Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ανακτήθηκαν 5.400 km²: Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 12 Σεπτέμβρη
  • Τα παιδιά της Γάζας ξέρουν να εκτιμούν
  • O Tραμπ απέρριψε σαουδαραβικό αίτημα για βομβαρδισμούς της Ανσαραλά
  • Γιατί εκθέτουν τον Ιάσονα;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτισμός»Ασκηση ύφους, κυρίως για ειδικούς
Πολιτισμός

Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

Ασκηση ύφους, κυρίως για ειδικούς

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Ιούν 2008, 00:00

Με την εικόνα του ρωσικού «Αμλετ», σε σκηνοθεσία Γκριγκόρι Κοζίντσεφ και με τον εκπληκτικό Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι στον ομώνυμο ρόλο, ζωντανή ακόμα στη μνήμη μας, χάρη στην προβολή που οργανώθηκε πρόσφατα στην «Κόντρα», προσήλθαμε στην Πειραιώς 260 για να δούμε τον πρώτο από τους δύο «Αμλετ» που μας προσφέρει φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών. Πέρα από τη μνήμη και του ρωσικού, αλλά και αρκετών ακόμη «Αμλετ», σε θέατρο και κινηματογράφο, κυρίαρχη ήταν η περιέργεια και η αδημονία. Διότι η ομάδα του αμερικάνικου Τhe Wooster     Group και η σκηνοθέτιδα και ψυχή της ομάδας Ελίζαμπεθ Λε Κοντ κουβαλούν το δικό τους μύθο, τρεις δεκαετίες τώρα, ως πρωτοπόρων του θεάτρου και φορέων ρηξικέλευθων προτάσεων. Δε μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι δεν ήμασταν προϊδεασμένοι, ούτε ότι μας εξέπληξε το hi-tech σκηνικό που αντικρίσαμε μόλις μπήκαμε στην αίθουσα: σιδερένιες κατασκευές, οθόνες πλάσμα, κάμερες, μικρόφωνα και μια τεράστια οθόνη βιντεοπροβολής.

Δεν ανήκουμε σε κείνους που θεωρούν ότι τα κλασικά έργα πρέπει να μένουν «ανέγγιχτα». Αν ήταν έτσι, μάλλον το ανέβασμά τους θα έπρεπε να έχει σταματήσει εδώ και δεκαετίες. Αλλωστε, ο ρωσικός κινηματογραφικός «Αμλετ», στον οποίο αναφερθήκαμε εισαγωγικά, ήταν μια «ανάγνωση» της σεξπιρικής τραγωδίας που έσπασε όλη την έως τα τότε ακαδημαϊκή παράδοση και εστίασε όχι στα ηθικο-φιλοσοφικά ερωτήματα, αλλά στην ανελέητη πάλη για την εξουσία που σφράγιζε την περίοδο της φεουδαρχίας, πριν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής αρχίσουν να βάζουν τη σφραγίδα τους και στις πολιτικές εξελίξεις.

Από την άλλη, έχουμε πολλά ερωτηματικά –δεν είμαστε πεισμένοι– για τη μέθοδο της «αποδόμησης» των κλασικών έργων, που κυριαρχεί στην –ευρωπαϊκή κυρίως– θεατρική πρωτοπορία τα τελευταία χρόνια. Είναι απολύτως θεμιτό (και επιβεβλημένο θα λέγαμε) να αποδομείς, όμως στη συνέχεια πρέπει να δομείς σ’ ένα νέο επίπεδο (θέση-αντίθεση-σύνθεση, κατά το χεγκελιανό σχήμα). Κι απ’ αυτό που θα δομήσεις κρίνεται το σύνολο της πρότασής σου. Ο Μπρεχτ, που δεν αρεσκόταν στις ταμπέλες και τους εντυπωσιασμούς, πρότεινε μια μέθοδο αποδόμησης-δόμησης, την εισηγήθηκε θεωρητικά (με το γνωστό ελλειπτικό του τρόπο) και τη δοκίμασε σκηνικά ξαναγράφοντας τον «Κοριολανό» του Σέξπιρ. Η καρδιά του τον πρόδωσε και δεν πρόλαβε να συνεχίσει. Από τους επιγόνους του άκρως δημιουργική δουλειά έκανε ο Χάινερ Μίλερ με τις αρχαιοελληνικές τραγωδίες (τον «Φιλοκτήτη» του θα δούμε σήμερα, σε σκηνοθεσία ενός άλλου από τους επιγόνους του Μπρεχτ, του Ματίας Λάνγκχοφ), αλλά δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι ο Κάστορφ και ο Οστερμάγιερ, οι σκηνοθέτες που κυριαρχούν σήμερα στη Γερμανία (και όχι μόνο) έχουν τα φόντα να συνεχίσουν σ’ αυτή την παράδοση. Περισσότερο δείχνουν να τους έλκει ο κραυγαλέος πρώιμος εξπρεσιονισμός, από τον οποίο ξεπήδησε και ο Μπρεχτ, για να επιδιώξει με επιτυχία τη διαλεκτική υπέρβασή του, εισηγούμενος αρχικά το επικό και στη συνέχεια το διδακτικό θέατρο.

Η Ελίζαμπεθ Λε Κοντ ακολουθεί τη δική της διαδρομή, που έχει αναμφισβήτητα θετικό πρόσημο. Προσπαθεί να ανανεώσει τη σύγχρονη σκηνική πράξη με βάση τα όπλα της νέας τεχνολογίας. «Το θέατρο είναι τεχνολογία. Πρέπει να στήσουμε μαζί της μια νέα ανθρωπότητα… Η ματιά μου κι ο τρόπος μου έχουν αλλάξει γιατί η τεχνολογία προχωρά. Κι όσο προχωρά, εμείς την ακολουθούμε και προχωράμε μαζί της. Μαθαίνουμε, εξελισσόμαστε διαρκώς», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της («Ελευθεροτυπία», 31.5.08) και θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί της.

Τι είναι, λοιπόν, ο «Αμλετ» της Λε Κοντ; Είναι μια εξαιρετική άσκηση ύφους και όχι ένας νέος τρόπος «ανάγνωσης» του Σέξπιρ. Είναι μια πρόταση, ανοιχτή σε συζήτηση, κι όχι ένα κλειστό σχήμα. Ενδεχομένως στο αγγλόφωνο κοινό να μπορεί να λειτουργήσει και διαφορετικά, όμως σε μας λειτούργησε μόνο ως άσκηση ύφους. Η βαριά αμερικάνικη προφορά των ηθοποιών κατέστησε απαγορευτική την παρακολούθηση του λόγου, ενώ η καταιγιστική σκηνική δράση αποσπού-σε την προσοχή από τους έτσι κι αλλιώς ελάχιστους και αποσπασματικούς (με επιλογή της σκηνοθέτιδας, σωστή κατά τη γνώμη μας, γιατί αλλιώς ο θεατής θα έχανε την παράσταση, προσπαθώντας να διαβάσει τον πυκνό σεξπιρικό λόγο) υπότιτλους. Οπως κάθε άσκηση ύφους, ο συγκεκριμένος «Αμλετ» ευλόγως απευθύνεται περισσότερο στους ειδικούς και λιγότερο (για να μην πούμε ελάχιστα) στο πλατύ κοινό. Από την άποψη αυτή, η διακηρυγμένη πρόθεση ανανέωσης των παραστάσεων του σεξπιρικού δράματος δε νομίζουμε ότι λειτουργεί αποτελεσματικά. Ο-μως, ακόμη και ως άσκηση ύφους, παρακολουθήσαμε μια εκπληκτική παράσταση, στο μεταίχμιο ανάμεσα στο θέατρο και στην performance/installa- tion.
Η κεντρική ιδέα της Λε Κοντ είναι να γίνει ένας διάλογος, μια επικοινωνία ανάμεσα στους ηθοποιούς του Wooster Group και στην πρωτοποριακή για την εποχή της παράσταση που ανέβασε το 1964 ο Τζον Γκίλγουντ στο «Μπρόντγουεϊ», με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον στον ομώνυμο ρόλο. Η παράσταση εκείνη κινηματογραφήθηκε με ένα επίσης πρωτοποριακό σύστημα, με σκοπό να παιχτεί ταυτόχρονα σε 2.000 κινηματογράφους στις ΗΠΑ, όμως οι παραγωγοί την κατέβασαν τη δεύτερη κιόλας μέρα και αυτό που οραματίστηκε ο Γκίλγουντ δεν έγινε ποτέ. Μάλιστα, το συμβόλαιο προέβλεπε να καταστραφούν όλες οι κόπιες, όπως και έγινε! Μια κόπια βρέθηκε στο γκαράζ του Μπάρτον, μετά το θάνατό του, κι έτσι διασώθηκε το έργο. Οι ηθοποιοί του Wooster Group μιμούνται επί σκηνής τους ηθοποιούς του Γκίλγουντ, καθώς το κινηματογραφικό έργο του 1964 προβάλλεται σχεδόν ολόκληρο. Είναι σαν τους αρχαιολόγους που ανακάλυψαν ένα μισοκατεστραμμένο σημαντικό εύρημα και προσπαθούν να το κατανοήσουν, αναπαριστώντας το και συμπληρώνοντας τα κενά του. Το σκηνικό στο οποίο κινούνται είναι επίσης ένα hi-tech αντίγραφο αυτού που βλέπουμε να προβάλλεται στην οθόνη, ενώ οι κινήσεις ηθοποιών και σκηνικού αναπαριστούν τις κινήσεις της κάμερας (ακόμη και τα zoom-in και zoom-out).

