγώνας κατήγαγε μια ακόμα… νίκη!
Εχει καμιά αρμοδιότητα ο Σκυλακάκης; Οχι, βέβαια. Αρμοδιότητα είχαν Μενδώνη και Πλεύρης. Αλλά, τον Σκυλακάκη πέτυχαν τυχαία, μ’ αυτόν τα είπαν στα όρθια και χωρίς ίχνος τσίπας παρουσίασαν αυτή την τυχαία συνάντηση σαν… είδηση! Αλήθεια, γιατί δεν πήγαν και στον Τασούλα και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ;
«Δεν θα σταματήσουμε εδώ, επιμένουμε έως ότου η Κυβέρνηση ανταποκριθεί στα αιτήματά μας κάνοντας αποδεκτή την τροπολογία που ήδη έχει κατατεθεί και στηρίζεται από το σύνολο των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μοναδικός μας δρόμος είναι η συνέχιση του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας», καταλήγει –ακόμα πιο ξεδιάντροπα- η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ.
Θα επανέλθουμε σ’ αυτή την κατακλείδα, αφού πρώτα παρουσιάσουμε τα διαδραματισθέντα στη Βουλή χθες (15 Μάρτη), όταν συζητήθηκε και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Ογκολογικού, στο οποίο είχε κατατεθεί η τροπολογία για τους απόφοιτους των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών. Συγκεντρώσαμε ό,τι ειπώθηκε σχετικά με την τροπολογία και τα παραθέτουμε στο τέλος. Δεν είναι πολλά, ούτε δυο σελίδες…
Στην κατατεθείσα τροπολογία αναφέρεται πρώτος ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, λέγοντας: «Κύριε Πρόεδρε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος κατέθεσε μία τροπολογία η οποία έρχεται να λύσει τα ζητήματα αναγνώρισης και κατοχύρωσης δικαιωμάτων των καλλιτεχνών που εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα εκφράζουν την αντίθεσή τους στο προεδρικό διάταγμα 85/2022, που υποβαθμίζει τις σπουδές τους των καλλιτεχνών και δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα στα επαγγελματικά τους δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνει τον κλάδο των παραστατικών τεχνών. Στα πλαίσια αυτά το Κομμουνιστικό Κόμμα κατέθεσε τροπολογία προωθώντας ακριβώς αυτά τα αιτήματα, φέρνοντας για ψήφιση τη συγκεκριμένη τροπολογία. Καλούμε την Κυβέρνηση να την κάνει δεκτή και όλα τα κόμματα σήμερα εδώ, σε αυτήν τη συνεδρίαση, να πάρουν θέση απέναντι στην τροπολογία αυτή».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός και ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ Γ. Φραγγίδης, που έχουν προηγηθεί του Λαμπρούλη, δεν είπαν λέξη για την τροπολογία. Ακολουθεί η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μ. Απατζίδη. Ενώ έχει ακούσει τον Λαμπρούλη, δεν λέει λέξη! Αργότερα μιλάει ο Βαρουφάκης. Δεν λέει λέξη και αυτός! Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να καλέσει την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.
Τα ίδια κάνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, που παίρνει κάμποσες φορές το λόγο. Ζητάει να οριστεί ημερομηνία εκλογών, ξεκατινιάζεται με τον Θεοχάρη της ΝΔ, για την τροπολογία ούτε λέξη. Παρομοίως όλοι οι συριζαίοι βουλευτές που παίρνουν το λόγο (Χρηστίδου, Αυγέρη, Κουρουμπλής, Μάρκου, Καφαντάρη, Φωτίου). Το ίδιο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος (Γιαννακοπούλου) και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ που πήραν το λόγο (Πουλάς, Αντωνίου, Λιακούλη, Λοβέρδος).
