Πήρε φόρα ο Τσιτουρίδης, από τότε που έληξε ο κατ’ οίκον περιορισμός του, λόγω «κουμπάρων», και ποιος τον σταματά. Εχει άποψη για όλα. Και για τον ΟΤΕ, βεβαίως:
«Η κατάσταση στον ΟΤΕ είναι άσχημη, γιατί ο ΟΤΕ είναι μια προβληματική δημόσια επιχείρηση. Ο ΟΤΕ πρέπει να φύγει από την εποχή της μακαριότητας του κρατικού μονοπωλίου, πρέπει να μπει στην νέα εποχή και οι κυβερνητικές αποφάσεις για τον ΟΤΕ είναι αποφάσεις οι οποίες έχουν ως στόχο να ανταποκριθεί ο μεγάλος αυτός Οργανισμός στις απαιτήσεις των καιρών. Η κυβερνητική πολιτική προωθείται και θα ολοκληρωθεί».
Θα μπορούσε να τον ρωτήσει κανείς, πώς γίνεται μια προβληματική επιχείρηση να αποτελεί πολύφερνη νύφη που τη λιγουρεύονται όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί του κόσμου, όμως ας φύγουμε από το πεδίο της λογικής και ας πάμε στα ψυχρά νούμερα. Από πότε ο ΟΤΕ έγινε προβληματική επιχείρηση; Εδώ τον έχουν βγάλει σεργιάνι στα Βαλκάνια και κάνουν μπίζνες με πρώην κρατικές επιχειρήσεις. Και καθεμιά απ’ αυτές τις μπίζνες είναι ένα σκάνδαλο (ξεχνάμε μήπως τι έγινε με την εξαγορά της ROM Telecom;).
Και δεν πάει πολύ να μιλούν για «μακαριότητα του κρατικού μονοπωλίου» οι πολιτικοί νάνοι τύπου Τσιτουρίδη; Ξεχνάμε τι έγινε με την κινητή τηλεφωνία; Ο ΟΤΕ εκχώρησε όλη την υποδομή έναντι πινακίου φακής στις δυο μεγάλες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, με τη δέσμευση να μη δημιουργήσει δική του εταιρία κινητής. Η Cosmote βγήκε στην αγορά τρίτη και καταϊδρωμένη, όταν οι άλλες δυο εταιρίες την είχαν κατακτήσει, και κατόρθωσε μέσα σε μερικά χρόνια να γίνει πρώτη. Φταίει άραγε η «μακαριότητα του κρατικού μονοπωλίου» που στην Ελλάδα έχουμε την πιο ακριβή κινητή τηλεφωνία στην Ευρώπη;
Ο ΟΤΕ είναι μια από εκείνες τις μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις που χτίστηκαν με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού (η ΔΕΗ είναι το άλλο κορυφαίο παράδειγμα). Επιχειρήσεις υψηλής οργανικής σύνθεσης κεφαλαίου (για να μιλήσουμε με όρους πολιτικής οικονομίας), που το ιδιωτικό κεφάλαιο δεν ενδιαφερόταν να επενδύσει. Πώς λειτουργούσε το ιδιωτικό κεφάλαιο; Ως προμηθευτής και εργολάβος. Ολόκληρη αλυσίδα σκανδάλων είναι συνδεδεμένη με τον ΟΤΕ. Intracom, Siemens, Ericsson, είναι μερικές από τις εταιρίες που απασχόλησαν κατά καιρούς τη σχετική με τον ΟΤΕ σκανδαλολογία.
Από τότε που ολοκληρώθηκε και στον ΟΤΕ το πέρασμα στην ψηφιακή τεχνολογία, ο ΟΤΕ χρησιμοποιήθηκε σαν γέφυρα για να επενδύσουν στο χώρο των τηλεπικοινωνιών (που έχει γίνει πιο πλούσιος και με περισσότερο στρατηγική σημασία) μια σειρά ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 θέλησαν να βάλουν πόδι και στο μετοχικό του κεφάλαιο, παίρνοντας και το μάνατζμεντ. Ο ανταγωνισμός για τον ΟΤΕ ήταν ο καταλύτης που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έβαλε μπροστά την ιδιωτικοποίηση και η ΝΔ την ολοκληρώνει. Βλέπετε εσείς καμιά προβληματικότητα σε όλα αυτά; Το μόνο που μπορούμε να δούμε είναι μια ανθηρή κρατική επιχείρηση και ιδιωτικά κοράκια που ορέγονται τις σάρκες της. Και από την άλλη, καταναλωτές που πληρώνουν πανάκριβα τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και εργαζόμενους που είχαν από τις καλύτερες εργασιακές σχέσεις και τις ξεπούλησαν αντί πινακίου φακής, υπονομεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών.