Εχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στο κυνηγητό του Α. Κατζηλάκη, προϊσταμένου του Τμήματος Χωροταξίας της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, γιατί αρνήθηκε να συνεργήσει στις παράνομες επιλογές της να αποχαρακτηρίσει εκτάσεις γης υψηλής παραγωγικότητας, ενώ αμφισβήτησε και την πολιτική της επιλογής «δικών της παιδιών» σε θέσεις προϊσταμένων Διευθύνσεων και Γενικών Διευθύνσεων. Στο κυνηγητό του έβαλαν πλάτη και αντιπολιτευόμενοι συνδικαλιστές, εκμεταλλευόμενοι τα πόστα τους σε υπηρεσιακά συμβούλια. Ο Α. Κατζηλάκης, προκειμένου να αμυνθεί και να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις και την αυθαιρεσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, προσέφυγε στα διοικητικά και στα ποινικά δικαστήρια, υποβάλλοντας μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος.
Ανεξάρτητα από το εάν κανείς συμφωνεί με τις προσφυγές αυτές του Α. Κατζηλάκη ή εκτιμά διαφορετικά την αποτελεσματικότητά τους, έχει σημασία να καταγγείλουμε την εισαγγελική παρέμβαση που είχε σαν αποτέλεσμα να μη καθήσουν στις 10 Νοέμβρη 2008 στο εδώλιο του κατηγορουμένου για παράβαση καθήκοντος οι Κ. Σκιαδάς (γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας), Δ. Ιατρίδης (διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Γεωργίας Α. Κοντού), Ι. Χωριεμιώτη (προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης) και Κ. Καραλάζου (χαμηλόβαθμο υπηρεσιακό στέλεχος στη Διεύθυνση Μονίμου Προσωπικού). Εναντίον τους ο Α. Κατζηλάκης είχε υποβάλει μήνυση, γιατί στον υπηρεσιακό του φάκελο είχαν βάλει ανώνυμη δυσφημιστική καταγγελία φίλων της ΝΔ και αρνούνταν να του δώσουν αντίγραφο της καταγγελίας, παραβιάζοντας μια σειρά νόμους. Είχαν βάλει παράνομα στον υπηρεσιακό του φάκελο την καταγγελία των φίλων της ΝΔ, επειδή αυτός είχε υποβάλει τα χαρτιά του για να γίνει γενικός διευθυντής. Οι Κ. Σκιαδάς και Δ. Ιατρίδης δεν ήθελαν με τίποτα να καθήσουν στο εδώλιο στις 10 Νοέμβρη, με λειτουργούσα την Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και με φουντωμένη τη δημοσιότητα γι’ αυτό, γιατί θα διασύρονταν ακόμη και από τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ και κινδύνευαν να καταδικαστούν. Με βάση το άρθρο 322 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έκαναν προσφυγή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών κατά του κλητηρίου θεσπίσματος (στο άρθρο 322 καταφεύγουν οι κατηγορούμενοι στις περιπτώσεις εκείνες που καλούνται κατευθείαν από τον εισαγγελέα στο ακροατήριο χωρίς να βγει παραπεμπτικό βούλευμα από το Συμβούλιο). Επικοινωνήσαμε με πολλούς δικηγόρους και τους ρωτήσαμε εάν είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι εισαγγελείς εφετών κάνουν δεκτές τέτοιες προσφυγές. Μας απάντησαν ότι είναι πάρα πολύ λίγες.
Επίσης, ο Α. Κατζηλάκης είχε υποβάλει μήνυση κατά έξι υπηρεσιακών παραγόντων και συνδικαλιστών, μελών του υπηρεσιακού συμβουλίου του υπουργείου Γεωργίας, για παράβαση καθήκοντος. Είχαν πάρει κλήση για 19 Νοέμβρη του 2008 και έκαναν και αυτοί προσφυγή κατά του κλητηρίου θεσπίσματος, σύμφωνα με το άρθρο 322 ΚΠΔ. Ομως, η αντεισαγγελέας εφετών δεν έκανε δεκτή την προσφυγή και κατά την άποψή μας καλά έκανε. Δεν αποκλείουμε όμως να ενεργούσε και αυτή όπως ο συνάδελφός της στην περίπτωση που χειριζόταν την προσφυγή κατά των Κ. Σκιαδά και Δ. Ιατρίδη ή παρόμοια.