Είναι σαν ένα παιχνίδι τύπου «καραόκε», μέσω του οποίου το Wooster Group αποτίει φόρο τιμής στη βρετανική σεξπιρική παράδοση. Ενα παιχνίδι από έναν εκπληκτικό θίασο, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας κινείται σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι. Στιγμές-στιγμές οι ατάκες των ηθοποιών πέφτουν με απόλυτη ακρίβεια πάνω στις ατάκες των ηθοποιών της οθόνης, ενώ άλλες στιγμές ο ήχος του βίντεο κόβεται και ακούγονται μόνο οι φωνές των ηθοποιών του   Wooster Group. Ο σεξπιρικός λόγος ακούγεται ολόκληρος, οι δραματικές εντάσεις μεταφέρονται, όμως την ίδια στιγμή η σκηνική πράξη (εξαιτίας της μίμησης και των κινήσεων που αυτή υπαγορεύει) λειτουργεί και αποστασιοποιητικά, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται κάθε ταύτιση. Εχουν επιλεγεί μόνο μερικές σκηνές στις οποίες η σκηνική δράση προσιδιάζει περισσότερο στην κλασική-ακαδημαϊκή παράδοση. Αρκετοί ηθοποιοί παίζουν δυο και τρεις ρόλους, υπηρετώντας τους με εκπληκτική ακρίβεια, ενώ όταν δεν εμφανίζονται άμεσα βοηθούν στη συνεχή κίνηση των αντικειμένων του σκηνικού.

Τρεις ώρες παράσταση, σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνεις, κι όχι μόνο δε σε κουράζει, αλλά σε κρατά σε συνεχή εγρήγορση. Φτάνει να ξέρεις τον «Αμλετ» (γιατί αν δεν τον ξέρεις και δεν είσαι αγγλοσάξωνας ή με μεγάλη εξοικείωση στην αμερικάνικη προφορά, την έχεις πατήσει). Η τελική σκηνή, εκεί που στη διάρκεια της μονομαχίας Αμλετ-Λαέρτη συντελείται ένα όργιο δολοφονιών, ούτε στον κινηματογράφο (όπου τα τεχνικά μέσα μετατρέπουν τις όποιες δυσκολίες σε παιχνιδάκι) δεν έχει αποδοθεί έτσι. Καθήμενοι στην πρώτη σειρά βλέπαμε σε απόσταση τριών μέτρων τα ξίφη (από δύο κάθε ηθοποιός!) να διασταυρώνονται με τρομερή ταχύτητα και δύναμη, να πάλλονται, να περνούν σε απόσταση εκατοστών από τα σώματα, ενώ ο ανατριχιαστικός ήχος τους περνούσε σε όλη την αίθουσα, μέσα από ευαίσθητα πυκνωτικά μικρόφωνα, μαζί με τις ανάσες των ηθοποιών (η χρησιμότητα της τεχνολογίας, που λέγαμε)!

