Μητσοτάκης και Μενδώνη σκηνοθετούν φιέστες σε πρόβα του (δικού τους) Λιγνάδη στο Εθνικό, προσπαθώντας να φιλοτεχνήσουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που αγωνιά συνεχώς και δίνει λύσεις στα προβλήματα των καλλιτεχνών, των τεχνικών και των υπόλοιπων εργαζόμενων στο Θέαμα-Ακρόαμα, όμως οι άνθρωποι του χώρου ξέρουν πως συμβαίνει το αντίθετο. Η πλειοψηφία τους αντιμετωπίζει με απελπισία το απόλυτο αδιέξοδο, καθώς δεν υπάρχει μεροκάματο ούτε για δείγμα.
Το ΔΣ της ΠΟΘΑ, που δε στελεχώνεται από τίποτα επαναστάτες ή ανατρεπτικούς, σε επιστολή του προς υπουργούς και γενικούς γραμματείς, αναφέρεται στο πιλοτικό πρόγραμμα «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», που αφορά θερινές εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, ένα πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί πριν από την κρίση του κοροναϊού, αλλά παρουσιάζεται σαν πρωτοβουλία με σκοπό «να μπορέσουν να συνεργαστούν με το Υπουργείο Πολιτισμού άνθρωποι, από τον καλλιτεχνικό και δημιουργικό τομέα, τεχνικοί και όλο το άλλο υποστηρικτικό προσωπικό που φέτος, έχουν πράγματι, προβλήματα στην εργασιακή τους απασχόληση», καταγγέλλει ότι επί της ουσίας πρόκειται για το βόλεμα των «ημετέρων»:
«Αν και το πρόγραμμα διαφημίστηκε ως πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, η υλοποίησή του έγινε από τους εποπτευόμενους οργανισμούς με τον ίδιο τρόπο που γίνεται ο προγραμματισμός του καλλιτεχνικού τους προγράμματος. Δηλαδή όχι με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος αλλά με απ’ ευθείας αναθέσεις από τους ίδιους τους οργανισμούς, μία εποχή που το αίτημα της διαφάνειας είναι πιο επιτακτικό από ποτέ. Υπάρχει, ωστόσο, ένα οξύμωρο. Επιχειρείτε, όπως διαβεβαιώνετε, να ανταποκριθείτε στην αγωνία όλων, όσοι, από τον χώρο του Πολιτισμού, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εργασιακή τους απασχόληση, με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που αναπαράγει πλήρως τα εργασιακά τους προβλήματα και τις χρόνιες παθογένειες. Ειλικρινά αισθανόμαστε σαν να μας εμπαίζετε. Μετά από όλα όσα προηγήθηκαν, ανταποκρίνεστε τελικά στο μεγάλο πρόβλημα του χώρου, αναπαράγοντας και νομιμοποιώντας το μεγάλο πρόβλημα του χώρου; Τις φωτογραφικές προκηρύξεις, τις απευθείας αναθέσεις, την εξαίρεση των πλέον πληττομένων;».
Συνεχίζει το ΔΣ της ΠΟΘΑ: «Οσο εντυπωσιακή κι αν ήταν η κάλυψη του προγράμματος από τον Τύπο, δεν παύει να αφορά ένα κονδύλι μόνο 2 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο για το πακέτο των 15 εκατομμυρίων που είχατε εξαγγείλει ως στήριξη του πολιτισμού την περίοδο του καλοκαιριού. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι αποκλείεται η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στο παραγόμενο “ανεξάρτητο” πολιτιστικό προϊόν. Επίσης, θα θέλαμε μία πολύ σαφή απάντηση για το αν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να θέσει ρήτρα για την αποφυγή αυθαιρεσιών στα χρήματα που θα δοθούν. Εμείς με μεγάλη σαφήνεια έχουμε δηλώσει ότι δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές απλήρωτες πρόβες και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι. Είναι διατεθειμένο το υπουργείο να στηρίξει αυτό μας το αίτημα; Η απάντησή σας στους συναδέλφους μας στην πρόβα του Εθνικού Θεάτρου την οποία παρακολουθήσατε μαζί με τον Πρωθυπουργό, ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση για τον κλάδο, δεν μας αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Ζητούμε να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία σε όλα τα στάδια προετοιμασίας και υλοποίησης των παραγωγών (επιχορηγούμενων και μη), σε στησίματα, πρόβες, παραστάσεις, γυρίσματα με συντονισμένες κινήσεις και ανακοινώσεις από πλευρά σας».
Καταλήγει το ΔΣ της ΠΟΘΑ: «Η “λογική του σταγονόμετρου” με την οποία διαχειρίζεστε την κρίση, όλο αυτό τον καιρό, μπορεί να είναι επικοινωνιακά επωφελής, επειδή προβάλλεται το Υπουργείο Πολιτισμού σαν να δίνει συνεχώς νέες παροχές, ωστόσο έχουν προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια και εκνευρισμό στον χώρο του πολιτισμού. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα που εξακολουθεί να είναι απολύτως αβέβαιη για την πλειονότητα των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού και να αναπαράγει τις ίδιες παθογένειες, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Είναι εξαιρετικά επείγουσα, κυρία Υπουργέ, η ανάγκη μίας συνάντησης μαζί σας, ώστε να συζητηθούν διεξοδικά όλα αυτά τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα».
Αν το να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια σημαίνει διεκδίκηση ενός ακόμα ραντεβού με τη Μενδώνη… χέστηκε η Μενδώνη. Είναι όμως άλλης τάξης ζήτημα ο ρεφορμισμός του ΔΣ της ΠΟΘΑ και άλλης τάξης η αισχρή συμπεριφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι εργαζόμενοι στο Θέαμα-Ακρόαμα έκαναν μέχρι τώρα δυο μαζικές διαδηλώσεις. Θα χρειαστεί να κάνουν κι άλλες. Και να παρέμβουν πιο έντονα, ώστε να ακουστεί η φωνή τους. Με όλα τα μέσα. Σε τελευταία ανάλυση, έχουν το προνόμιο να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις τέχνες που υπηρετούν και τα μυστικά τους που καλά γνωρίζουν ως εργαλεία αγωνιστικής διεκδίκησης.