Μόνο η Σία Αναγνωστοπούλου (τομεάρχισσα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ), μιλώντας ως απλή βουλευτίνα, αναφέρεται στην τροπολογία λέγοντας: «Να πω μόνο μία λέξη, επειδή μέσα σε όλα αυτά και επειδή η τραγωδία των Τεμπών τα έχει σκεπάσει όλα, υπάρχουν όμως αιτήματα και διεκδικήσεις οι οποίες κρατάνε πάρα πολύ καιρό. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατέθεσε μία τροπολογία σε αυτό το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, οι οποίοι βρίσκονται επί τρεις μήνες στον δρόμο. Αυτή η τροπολογία ικανοποιεί τα αιτήματα και επεκτείνει τους νόμους του 2015 και 2017 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και λύνει το θέμα τουλάχιστον το θέμα έτσι όπως έχει προκύψει από την κυβέρνησή σας. Δεν βλέπω εδώ την Υπουργό ή τον Υφυπουργό Πολιτισμού να αποδεχτούν την τροπολογία και να λήξει ένα τέτοιο θέμα, που έχει αναστατώσει όλο τον κόσμο του πολιτισμού. Τουλάχιστον για μία φορά κοιτάξτε την κοινωνία, ακούστε την κοινωνία. Δεν είσαστε οι άριστοι και όλοι οι άλλοι οι άχρηστοι. Γι’ αυτό κάνω έκκληση και από εδώ και αυτή την τροπολογία να την κάνει δεκτή η Κυβέρνηση». Τα είπε και… βγήκε και αυτή από την υποχρέωση.
Ο τρίτος (και τελευταίος!) που αναφέρεται στην τροπολογία είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος: «Θα ξεκινήσω την τοποθέτησή μου σε σχέση με την τροπολογία την οποία έχει καταθέσει το ΚΚΕ. Η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία θέση. Βεβαίως δεν είναι ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, αλλά τουλάχιστον θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού. Γιατί η συγκεκριμένη τροπολογία σχετίζεται με μία σοβαρή υπόθεση, την υπόθεση της υποβάθμισης των σπουδών, αλλά και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, που για πάνω από δύο μήνες βρίσκονται στους δρόμους, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Από αυτή την άποψη έρχεται να δώσει λύση η συγκεκριμένη τροπολογία και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των καλλιτεχνών και των σπουδαστών των παραστατικών τεχνών. Από αυτή την άποψη η στάση της Κυβέρνησης είναι απαράδεκτη, δηλαδή το ότι δεν έρχεται, το ότι απαξιώνει ακόμη και να τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη τροπολογία. Βλέπουμε, δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και βεβαίως και με τη στάση της απαξίωσης των ίδιων των διαθέσεων των καλλιτεχνών και των σπουδαστών».
Ο Πλεύρης και η Γκάγκα, μολονότι έχουν πάρει κάμποσες φορές το λόγο, δεν έχουν πει λέξη για την τροπολογία. Οταν ο Πλεύρης κλείνει τη διαδικασία, ως είθισται, ο Λαμπρούλης (που στη δευτερολογία του δεν αναφέρθηκε καθόλου στην τροπολογία) τον ρωτάει: «Για τη δική μας τροπολογία;». Ο Πλεύρης προσπαθεί να ντριπλάρει: «Η μόνη τροπολογία που γίνεται δεκτή είναι η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών. Εκανα αναφορά στη συγκεκριμένη…». Ο Λαμπρούλης τον διακόπτει: «Με το Υπουργείο Πολιτισμού επικοινωνήσατε;». Ο Πλεύρης ξεμασκαρεύεται: «Το δικό σας δεν γίνεται δεκτό. Τώρα καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να μπω και στο θέμα του Υπουργείου Πολιτισμού. Του κ. Φραγγίδη τέλος πάντων είναι το ΝΙΜΤΣ. Μπορεί να μην έχουμε την αρμοδιότητα, αλλά είναι νοσοκομείο. Να μπω τώρα στη λογική του Υπουργείου Πολιτισμού; Σας λέω δεν γίνεται δεκτή η τροπολογία. Η μόνη τροπολογία που γίνεται δεκτή είναι η τροπολογία που φέρνει το Υπουργείο Υγείας»!
Υπήρχε περίπτωση να μην έχει η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ την τύχη που είχαν οι δύο ταυτόσημες τροπολογίες που είχε καταθέσει το ΜέΡΑ25 και απορρίφθηκαν στις 28 Φλεβάρη και στις 7 Μάρτη; Οχι βέβαια. Τι ήταν αυτό που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να υποχωρήσει; Μόνον ο αγώνας έξω από τη Βουλή. Και για να είμαστε συγκεκριμένοι, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο χώρο του θεάματος (θέατρα, μουσικές σκηνές, τηλεοπτικά γυρίσματα), που θα πλαισίωναν τις Καταλήψεις. Αυτό που ζητούσαν οι Καταλήψεις, δηλαδή.
Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΟΘΑ και του ΣΕΗ, όμως, φρόντισε να συνταχθεί με τους καπιταλιστές του κλάδου, στην απαίτησή τους «όχι απεργίες». Και η κυβέρνηση είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους καπιταλιστές του κλάδου και ξέρει καλά ποιες είναι οι διαθέσεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας του θεάματος και πώς αυτή σφίγγει τη θηλιά της απομόνωσης του μόνου ζωντανού αγωνιστικού κυττάρου, των Καταλήψεων.
Γιατί να κάνει πίσω η κυβέρνηση, όταν -επιπλέον- βλέπει πως ακόμη και οι τροπολογίες κατατίθενται «για να βγούμε από την υποχρέωση» και με σαφή ψηφοθηρική πρόθεση; Δύο φορές κατέθεσε την τροπολογία το ΜέΡΑ25 και δεν την υποστήριξαν ούτε οι βουλευτές του. Οι δε βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης ούτε που ασχολήθηκαν! Την τρίτη φορά κατέθεσε την τροπολογία το ΚΚΕ. Οι βουλευτές του -σε αντίθεση με αυτούς του ΜέΡΑ25- είπαν δυο κουβέντες. Από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δυο κουβέντες είπε μόνο η Αναγνωστοπούλου και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.
Θα μπορούσαν να κάνουν ένα κοινοβουλευτικό τζέρτζελο όλοι μαζί στο τέλος, να φωνάξουν ζητώντας από τον Πλεύρη να απευθυνθεί στη Μενδώνη, ζητώντας από το προεδρείο να καλέσει τη Μενδώνη κτλ. Ούτε αυτό έκαναν. Γιατί να το κάνουν; Για να πυροδοτήσουν μια ένταση που δεν τη θέλουν; Βγήκαν από την υποχρέωση και τέρμα.
Ενόψει των όσων διαδραματίστηκαν (για τρίτη φορά) στη Βουλή, μπορούμε να ξαναδούμε την προκλητική κατακλείδα της ανακοίνωσης της ΠΟΘΑ, ότι «μοναδικός μας δρόμος είναι η συνέχιση του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας». Για ποιον αγώνα μιλάτε, ρε απατεώνες; Για… εκδρομούλες στη Βουλή και φωτογράφιση στα γραφεία των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25; Για τροπολογίες που απορρίπτονται πανεύκολα από την κυβέρνηση, επειδή δεν υπάρχει καμιά αγωνιστική πίεση, πράγμα για το οποίο εσείς φροντίσατε;
ΥΓ. Η τροπολογία απορρίφθηκε –για τρίτη φορά- χθες. Η ΠΟΘΑ δεν έχει γράψει τίποτα (τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή) στην ιστοσελίδα της. Ισως αυτό μας το άρθρο την αναγκάσει να γράψει κάτι αύριο. Την έχουμε συνηθίσει πια αυτή την αντίδραση… Ραν Ταν Πλαν.