«Θέλω η σκηνή να είναι ένα επικίνδυνο μέρος για το κοινό. Εννοώ ότι καθώς εκεί μπορεί να συμβεί οτιδήποτε, όπως και στη ζωή, τα πράγματα αποκτούν μια αληθινή διάσταση», έχει πει η Ελίζαμπεθ Λε Κοντ και αυτό μας απέδειξε στην Πειραιώς 260. Το Wooster      Group απέδειξε ότι είναι ομάδα υψηλών επαγγελματικών προδιαγραφών. Ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, που παρέδωσε ένα μάθημα που θα μπορούσε να ονομαστεί «πώς κάνουμε θέατρο». Είναι, λοιπόν, υποχρεωτική η αναφορά σε όλους τους συντελεστές. Σκηνικά Ρούουντ φαν ντεν Ακερ, φωτισμοί Τζένιφερ Τίπτον και Γκέιμπ Μάξον, ήχος Τζεφ Αμπάς, Τζόμπι Ιμονς, Ματ Σλος και Ομάρ Ζουμπαΐρ, βίντεο Ριντ Φάρινγκτον και Αντριου Σνάιντερ, κοστούμια Κλόντια Χιλ, διδασκαλία ξιφασκίας Φέλιξ Ιβανόφ, κίνηση Νάταλι Τόμας. Υποκριτικά, η παράσταση κινήθηκε γύρω από τον Σκοτ Σέφερντ (Αμλετ), έναν ηθοποιό πολύ μεγάλου διαμετρήματος (όπως αναφέρεται, ο ίδιος έπεισε τη Λε Κοντ να επιχειρήσουν ανέβασμα του «Αμλετ», καθότι είναι ερωτευμένος με το έργο και το έχει αποστηθίσει ολόκληρο). Αξιους συμπαραστάτες του είχε τους: Αρι Φλιάκος (Κλαύδιος/Μάρκελλος/Φάντασμα/Νεκροθάφτης), Κέιτ Φολκ (Γερτρούδη/Οφηλία), Ρόι Φοντρί (Πολώνιος), Κέισι Σπούνερ (Λαέρτης/Ρόζενγκραντς/Γκίλντενστερν/Βασιλιάς), Τζάντσον Ουΐλιαμς (Οράτιος), Ντάνιελ Πέτροου (Βερνάρδος/Ρόζενγκραντς/Γκίλντενστερν/Βασίλισα/Οσρικ), Αλεσάντρο Μαγκάνια (Υπηρέτης/Στρατιώτης/ Μπάνιστερ) και Ντομινίκ Μπουσκέ (Παραμάνα).

ΔΗΜ.ΝΑΤ.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

Επί του πιεστηρίου
Επόμενο άρθρο

Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

ΣΙΝΕΜΑ

Σχετικά Αρθρα

Τα παιδιά της Γάζας ξέρουν να εκτιμούν

Πολιτισμός 11 Σεπ 2026, 19:20

Και συ Βρούτε; Αλλιώς: Δύσκολοι καιροί για υποστηρικτές του σιωνισμού

Πολιτισμός 9 Σεπ 2026, 19:03

Δεν ξεχνούν την Παλαιστίνη

Πολιτισμός 7 Σεπ 2026, 11:19

Πάνω από 180 εβραϊκές προσωπικότητες στο πλευρό του Μαρκ Ράφαλο, μετά την κατηγορία της Paramount ότι χρησιμοποιεί «αντισημιτικά στερεότυπα»

Χοακίν Φίνιξ, Τζόελ Κοέν, Τζόναθαν Γκλέιζερ, Χάνα Αινμπίντερ Γουάλας Σον, Τοντ Χέινς μεταξύ των πρώτων που υπέγραψαν - Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται

Πολιτισμός 2 Σεπ 2026, 09:32

Eκατοντάδες άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων καλούν τη Μόστρα της Βενετίας να υψώσει την παλαιστινιακή σημαία

Ανί Ερνό, Ρότζερ Γουότερς, Γκάι Πιρς, Ματέο Γκαρόνε, Πολ Λάβερτι μεταξύ των υπογραφόντων

Πολιτισμός 30 Αυγ 2026, 10:10

Πέτερ Χάντκε, Ανέμελη δυστυχία

Πολιτισμός 30 Αυγ 2026, 05:55
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ανακτήθηκαν 5.400 km²: Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης

12 Σεπ 2026, 08:16
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

12 Σεπ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Σεπτέμβρη

12 Σεπ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Τα παιδιά της Γάζας ξέρουν να εκτιμούν

11 Σεπ 2026, 19:20
Διεθνή

O Tραμπ απέρριψε σαουδαραβικό αίτημα για βομβαρδισμούς της Ανσαραλά

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios

11 Σεπ 2026, 18:46
Κόντρες

Γιατί εκθέτουν τον Ιάσονα;

11 Σεπ 2026, 14:40
Διεθνή

Αλλος ένας φιλο-παλαιστίνιος νίκησε φιλο-σιωνιστή στις ΗΠΑ

11 Σεπ 2026, 12:21
Η παπάρα

Κυνισμός χρυσοκάνθαρου μάνατζερ και απροκάλυπτη ψευδολογία αυτοκρατορικού απεσταλμένου

11 Σεπ 2026, 08:22
Καταστολή

Ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί το φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δικαιολόγησε το φιάσκο βαφτίζοντας το κρέας ψάρι

11 Σεπ 2026, 06:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Σεπτέμβρη

11 Σεπ 2026, 00:01
Κόντρες

Κοινής κουλτούρας μετέχοντες

10 Σεπ 2026, 20:53
Διεθνή

Προελαύνουν ασταμάτητα οι «Χούθι» στην Υεμένη

10 Σεπ 2026, 17:49
Διεθνή

Ανώτεροι βρετανοί ραβίνοι υποστηρίζουν τις κυρώσεις κατά των παράνομων ισραηλινών εποικισμών

Κόντρα στην κυρίαρχη εβραϊκή ηγεσία

10 Σεπ 2026, 14:22
Παιδεία

Εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα: Ενας πληθυσμός γερασμένος, με υψηλά προσόντα και χαμηλά αμειβόμενος

10 Σεπ 2026, 13:41
Διεθνή

Κοινή ανακοίνωση παλαιστινιακών πολιτικών δυνάμεων – κόλαφος για τον ραδιούργο Μαχμούντ Αμπάς

10 Σεπ 2026, 13:35
Παιδεία

Σε κίνδυνο η ζωή μαθητή Α΄ Δημοτικού με διαβήτη τύπου 1

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης τοποθέτησε νοσηλεύτρια για μόλις 7 ώρες την εβδομάδα αφήνοντας ακάλυπτο το παιδί για τις υπόλοιπες 18 ώρες στο Σχολείο!

10 Σεπ 2026, 12:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Σεπτέμβρη

10 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιράν προς ΗΠΑ: Επιστρέψτε στο Μνημόνιο Κατανόησης του Ισλαμαμπάντ, γιατί δεν σας παίρνει

Ιρανικά πυραυλικά πλήγματα σε αμερικάνικα αντιτορπιλικά, αμερικάνικες βάσεις και τάνκερ

9 Σεπ 2026, 20:37
Παιδεία

Φοιτητές ΕΜΠ: Κανένας φοιτητής να μη διαγραφεί

9 Σεπ 2026, 20:03
Παιδεία

Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ο νέος χουντικός Εσωτερικός Κανονισμός χρεώνει τα πάντα στους φτωχότερους φοιτητές

9 Σεπ 2026, 19:20
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Σεπτέμβρη

Πράσινο Ακρωτήρι, Γουινέα-Μπισάου: Εθνική γιορτή.

1974: Εκθρονίζεται ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ με στρατιωτικό πραξικόπημα.

1980: Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία υπό την ηγεσία του στρατηγού Κενάν Εβρέν.

1990: Αστυνομική επιδρομή στα σπίτια των Αννας Φιλίνη, Χρήστου και Ανδρέα Μπίστη, Λιλής Λεοντίδου και Πέλλης Κεφαλά, ως υπόπτων για ενέργειες της 17Ν.

2002: Συλλαμβάνεται η Αγγελική Σωτηροπούλου για συμμετοχή στη 17Ν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

    17Ν
    • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      Εφετείο 17Ν
  • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

    ΕΛΑ
    • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

    Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

    Ποιοι είμαστε
  • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

    Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

    Επικοινωνία
  • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

    Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

    Όροι χρήσης
  • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

    Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

    Ποιοι είμαστε
  • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

    Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

    Επικοινωνία
  • Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

    Ουΐλιαμ Σέξπιρ: Αμλετ, από το Τhe Wooster Group

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo