Εγκλημα στις Μυκήνες

0

Την ώρα που η ίδια η κρατική τηλεόραση έδειχνε καψαλισμένα μνημεία στις Μυκήνες, η υπουργός Πολιτισμού Μενδώνη μιλούσε για «μικρές απώλειες» (sic!) και… διευκρίνιζε ότι «το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα».

Εντάξει, δεν υπήρξε «μια ανυπολόγιστη καταστροφή», μια « πυρκαγιά (που) κατέκαψε τις Μυκήνες», όπως ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ (ακολουθώντας τους κανόνες του αντιπολιτευτικού κιτρινισμού), όμως η δήλωση της Μενδώνη ήταν εξοργιστική. Τα αρχαία ευρήματα υποβλήθηκαν σε μεγάλη θερμική καταπόνηση και η κάπνα που «κάθησε» σε πολλά απ’ αυτά δε δημιουργεί ζήτημα αισθητικής, όπως ανερυθρίαστα δήλωσε η (αρχαιολόγος!) Μενδώνη, αλλά πρόβλημα φθοράς.

Αποκαλύφθηκε έτσι ότι ένα μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας έχει αφεθεί στην τύχη του! Δε διαθέτει καν ένα στοιχειώδες σύστημα πυρόσβεσης, που θα το προστατεύσει. Υπάρχουν μόνο κάτι δεξαμενές με πλαστικές (!) σωληνώσεις, οι οποίες έλιωσαν από τη φωτιά.

Και βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ «δε δικαιούται για να ομιλεί». Τεσσεράμισι χρόνια κυβερνούσε. Γιατί δεν εγκατέστησε το αναγκαίο σύστημα πυρόσβεσης; Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για όλες τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.

Αρχαιόπληκτοι, παραχαράκτες της Ιστορίας, αλλά και ανίκανοι ταυτόχρονα να προστατέψουν τα πολιτιστικά μνημεία, επί των οποίων στηρίζουν τις αντιεπιστημονικές εθνικιστικές τους θέσεις για τον «τρισχιλιετή ελληνικό πολιτισμό».

Οι Μυκήνες, η Ολυμπία, τα μινωικά μνημεία, όλα τα προϊστορικά, ιστορικά και νεότερα μνημεία, θα πρέπει να βρίσκονται στη θέση τους και όταν ο ελληνικός λαός απαλλαγεί από τον καπιταλισμό και τους πολιτικούς του διαχειριστές. Αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας (και όχι μόνο των Νεοελλήνων). Γι’ αυτό και η προστασία τους δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια. Αν για τον αστικό κόσμο είναι μόνο μπίζνα και υλικά για την οικοδόμηση εθνικιστικών αφηγημάτων, για τον κόσμο της εργασίας είναι πηγές γνώσης για την ιστορική εξέλιξη, που προσφέρουν ταυτόχρονα και αισθητική απόλαυση (άλλωστε, δεν υπάρχει αισθητική απόλαυση χωρίς γνώση).

ΥΓ. Η ειρωνεία είναι ότι όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την εγκατάλειψη τόσο σημαντικών αρχαιολογικών χώρων κατηγορούσαν εν χορώ τον Ερντογάν, πριν από λίγο καιρό, για την Αγιασοφιά…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: