Αποικιοκράτες και ιθαγενείς φύλαρχοι

0

Γράφαμε προ ημερών για την αποικιοκρατική λογική που χαρακτηρίζει κυβερνήσεις όπως η βρετανική και η ολλανδική: Οταν οι τουρίστες απ’ αυτές τις χώρες έρχονταν κατά στίφη στην Ελλάδα, χωρίς κανέναν έλεγχο (είχαν απαιτήσει να μη θεσπιστεί υποχρεωτικός μοριακές έλεγχος πριν από τα ταξίδια και η Κομισιόν πήρε σχετική απόφαση), δεν είχαν καμιά ανησυχία μη τυχόν μεταφερθεί ο ιός σε μια χώρα που δεν είχε κρούσματα και ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές, όπως τα νησιά, που είχαν μείνει σχεδόν απρόσβλητες από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Τώρα, βάζουν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών όποιον τουρίστα επιστρέφει από την Ελλάδα, υποδεικνύοντας τη χώρα ως επίκεντρο διασποράς του κοροναϊού και καταστρέφοντας τις ελπίδες του ελληνικού τουριστικού κεφαλαίου για κάποια ψίχουλα τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη.

Η συνέχεια δόθηκε με μια αλληλογραφία της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Σάμου με την ολλανδέζα πρέσβειρα Στέλλα Ρόνερ-Γκρούμπασιτς. Μόλις έγινε γνωστό ότι η Ολλανδία μπογιάτισε με πορτοκαλί χρώμα όλα τα ελληνικά νησιά, που σημαίνει απαγόρευση παραμονής σ’ αυτά των ολλανδών υπηκόων, οι ξενοδόχοι της Σάμου διαμαρτυρήθηκαν κρίνοντας ότι «δεν είναι λογικό να απομακρυνθεί ο τουρισμός από το νησί μας, τη Σάμο, όπου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί επίσημα μόνο 3 κρούσματα Covid-19». Ζήτησαν δε από τον Θεοχάρη και την ολλανδέζα πρέσβειρα «να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αναθεωρηθεί η απόφαση της Ολλανδικής Κυβέρνησης και να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή λύση για όλους».

Η ολλανδέζα πρέσβειρα, με τον αέρα της εκπροσώπου ιστορικής αποικιοκρατικής δύναμης, απάντησε στους ξενοδόχους της Σάμου ότι «λυπάται που διαβάζει ότι η ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε είχε τόσο αρνητικές συνέπειες για εσάς και τα μέλη της Ενωσής σας», όμως «οι ταξιδιωτικές οδηγίες υπάρχουν για να μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την υγεία των ολλανδών υπηκόων» (για τους έλληνες υπηκόους χέστηκε)!

Ακολουθεί το απόλυτο άδειασμα: «Η συγκεκριμένη οδηγία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές διενεργούν ελάχιστα τεστ covid στα νησιά. Επομένως, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τον ακριβή αριθμό των μολύνσεων εκεί. Η Πρεσβεία βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για να θέσει αυτό το ζήτημα». Μ’ άλλα λόγια, τα τρία κρούσματα που μου λέτε είναι μπαρούφα, γιατί δεν κάνετε τεστ.

Οχι πως λέει ψέματα η Ρόνερ-Γκρούμπασιτς για τα ελάχιστα τεστ που γίνονται στα νησιά (θα μπορούσε να μιλήσει και για συστηματική απόκρυψη), όμως δεν μπορούμε να καταπιούμε αμάσητη την πρόκληση.

Αν γινόταν τεστ σε κάθε ολλανδό (και όχι μόνο) τουρίστα που φτάνει στην Ελλάδα, με υποχρεωτική αναμονή σε καραντίνα μέχρι να βγει το τεστ και καραντίνα δύο εβδομάδων για όσους ανιχνεύονται θετικοί, θα βλέπαμε εντελώς άλλη εικόνα. Οι ιμπεριαλιστικές χώρες της Ευρώπης (και η Ολλανδία), όμως, επέβαλαν μέσω της Κομισιόν να μη γίνεται υποχρεωτικός προκαταρκτικός έλεγχος, αλλά μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ποσοστό 5% των τουριστών. Κι έγινε αυτό που έγινε στα νησιά (και όχι μόνο). Αφού έγινε η ανεξέλεγκτη διασπορά, βγαίνουν τώρα και λένε «εσείς φταίτε που δεν κάνετε τεστ».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ιδιαίτερα οι αρμόδιοι υπουργοί της τρώνε τη μία χλαπάτσα μετά την άλλη και κατά την πάγια συνήθειά τους αποφαίνονται ότι… ψιχαλίζει. Μια ζωή δούλοι των ιμπεριαλιστών ήταν, οσφυοκάμπτες ακόμα κι όταν αυτοί τους φτύνουν. Ομως, ο ελληνικός λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει την καταστροφή που έγινε στο όνομα του τουρισμού. Αν τα σύνορα είχαν μείνει κλειστά, δε θα βρισκόμασταν σήμερα με δεύτερο κύμα πανδημίας. Τα σύνορα έπρεπε να μείνουν κλειστά, γιατί σε συνθήκες μαζικών αφίξεων τα τεστ δε θα ήταν αποτελεσματικά, καθώς μπορεί να υπάρξουν προσυμπτωματικοί, δηλαδή άνθρωποι που ακόμα επωάζουν τον ιό και δεν ανιχνεύονται με το τεστ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: